Besøgsrunde om tillidsreformens påvirkning af hverdagen
Indstilling og beslutning
1. at Socialudvalget godkender den foreslåede model for besøgsrunde samt de foreslåede enheder.
Problemstilling
Under Socialudvalgets temadrøftelse af tillidsreformen d. 25. februar, blev der udtrykt et ønske om at besøge nogle af forvaltningens enheder for at høre medarbejdere og ledere, hvordan tillidsreformen har påvirket deres arbejde.
Socialudvalget ønskede både at besøge mønster steder, og de steder, hvor man kan se en mærkbar udvikling.
Derfor blev forvaltningen bedt om at arrangere en mindre besøgsrunde til nogle af Socialforvaltningens enheder.
Løsning
Tillidssekretariatet foreslår på baggrund af Socialudvalgets ønsker nedenstående model til besøgsrunden.
Det foreslås, at der medio juni gennemføres fem besøg i udfører- og myndighedsdelen af forvaltningen.
Bilag 1 beskriver forslag til plan for besøgende.
Besøgene vil både give mulighed for at have en dialog med medarbejdere og ledere om tillidsreformens betydning for hverdagen og arbejdet med borgerne. Derudover vil det være muligt at få et indblik i borgernes behov og de tilbud, som Socialforvaltningen tilbyder.
Hvert besøg får en varighed af cirka en time, hvor de første 25-30 min. afsættes til en rundvisning og information om enheden. De sidste 30 min afsættes til dialog med medarbejdere og ledere om tillidsreformen i det daglige.
Der vil ikke være nogen dagsorden for dialogdelen af besøget, men Tillidssekretariatet vil udarbejde en række inspirationsspørgsmål, som dialogen kan tage udgangspunkt i. Dette vil ske i samarbejde med de enkelte enheder.
Der vil yderligere blive udarbejdet en kort beskrivelse af hver enhed, som en del af mødeforberedelsen.
Nedenfor er enhedernes arbejde med tillidsreformen kort beskrevet.
Der findes ikke et data, som direkte kan bruges til at sammenligne de forskellige enheders indsats og resultater set i forhold til arbejdet med tillidsreformen. Uudvælgelsen af enhederne er derfor baseret på relevant data fra de seneste trivselsmålinger samt sygefraværstal.
De udvalgte enheder til besøgsrunden har alle en for forvaltningen
høj score i Trivselsmålingen 2015. Nogle af enhederne har bibeholdt deres høje score fra trivselsmålingen i 2013, mens de øvrige har oplevet en væsentlig stigning siden 2013.
De udvalgte enheder ligger også alle under deres måltal for sygefravær.
Følgende enheder foreslås til første besøgsrunde:
• Kollektivet, Center for Misbrugsbehandling og Pleje (udfører, udsatte voksne)
Enheden lægger i sit arbejde med tillidsreformen særlig vægt på at styrke det lokale ledelsesrum - både for ledere og medarbejdere. Derfor har ledelsen i enheden valgt at sætte fokus på at forbedre feedbackkulturen. Arbejdet med feedbackkulturen har blandt andet medført, at medarbejdere og ledere giver hinanden mere og bedre faglig feedback ift. arbejdet med for eksempel forandringskompasset og borgerens udvikling.
Uddrag Trivselsmåling 2015:
Enheden er steget meget pænt i forhold til trivselsundersøgelsen i 2013, og scorer blandt andet højt på trivsel og tilfredshed (0,9), indflydelse (+1,5), nærmeste leder (+0,6), ledelsen (+1,3), tillid (+1,4), samarbejde (+1,0) og retfærdighed (+2,1).
• Idrætshuset for psykisk syge, Center Nørrebro (udfører, socialpsykiatri)
Enheden inkorporerer elementerne i de 5 principper for tillid i SOF i deres daglige arbejde. Blandt andet arbejder enheden med evalueringer undervejs og efter hvert afholdt kursus sammen med kursisterne. Enheden huser en frivillig bruger-styret idrætsforening, og der er generelt fokus på frivillighed, mange peer-ansættelser og brugerengagement.
Enheden har mange forskellige fagligheder ansat – herunder mange peers med personligt levede erfaringer og alternative måder at arbejde med rehabilitering på (for eksempel akupunktur, kost og kropsterapi).
Enheden har derfor gennem længere tid arbejdet med, at der er flere forskellige forståelser og sandheder i spil, når de arbejder sammen på tværs og med udgangspunkt i borgernes præferencer.
Uddrag fra Trivselsmåling 2015:
Enhedens trivselsundersøgelse ligger væsentlig over forvaltningens gennemsnit, og enheden scorer særligt højt på trivsel og tilfredshed (6,1), nærmeste leder (6,3), ledelsen (6,2), retfærdighed (6,3), læring og udvikling (6,3) samt roller og ansvar (6,5).
• Københavnerteamet, Center for Forebyggende og Rådgivende aktiviteter (udfører, udsatte unge)
Enheden har igennem en årrække arbejdet med at udvikle en kultur, hvor medarbejderne oplever tillid og rimeligt vide rammer for, hvordan de intervenerer og arbejder med målgruppen, så længe indsatserne ligger indenfor de faglige rammer. Samtidig lægger enheden stor vægt på den faglige sparring mellem ledelse og medarbejder samt mellem kollegaer. Enheden prioriterer også månedlig supervision, hvor både faglige og interpersonelle problemstillinger kan tages op.
Uddrag fra Trivselsmåling 2015:
Enheden har bibeholdt en høj score fra sidste trivselsundersøgelse ligger væsentligt over forvaltningens gennemsnit. Enheden har særligt flotte score indenfor Trivsel og tilfredshed (6,3), nærmeste leder (6,6), retfærdighed (6,8) samt roller og ansvar (6,8).
• Børnefamilieenheden, Borgercenter Handicap (myndighed)
Enheden har siden trivselsmålingen i 2013 været igennem et ledelsesskifte, hvor hele ledergruppen er blevet udskiftet. Det har medført en ny ledelsestilgang, som baserer sig meget på dialog og sparring. Enheden har arbejdet på at ændre tilgangen til kerneopgaven ved at prioritere borgeren frem for systemet.
Uddrag fra Trivselsmålingen 2015:
Enheden er steget væsentligt i den seneste trivselsundersøgelse indenfor blandt andet indflydelse (+0,9), nærmeste leder (+1,6), ledelsen (+1,3), retfærdighed (+0,9) og tillid (+1,1).
• Hjemløseenheden, Borgercenter Voksne (myndighed)
Enheden har i sit arbejde med tillidsreformen lagt særlig vægt på at styrke den nærmeste ledelse, hvilket betyder mere tilstedeværende og autentisk ledelse. Medarbejderne oplever, at ledelsen har tillid til, at de selv kan klare deres opgaver tilfredsstillende. Ledelsen har skruet ned for kontrollen og op for sparring og inddragelse.
Uddrag fra Trivselsmåling 2015:
Enheden har oplevet væsentlige stigninger i forhold til indflydelse (+0,7), nærmeste leder (+0,7), ledelsen (+0,7) og tillid (+0,6).
Såfremt Socialudvalget efter besøgsrunden ønsker at besøge yderligere enheder i forvaltningen, kan en lignende arrangeres i efteråret.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Indstillingen afholdes indenfor det nuværende budget.
Videre proces
Anette Laigaard
/ Helle Vibeke Carstensen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.