Mødedato: 21.09.2022, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Afrapportering på ledelsestilsyn i Borgercenter Børn og Unge i 2022

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres om ledelsestilsynet med myndighedsindsatsen i Borgercenter Børn og Unge. Ledelsestilsynet viser positive resultater, men også fortsat områder hvor resultatet ikke er tilfredsstillende. Forvaltningen anbefaler, at næste ledelsestilsyn udsættes til 2024 grundet implementeringen af Barnets Lov i 2023 og heraf udvikling af et nyt tilsynskoncept.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager afrapporteringen om resultatet af ledelsestilsyn med myndighedsindsatsen i Borgercenter Børn og Unge i 2022 til efterretning.
  2. at Socialudvalget godkender, at næste ledelsestilsyn i Borgercenter Børn og Unge udsættes til 2024 grundet implementering af Barnets Lov i 2023 og udarbejdelse af et nyt koncept for ledelsestilsynet i tråd med loven.

Problemstilling

Som led i det løbende arbejde med at fastholde kvaliteten i sagsbehandlingen etablerede Socialforvaltningen i september 2017 et fast, omfattende ledelsestilsyn med sagsbehandlingen i sager om udsatte børn og unge. I ledelsestilsynet udtages årligt en stikprøve af sager, som gennemgås af ledere og jurister i forhold til om væsentlige lovkrav er overholdt. Baggrunden for ledelsestilsynet var bl.a., at Borgerrådgiveren havde konstateret, at der ikke var den fornødne kvalitet i de 77 anbringelsessager, som han havde gennemgået i en egen drift-undersøgelse. Socialforvaltningen indgik senere i et udviklingsforløb med Ankestyrelsens og Socialstyrelsens Task Force på udsatte børn og unge området, som ved afslutningen af forløbet i 2020 konkluderede, at sagsbehandlingen på området generelt var af høj kvalitet. Samtidig anbefalede Task Forcen fortsat at arbejde med at understøtte kvaliteten af sagsbehandlingen via fortsat brug for ledelsestilsyn i justeret form.

I forlængelse af det afsluttede Task Force forløb godkendte Socialudvalget den 26. august 2020 et ændret koncept for ledelsestilsynet, der yderligere forenklede tilsynet. Tilsynet er udviklet bl.a. med inspiration fra Ankestyrelsens Børnesagsbarometer, som er Ankestyrelsens undersøgelse af kommunernes overholdelse af centrale lovkrav i serviceloven, samt det måleskema, som Ankestyrelsen bruger i regi af Task Forcen. I ledelsestilsynet gennemgås en stikprøve på ca. 100 sager med fokus på de væsentligste elementer i sagsbehandlingen ud fra en række faste temaer, som er børnefaglige undersøgelser, inddragelse, handleplaner og opfølgning, afgørelse og samlet vurdering af støtteindsats. Herudover måles på et skiftende temanedslag, der varierer. De faste spørgsmål i tilsynet rummer både forvaltningsretlige spørgsmål vedrørende f.eks. partshøring og spørgsmål efter serviceloven vedrørende f.eks. børnefaglig undersøgelse, handleplan mm. Tilsynet gennemføres med rapportering til Socialudvalget én gang årligt. Derudover gennemføres der et internt halvårligt ledelsestilsyn i borgercenteret. Dette er den anden afrapportering til Socialudvalget efter det ændrede koncept. Resultaterne fra det første ledelsestilsyn efter det ændrede koncept blev forelagt Socialudvalget den 1. september 2021. Forud herfor har Socialudvalget været forelagt syv tidligere runder af ledelsestilsynet.

Løsning

I dette ledelsestilsyn indgår 10 sager med tidlige, forebyggende indsatser og 88 sager, hvor der er iværksat mere indgribende foranstaltninger. Sagerne er tilfældigt udtrukket for perioden 1. juli 2020 til 1. januar 2022. De fem lokale myndighedsenheder i borgercenteret (niveau 1) har målt på 98 sager i alt. Ud af disse har jurister i staben i borgercenteret (niveau 2) målt på 50 sager og fra disse har en jurist i centralforvaltningen (niveau 3) målt på 25 sager. Som særligt tema for dette ledelsestilsyn er der derudover på niveau 2 målt på grundighed og systematik i børnefaglige undersøgelser i yderligere 30 sager.

Borgercenterets rapport (bilag 1) beskriver ledelsestilsynets væsentligste fund med afsæt i målingen af de 98 sager på niveau 1. Nedenfor er opsummeret nogle af de væsentligste fund fra ledelsestilsynet, med udgangspunkt i målingen på niveau 1. Der henvises til bilag 1 og 2 for uddybende beskrivelser og andre væsentlige fund og detaljeret oversigt over den samlede måling.

Det er forvaltningens vurdering, at niveauet fra tidligere ledelsestilsyn overordnet er fastholdt, om end dette tilsyn samlet set viser mindre tilbagegang ift. målingen i 2021. Flere af udsvingene i målingerne er behæftet med statistisk usikkerhed pga. antallet af målte sager, hvorfor ændringerne kan skyldes tilfældigheden i de konkret udtrukne sager og ikke en ændring i sagsbehandlingskvaliteten.

Børnesagsbarometret 2021, hvor Ankestyrelsen undersøgte forvaltningens opfyldelse af mere centrale krav i serviceloven i samlet 266 af forvaltningens sager, viste i øvrigt flere gode resultater for København.

Områder med positive resultater                                                                                           Ledelsestilsynet viser, at der i langt de fleste sager (93 %) er udarbejdet børnefaglige undersøgelser. Dog er en mindre andel heraf (13 %) mangelfulde f.eks. ved, at de ikke vurderes at afdække alle relevante forhold i sagen. Der er i de fleste sager (86 %) en begrundet stillingtagen til valget af foranstaltning i de børnefaglige undersøgelser. Der er i vidt omfang (90 %) udarbejdet handleplaner. Heraf er dog en mindre andel (13 %) mangelfulde f.eks. i form af, at målene er for overordnede. I de fleste sager med foranstaltninger og forebyggende indsatser (90 %) er det samlet vurderet, at der er iværksat relevant og tilstrækkelig støtte.

Områder, hvor resultatet ikke er tilfredsstillende

Netværket vurderes som tilstrækkeligt afdækket i ca. halvdelen af sagerne (49 %). Sagerne indeholder ofte beskrivelser af barnets nærmeste familie, men i ca. halvdelen af sagerne savnes en beskrivelse af øvrigt relevant netværk, og at det er beskrevet, om og hvordan netværket kan være en ressource ift. barnet. I 69 % af sagerne ses der afholdt børnesamtale (eller undladt ud fra særlig begrundelse) om den påtænkte konkrete foranstaltning, inden afgørelsen bliver truffet. I yderligere 10 % af sagerne er der talt med barnet i tilknytning til afgørelsen, men enten ses det ikke, at der er blevet talt om den påtænkte foranstaltning, eller også er det først sket efter afgørelsen er truffet. Tilsynet viser desuden, at der er sket rettidig opfølgning inden for fristerne på hhv. tre måneder i 65 % af sagerne, hhv. seks måneder i 62 % af sagerne. I de fleste øvrige sager følges der op i sagen senere, men de lovmæssige frister herfor overskrides fra få dage og op til flere måneder. Endvidere viser tilsynet, at den lovfastsatte fire måneders frist for børnefaglige undersøgelser er overholdt (eller overskredet med særlig begrundelse) i 69 % af sagerne.

 

Temanedslag: Grundighed og systematik i børnefaglige undersøgelser

I temasagerne er der målt på, om de børnefaglige undersøgelser er tilstrækkelig grundige og ikke er mere omfattende, end formålet tilsiger. Det vurderes i overvejende grad at være tilfældet i 60% af sagerne, i nogen grad i 23% af sagerne og i lavere grad i 16% af sagerne. Der er også målt på sammenhæng og systematik i de børnefaglige undersøgelser. Her viser tilsynet, at der i overvejende grad er en god systematik og sammenhæng i 40% af sagerne, i nogen grad i 33% af sagerne og i lavere grad i 27% af sagerne.

 

Opfølgende læringsaktiviteter i Borgercenter Børn og Unge

Der er igangsat en række opfølgende lokale læringsaktiviteter i de fem myndighedsenheder i borgercenteret. De omfatter f.eks. træning i at skrive gode afgørelser og systematisk dialog mellem leder og sagsbehandler om god inddragelse af netværk, barn og familie. På tværs af enhederne vil der også blive sat fokus på god børneinddragelse, ligesom der fortsat arbejdes med bl.a. forankringen af den socialfaglige metode Integrated Children’s System (ICS), som forventes at skabe en bedre systematik og helhedsorienteret sagsbehandling i de børnefaglige undersøgelser.

 

Udsættelse af næste ledelsestilsyn grundet indføring af Barnets Lov

Ud fra den nuværende model for ledelsestilsynet vil Socialudvalget modtage næste afrapportering i 2023, og borgercenteret vil gennemføre de interne halvårlige ledelsestilsyn i både efteråret 2022 og 2023.

 

Lovforslaget til Barnets Lov forventes fremsat i Folketinget i oktober 2022, og den nye hovedlov ventes at træde i kraft 1. april 2023. Borgercenteret har fokus på en grundig forberedelse og implementering af loven for at blive klar til de mange ændringer. Borgercenterets fokus vil derfor i 2023 være på at understøtte og skabe de nødvendige forudsætninger for kvalitet i sagsbehandlingen fremadrettet efter den nye lov. Hertil kommer, at ledelsestilsynet er bagudrettet og bygget op om det nuværende regelsæt, hvorfor resultater af ledelsestilsyn i foråret 2023 ikke vil kunne bruges til direkte læring, da den nye lov træder i kraft. Barnets Lov vil medføre behov for at se på udformningen af ledelsestilsynet, og forvaltningen vil vende tilbage til Socialudvalget med forslag til et revideret koncept for ledelsestilsynet, som afspejler den nye lov. Som følge af implementeringen af Barnets Lov i 2023 indstiller forvaltningen derfor, at næste ledelsestilsyn afrapporteres til Socialudvalget i 2024, og at de kommende interne ledelsestilsyn i borgercenteret ikke afholdes. Borgercenteret følger løbende fristoverholdelsen i sagsbehandlingen via fagsystemet DUBU ligesom medarbejderne lokalt løbende har sagsgennemgange med nærmeste leder, således at kvaliteten af sagsbehandlingen følges tæt uanset ledelsestilsynet. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Godkender udvalget indstillingen, vil Borgercenter Børn og Unge gennemføre næste ledelsestilsyn i foråret 2024. Socialudvalget vil derfor modtage næste afrapportering i efteråret 2024. 

Socialudvalget vil blive forelagt en sag med et revideret koncept for ledelsestilsynet og nyt måleskema som følge af Barnets Lov, forventeligt ultimo 2023.

Mikkel Boje

                                         / Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

1. at-punkt blev taget til efterretning og 2. at-punkt blev godkendt. 

Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top