Mødedato: 21.06.2023, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Varmepulje 2

Se alle bilag

Resumé

Statens “Varmepulje 2” er vedtaget med finansloven for 2023, og kommunerne kan søge om tilskud til at få dækket kommunens ekstraudgifter til dækning af borgeres ekstraordinære udgifter til varme, gas og el. Uanset om forvaltningen søger puljen eller ej, vil borgerne få dækket de ekstraudgifter, de er berettiget til. Puljen kompenserer alene forvaltningens merudgifter og har ikke betydning for, om borgerne får bevilget hjælp eller ej.

Socialudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen skal søge om økonomisk kompensation fra Varmepulje 2. Forvaltningen anbefaler, at beslutningen træffes ud fra en samlet vurdering af forvaltningens administrative ressourcetræk til ansøgningsprocessen sammenholdt med det beløb, som forvaltningen kan forvente at modtage fra puljen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller over for Socialudvalget, 

  1. at Socialudvalget godkender, at forvaltningen ikke søger om at få dækket sine udgifter til dækning af borgeres ekstraordinære udgifter til varme, gas og el fra den statslige “Varmepulje 2”.

Problemstilling

I regeringens forslag til finanslov for 2023 var der oprindeligt afsat 100 mio. kr. til Varmepulje 2. I Aftale om finansloven for 2023, som regeringen indgik sammen med Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, endte der med at blive afsat 25 mio. kr. til Varmepulje 2, som har ansøgningsfrist den 15. oktober 2023. Ordningen er en videreførelse af Varmepulje 1, hvor kommunerne kunne søge om tilskud til at få dækket kommunens merudgifter til dækning af borgeres ekstraordinært høje varme- og elregninger. I Varmepulje 1 var der afsat 100 mio. kr. Heraf blev der alene udmøntet to mio. kr. til kommunerne. Dette skal ses i sammenhæng med, at de relevante lovbestemmelser kun giver en snæver adgang til økonomisk støtte – også efter mindre justeringer af praksis i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og i Ankestyrelsen som følge af kommunal kritik (se nedenfor og i bilag 1).

 Varmepulje 2 udmøntes på samme vis som Varmepulje 1. Det vil sige, at dokumentations- og registreringskrav samt krav om revisorpåtegning fortsat er gældende. Endelig er det fortsat reglerne i aktivloven om hjælp til enkeltydelser i særlige tilfælde og reglerne om personlige tillæg efter pensionslovene, som udgør lovgrundlaget.

Løsning

Varmepulje 2 omfatter bevillinger som følge af genoptagelsessagerne for fyringssæson 2021/22 og bevillinger for fyringssæson 2022/23.

Med udgangspunkt i erfaringerne fra Varmepulje 1, er det forvaltningens vurdering, at det ekstraordinære ressourcetræk, der er forbundet med ansøgningsprocessen, langt fra står mål med den kompensation, som forvaltningen anslår at kunne opnå ved at søge Varmepulje 2.

Det gælder også, selvom der i denne runde skulle ske en markant forøgelse af ansøgninger fra borgere om hjælp til energiregninger og en tilsvarende stigning i antallet af bevillinger. Forvaltningen vurderer, at der formentlig vil kunne søges om ca. 100.000 kr. til Varmepulje 2. Dette beløb vil dog på samme vis som ved Varmepulje 1, jf. nedenstående tabel 1, blive nedjusteret, så diverse udgifter til fx revision mv. fratrækkes. Det betyder, at forvaltningen samlet set vil kunne forvente at blive kompenseret for ca. 20.000. kr. I dette beløb er udgifter til sagsbehandling ikke medtaget.

Tabel 1: Forvaltningens modtagne tilskud fra den statslige Varmepulje 1

Forvaltningens udgift til revision

11.500 kr.

Udgifter til bevilling til borgere

- Heraf bevillinger med krav om tilbagebetaling

- Heraf bevillinger uden krav om tilbagebetaling

42.396 kr.

23.770 kr.

18.626 kr.

Fratrukket statsrefusion af bevillinger uden tilbagebetaling

9.313 kr.

Samlet bevilling fra Pulje 1 (11.500 + 42.396)

53.896 kr.

Kommunens reelle kompensation

9.313 kr.

Der blev søgt om et samlet tilskud fra Varmepulje 1 på baggrund af en gennemgang af 53 bevillinger. Heraf var der 16 bevillinger, som helt eller delvist opfyldte kriterierne for Varmepulje 1. Forvaltningen vurderer, at ressourceforbruget til gennemgang og ansøgning var ca. 60-80 timer. Den samlede økonomiske udgift til løsning af denne opgave anslås at være ca. 18.000 kr. - 28.000 kr. Hertil kommer ressourcer brugt andre steder i forvaltningen i forbindelse med søgning af puljen.

På denne baggrund vurderer forvaltningen, at det ekstraordinære ressourcetræk, der er forbundet med ansøgningsprocessen, langt fra står mål med den kompensation, som forvaltningen anslår at kunne opnå ved at søge Varmepulje 2.

Det skal igen understreges, at borgere, som har behov for at få hjælp til betaling af ekstraordinære varme- og eludgifter, vil få dækket sine ekstraudgifter, hvis de er berettigede hertil – også hvis forvaltningen ikke søger om kompensation fra Varmepulje 2. Det er alene den efterfølgende økonomiske kompensation af forvaltningens merudgifter til dækning af den ekstra hjælp til borgere, som kan blive dækket via Varmepulje 2.

Forvaltningen har vedlagt et baggrundsnotat (bilag 1), som gennemgår de konkrete betingelser for udmøntningen af Varmepulje 1 og 2. Herunder beskrives også de justeringer, som STAR og Ankestyrelsen midlertidigt indførte henholdsvis den 25. november 2022 og den 31. januar 2023. Justeringerne har betydning for allerede trufne afgørelser og kom på baggrund af flere henvendelser fra kommuner, herunder også Københavns Kommune, om, at det var vanskeligt at hjælpe trængte borgere, hvis ikke tildelingskriterierne blev ændret.

Bilaget indeholder også en kort status på forvaltningens arbejde med at gennemgå de 700 allerede trufne afgørelser, som skal genbehandles på baggrund af STAR og Ankestyrelsens ovenfor nævnte justeringer.

Endelig beskriver bilaget Borgerrepræsentationens beslutning af 2. marts 2023 om midlertidigt at opjustere det vejledende rådighedsbeløb med virkning fra 2. marts 2023.

Økonomi

Indstillingen har marginale negative økonomiske konsekvenser. Hvis forvaltningen ikke ansøger om Varmepulje 2, må der forventes et øget faktisk forbrug på området på ca. 20.000 kr. i 2023.

Det bemærkes, at merforbruget vedrører området for overførsler og ikke serviceområdet. Overførsler omfatter lovbestemte udbetalinger til borgere, f.eks. kontanthjælp og førtidspension. I Københavns Kommune kan forvaltningerne om nødvendigt overskride budgettet på overførsler. Det skyldes dels, at der ikke er et udgiftsloft på området, og dels at der er tale om lovbundne ydelser, hvor kommunerne har en umiddelbar betalingsforpligtelse.

Hvis Socialforvaltningens udgifter på overførsler samlet set forventes at overstige budgettet i 2023, kan forvaltningen tildeles yderligere budget ifm. næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer

Videre proces

Forvaltningen monitorerer løbende antallet af ansøgninger og bevillinger. Udvalget vil blive orienteret i tilfælde af ekstraordinær udvikling.

Mikkel Boje

                                          / Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

1. at blev godkendt.

Der blev stillet følgende ændringsforslag som nyt 2. at:

”at Socialborgmesteren retter henvendelse til Regeringen med henblik på endnu engang at opfordre til, at kriterierne bliver lempet, som kommunerne kan imødekomme flere ansøgninger om hjælp samt opfordre til, at kriterierne for at søge varmepuljen bliver forenklet således at bureaukratiet mindskes”.

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen deltog under punktets behandling. 

Til top