Mødedato: 22.04.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Løsning for udvikling af misbrugsområdet

Se alle bilag
Socialforvaltningen forelægger Socialudvalget det samlede resultat af den inddragende proces af brugere, samarbejdspartnere, medarbejdere, ledere og faglige organisationer for udvikling af misbrugsområdet.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget drøfter forslag til den samlede løsning for udvikling af misbrugsområdet, se bilag 1
  2. at Socialudvalget vælger et løsningsscenarium for de bedre fungerende substitutionsbrugere og et for de svageste substitutionsbrugere
  3. at Socialudvalget godkender, at forslag til den samlede løsning (bilag 1) sendes i høring hos de i indstillingen foreslåede parter.

Problemstilling

Der er mange borgere i København med et misbrug, der ikke modtager behandling. Samtidig ændrer misbrugsmønstrene sig blandt de borgere, som søger behandling. Forvaltningen ønsker at udvikle behandlingssystemet, så det i højere grad imødekommer borgernes behov, at flere borgere hjælpes i behandling  og at effekten af behandlingen styrkes. Effekten skal understøtte Socialudvalgets pejlemærke på misbrugsområdet med fokus på ophør eller reduktion af misbruget, effekt i forhold til ungebehandling, effekt for borgere med misbrug på de socialpsykiatriske bosteder og færre tilbagefald efter endt behandling.  

Udviklingen af misbrugsområdet har været igennem en omfattende inddragelsesproces, der har givet mange ideer og muligheder, som nu skal fokuseres i en samlet løsning, som kan sendes i skriftlig høring.

For at fokusere løsningen er der særligt to forhold, som bør afklares. Det gælder omlægning af tilbuddene Forchhammersvej, Classensgade og lægeklinikken Turesensgade.

Løsning

Forvaltningen har arbejdet med at integrere resultaterne fra inddragelsen i kombination med kravene om effektiv ressourceudnyttelse, borgernes behov, en robust organisering og ønsket om innovationskapacitet. Med den foreslåede løsning vil behandlingssystemet blive styrket på en række områder: Der vil være straksbehandling, som gør det let for borgeren at gå ind ad døren og få umiddelbar konkret hjælp for sit misbrugsproblem. Borgeren vil opleve flere behandlingsmuligheder indenfor den behandlingsenhed som borgeren er tilknyttet. Borgere i alkoholbehandling vil opleve et serviceløft med integrationen af alkohol- og stofbehandlingen. Borgere i alkoholbehandling vil ligeledes opleve en øget helhed i behandlingsforløbet idet myndighedsarbejdet vil blive tættere tilknyttet behandlingen end tidligere. Borgere med et blandingsmisbrug vil opleve en sammenhængende behandling. Den fremskudte indsats vil blive styrket, hvilket bl.a. kommer borgere med misbrug på de socialpsykiatriske botilbud til gode. For unge med misbrug vil synergien mellem tilbuddene for målgruppen blive styrket og tilbudsprofilerne skærpet. Med ét Behandlingscenter vil behandlingen blive fokuseret og den faglige kvalitet vil blive styrket, hvilket vil vise sig ved en øget effekt for borgere i misbrugsbehandling.  

Principper for organiseringen af misbrugsområdet

Nedenstående principper danner grundlag for den nye organisering og de nye løsninger på området. Principperne er et svar på de overordnede udfordringer på området, som brugere med flere har påpeget. Principperne er:

  • Behandling på brugernes præmisser
  • Integration af alkohol- og stofbehandling
  • Øget samspil mellem socialpsykiatri, misbrug og hjemløse
  • Kvalitetsforbedring af substitutionsbehandlingen
  • Effektiv ressourceudnyttelse

Organiseringen af misbrugsområdet

Ud fra principperne, ud fra drøftelserne i Socialudvalget og ud fra den samlede inddragelse er der valgt en løsning, som Socialudvalget har været præsenteret for over tre møder i 2015 og som er grundigt beskrevet i bilag 1. Løsningen vurderes at kunne imødekomme de udfordringer, som lå til grund for udviklingsprocessen. Det vil sige at skabe et behandlingssystem, der både formår at tage kvalificeret hånd om de mange brugere, som er indskrevet mange år i behandling og samtidig åbne sig op for at kunne tiltrække flere københavnere i behandling, herunder ikke mindst borgere med alkoholmisbrug og unge. Løsningen med flere valgmuligheder, hurtig behandling og sammenhæng med myndighedsområdet er i høj grad designet som svar på de udfordringer, som brugere med flere har peget på. Her har særligt ønsket om sammenhæng, mening og helhed været en rettesnor i udviklingen af løsningen. Endelig er udviklingen af misbrugsområdet foreslået på en måde, så de eksisterende ressourcer og kompetencer udnyttes så effektivt som muligt til gavn for brugerne. Det sker gennem større behandlingsenheder, som er mere robuste fagligt og kompetencemæssigt, hvortil kommer, at udnyttelsen af specialkompetencer som fx læger og psykologer bliver forbedret, når alle er tilknyttet det samme center. Forvaltningen forventer desuden, at der fortsat vil være effektiviseringer ift. ledelse og administration, hvilket kan komme brugerne yderligere til gavn i implementeringen af løsningen.

Nedenstående er en illustration af forslaget til den fremtidige organisering af misbrugsområdet i et kommende Behandlingscenter. Forslaget indeholder blandt andet: Flere udgående medarbejdere; et team med specialiserede kompetencer indenfor familiebehandling til gavn for flere borgere end i dag; integration af alkohol, hash og kokainbehandling; unge med misbrugsproblemer får frit valg mellem to tilbud med forskellige tilgange til misbrugsbehandling; to nye tilbud et til de bedre fungerende substitutionsbrugere og et til de svageste substitutionsbrugere.

 

 

 Behandlingscentret indgår i det kommende Borgercenter for Voksne. Behandlingscentret består af:

  • En ledelse og stab og som noget nyt skal der også være en udviklingsenhed, som sikrer den faglige udvikling og tilpasning til ændrede vilkår og ny viden.
  • En rehabiliteringssøjle som består af 3 rehabiliteringsenheder, hvor alkohol, hash og kokainbehandling integreres samt en række selvstændige tilbud. De nye og større rehabiliteringsenheder giver mulighed for en mere differentieret behandling indenfor enhederne. Det betyder også, at borgere med dobbeltmisbrug, f.eks. alkohol og hash, kan få behandlet hele sin misbrugsproblematik et sted.
  • En substitutionssøjle som består af 3 behandlings- og substitutionsenheder, et lavintensivt tilbud, et specialtilbud til de svageste borgere, Stæren og Valmuen. 
  • Ungebehandling vil blive udbudt i både Behandlingscentret og i Center for Unge og Misbrug i et samarbejde, der sikrer synergi og tydelige valgmuligheder.
  • Kompetencer, som er få, dyre og/eller specialiserede skal være tværgående, så de kan komme brugere på alle enheder til gavn.
  • Et specialiseret familiebehandlingsteam, som integreres eller samlokaliseres med en eller flere behandlingsenheder.
  • Myndighedsarbejde, som løses tæt på borgeren af kontaktpersonen, men - for de specialiserede kompetencers vedkommende - er organisatorisk samlet for at fastholde og udvikle specialviden. Det er også kontaktpersonen, som varetager beskæftigelsesindsatsen, jf. bilag 2.

Udfasningsperiodefor lægeklinikken Turesensgade

Socialforvaltningen og lægerne i Turesensgade er enige om, at lægeklinikken ikke er gearet til at løfte de opgaver, som fagligt forventes af en nutidig og fremtidig substitutionsbehandling. Der er derfor enighed mellem Socialforvaltningen og lægerne i Turesensgade om, at klinikken skal udfases, og at det lavintensive tilbud i Behandlingscentret skal overtage behandlingsopgaven. Der er imidlertid ikke enighed om, hvor lang tid udfasningen skal vare. Opsigelsesfristen af samarbejdsaftalen med Turesensgade er 1 år, som derfor er det umiddelbare minimum for udfasningen. Der er to scenarier for udfasningen:

Scenarie A1. Det er Socialforvaltningens overbevisning, at det er fagligt påtrængende at give brugerne et andet tilbud end det, som lægeklinikkerne tilbyder i dag. Det kommende lavintensive tilbud giver brugerne øgede muligheder for at få sygeplejefaglige og socialfaglige ydelser koblet til deres behandling, når og hvis det er nødvendigt. Som bruger indskrevet i det lavintensive tilbud har man også adgang til de tværgående kompetencer i Behandlingscentret, og hvis behovet for støtte øges, kan man smidigt overgå til en behandlings- og substitutionsenhed. Socialforvaltningen anbefaler af ovenstående faglige grunde, at udfasningen sker hurtigst muligt og afbalanceret med hensyn til brugerne. En afvikling på omkring 2 år skønnes at kunne give brugerne en blid overgang og vil give mulighed for at brugerne kan overgå til et nyudviklet tilbud, når lægeklinikken lukker. 

Scenarie A2. Det er forventeligt, at en del brugere vil være bekymrede for at skulle skifte læge og vil foretrække ikke at skulle skifte eller i hvert fald udskyde det længst muligt. Lægerne i Turesensgade anbefaler af hensyn til brugernes præference en længerevarende udfasning på tre til fem år. Socialforvaltningen mener imidlertid, at hensynet til brugerne også omfatter at tilbyde dem en nutidig, tværfaglig behandling, hvilket i højere grad vil ske i det lavintensive tilbud end i lægeklinikken. En langstrakt udfasning vil rent økonomisk betyde, at der vil være bundet 1 mio. kr. årligt i lægeklinikken, hvilket vil forsinke udviklingen af et kvalificeret lavintensivt tilbud.

Tilbud til de svageste substitutionsbrugere

Der er mange ældre og sygestofmisbrugere i alle de nuværende substitutionsbehandlingstilbud. En del af brugerne er visiteret til tilbuddet Forchhammersvej, som har særlige ressourcer til sundhedsfaglige ydelser, kontaktpersonfunktionen og aktiviteter. Der er 80 pladser på Forchhammersvej. Andre er visiteret til Classensgade, som har en værestedsfunktion. Der er 60 pladser i Classensgade.  På de nuværende fire behandlingsenheder er der indskrevet cirka 1000 brugere, og forvaltningen vurderer, at 300 af dem har samme behov som brugere indskrevet på Forchhammersvej og Classensgade. Det har været et stående spørgsmål i processen, hvordan den bedste løsning for de mange meget udsatte brugere - også dem som er indskrevet i behandlingsenhederne - kunne se ud.

Scenarie B1. Socialforvaltningen anbefaler på baggrund af inddragelsesprocessen at supplere de tre behandlings- og substitutionsenheder og det lavintensive tilbud med et specialiseret skadesreducerende tilbud til brugere med særlige somatiske og sociale vanskeligheder. Det specialiserede tilbud foreslås at være en fusion af de to tilbud Forchhammersvej og Classensgade. Ved en fusion bevares en del af specialkompetencerne ift. omsorg og sundhed, som over tid er blevet oparbejdet i de to ambulatorier. Tilbuddet kan formentlig ligge på Forchhammersvej. Målgruppen for det nye tilbud vil være de somatisk, psykisk og socialt mest udfordrede substitutionsbrugere. Indsatsen i tilbuddet vil omfatte behandling, som skal sikre kontinuitet og stabilitet for brugerne og samtidig i videst mulig omfang få hjulpet brugerne videre, så flest mulige kan få gavn af specialtilbuddet. 

Scenarie B2. En mulighed er også at bevare Classensgade og Forchhammersvej som de er nu. Det vil give ro til de brugere, som er indskrevet på de to tilbud og det vil fastholde de specialistkompetencer, der er udviklet. En status-quo løsning vil imidlertid ikke give en bedre udnyttelse af personale- og lokaleressourcer. Ligesom det vil være sværere at åbne op for at flere brugere får glæde af tilbuddene. Der er en pladsnormering på de to tilbud og de indskrevne brugere har meget langvarige behandlingsforløb, hvilket betyder en meget langsom udskiftning af brugergrupperne. Det gør, at andre brugere med behov for tilbuddenes specialkompetencer ikke kan få del i disse.

Scenarie B3. Endelig er det en mulighed at lade brugere og medarbejdere fra Forchhammersvej og Classensgade indgå fuldt ud i den omlægning, som også behandlingsenhederne og Turesensgade indgår i. Der er her tale om en lukning af de to selvstændige tilbud. En samlet omlægning vil give flere ressourcer til de tre behandlings- og substitutionsenheder og det lavintensive tilbud, så de hver især kan have et mere udbygget og differentieret behandlingstilbud til brugerne. Det betyder, at specialkompetencerne i de to tilbud ikke fremadrettet vil være samlet i et selvstændigt tilbud men indgå i de tre behandlings- og substitutionsenheder som en særskilt indsats, der kan ydes til de mest somatisk, psykisk og socialt udfordrede borgere efter behov.

Pladsprisen på det nuværende tilbud på Forchhammersvej er højere end pladsprisen på behandlingsenhederne. Det skyldes et relativt højere budget ift. til pladser på Forchhammersvej. En opretholdelse af tilbuddene på Forchhammersvej og Classensgade eller en fusion af Forchhammersvej og Classensgade vil videreføre en difference ift. til pladsprisen på behandlings- og substitutionsenhederne. Aktuelt er årspladsprisen på henholdsvis Forchhammersvejs ambulante tilbud, Classensgade og behandlingsenhederne 150.000 kr., 53.000 kr. og 52.000 kr.,

Høringsparter

Socialforvaltningen foreslår, at Socialudvalget sender plan for løsning af udvikling af misbrugsområdet i høring hos følgende parter: 

  • Alfa Fredensborg
  • Ambulatoriet Classensgade
  • Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
  • Blå Kors
  • Brugerforeningen
  • Brugernes Akademi
  • Børne- og Ungdomsforvaltningen
  • Dansk selskab for addiktiv medicin
  • Dialog Forum København
  • Gadejuristen
  • Handicapråd København
  • IOGT
  • Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde
  • Københavns udsatteråd
  • Landsforeningen Lænken
  • Lægeambulatoriet Turesensgade
  • Nåleøjets venner
  • Plan A
  • Region Hovedstaden
  • Socialforvaltningens HovedMED
  • SSP
  • Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
  • Ældreråd København

Videre proces 

  • 22. april løsning på udvikling af misbrugsområdet drøftes i Socialudvalgets.
  • 23. april – 15. maj udkast til løsning for udvikling af misbrugsområdet sendes i ekstern høring.
  • 8. maj. Udkast til løsningen for udviklingen af misbrugsområdet bliver behandlet på HovedMED mødet.
  • 10. juni forventes den endelige politiske vedtagelse af løsningen i Socialudvalget
  • Herefter igangsættes implementeringsprocessen:
    • Arbejde med den fysiske placering af de nye enheder.
    • Arbejde med den organisatoriske struktur i det nye Behandlingscenter.
    • Forberede flytning af borgere, herunder sikre at det sker på en tryg og hensigtsmæssig måde.
    • Udarbejde principper for personalefordeling og gennemføre en ny fordeling af personale samt afdækning af behov for kompetenceudvikling.
    • Arbejde med udvikling af misbrugsbehandling herunder indhold i behandlingstilbuddene herunder konkret sammenlægning af alkohol og stof, udgående behandling mv.
    • Primo 2016 hovedparten af løsningen er implementeret.

Økonomi

Der er allerede vedtaget et omstillingsbidrag på misbrugsområdet, som skal realiseres gennem omlægningen af området. Det samlede budget på området er på 244 mio. kr. Med omlægningen af misbrugsområde kan det vedtagne omstillingsbidrag på samlet 2,5 mio. kr. i 2015 og 5,0 mio. kr. 2016 og frem realiseres.

Den konkrete beskrivelse af de økonomiske konsekvenser fremgår af nedenstående tabel og er uddybet i bilag 3.

Forventede effektiviseringer ved omlægningen (i mio. kr.)  
Forventede effektiviseringer 2015 2016 2017 og frem
Generel udmeldt besparelse på området 2,5 1,0  
Forventet besparelse på huslejeudgifter   1,8 1,8
Forventet besparelse på ledelse og administration 1,5 1,5
Forventet besparelse ved færre behandlings- og substitutionsenheder   0,7 1,7
TOTAL 2,5 5,0 5,0

Foruden ovenstående effektiviseringer vil omlægningen medføre en række optimeringer, der skal muliggøre de fornyede styrkede indsatser som ønskes gennemført med omlægningen ex ift: øget opsøgende indsats, styrket alkoholbehandling, styrket ungeindsats mv.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender høringsudkastet sendes dette i høring, jf. bilag 4.

Sagen behandles endelig i Socialudvalget den 10. juni 2015.                           

Anette Laigaard/

                                            Gitte Bylov Larsen

 

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen og myndighedscenterchef Alberte Bryld Burgaard deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet. Indstillingens 2. at- og 3. at-punkt blev godkendt med bemærkning om, at høringsfristen skal forlænges til d. 28. maj 2015.

Socialudvalget afgav protokolbemærkning om, at udvalget imødeser høringssvarene fra aktørerne og først træffer endelig beslutning om en løsning for misbrugsområdet i forbindelse med forelæggelse af den endelig version for Socialudvalget.

Dansk Folkeparti (O) afgav protokolbemærkning, som Det Konservative Folkeparti (C) og Venstre (V) tilsluttede sig, om at:
Der er tale om ganske omfattende reorganisering af alkohol- og stofmisbrugsbehandling i kommunen. Det er en oplagt lejlighed til at fokusere på de helt grundlæggende præmisser for behandlingsindsatsen og eksempelvis få defineret, hvad der konkret mens med begrebet behandling i Københavns Kommune. I høringssvarene er der derfor brug for at få gode bidrag til denne debat, så kommunens medarbejdere kan få konkretiseret, hvad der forventes af dem.

Samtidig er der, efter Dansk Folkepartis opfattelse, brug for bidrag i høringen, der forholder sig til forvaltningens skarpe opdeling mellem borgere der modtager substitutionsbehandling og de øvrige borgere i behandling, som kan frygtes at føre til forskelsbehandling, alene bestemt af typen af rusmiddel/rusmidler borgeren er afhængig af, i stedet for at fokusere på den enkeltes funktionsniveau og afhængighed som et kompleks fænomen

Endelig er der brug for særlig opmærksomhed omkring de tilbud, der vil blive nedlagt eller betydeligt ændret i forbindelse med omstruktureringen. Her tænkes særligt på lægeklinikken i Turesensgade samt Forchhammersvej og Classensgade. Hvilken betydning kan lukning af disse tilbud få for brugerne og den samlede behandlingsindsats? I forvaltningens oplæg er beskrevet fordele, men man har undladt af beskrive og give eksempler på, hvilke ulemper det vil medføre, hvilket DF finder meget beklageligt.”

Til top