Mødedato: 22.01.2014, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Indretning og tilbud i det kommende Stofindtagelsesrum på Halmtorvet 17

Se alle bilag

Socialudvalget forelægges forslag til indretning, tilbud og driftsherre for det kommende nye stofindtagelsesrum på adressen Halmtorvet 17.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget godkender forvaltningens forslag til funktioner og indretning i det kommende nye stofindtagelsesrum på adressen Halmtorvet 17, vedrørende opprioritering af stofindtagelseskapacitet og behandling på bekostning af værested og produktionskøkken,
  2. at Socialudvalget godkender, at forslaget danner grundlag for Socialforvaltningens bestilling til Københavns Ejendomme med henblik på, at der iværksættes konkret projektering af det kommende nye stofindtagelsesrum på adressen Halmtorvet 17 og
  3. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen skal forestå driften for de samlede tilbud i det kommende nye stofindtagelsesrum på adressen Halmtorvet 17.

Problemstilling

I Budgetaftalen for 2014 afsatte Borgerrepræsentationen anlægs- og driftsmidler til et nyt stofindtagelsesrum på adressen Halmtorvet 17. Beslutningen blev foretaget på baggrund af involvering af en række interessenter, for at få de mest kvalificerede overvejelser om hvilke tilbud, der skulle være i rummet. Siden da er der på Vesterbro gjort en mængde nye erfaringer med drift af stofindtagelsesrum og med behandling af målgruppen. På baggrund af disse erfaringer vurderer forvaltningen, at anlægsprojektet og den kommende drift skal justeres i forhold til det budgetforslag og den projektskitse, der lå til grund for finansieringen i budgetforliget: Det gælder en omlægning af driften fra værested til fremskudt behandling. For etableringen gælder det en omlægning fra et stort produktionskøkken til et mindre anretterkøkken og en udvidelse af kapaciteten (kapacitet vil sige antallet af pladser, hvor borgeren kan sidde og indtage sit stof).

På Socialudvalgets møde d. 4. december 2013 blev det besluttet, at Socialforvaltningens skulle inddrage fagfolk og interessenter for at kvalificere overvejelserne. Denne inddragelse er nu gennemført i form af et dialogmøde.

Socialforvaltningen har efterfølgende udarbejdet en række anbefalinger til indretningen og anvendelsen af stofindtagelsesrummet på Halmtorvet 17. Anbefalinger som har konsekvenser for den videre projektering, for tidsplanen og for anvendelsen af de afsatte driftsmidler. Konsekvenser i forhold til indretning og tidsplan skal indarbejdes i en snarlig bestilling til Københavns Ejendomme, for at de kan iværksætte den videre projektering og for, at det nye stofindtagelsesrum kan indvies i sensommeren 2016.

En yderligere problemstilling er behovet for, så tidligt som muligt i processen, at få fastlagt, hvem der skal drive det nye stofindtagelsesrum. Den selvejende institution Mændenes Hjem driver de to eksisterende stofindtagelsesrum under driftsoverenskomst med Københavns Kommune (http://maendeneshjem.dk/stofindtagelsesrum).

Løsning

Dialogmøde
Socialforvaltningen har foretaget en høring i form af et dialogmøde med de lokale interessenter og en bredere kreds af fagfolk. Målet med dialogmødet var at kvalificere forvaltningens vurderinger af kapacitet og prioritering af behandlingsfunktioner. Til dialogmødet deltog blandt andet Politiet, Mændenes Hjem, Vesterbro Lokaludvalg og Gadejuristen. Dialogmødet fandt sted d. 18. december 2013. Forvaltningen har sendt referat af mødet ud til deltagerne på dialogmødet  og har ikke modtaget kommentarer til indholdet. 

Socialforvaltningen noterede sig følgende overordnede tilbagemeldinger fra dialogmødet:

-          der er brug for mere kapacitet for stofindtagelse, end der oprindeligt var planlagt
-    
behandling i tilknytning til stofindtagelsesrummet skal være gennemtænkt, så den er relevant for målgruppen 
-          der bør være en adskillelse af brugere, der henholdsvis ryger og injicerer stofferne
-          der er ikke brug for et produktionskøkken i Halmtorvet 17; man kan nøjes med et mindre anretterkøkken og få bragt mad udefra

Vesterbro Lokaludvalg har efterfølgende sendt en udtalelse til Socialudvalget. I udtalelsen taler Lokaludvalget for, at det kommende stofindtagelsesrum i Halmtorvet 17 bør indeholde

- en udvidet kapacitet for stofindtagelsen
- koksepladser (kortvarige stabiliserende døgnophold)
- værestedsfunktioner
- produktionskøkken

Lokaludvalget er indforstået med, at der ikke er finansiering til koksepladserne i den nuværende budgetaftale og beder Socialudvalget om at søge finansiering i den kommende overførselssag.

Udvidet kapacitet
De foreløbige erfaringer fra det midlertidige stofindtagelsesrum og Skyen på Mændenes hjem er, at målgruppen har taget rummene til sig i en grad, så kapaciteten i perioder er presset. Det gjaldt selvfølgelig særligt da der alene var et midlertidigt stofindtagelsesrum, men det gælder også nu i perioder med spidsbelastninger og i forhold til stofindtagelseskapaciteten for rygning.

I Halmtorvet 17 er der oprindeligt projekteret med i alt 12 pladser til rygning og injektion. I tabel 1 og 2 nedenfor er en sammenligning af den aktuelle kapacitet og den kapacitet, der vil være med åbningen af Halmtorvet 17 i henhold til det oprindelige projektforslag.

Figur 1 Nuværende kapacitet i stofindtagelsesrum på Vesterbro

Stofindtagelseskapacitet på Vesterbro  - frem til sensommeren 2016

 

Pladser til injektion af stoffer

Pladser til rygning af stoffer

I alt

Finansieret

Skyen, Mændenes Hjem

8

6

14

Varigt

Fixelancen (forudsættes afviklet eller flyttet til andre bydele senest sensommeren 2016)

4

 

4

Til og med 2016

Det midlertidige stofindtagelsesrum i Sundhedsrummets lokaler (afvikles medio 2016)

8

 

8

Til medio 2016

I alt

20

6

26

 

 

Figur 2 Planlagt kapacitet i stofindtagelsesrum på Vesterbro - efter sensommeren 2016

Planlagt Stofindtagelseskapacitet på Vesterbro - efter åbning af Halmtorvet 17 sensommeren 2016

 

Pladser til injektion af stoffer

Pladser til rygning af stoffer

I alt

Finansieret

Skyen, Mændenes Hjem

8

6

14

Varigt

Halmtorvet 17

6

6

12

Varigt

I alt

14

12

26

 

Ændret kapacitet

-6

6

0

 

Som det fremgår af figur 2 vil den samlede kapacitet i stofindtagelsesrum ikke ændre sig efter sensommeren 2016, men der vil ske en forskydning til færre injektionspladser og flere rygepladser.

Stofindtagelsesrummet bør anlægges på en måde, så det mest muligt er fleksibelt og fremstidssikret. Det er for brugerne af rummets skyld, men også for naboernes skyld, for erfaringerne fra perioder med for lille kapacitet har vist, at kødannelse skaber konflikter og uro omkring stofindtagelsesrummene. Socialforvaltningen foreslår derfor, at  man i den fysiske etablering af stofindtagelsesrummet sørger for, at der indretningsmæssigt er mulighed for at fordoble antallet af stofindtagelsespladser i Halmtorvet fra 2 x 6 pladser til henholdsvis rygning af stoffer og injektion af stoffer til 2 x 12 pladser, hvoraf 6 af injektionspladserne skal kunne anvendes til rygning efter behov. Som det fremgår af figur 3 nedenfor, betyder det, at der sammenlagt kommer en øget kapacitet på 12 pladser i forhold til nu.

Figur 3 Forslag til kapacitet i stofindtagelsesrum på Vesterbro - efter sensommeren 2016

Forslag til Stofindtagelseskapacitet på Vesterbro - efter åbning af Halmtorvet 17 sensommeren 2016

 

Pladser til injektion af stoffer

Pladser til rygning af stoffer

I alt

Finansieret

Skyen, Mændenes Hjem

8

6

14

Varigt

Halmtorvet 17

12

12

24

Varig finansiering af 12 af pladserne

I alt

20

18

38

 

Ændret kapacitet

0

12

12

 

Driften af den øgede kapacitet

Det skal bemærkes, at de afsatte driftsmidler i budgetaftalen til Halmtorvet 17 er beregnet ud fra den oprindelige kapacitet på 12 pladser. På trods af eventuel mulighed for stordriftsfordele, vil det ikke være muligt at have det dobbelte antal pladser (24) i løbende drift for de afsatte driftsmidler. 

Løbende drift er imidlertid ikke den eneste måde at udnytte en øget kapacitet. En fleksibel udnyttelse af ekstra kapacitet i spidsbelastninger er også et relevant scenarie. Den potentielle kapacitet betyder, at man - ved omprioritering af ressourcerne på misbrugsområdet - har muligheden for at øget den reelle kapacitet efter behov.

For at fremtidssikre stofindtagelsesrummet anbefaler forvaltningen derfor under alle omstændigheder at bygge pladserne, så det er muligt på sigt at øge kapaciteten.

Behandlingsaktiviteter

I det oprindelige forslag for stofindtagelsesrummet projekterede man med en værestedsfunktion og et produktionskøkken som supplement til stofindtagelsesrummet. I bilag 2: Skitse over funktioner i Halmtorvet 17 er overblik over funktionerne som de først var tænkt, og som de tænkes i nærværende indstilling. En grundigere beskrivelse af de hidtidige tanker om anlægsprojekte kan findes i det oprindelige dokument "Skitseforslag til Halmtorvet 17, juni 2012", som ligger på Socialudvalgets dagsorden fra d. 15.8.2012, og på følgende link:
http://subsite.kk.dk/~/media/E0496C09C4A34B0C871476FCAA88E3D4.ashx.

Værestedsfunktionerne skulle hjælpe brugerne af stofindtagelsesrummet med basale funktioner som mad, ophold, bad og omsorg. I det oprindelige forslag var der til gengæld ikke indtænkt behandling udover den akutte sygepleje. 

På baggrund af de indhentede erfaringer fra de hidtidige stofindtagelsesrum, er det Socialforvaltningens vurdering, at der er behov for at ændre denne prioritering, så behandling prioriteres frem for værested. Vurderingen bygger på to forhold: At der allerede er væresteder i lokalområdet (blandt andet er der givet varige midler til café og Sundhedsrum lige i nærheden) og der er gjort positive erfaringer med fremskudt behandling blandt brugere af de nuværende stofindtagelsesrum.

Af værestedstilbud i området er der således Mændenes Hjems kontaktsted, Cafeen i Den Runde Firkant, Varmestuen Istegade 100, Reden, Kontaktcentret Klippen, Mariatjenesten og Kontaktstedet i Valdemarsgade. Disse væresteder er i forskelligt omfang relevante for målgruppen og tilbyder i forskelligt omfang også mad. Det skal nævnes, at cafeen i Den runde Firkant - sammen med Sundhedsrummet - er blevet varigt finansieriet af borgerrepræsentationen, hvorved der - udover Mændenes Hjems kontaktsted - er et være- og spisested rettet til målgruppen af stofindtagelsesrum i umiddelbar nærhed af Halmtorvet 17.

I forhold til den fremskudte behandling, finder Socialforvaltningen, at de gode erfaringer skal styrkes og udvikles. Det betyder samtidig, at værestedsfunktionerne skal reduceres kraftigt. Det betyder ikke, at man bør udelukke mad som en del af tilbuddet, men der behøver ikke at være et decideret produktionskøkken, som hidtil planlagt. Et anretterkøkken til brug ved bestilling af mad udefra er tilstrækkeligt. Det vil også frigøre kvadratmeter til andre aktiviteter, ligesom midlerne til etablering af produktionskøkken kan bruges til etablering af flere pladser til stofindtagelse.
 
I øvrigt kan behandling på længere sigt tænkes udviklet yderligere end den hidtidige fremskudte behandling. Der har tidligere i processen indgået et forslag om at indsætte en etage (et "dæk") i huset, så der kunne udvides med flere kvadratmeter, som fx kunne bruges til behandling.

Bestilling til Københavns Ejendomme

Ovenstående beskrivelse af behov for kapacitet og behandlingsfunktionerne vil indgå i bestillingen til Københavns Ejendomme. Opsummerende er ændringerne i forhold til det oprindelige skitseforslag til indretning: 

I forhold til stofindtagelsesdelen:

  • Der skal indrettes dobbelt så mange pladser. Det vil sige 4 rum med hver 6 pladser.
  • Flest mulige af pladserne (om muligt op til 18) skal have udsugning eller forberedes herpå, så de kan bruges til rygning, hvis tendensen mod mere rygning og mindre injektion fortsætter.
  • Der skal være en yderligere adskillelse af rygning og injektion, så brugerne ikke kan se hinanden ved indtagelsen og deres flow i øvrigt holdes adskilt fra hinanden, med det forbehold, at det ikke må kræve yderligere personaleressourcer.

I forhold til behandlingsdelen:

  • Der skal ikke være et produktionskøkken men et anretterkøkken
  • Der skal fortsat være et aktivitetsrum (der også kan bruges til undervisning), men ikke to aktivitetsrum.
  • Den plads der frigives ved ovenstående skal – udover udvidelsen af stofindtagelsen - bruges til samtalerum.
  • Et samtalerum skal have faciliteter til lægeundersøgelse (vand, vask, leje…).

Driftsherre

Der er behov for at få fastlagt, hvem der skal drive det nye stofindtagelsesrum i Halmtorvet 17. Det er forvaltningens vurdering, at med en stærkere behandlingsmæssig profil, er det hensigtsmæssigt, at det er kommunen selv, der driver stedet. Det vil også gøre det lettere at integrere dele af myndighedsarbejdet som fx samarbejde med andre kommuner om at hjemtage de borgere, der kan motiveres til behandling i hjemkommune.

Det kommunale center der kommer til at stå for driften, vil indgå i et tæt samarbejde med Mændenes Hjem, så driften af stofindtagelsesrummene sker koordineret og ud fra et overordnet hensyn til målgruppens behov.

Tidsplan

Bestilling til KEjd afgives ultimo januar 2014, eller snarest derefter. Forventet tidspunkt for ibrugtagning bliver sensommeren 2016. 

Økonomi

Der er afsat 26,5 mio. kr. til anlæg af stofindtagelsesrummet på Halmtorvet 17. Anlægsøkonomien giver ikke mulighed for både at øge kapaciteten på stofindtagelse og anlægge et produktionskøkken. Socialforvaltningen anbefaler, at stofindtagelseskapaciteten prioriteres og alene anlægge et anretterkøkken.

Der er afsat 17,1 mio. kr. til årlig drift af stofindtagelsesrummet på Halmtorvet 17 herunder de 12 pladser for stofindtag. I perioden frem til etablering vil forvaltningen undersøge mulighederne for stordrift, og hvordan samtænkning med øvrig behandling og myndighedsarbejde på misbrugsområdet kan muliggøre størst mulig udnyttelse af den ekstra stofindtagelseskapacitet.

Driftsmidlerne vil - uanset samtænkning - ikke både kunne finansiere værestedsfunktioner og en udvidelse af behandlingsaktiviteterne. Socialforvaltningen anbefaler en prioritering af behandlingsaktiviteterne.


Videre proces

Bestilling sendes til Københavns Ejendomme ultimo januar 2014 eller snarest derefter. Socialforvaltningen vil på baggrund af indstillingen gå i dialog med Københavns Ejendomme med henblik på udarbejdelse af egentlig anlægsindstilling.

Anlægsindstilling forventes forelagt Socialudvalget i 4. kvartal 2014.

 

 

        Anette Laigaard /
                                            Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev behandlet efter punkt 1 på dagsordenen.

På baggrund af udvalgets drøftelse formulerede borgmester Jesper Christensen (A) følgende ændringsforslag til nye at-punkter, som udvalget tilsluttede sig.

1. At ordene ”værested og” udgår af det i indstillingen foreslåede første at. Nyt 1. at bliver herefter følgende:

”At Socialudvalget godkender forvaltningens forslag til funktioner og indretning i det kommende nye stofindtagelsesrum på adressen Halmtorvet 17, vedrørende opprioritering af stofindtagelseskapacitet på bekostning af produktionskøkken. "

2. At forvaltningen vender tilbage med forslag til en driftsmodel for sammenhængende behandling og værestedskapacitet på halmtorvet 17.

3. At det oprindelige 3. at udsættes med bemærkning om, at forvaltningen vender med en indstilling, der belyser:
- Fordele og ulemper ved at forvaltningen kontra en ekstern leverandør står for driften – dette særligt i forhold til behandlingsdelen.
-
Hvilket samarbejdsorgan/hvilken følgegruppe, der kunne indtænkes, hvis socialforvaltningen selv stod for driften af Stofindtagelsesrummet på Halmtorvet 17 – dette med henblik på at sikre aktørinddragelse.

Ø havde følgende protokolbemærkning:

”EL synes ønsket om øget behandling er positivt, men det er afgørende at fastholde:
-At værestedsfunktionen ikke sløjfes
-At der er adgang til mad for brugerne
-At der undersøges om det er muligt og hensigtsmæssigt med koksepladser/sovemulighed for brugerne.”
Til top