Kvalitetsforbedring på børnehandicapområdet
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender budgetønske om kvalitetsforbedringer på børnehandicapområdet, jf. bilag 1
Problemstilling
Socialforvaltningens Handicapcenter har i de senere år haft meget fokus på at overholde lovgivningen og hjemtage statsrefusion på korrekt grundlag, bl.a. i forhold til merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste til familier med børn med handicap efter servicelovens §§ 41 og 42.
Den øgede fokus på at overholde lovgivningen og hjemtage statsrefusion på korrekt grundlag har haft en stor effekt på den juridiske del af kvaliteten af afgørelserne, men har kostet på samarbejdet og dialogen med familierne.
En forældregruppe til børn med handicap i København er kommet med omfattende kritik af den samlede sagsbehandling på børneområdet på handicapcentret. Forældregruppen oplyser, at de oplever et øget dokumentationskrav, usammenhængende sagsbehandling og uhensigtsmæssig kommunikation. Samtidig har Arbejdstilsynet udtalt kritik af arbejdsmiljøet i dele af handicapcentret.
Løsning
Socialforvaltningen har et stort ønske om at styrke om at styrke dialogen med forældrene, sikre en mere helhedsorienteret sagsbehandling samt at forbedre den socialfaglige del af myndighedsindsatsen for familier med børn med handicap. Familierne skal opleve en langt bedre faglig dialog med sagsbehandleren og i højere grad opleve, at enhederne koordinerer familiens sag i mellem sig.
Socialforvaltningen ønsker konkret at forbedre kvaliteten på børnehandicapområdet i Københavns Kommune gennem tre initiativer:
- Etablering af et familiehus for familier med et handicappet barn.
- Koordinerende sagsbehandlere.
- Kompetenceudvikling af medarbejdere i Handicapcenter København og styrket kommunikation med borgerne.
Ad 1. Etablering af et familiehus for familier med et handicappet barn
Generelt er efterspørgslen stor efter råd og vejledning for hele familien i forhold til at få livet til at fungere godt i en familie, hvor et eller flere af familiens børn har et handicap.
På børneområde på handicapcentret har man i de senere år arbejdet med at indføre nye metoder til at arbejde med familiernes ressourcer. Formålet er i højere grad at sætte familier med børn og unge med handicap i stand til at løfte de opgaver, de faktisk har ressourcer til – kvalificeret hjælp til selvhjælp, med faglig og metodisk understøttelse.
Målgruppen for Familiehuset er familier med handicappede børn under 18 år. Familiehuset skal støtte op om en god start for familier med et handicappet barn, skal understøtte familierne i krisesituationer og være et tilbud til familien i hverdagen, når det gode familieliv skal vedligeholdes.
Familiehuset er tænkt som todelt, på den ene side med tilbud via lovgivningen og på den anden side et tilbud, som drives af frivillige.
Familiehuset skal tilbyde:
- Introkursus til familier med et nydiagnosticeret barn
- Kurser om de enkelte handicapformer, som skal give familierne værktøjer til at hjælpe det handicappede barn i familien
- ”Brush-Up” kursus for familier
- Selvforståelseskurser for børn/unge
- Familiebehandling
- Gruppeforløb indenfor forskellige handicapgrupper/ erfaringsudveksling mellem familier i samme situation
- Anonym rådgivning
- Aktiviteter drevet af frivillige organisationer, ex. pårørendegrupper, forældrenetværk mv.
Etableringen af et familiehus vil være en markant kvalitetsforbedring af Københavns Kommunes tilbud til familier med et handicappet barn.
Ad 2. Koordinerende sagsbehandlere
Mange familier er tilknyttet flere af handicapcentrets enheder. Det forslås, at familierne får tilknyttet en koordinerende sagsbehandler, som kan sikre èn indgang til Handicapcentret, en samlet koordinering af familiens sager og en mere helhedsorienteret indsats. Målgruppen for tilbuddet er familier med en sag i Børne- og familieenheden og yderligere et eller flere af Handicapcentrets enheder. I dag er der ca. 700 af sådanne familier. Det skal vurderes i dialog med hver enkelt familie, om de skal have tildelt en koordinerende sagsbehandler permanent eller i perioder.
Tiltaget vil sikre at der vil kunne gives et generelt tilbud til ovenstående gruppe familier og vil derved række betydeligt udover det tiltag om koordinerende sagsbehandler til 50 familier, der indgår i forvaltningen handleplan på området.
Ad 3. Kompetenceudvikling af medarbejdere i Handicapcenter København og styrket kommunikation med borgerne
For at styrke dialogen med familier med børn med handicap, foreslås der et kompetenceudviklingsforløb for handicapcentrets medarbejdere med fokus på en mere ligelig balance mellem jura og socialfaglighed, gode samtaleteknikker og tydelighed og anerkendelse i møde med borgeren. Forløbet skal have fokus på at styrke sagsbehandlernes praktiske dialogiske kompetencer set i den aktuelle myndighedskontekst.
Forløbet har til formål at:
- Styrke samarbejdet med familier med børn med handicap gennem øget kvalitet i medarbejdernes samtaler med borgerne.
- Klæde medarbejderne på ift. at sikre den gode balance mellem de forskellige aspekter af myndighedsarbejdet, bl.a. jura, økonomi og socialfaglighed. Så opgaven kan løses effektivt og i en god dialog med familierne.
Forvaltningen foreslår også at styrke sin skriftlige kommunikation ift. familierne med handicappede børn igennem flere og mere brugervenlige vejledninger.
Økonomi
Udgiften til de 3 initiativer vil udgøre:
Initiativ |
I mio. kr. i 2014 |
I mio. kr. i 2015 og frem |
Etablering af familiehus (anlæg) |
1,5 |
0 |
Drift af familiehus |
4,5 |
6,0 |
Koordinerende sagsbehandlere |
4,0 |
4,0 |
Kompetenceudvikling og styrket kommunikation |
1,6 |
0 |
I alt |
11,6 |
10,0 |
Videre proces
Budgetønsket medtages i ønskekataloget til brug for budgetforhandlingerne for 2014.
Anette Laigaard
/Anders Kirchhoff
Beslutning
Kontorchef Gitte Bylov Larsen og myndighedschef Vibeke Ries deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt.