Mødedato: 22.04.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Godkendelse af hjemmeplejens timepriser for 2013

Se alle bilag
Socialudvalget skal godkende priserne for 2013 for personlig pleje, praktisk hjælp samt indkøbs- og tøjvaskeordninger, som bruges i forbindelse med Socialforvaltningens afregning med private leverandører af hjemmehjælp til udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

at Socialudvalget godkender priserne for 2013 for private leverandører af personlig pleje, praktisk hjælp samt indkøbs- og tøjvaskeordninger.

Problemstilling

Det frie leverandørvalg omfatter alle ydelser efter Servicelovens § 83, der vedrører personlig og praktisk hjælp, herunder indkøbs- og tøjvaskeordninger. Det betyder, at der hvert år skal foreligge priser for følgende ydelser:
  • Pris pr. time for personlig pleje i hverdagstimerne
  • Pris pr. time for personlig pleje på øvrige tider (aften, weekend og helligdage)
  • Pris pr. time for praktisk bistand
  • Ydelser leveret uden for hjemmet fastsættes med et priskrav pr. ydelse
 For borgere i Socialforvaltningens hjemmepleje udbydes indkøbs- og tøjvaskeordninger som ydelser leveret uden for hjemmet af private leverandører, hvorfor disse afregnes med et priskrav pr. ydelse.

Som en del af timeprisberegningen for 2013 opgøres også en efterregulering af priserne for 2012 i henhold til reglerne om efterbetaling, som betyder, at forvaltningen skal efterbetale de private leverandører, hvis det viser sig, at priserne for 2012 har været fastsat for lavt i forhold til de faktiske omkostninger ved leverandørvirksomheden.

Løsning

Timepriserne for 2013 er beregnet i henhold til fritvalgslovgivningen og på baggrund af regnskabet for 2012. Socialforvaltningen anvender godkendelsesmodellen efter fritvalgslovgivningen i forhold til de private leverandører. Det betyder, at timepriserne til de private leverandører beregnes på baggrund af den kommunale leverandørs langsigtede gennemsnitlige omkostninger sat i forhold til det faktisk leverede antal timer. Metode og forudsætninger er nærmere beskrevet i bilag 1. De beregnede timepriser for 2013 fremgår af tabel 1.


Tabel 1. Timepriser 2013 vedr. personlig og praktisk hjælp (kr.)
  Timepris til privat leverandør Timepris til kommunal leverandør
Personlig pleje 365 329
Praktisk hjælp 365 329
Personlig pleje, øvrig tid 624 585
Indkøbsordning u. call 122 -
Indkøbsordning m. call 146 -
Indkøbsordning – tur-køb 95 -
Tøjvaskeordning 274 -
 
Forskellen i timeprisen mellem den kommunale leverandør og de private leverandører skyldes, at en del af den kommunale leverandørs udgifter (husleje, betaling til barselsfond m.v.) dækkes direkte af budgettet, hvorfor timeprisen for den kommunale leverandør er lavere, end timeprisen for den private leverandør er. De private leverandører skal via timeprisen også aflønnes i forhold til førnævnte udgifter som husleje, barselsfond, udgifter til stabsfunktioner, it mv. Fremover flyttes lønadministrationen i Hjemmeplejen til Koncernservice, den kommunale hjemmepleje skal derfor fremover ikke kompenseres herfor.  De nye timepriser betyder, at der fra 2012 til 2013 sker et gennemsnitligt fald i timeprisen på 2,59 pct. (personlig, praktisk, øvrig) for private leverandører og et gennemsnitligt fald på 2,1 pct. for den kommunale leverandør (Den Sociale Hjemmepleje). Den almindelige pris- og lønfremskrivning fra 2012 til 2013 er på 0,9 pct.  

I timeprisen for 2013 er der indregnet et effektiviseringskrav på 6 mio. kr. i forhold til regnskab 2012. Baggrunden for effektiviseringskravet er dels et merforbrug i Den Sociale Hjemmepleje i 2012 på 2,0 mio. kr. vedr. ydelser, som er omfattet af timeprisberegningen, dels et effektiviseringskrav på 4,0 mio. kr. i 2013, som blev besluttet i budget 2011 og 2012.

Merforbruget ved Den Sociale Hjemmepleje skyldes primært, at antallet af borgere og timer blev reduceret i 2010 som følge af visitationens aktivitetstilpasninger samt en ny gråzoneaftale vedr. borgere over 65 år med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, idet aktiviteterne på området ikke har kunnet nedbringes ligeså hurtigt som budgettilpasningen foreskrev som følge af blandt andet opsigelsesvarsler. Det forventes dog, at effektiviseringskravet kan realiseres i 2013.

Socialforvaltningen har sammen med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen haft indkøbsordningen i fælles udbud. Resultatet er, at priserne for indkøbsordningen fra 1. maj 2013 for de to nye leverandører er:

 
Tabel 2. Priser under den nye indkøbsordning (kr.) 
                                                            Leverandør
Ydelse iPosen.dk MultiIndkøb
Levering 33 48
Call 20 20
Sætte vare på plads 8 8

 
Tabel 3. Priser under den nye indkøbsordning (kr.)
  Timepris til privat leverandør Timepris til kommunal leverandør
Indkøbsordning u. call 33 el. 48 -
Indkøbsordning m. call 53 el. 68 -
 
I tabel 3 fremgår til sammenligning Socialforvaltningens (SOF) og Sundheds- og Omsorgsforvaltningens (SUF) timepriser for 2013. Tabel

4. SOF timepriser 2012 og 2013 samt SUF timepriser 2013 (kr.)
  Timepriser SOF 2013 Timepriser SUF 2013
Praktisk hjælp 365 340
Personlig pleje 365 357
Personlig pleje, øvrig tid 624 633
 
Socialforvaltningen har beregnet en samlet takst for praktisk hjælp og personlig pleje, hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen differentierer mellem de to. I Socialforvaltningens hjemmepleje er det i overvejende grad det samme personale, der leverer de to ydelser, hvorfor der ikke er belæg for at indlægge en prisdifference. Samlet set er hverdagstaksten lavest i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, mens taksten for ydelser på øvrige tidspunkter er lavest i Socialforvaltningen.

Økonomi

På baggrund af timeprisberegningen skal der foretages en efterbetaling til de private leverandører for perioden 1. januar 2012 til 31. december 2012 på ca. 0,9 mio. kr. Hjemmeplejevisitationen har kalkuleret med en efterbetaling, og den er indregnet i aprilprognosen for 2013.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender timepriserne, vil Socialforvaltningen udmelde timepriserne til de private leverandører.

 

         Anette Laigaard

                                                                  /Anders Kirchhoff

Beslutning

Kontorchef Katrine Bagge Thorball deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top