Udmøntning af ny lovgivning på fritvalgsområdet
Socialudvalget skal bemyndige Socialforvaltningen til at gennemføre udbud af personlig og praktisk hjælp med henblik på valg af private leverandører, så borgerens frie valg sikres, samtidig med at den kommunale leverandør bibeholdes.
Indstilling og beslutning
- at Socialforvaltningen bemyndiges til at gennemføre udbud på personlig og praktisk hjælp, herunder
- at udbud af personlig pleje og praktisk hjælp gennemføres med tildelingskriteriet det økonomisk mest fordelagtige tilbud med underkriterier vedrørende kvalitet,
- at der stilles krav om, at tilbudsgiver skal kunne levere både personlig og praktisk hjælp,
- at der vælges to leverandører i hvert lokalområde,
- at den kommunale leverandør fortsætter i alle lokalområder for at sikre forsyningssikkerheden og
- at forvaltningen kan tildele og indgå kontrakt med private leverandører.
2. at Socialforvaltningen som udgangspunkt ikke gør brug af muligheden for at udstede fritvalgsbeviser til borgere, som er visiteret til personlig pleje eller praktisk hjælp, men at Socialforvaltningen undersøger muligheden for at bruge fritvalgsbeviser i forbindelse med en eventuel etablering af tilbud om madklippekort i Socialforvaltningen.
Problemstilling
Som følge af moderniseringsaftalen 2013, som indgår som en del af finansloven og i aftalen om kommunernes økonomi for 2013, trådte ny lovgivning på fritvalgsområdet i kraft den 1. april 2013. Den nye lovgivning på fritvalgsområdet forenkler regler om frit valg for borgere, der modtager personlig og praktisk hjælp efter servicelovens § 83.
Med de nye regler får kommunerne friere rammer til at tilvejebringe borgeren det frie valg af personlig og praktisk hjælp blandt andet gennem udbud. Kommunen skal fortsat sikre borgernes ret til frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp, idet der som minimum skal være to leverandører for den enkelte borger at vælge imellem, hvoraf den ene kan være kommunal.
Kommunen kan desuden tilvejebringe det frie valg ved at anvende fritvalgsbevis, hvor borgere visiteret til hjælp efter servicelovens § 83 har mulighed for at indgå aftale med en cvr-registreret virksomhed om hjælpens udførelse. Der er ikke noget krav om, at kommunen skal anvende fritvalgsbevisordningen.
Socialudvalget skal derfor bemyndige Socialforvaltningen til at gennemføre udbud, som følger udmøntningen af de nye regler om frit valg. Såfremt Socialudvalget ikke bemyndiger Socialforvaltningen til at gennemføre udbud, der kan indhente besparelsen, vil udvalget blive forelagt en ny indstilling med besparelsesforslag.
Løsning
Lokalområdeopdelt udbud på personlig og praktisk hjælp
Socialforvaltningen bemyndiges til at gennemføre et lokalområdeopdelt udbud, hvor to private leverandører i hvert lokalområde tildeles kontrakt samtidig med, at den kommunale leverandør bibeholdes. Modellen sikrer således borgerne det frie valg mellem tre leverandører. Det vil blive et krav, at de private leverandører kan levere både personlig og praktisk hjælp. For borgerne vil det betyde, at det frie valg bliver mere overskueligt, og at de vil modtage ydelser med en høj faglig kvalitet fra de private leverandører, som følge af, at de private leverandører udover pris også bliver tildelt opgave på baggrund af underkriterier vedrørende kvalitet, jf. nedenfor.
Tilbudsgiveres egnethed vurderes på baggrund af en række økonomiske og tekniske udvælgelseskriterier, som derved udgør mindstekrav i form af fx uddannelsesmæssige og faglige kvalifikationer, økonomisk og finansiel formåen samt dokumenteret erfaring. Et muligt specifikt mindstekrav til tilbudsgiver kunne være, at tilbudsgiver skal have mindst 80 % sundhedsfagligt uddannet personale. Udgangspunktet for mindstekravene vil være de leverandørkrav, der eksisterer i dag.
De endelige leverandører vil blive udvalgt ud fra tildelingskriteriet det økonomisk mest fordelagtige tilbud med underkriterier vedrørende kvalitet.
Underkriterier i forhold til kvalitet vil indeholde aspekter vedrørende:
- Hvordan tilbudsgiver vil sikre den ønskede kvalitet i leveringen af ydelserne til borger,
- Hvordan tilbudsgiver fx vil implementere nye tiltag som hverdagsrehabilitering eller have fokus på tidlig opsporing,
- Hvordan tilbudsgiver vil sikre den fortsatte faglige udvikling af personale med henblik på at understøtte høj faglig kvalitet.
Den faglige kvalitet beskrives tydeligt i udvælgelses- og tildelingskriterierne, i kravspecifikationen og i den endelige kontrakt, der også vil indeholde krav til leverandøren om, at medarbejder vil kunne honorerer de særlige krav, der stilles for at kunne levere hjemmehjælp til Socialforvaltningens særlige målgrupper, og at leverandørerne skal kunne tage elever og tage ansatte ind på særlige vilkår, så leverandørerne i lighed med kommunen påtager sig et socialt ansvar.
I relation til overenskomst vil kontrakten indeholde bestemmelser, der sikrer medarbejdernes løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår, der svarer til dem, der i henhold til kollektiv overenskomst mv. gælder for medarbejdere af samme art inden for samme fag i Danmark.
Det lokalområdeopdelte udbud vil give færre og forventeligt større og fagligt mere robuste leverandører til følge. Leverandørernes faglige kapacitet vil blive øget, idet underkriterierne vedrørende kvalitet vil sikre, at leverandørerne løbende arbejder med at forbedre og håndtere udfordringer i relation til kvalitet, så der, udover priskonkurrence med forventet lavere pris, sikres konkurrence på kvalitet.
En række af de eksisterende leverandører vil fremover ikke kunne levere ydelserne, da de ikke vil opnå kontrakt med kommunen. En række borgere skal derfor foretage omvalg af leverandør. I den forbindelse vil Socialforvaltningen i lighed med de private leverandører udarbejde relevant informationsmateriale. For den gruppe af borgere, der i dag har valgt at have den kommunale leverandør til personlig og praktisk hjælp, sker der ingen ændringer, udover at antallet af valgmuligheder blandt private leverandører falder.
Socialforvaltningen vil i forbindelse med udbuddet udarbejde en implementeringsplan, så borgerne får god tid til at vælge ny leverandør, og både de kommunale og private leverandører sikres tilstrækkelig tid til at tilpasse sig deres nye situation.
Fritvalgsbeviser
Der er ikke noget krav om, at kommunen skal anvende fritvalgsbevisordningen, og ordningen anses for at være administrativ tung, hvorfor Socialforvaltningen anbefaler, at borgerens frie valg af personlig og praktisk hjælp vil blive tilvejebragt gennem lokalområdeopdelte udbud og fastholdelse af den kommunale leverandør. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen benytter samme model, hvor fritvalgsbeviser ikke anvendes, på nær i forhold til ordningen vedrørende madklippekort.
På Socialudvalgets møde den 3. april godkendte udvalget medlemsforslag om madklippekort, hvilket indebærer, at Socialforvaltningen med inddragelse af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og med inspiration i dennes model for madklippekort kommer med forslag til, hvordan man kan lave en lignende ordning i regi af Socialforvaltningen. Madklippekortordningen indebærer, at borgere, som er visiteret til madservice, kan modtage et fritvalgsbevis, der giver borgeren mulighed for at modtage madservice fra en restaurant eller take-away-forretning. Socialudvalget vil inden sommerferien blive forelagt forslag til, hvordan man kan lave en lignende ordning i Socialforvaltningen. Hvis udvalget beslutter, at borgere i Socialforvaltningen, som er visiteret til madservice, skal kunne anvende madklippekort, vil forvaltningen indføre fritvalgsbevis alene i forbindelse med denne ordning ligesom Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Økonomi
Hver 4. år afsættes 150.000 kr. til de driftsudgifter, der forbundet med at gennemføre udbud, og dette sker første gang i 2014.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsudvalget har den 4. april 2013 godkendt en lignende model for udbud af personlig og praktisk hjælp. Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen, vil Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejde sammen om udbuddet. Hvis det vurderes hensigtsmæssigt i relation til kvalitet, pris og organisering, vil forvaltningerne gennemføre et fælles udbud.
Udbuddet gennemføres i 2. halvår af 2013 med henblik på, at nye leverandører kan starte primo 2014.
Anette Laigaard
/Gitte Bylov Larsen
Beslutning
Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt.