Evaluering af udvalgsbetjeningen
Resumé
Socialudvalget skal drøfte og evaluere udvalgets introduktion gennem det første halve år, samt evaluere udvalgsarbejdet generelt.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget drøfter udvalgets introduktion til socialstrategien, borgercentrenes omstillingsplaner og forvaltningens målgrupper.
- at Socialudvalget drøfter udvalgsarbejdet generelt siden 1. januar 2022.
Problemstilling
På udvalgsmødet den 19. januar 2022 godkendte udvalget forvaltningens forslag til en introduktion til socialstrategien, borgercentrenes omstillingsplaner og forvaltningens målgrupper i 1. halvår af 2022. Introduktionsperioden er nu afsluttet, og udvalget får derfor mulighed for evaluere introduktionen. Udvalget får også mulighed for at drøfte udvalgsarbejdet generelt, så forvaltningen kan sikre den bedst mulige udvalgsbetjening.
Løsning
Socialforvaltningen lægger op til, at udvalget evaluerer forvaltningens introduktion for og gennem det første halve år.
Introduktionsforløb
Introduktionen var bl.a. planlagte temadrøftelser på udvalgsmøderne. Temadrøftelserne præsenterede forvaltningens målgrupper, borgercentrenes omstillingsplaner og de største udfordringer på området, fx fastholdelse og rekruttering. Forud for temadrøftelserne var der arrangeret relevante besøg på forvaltningens tilbud. Udvalget blev også introduceret til forvaltningens bruger- og organisationsråd og medarbejdersiden i HovedMED, hvor budgetmøderne også fungerede som generelle hilse-på-møder.
Udvalgsarbejdet generelt
Forvaltningen lægger op til, at udvalget kan drøfte det generelle udvalgsarbejde, herunder rammerne og indholdet. Evalueringen kan fx tage udgangspunkt i følgende temaer:
Mødekadence og mødelængde
Der afholdes som udgangspunkt et udvalgsmøde pr. måned. To - tre gange om året holdes der to møder om måneden. Det sker, hvis forvaltningen vurderer, at det er nødvendigt af hensyn til den politiske proces eller sagernes behandling. I 2022 er der planlagt 15 ordinære møder, hvoraf det ene var det konstituerende møde i januar. Til hvert møde er der afsat 3½ time.
I 1. halvår af udvalgets periode har udvalgets dagsordner været relativt pressede. Det skyldes bl.a., at der som led i udvalget introforløb har været ekstra mange temadrøftelser (hvor forvaltningen som udgangspunkt afsætter 30 minutter til behandlingen), ligesom en række sager, der normalt ville være B-sager, af samme årsag har været behandlet som A-sager med henblik på at præsentere sagstyperne for udvalget. Forvaltningen forventer derfor, at presset på møderne vil aftage, hvilket vil give mere tid til den politiske behandling af de enkelte sager.
Temadrøftelser
Temadrøftelser giver udvalget mulighed for at dykke længere ned i det emne, som temadrøftelsen handler om. Forvaltningen har brugt drøftelserne til introduktion af udvalget. Udvalget har også brugt dem til at gå i dybden med udvalgte udfordringer eller dilemmaer og til at drøfte spørgsmål af mere strategisk karakter. Udvalget har bestilt flere nye temadrøftelser.
Besøg på forvaltningens institutioner og møder uden for Rådhuset
Besøg giver udvalget et større indblik i Socialforvaltningens arbejde, dagligdag og vilkårene for borgere og medarbejdere mv. Et besøg kan f.eks. have tilknytning til et eller flere punkter på dagsordenen, sådan som det har været tilfældet i første halve år. Et besøg på et tilbud kan arrangeres for sig selv eller i sammenhæng med et udvalgsmøde. Et udvalgsmøde uden for Rådhuset kan ligeledes arrangeres for sig selv eller i sammenhæng med et besøg.
Placeres et udvalgsmøde uden for Rådhuset og i forlængelse af et eller flere besøg, får besøget på den måde en rammesættende karakter, og det bidrager herved til baggrunden for mødet. Det er dog ikke alle forvaltningens tilbud, der er lige velegnede til at afholde møder, ligesom det er vigtigt med opbakning til besøgene fra udvalget, da man lokalt bruger mange kræfter på at forberede dem.
Andre fokusområder
Andre punkter, som udvalget synes har været gode eller kræver forbedring.
Økonomi
Ikke relevant for indstillingen.
Videre proces
Socialforvaltningen vil tage udvalgets tilbagemeldinger med i det videre udvalgsarbejde.
Mikkel Boje
/ Emil Dyred