Plan for håndtering af den økonomiske udfordring i 2013 på krisecenterområdet
Socialudvalget skal godkende Socialforvaltningens plan for håndtering af de forventede økonomiske udfordringer på krisecenterområdet i 2013 som følge af Kvindehjemmets opsigelse af driftsoverenskomsten med Københavns Kommune.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,
1. At Socialudvalget godkender, at håndtering af de forventede økonomiske udfordringer på krisecenterområdet i 2013 på 4,1 mio.kr. som følge af Kvindehjemmets opsigelse af driftsoverenskomsten med Københavns Kommune sker gennem nedprioritering eller servicereduktioner på andre områder i forbindelse med aprilprognosen for 2013, og
2. At Socialudvalget godkender etablering samt omlægning af i alt 19 pladser indenfor Socialforvaltningens eksisterende kapacitet på herbergs- og krisecenterområdet
Problemstilling
Det selvejende krisecenter Kvindehjemmet har i foråret 2012 opsagt deres driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Kvindehjemmets begrundelse for opsigelsen af driftsoverenskomsten er, at de ikke mener at kunne udøve kvindekrisecenterfunktioner på et acceptabelt serviceniveau indenfor den nuværende bevillingsramme. Kvindehjemmet har i den forbindelse stillet krav om en stigning i taksten fra 567 kr. til 1.524 kr. pr. døgn pr. plads pr. januar 2013. Socialforvaltningen har siden opsigelsen været i løbende kontakt og forhandlinger med Kvindehjemmets bestyrelse om muligheden for at videreføre samarbejdet mellem forvaltningen og Kvindehjemmet. Det er dog ikke lykkedes at nå til enighed, og samarbejdet ophører derfor pr. 1. januar 2013.
Socialudvalget behandlede på mødet den 15. august 2012 Socialforvaltningens orientering om Kvindehjemmets opsigelse, herunder forvaltningens estimering af de økonomiske konsekvenser af opsigelsen samt et ønskeforslag med henblik på at kompensere forvaltningen for de forestående økonomiske konsekvenser fra 2013 til 2016. Der er dog ikke fundet finansiering til at imødekomme ønskeforslaget i budgetforhandlingerne for 2013, hvorfor udvalget nu forelægges en plan for håndtering af de økonomiske konsekvenser som følge af det ophørte samarbejde for 2013 til godkendelse.
Socialforvaltningen benytter i dag 36 af Kvindehjemmets i alt 47 pladser. På krisecenterområdet gælder princippet om selvhenvendelse, hvoraf det følger, at borgere selv kan henvende sig på et krisecenter, og at lederen af centret skal lade borgeren indskrive, såfremt denne er omfattet af målgruppebestemmelserne i lovgivningen. Dette betyder, at københavnske kvinder fortsat kan henvende sig og lade sig indskrive på Kvindehjemmet efter den 1. januar 2013, hvorefter Socialforvaltningen som udgangspunkt er forpligtet til at betale for opholdet.
Socialforvaltningen forventer som følge heraf, at Kvindehjemmets opsigelse vil pålægge forvaltningen en merudgift i 2013 svarende til 4,1 mio. kr. Dertil kommer, at forvaltningen i 2012 forventer et merforbrug på 3 mio.kr. som følge af køb af pladser på andre krisecentre.
Løsning
Kvindehjemmets opsigelse af driftsoverenskomsten medfører, at Socialforvaltningen kommer til at mangle 36 pladser fra 2013 og frem. Socialforvaltningen har derfor undersøgt den nuværende kapacitet på herbergs- og krisecenterområdet, og har fundet mulighed for at omlægge og udvide den nuværende kapacitet indenfor krisecenterområdet med i alt 19 ekstra pladser i 2013 (jf. tabel 1).
Socialforvaltningen vil igangsætte forberedelserne af pladserne, så de kan tages i brug hurtigst muligt i 2013, såfremt Socialudvalget godkender indstillingen. Omkostningerne forbundet med etableringen af 13 af pladserne er 566 t.kr., som findes indenfor Socialforvaltningens ramme i 2012.
Seks af de nye pladser kræver en ombygning af krisecentret Baltic. Socialudvalget vil blive forelagt en separat anlægsindstilling vedrørende pladserne på Baltic. Det forventes, at pladserne kan tages i anvendelse medio 2013, svarende til tre helårspladser i 2013.
Udgifterne til drift af de nyetablerede pladser finansieres gennem en andel af det nuværende budget til Kvindehjemmet. Således afsættes der driftsmidler til de nye pladser svarende til de nuværende driftsmidler pr. plads på Kvindehjemmet.
Tabel 1: Etablering af 19 nye krisecenterpladser i 2013
Antal pladser i 2013 |
Nuværende tilbud |
Konsekvenser |
Økonomi, drifts- og anlægsudgift |
12 |
Kollegiet på Frederiks-sundsvej (§110) |
Kollegiet omlægges fra et § 110-tilbud til et § 109-tilbud, og knyttes organisatorisk til Baltic. Der bor pt. seks beboere på Kollegiet, som alle er indstillet til andet midlertidigt eller varigt botilbud eller venter på egen bolig. |
Driftsudgifter til istandsættelse og møblering af værelser: 566 t. kr.
Finansieres indenfor Socialforvaltningens ramme i 2012 |
1 |
Egmontgården (Den Sociale Døgnvagt) (§109) |
Inddragelse af Den Sociale Døgnvagts råderet over en lejlighed på Egmontgården. |
|
6 (Pladserne kan først realiseres medio 2013, hvorfor der på helårsbasis er tale om 3 pladser) |
Krisecentret Baltic (§§109/110) |
Oprettelse af seks nye pladser |
Anlægsudgifter til indretning/ ombygning af lokaler: 720 t. kr.
