Mødedato: 21.11.2012, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Ansøgning til satspuljeprojekt vedr. forebyggelse af ulighed i det behandlende sundhedsvæsen

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende, at Socialforvaltningen deltager i en ansøgning om satspuljemidler, som handler om at styrke samarbejdet med praktiserende læger vedrørende borgere med enten handicap eller sindslidelse.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,
  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen sammen med Danske Handicaporganisationer og Danske Regioner ansøger om 1.136.526 kr. hos Sundhedsstyrelsen til projektet ”Styrket samarbejde på det primære sundhedsområde for personer med en intellektuel/psykisk funktionsnedsættelse” (jf. bilag 1), og
  2. at Socialudvalget godkender, at indtægts- og udgiftsbevillinger håndteres i den næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Problemstilling

Undersøgelser viser, at mange borger med en psykisk eller intellektuel funktionsnedsættelse ikke får den rigtige eller optimale behandling i sundhedssystemet, og at mange alvorlige sygdomme opdages for sent.

Danske Handicaporganisationer (DH) har inviteret Socialforvaltningen og Danske Regioner til at deltage i en ansøgning om satspuljemidler til et projekt om forebyggelse af ulighed i sundhedsvæsenet. Formålet med projektet er for det første at afdække de problemstillinger, som borgere med sindslidelse og borgere med handicap i botilbud  har i forhold til sundhedsvæsenet, primært i kontakten med egen læge. For det andet er formålet at udvikle en model for en styrket samarbejdsindsats om et systematisk sundhedstjek hos egen læge og at afprøve, om denne kan bidrage til at nedbringe uligheden i behandlingen.

Der er 5. november 2012 sendt en ansøgning til Sundhedsstyrelsen med forbehold for efterfølgende politisk godkendelse (jf. bilag 1).

Socialudvalget får forelagt sagen, fordi udvalget tidligere har bedt om at få forelagt alle satspuljeansøgninger til godkendelse.

Løsning

Projektets indhold og målgruppe
Der skal udvikles et koncept for en styrket samarbejdsindsats mellem borgere, botilbud, pårørende og praktiserende læge. Konkret skal 20 borgere i projektet tilbydes et sundhedstjek hos egen læge, hvor lægen ser på borgernes generelle helbredstilstand og identificerer eventuelle behov for behandling. Gennem et sundhedstjek kan man opspore sundhedsproblemer tidligere og sætte ind med forebyggende eller tidlig behandling af borgere, der ellers ofte ikke selv er i stand til at gøre opmærksom på sygdomstegn og opsøge praktiserende læge. 

Det koncept for systematisk sundhedstjek, der skal udvikles gennem projektet, kan bestå af tjeklister, vejledninger mm. til både sundhedspersoner, botilbud og borgere/pårørende. Der bygges oven på internationale erfaringer med sundhedstjek til målgruppen, herunder også evidensbaserede metoder, som igennem projektet tilpasses til en dansk kontekst. Der sættes særligt fokus på metoder til inddragelse af borgeren med henblik på at understøtte borgerens selvbestemmelse i mødet med lægen og give ham eller hende størst mulig indflydelse på egen sundhed.

Konceptet skal efterfølgende afprøves og evalueres. Målgruppen for pilottesten er 10 beboere på handicap-botilbud (botilbuddene Møllehuset og Griffenfeld i Center for Variable Boformer) og 10 borgere på det socialpsykiatriske botilbud Thorupgården (Center Nørrebro).

Indsatsen er i tråd med Københavns Kommunes sundhedspolitik på handicapområdet, hvor lighed i sundhed er et nøglebegreb, og hvor der er en eksplicit ambition om en årlig sundhedsundersøgelse til alle borgere på botilbud.

 

Beskrivelse af projektets metode og organisering
Der foretages indledningsvis en afdækning af, hvor der kan konstateres ulighed i brugen af det primære sundhedsvæsens tilbud for personer med intellektuel/psykisk funktionsnedsættelse, og af hvilke faktorer der har betydning for uligheden. Herefter indsamles danske og udenlandske erfaringer med målrettede sundhedstjek og eksisterende koncepter for sundhedstjek.

På baggrund af denne viden udvikles et koncept for systematisk sundhedstjek, der er tilpasset danske forhold. Dette testes af 20 borgere. Konceptet evalueres gennem interview med borgere, pårørende, sundhedspersoner og ansatte i botilbuddene samt gennem en analyse i Sygesikringsregistret af de behov for sundhedsydelser, der er identificeret i de gennemførte sundhedstjek. 

DH er projektansvarlig, og har inviteret Københavns Kommune og Region Hovedstaden til at deltage. Der er – med forbehold for politisk godkendelse – indgået en samarbejdsaftale mellem de tre parter. Socialforvaltningen indgår i en styregruppe og i et projektteam, som sammen med Region Hovedstaden, LEV og Sind skal udvikle konceptet for systematisk sundhedstjek. Derudover bidrager botilbuddene med personaleressourcer til interviews, afprøvning af konceptet og koordinering. DH står for projektledelse og gennemførelse af interviews, workshops, indsamling af erfaringer, evaluering og afrapportering samt kontakten til bidragsyder.

 

Tidsplan
Det er en forudsætning fra Sundhedsstyrelsen, at projektet påbegyndes senest 15. december 2012. Projektet skal løbe 1½ år frem til 15. juni 2014.

Økonomi

Der er ansøgt om i alt 1.136.526 kr. til deling mellem de tre parter i projektet. Socialforvaltningens andel er 37.414 kr. Derudover bidrager Socialforvaltningen med egenfinansiering i form af arbejdstid i projektet, og der skal derfor ikke tilføres ekstra ressourcer i forbindelse med projektet.

Videre proces

Hvis projektansøgningen imødekommes, foreslår Socialforvaltningen, at indtægts- og udgiftsbevillingerne håndteres i den næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylow Larsen og kontorchef Anna-Belinda Fosdal overværede punktets behandling

 

Indstillingen blev godkendt

Til top