Sagstidsmåling 2011
Socialforvaltningen fremlægger resultatet af sagstidsmålingen for 2011 vedrørende overholdelse af sagsbehandlingsfrister samt underretningspligten.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget tager sagstidsmålingen for maj måned 2011 og forvaltningens initiativer til efterretning.Problemstilling
Socialudvalget har i henhold til retssikkerhedslovens § 3, stk. 2, godkendt en række sagsbehandlingsfrister for behandling af ansøgninger om hjælp. Fristerne skal i praksis kunne overholdes i:
- 90 pct. af afgørelserne for samtlige sagstyper under ét
- 80-90 pct. af afgørelserne for den enkelte sagstype.
- 100 pct. af de sager, hvor sagsbehandlingsfristen ikke kan overholdes, skal ansøgeren have skriftligt besked om, hvornår der kan forventes en afgørelse.
Socialforvaltningen har i maj måned 2011 gennemført den årlige måling om overholdelse af sagsbehandlingsfrister og underretningspligten efter retssikkerhedsloven.
Socialudvalget orienteres hermed om resultatet af sagstidsmålingen og forvaltningens initiativer, jf. beslutning af 17. maj 2006 (SUD165/2006).
Løsning
1. Sagsbehandlingstiden
I sagstidsmålingen for maj måned 2011 er 67 procent af de ialt 3.805 afgørelser truffet inden for de fastsatte sagsbehandlingsfrister. Afgørelserne fordeler sig på 28 sagstyper. Det drejer sig f.eks. om enkeltydelser efter aktivloven, førtidspension og personlige tillæg, hjælpemidler, personlig hjælp og omsorg, støtte-kontaktperson, ledsageordning til voksne, merudgifter til handicappede voksne og børn samt tabt arbejdsfortjeneste til forældre med handicappede børn.
Overholdelsesprocenten for de enkelte sagstyper skal ligge på 80-90 pct. De områder, hvor der er problemer med at overholde sagsbehandlingsfristen, f.eks. hjælp til rimeligt begrundede enkeltudgifter og sygebehandling, medicin m.v. iht. aktivlovens §§ 81 og 82, er med i forvaltningens handleplan for bedre sagsbehandling for 2011 og 2012. Forvaltningen forventer en markant forbedring af den generelle overholdelsesprocent for sagsbehandlingstiden, når bunkeafviklingen og genopretningen er tilendebragt.
De væsentligste årsager til manglende overholdelse af sagbehandlingsfristerne er "bunker" af ubehandlede ansøgninger og øgede krav til sagsbehandlingen. De øgede krav til sagsbehandlingen, herunder blandt andet til indhentelser af dokumentation i sagerne fra tredje parter som læger, tandlæger og hospitaler, betyder vanskeligheder med at nå sagsbehandlingen indenfor de gældende sagsbehandlingsfrister. Kravene er blandt andet foranlediget af kritik om mangelfuld kvalitet i afgørelserne fra revisionen, borgerrådgiveren, ankestyrelsens praksisundersøgelser og det sociale nævn m.v. De øgede krav til sagsbehandlingen presser også driften og de ressourcer, der er til rådighed for sagsbehandlingen.
Forvaltningen har iværksat følgende indsatser samtidig med, at der hele tiden arbejdes med at effektivisere driften og indføre effektive rykkerprocedurer i forhold til blandt andet indhentelse af oplysninger fra tredje parter i sagsbehandlingen:
Merudgifter til handicappede – voksne, jf. Servicelovens § 100
→ forvaltningen forventer at afslutte bunkeafvikling ved årsskiftet 2011/2012.
→ forvaltningen foreslår sagsbehandlingsfristen forlænget i genopretningsperioden, da det på grund af kravene til sagsbehandlingen ikke er muligt at overholde de gældende frister. Det vil give en bedre forventningsafstemning mellem forvaltningen og borgerne om, hvornår de kan forvente en afgørelse på deres ansøgning. Indstilling om ændrede sagsbehandlingsfrister behandles af Socialudvalget den 21.9.2011.
Merudgifter til handicappede børn og tabt arbejdsfortjeneste til forældre med handicappede børn, jf. Servicelovens §§ 41 og 42
→ forvaltningen udvikler en ny og effektiv sagsbehandlingsproces for merudgifter til handicappede børn og tabt arbejdsfortjeneste til forældre med handicappede børn (Servicelovens §§ 41 og 42).
→ forvaltningen gennemgår fra efteråret 2011 til december 2012 samtlige 3.200 sager om merudgifter til handicappede børn og tabt arbejdsfortjeneste til forældre med handicappede børn (Servicelovens §§ 41 og 42) efter den nye praksis.
→ forvaltningen foreslår sagsbehandlingsfristerne forlænget i genopretningsperioden, da det på grund af kravene til sagsbehandlingen ikke er muligt at overholde de gældende frister. Det vil give en bedre forventningsafstemning mellem forvaltningen og borgerne om, hvornår de kan forvente en afgørelse på deres ansøgning. Indstilling om ændrede sagsbehandlingsfrister behandles af Socialudvalget den 21.9.2011.
Enkeltydelser, jf. Aktivlovens §§ 81-85a
→ forvaltningen forventer at afslutte bunkeafvikling ved årsskiftet 2011/2012.
→ forvaltningen har i forbindelse med udfordringsretten stillet forslag om muligheden for at forenkle sagsbehandlingen, så sagsbehandlingstiden kan afkortes
→ forvaltningen foreslår sagsbehandlingsfristerne forlænget i genopretningsperioden, da det på grund af kravene til sagsbehandlingen ikke er muligt at overholde de gældende frister. Det vil give en bedre forventningsafstemning mellem forvaltningen og borgerne om, hvornår de kan forvente en afgørelse på deres ansøgning. Indstilling om ændrede sagsbehandlingsfrister behandles af Socialudvalget den 21.9.2011.
Støtte til handicapbil og udskiftning, jf. Servicelovens §§ 114
→ forvaltningen forventer at afslutte bunkeafvikling ved årsskiftet 2011/2012.
Ansøgninger om førtidspension, jf. lov om social pension
Ansøgninger om førtidspension, der indgives af borgeren selv, oversendes til udredning i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF), og først når udredningen er afsluttet kan Socialforvaltningen (SOF) træffe afgørelse i sagen. Sagsbehandlingstiden i BIF medgår i SOF´s sagsbehandlingstid.
→ forvaltningen er både på det generelle plan og i de konkrete sager i kontakt med BIF om sagsbehandlingstiden
Tilskud til handicappede, der ansætter hjælpere, ledsageordning til voksne, støtte-kontaktperson og personlige hjælpemidler, jf. Servicelovens §§ 96, 97, 99 og 112
→ for disse sagstyper er overholdelsesprocenten meget tæt på 80 pct. eller der er tale om antalsmæssigt få sager i målingen, hvorfor det ikke giver anledning til særlige tiltag.
2. Skriftlig underretning af borgeren ved forsinkelse med sagsbehandlingen
Socialforvaltningen har pligt til at underrette borgeren skriftligt, når sagsbehandlingsfristen ikke kan overholdes, jf. retssikkerhedslovens § 3, stk. 2, 2. pkt.
Der er foretaget underretning af borgere i 78 procent af de tilfælde, hvor sagsbehandlingsfristen ikke er overholdt.
Der er sket en markant stigning i overholdelsesprocenten for skriftlig underretning i forhold til målingen i 2010. Forvaltningen vurderer også her, at der fremadrettet vil være en forbedring af den generelle overholdelsesprocent for underretningspligten.
Der henvises til tabel 5 i bilag 1 om sagstidsmålingen.
Økonomi
Videre proces
Næste årlige sagstidsmåling foretages i 2012. Forvaltningen overvejer herudover formen for en kvartalsvis orientering om sagstider på udvalgte paragraffer fra primo 2012.
BILAG
- Notat om den årlige sagstidsmåling 2011
Anette Laigaard
Beslutning
Kontorchef Katrine Bagge Thorball, Kontorchef Eva Stokbro Jensen, Kontorchef Kasper Håkansson og Chefkonsulent Morten Boje overværede punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt