Socialudvalgets 1. behandling af budget 2021
Resumé
Socialudvalget skal drøfte investerings- og effektiviseringskatalogerne til budget 2021 i forhold til at kunne aflevere et budget i balance. Udvalget skal desuden drøfte bevillingsudløb med genfinansieringsbehov i 2021, samt om der til budget 2021 skal afsættes midler til en pulje til uforudsete udgifter.
Socialudvalgets budgetforslag 2021 skal sendes til Økonomiforvaltningen d. 4. maj 2020. Heri skal indgå et budget i balance samt udvalgets bidrag til forvaltningsspecifikke effektiviseringer.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget drøfter investerings- og effektiviseringskatalogerne (bilag 1-1b) til budget 2021 i forhold til håndtering af omprioriteringskravet til budget 2021,
- at Socialudvalget drøfter håndtering af interne økonomiske udfordringer til budget 2021,
- at Socialudvalget drøfter bevillingsudløb med genfinansieringsbehov i 2021 (bilag 2a), herunder need to,
- at Socialudvalget drøfter, om udløbene vedr. opnormering af pædagoger og sygeplejersker på tre socialpsykiatriske botilbud og den indtrufne stigning i BPA-ordningen skal finansieres inden for SUD's ramme i 2021,
- at Socialudvalget drøfter, om der skal afsættes midler til en pulje til uforudsete udgifter.
Problemstilling
Socialudvalget skal senest 4. maj 2020 aflevere et budgetforslag i balance jf. Økonomiudvalgets indkaldelsescirkulære for budget 2021. Det betyder, at Socialudvalgets budgetforslag for 2021 skal indeholde investerings- og/eller effektiviseringsforslag til dækning af Socialudvalgets omprioriteringsbidrag (Københavns Kommunes effektiviseringsstrategi) og evt. interne økonomiske udfordringer i 2021.
Omprioriteringsbidrag
Socialudvalgets omprioriteringsbidrag er på 81,6 mio. kr. Det er dog ikke nødvendigt at finde nye forslag for det fulde beløb, da en del af bidraget allerede er finansieret af beslutninger, som er truffet i tidligere år. Hertil kommer mindreudgifter til kommunens fællesordninger ift. tidligere år.
Samlet betyder det, at Socialudvalget skal finde nye forslag for 34,7 mio. kr. til budget 2021,jf. tabel 1.
Tabel 1: Oversigt over behov for omprioriteringer til budget 2021 (2021 p/l)
Mio. kr. |
|
Omprioriteringsbidrag til kommunens effektiviseringsstrategi |
|
Måltal for forvaltningsspecifikke effektiviseringsforslag |
-81,6 |
Stigende profiler fra tidligere års effektiviseringer (41,9 mio. kr.) og interne omprioriteringer (2,4 mio. kr.) |
44,3 |
Mindreudgifter til kommunens fællesordninger i 2021 på 2,9 mio. kr. fratrukket 0,3 mio. kr. til udgifter til økonomisystemer |
2,6 |
I alt SUD-bidrag til videre behandling i ØU og BR |
-34,7 |
Interne økonomiske udfordringer
Hertil forventer Socialforvaltningen, at der vil være interne udfordringer, der også skal håndteres. Herunder er der et mindre effektiviseringsprovenu i investeringsforslaget BC03 - Etablering af rengøringsfællesskab i Københavns Kommune end forudsat. Socialforvaltningen vil frem mod Socialudvalgets budgetseminar kvalificere den økonomiske udfordring i 2021 og præsentere denne på budgetseminaret.
Tabel 2: Oversigt over interne udfordringer til budget 2021 (2021 p/l)
Mio. kr. |
|
Interne økonomiske udfordringer |
|
Interne økonomiske udfordringer |
Drøftes ved SUD's budgetbehandling pba. oplæg fra direktionen |
Mindre effektiviseringsprovenu i investeringsforslaget BC03 - Etablering af rengøringsfællesskab i Københavns Kommune end forudsat. |
-3,0 |
I alt |
-3,0 |
Bevillingsudløb
Udvalget kan også vælge at finde finansiering til andre formål end de ovenstående, herunder bevillinger, der udløber.
I alt udløber der bevillinger med genfinansieringsbehov i 2020 for 95,4 mio. kr., jf. bilag 2a.
Heraf udgør udløb af bevillinger, som i sin tid blev finansieret som need to, på 34,5 mio. kr. Henholdsvis udgifter til ambulant alkoholbehandling på 13,1 mio. kr. og Håndtering af påbud på det socialpsykiatriske område og flytning af udadreagerende borgere med svære psykiske lidelser på 21,4 mio. kr.
Socialforvaltningen løfter disse udløb som need to til Overførselssagen 2020/2021 og vurderer, at disse udløb som tidligere kan finansieres via forhandlingerne som need to.
Det betyder, at der er resterende udløb for 60,9 mio. kr., som udvalget kan vælge at videreføre inden for udvalgets samlede ramme. Bevillinger, der ikke finansieres indenfor rammen, kan indgå til evt. prioritering til budgetforhandlingerne 2021.
Der er dog to bevillingsudløb, der vedrører forvaltningens kernedrift, som Socialforvaltningen foreslår videreført via finansiering inden for rammen (dvs. finansiering via besparelser, så der skabes plads inden for rammen) på i alt 20,1 mio. kr.:
- Opnormering af pædagoger og sygeplejersker på tre socialpsykiatriske botilbud (Bilag 2a) på 3,8 mio. kr.
- Bevillingsudløbet vedrører en opnormering af henholdsvis sundhedsfaglige og socialpædagogiske kompetencer på socialpsykiatriske botilbud, hvor henholdsvis borgere med væsentlige somatiske udfordringer, borgere med særligt udadreagerende adfærd og borgere med væsentlige misbrugsproblematikker (dobbeltdiagnosticerede) udgør en stor del af målgruppen.
- Stigning i BPA-ordningen på 16,3 mio. kr. Heraf udgør 11,1 mio. kr. bevillingsudløb (Bilag 2a) og 5,2 mio. kr. yderligere udgifter i 2020 og frem.
- Bevillingsudløbet vedrører en stigning i antallet af borgere, der modtager BPA-ordningen. Udviklingen medfører et pres på Socialforvaltningens udgifter og indsatstyper, som rækker ud over tildelingen af demografimidler.
Tabel 3: Bevillingsudløb (2021 p/l)
Mio. kr. |
|
Bevillingsudløb |
|
Bevillingsudløb med genfinansieringsbehov |
-95,4 |
Bevillingsudløb, der løftes som need to |
34,5 |
Bevillingsudløb til videreførelse indenfor SUD's ramme (budgetforslag 2021, april 2020) |
Drøftes ved SUD's budgetbehandling |
I alt |
-60,9 |
Pulje til uforudsete udgifter
På udvalgsmødet d. 11. december 2019 besluttede Socialudvalget under punktet ’Opfølgning på drøftelsen om strukturelle udfordringer og økonomisk pres’, at det i forbindelse med budgetprocessen for 2021 skulle overvejes, om der skal findes midler til en pulje til uforudsete udgifter. Socialudvalget skal således drøfte, om der skal findes yderligere omprioriteringer, der kan finansiere en sådan pulje, og i givet fald hvor stort beløbet skal være.
Tabel 4: Eventuel pulje til uforudsete udfordringer (2021 p/l)
Mio. kr. |
|
Eventuel pulje til uforudsete udfordringer |
|
Eventuel pulje til uforudsete udfordringer |
Drøftes ved SUD's budgetbehandling |
Løsning
Socialforvaltningen har udarbejdet en række investerings- og effektiviseringsforslag (bilag 1a-b), der kan bruges til finansiering af Socialudvalgets omprioriteringsbidrag og øvrige udfordringer, som udvalget vælger at håndtere som led i budget i balance.
Der er pt. udarbejdet investeringsforslag med provenu i 2021 for 50,7 mio. kr., mens der er udarbejdet effektiviseringsforslag med provenu i 2021 for 34,9 mio. kr. I alt 85,6 mio. kr. Endvidere arbejder Socialforvaltningen fortsat videre på enkelte forslag. Disse forslag er markeret i materialet.
Antallet af forslag kan øges som følge af tværgående effektiviseringsforslag fra andre forvaltninger med effekt på Socialudvalgets ramme. I så fald vil disse blive indarbejdet i budgetmaterialet i Socialudvalgets kommende behandling af budgettet.
Investeringsforslagene, hvor der søges om investeringsmidler ifm. Overførselssagen, behandles i særskilt sag på møde i Socialudvalget d. 4. marts 2020. Da der er frist for at indsende udvalgsgodkendte forslag til Økonomiforvaltningen d. 3. marts, har Socialudvalget på udvalgsmødet d. 4. marts kun mulighed for at godkende investeringsforslagene eller at sende dem videre til budgetforhandlingerne i august/september 2020.
Socialudvalget har fællesmøde med rådene d. 26. februar og fællesmøde med HovedMED d. 2. marts 2020, hvor der vil være mulighed for at drøfte budgetforslagene. Herudover har rådene og HovedMED igen i år mulighed for at udarbejde et høringssvar til budgetforslagene. Høringssvarene udsendes til Socialudvalgets møde d. 4. marts samt til Socialudvalgets 2. behandling af budgetforslagene d. 22. april 2020.
Forvaltningen har haft de målgruppespecifikke forslag i høring i de enkelte BorgercenterMED forud for Socialudvalgets 1. behandling af budgetforslagene, ligesom HovedMED har behandlet de tværgående forslag. HovedMED behandler desuden alle forslagene på deres møde d. 19. februar. Forslag, der fortsat er under udarbejdelse, vil løbende blive sendt til høring hos BorgercenterMED og HovedMED.
Øvrigt materiale
Udover notat om bevillinger der udløber i 2020 med genfinansieringsbehov (bilag 2a),udløber der to bevillinger, hvor der ikke er genfinansieringsbehov (bilag 2b). Dette skyldes, at det ene udløbs tilskud automatisk stopper, når projektet ophører d. 31. december 2020, mens det andet skyldes, at tilbuddet har oplyst, at de har modtaget tilskud fra Socialstyrelsen, hvorfor videreførelse af bevillingen først vil være aktuel fra 2022.
Som en del af materialet i forbindelse med arbejdet frem mod Socialudvalgets budgetforslag 2021, har Socialforvaltningen taget kontakt til tilbud og initiativer med udløb mhp. at indhente deres beskrivelser vedr. konsekvenserne af udløbene. Disse konsekvensbeskriver fremgår af bilag 2c.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Behandlingen af investeringskataloget fortsættes på Socialudvalgets udvalgsmøde d. 4. marts, så investeringsforslagene kan sendes videre til overførselssagen i uge 13. Øvrige forslag behandles igen til Socialudvalgets 2. behandlingd. 22. april. Socialforvaltningen fremsender det samlede budgetbidrag til Økonomiforvaltningen d. 4. maj.
Nina Eg Hansen
/Anders Johannes Kristensen
Beslutning
Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev drøftet.
Enhedslisten havde følgende protokolbemærkning, som det samlede Socialudvalg tilsluttede sig.
”Det fremlagte sparekatalog lægger op til store nedskæringer på en række områder, som Socialudvalget ikke kan bakke op om. Udover at der skal leveres over 30 millioner i besparelse fra socialområdet til økonomiforvaltningen, er der tale om udløb for 90 millioner kroner, hvoraf meget er kernedrift. Der er behov for at der tilføjes flere ressourcer, hvis der skal kunne indgås et socialt ansvarligt budget til efteråret.”