Finansieres indenfor Socialforvaltningens ramme i 2013 |
19 |
|
|
720 t.kr. |
Tilbage mangler fortsat 20 pladser i 2013, som Socialforvaltningen må forvente at skulle købe på andre krisecentre, herunder på Kvindehjemmet. I gennemsnit betaler forvaltningen 1.621 kr. i døgnpris for pladser på andre krisecentre. Dette medfører en samlet set en forventet merudgift på 3,3 mio.kr. i 2013. Dertil kommer behovet for at anlægge seks nye pladser på Baltic, jf. tabel 1, som indebærer en udgift i 2013 på i alt 720 t.kr., hvor af 600 t.kr. er anlægsudgifter. I alt forventes herefter en merudgift i 2013 på 4,1 mio.kr. som følge af Kvindehjemmets opsigelse. Se tabel 2 for en uddybning heraf.
Tabel 2. Serviceudgifter
1.000 kr. – 2013 p/l |
2013 |
Frigjort budget som følge af Kvindehjemmets opsigelse af driftsoverenskomsten |
-7.823 |
Drift af 16 helårspladser i eksisterende kapacitet (16/47*7.823 t.kr.)* |
2.663 |
Køb af 20 pladser på udenbys krisecentre (1.621 kr. pr. døgn) |
11.833 |
Bruttomerudgift |
6.673 |
50 % statsrefusion på drift og køb af pladser |
-3.336 |
Merudgift efter statsrefusion |
3.336 |
*Der er i alt 47 pladser på Kvindehjemmet, og budgettet i 2012 er 7,8 mio.kr. Driftsmidler til de 16 helårspladser i 2013 er beregnet som andelen 16 ud af 47 pladser gange driftsbudgettet.
Udfordringen håndteres indenfor rammen i 2013
Socialforvaltningen forventer således en økonomisk udfordring på 4,1 mio.kr. som følge af Kvindehjemmets opsigelse. Dertil kommer, at forvaltningen i 2012 forventer et merforbrug på området på 3,0 mio. kr. som følge af køb af pladser på andre krisecentre. Forvaltningen vurderer pt., at presset på krisecenterområdet vil fortsætte i 2013.
Det er Socialforvaltningens vurdering, at det ikke er realistisk at finde midler til at kompensere for den skitserede merudgift på krisecenterområdet i 2013 indenfor områdets egen ramme. Krisecenterområdet er i forvejen økonomisk trængt, og sammenlignet med de krisecentre, Socialforvaltningen ofte køber pladser fra, er den personalemæssige normering meget lav på forvaltningens egne krisecentre.
Resultatet af budgetforhandlingerne for 2013 betyder en budgettilførsel til området i 2013 til 2016 på 1,6 mio.kr., svarende til 3,2 mio.kr efter statsrefusion. Således anbefaler Socialforvaltningen, at budgettilførslen fastholdes som et kvalitetsløft på området. Udvalget forelægges parallelt med denne sag en sag om en revideret budgetmodel på krisecenterområdet, hvor udvalget skal godkende budgetmodellen og udmøntning af budgettilførslen til krisecentrenes budget.
Socialforvaltningen foreslår, at det forventede merforbrug på krisecenterområdet finansieres via omprioritering indenfor Socialforvaltningens samlede ramme. Socialforvaltningen vil således i forbindelse med aprilprognosen for 2013 fremlægge konkrete finansieringsmuligheder via nedprioritering eller servicereduktioner på forvaltningens øvrige områder eller ved, at der viser sig et område med forventet mindreforbrug.
Håndtering fra 2014 og frem
Socialforvaltningen er ved at udvikle en ny strategi for hele området for kriseramte kvinder og familier for 2014-2017. Det er formålet med strategien, at den blandt andet skal adressere løsningen på nogle af udfordringerne forbundet med Kvindehjemmets opsigelse af samarbejdet med Københavns Kommune. Desuden skal strategien sætte retning for området generelt, og strategien skal give løsningsforslag på, hvordan der sikres bedre styring af området, blandt andet set i lyset af de udfordringer princippet om selvhenvendelse giver forvaltningen. Socialudvalget forelægges parallelt med denne indstilling Socialforvaltningens forslag til fokusområder for strategien til godkendelse.
Økonomi
Socialforvaltningen forventer et merforbrug på 4,1 mio.kr. i 2013. Det foreslås, at merforbruget finansieres gennem nedprioriteringer eller servicereduktioner på forvaltningens øvrige områder. Socialforvaltningen vil i forbindelse med aprilprognosen for budget 2013 fremlægge konkrete finansieringsforslag.
Som nævnt er der derudover risiko for et merforbrug vedrørende køb af pladser på andre krisecentre i 2013 på samme måde som i 2012, hvor Socialforvaltningen forventer et merforbrug på ca. 3 mio.kr. Socialforvaltningen vil således også i forbindelse med aprilprognosen for budget 2013 fremlægge konkret forslag til håndtering af de forventede merudgifter til køb af pladser på andre krisecentre i 2013.
Videre proces
Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil Socialforvaltningen i forbindelse med aprilprognosen for 2013 anvise konkret finansiering af 4,1 mio.kr. indenfor Socialforvaltningens samlede ramme.
Anette Laigaard
/Sven Bjerre
Beslutning
Kontorchef Gitte Bylow Larsen overværede punktets behandling
Indstillingen blev godkendt