Mødedato: 21.06.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Fælles udfordringer i Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ift. ældre borgere med psykiatriske problemstillinger (Fællesindstilling)

Se alle bilag

Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges en beskrivelse af forvaltningernes fælles udfordringer ift. ældre borgere  med psykiatriske problemstillinger samt forslag om etablering af et specialiseret botilbud.

Indstilling

Socialforvaltningen (SOF) og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) indstiller over for Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at tage orientering om de fælles udfordringer i SUF og SOF samt vedlagte budgetnotat ift. ældre borgere med psykiatriske problemstillinger til efterretning.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget drøftede udfordringer ift. udsatte ældre borgere på et fælles møde den 18. maj 2017 med afsæt i et fælles analysearbejde. Der var enighed om, at udvalgene til orientering skulle forelægges en beskrivelse af målgruppen af ældre med psykiatriske problemstillinger og de fælles udfordringer forvaltningerne har med denne målgruppe med henblik på at vurdere mulighederne for etablering af et specialiseret botilbud, der imødekommer den særligt udsatte del af målgruppen.

Løsning

Udvikling i antallet af udsatte ældre
Andelen af borgere med psykiatriske problemstillinger over 65 år stiger i disse år som følge af den generelt stigende levealder. Samtidig sker der en fortsat udvikling af sygehusvæsenet – både på det somatiske og det psykiatriske område - med bl.a. hurtigere udskrivning og mere ambulant behandling. Det betyder, at Københavns Kommune skal løfte en større andel af pleje- og behandlingsopgaverne, også for denne voksende gruppe af ældre, udsatte borgere.

Langt de fleste ældre borgere med psykiatriske problemstillinger og omfattende behov for hjælp og støtte rummes allerede i kommunens eksisterende tilbud i både SUF og SOF. Det vurderes imidlertid, at der er en mindre (men også voksende) gruppe af borgere med meget komplekse behov, som har behov for en specialiseret og flerfaglig indsats.

Beskrivelse af målgruppen
Det er som udgangspunkt ældre over 65 år, der har psykiatriske problematikker som skizofreni, psykoser, forstyrrelser og forandringer af personlighedsstruktur og adfærd, affektive lidelser (fx bipolært syndrom og depression), svær paranoia, angst og OCD kombineret med et omfattende somatisk og/eller aldersrelateret plejebehov. Det kan i nogle tilfælde også være borgere med misbrug og borgere under 65 år, idet aldersrelaterede problemstillinger i nogle tilfælde kan komme til udtryk hos borgere også under 65 år. Det vil således bero på en individuel vurdering fra borger til borger, om fx et ældrepsykiatrisk plejetilbud er det rette.

Borgernes multikomplekse behov udfordrer forvaltningerne på flere områder:

  • SOF’s botilbud (primært pædagogisk personale og social- og sundhedsassistenter) er fagligt udfordret ift. at håndtere komplicerede pleje- og behandlingsopgaver, fx kompliceret sårpleje, diabeteskomplikationer, kateterpleje mv. SUF’s plejecentre er fagligt udfordret ift. at varetage borgerens samlede behov for støtte, træning, omsorg og pleje, idet medarbejderne oftest ikke har socialpædagogiske eller psykiatrifaglige kompetencer.
  • I nogle tilfælde er de fysiske rammer i borgernes hjem eller på SOF’s  botilbud (fx indretning af badeværelser) utidssvarende, hvilket gør det svært at yde den nødvendige pleje.
  • Forvaltningerne er udfordret ift. at imødekomme borgernes komplekse behov inden for de givne rammer.SOF’s botilbud kan det fx bevirke, at den omfattende somatiske pleje til enkelte beboere tager for megen tid fra den sociale indsats til tilbuddets øvrige beboere. På SUF’s plejecentre kan det fx give uro og utryghed for de øvrige beboere og betyde store udgifter til fast vagt.

Antal borgere med multikomplekse problemstillinger
SOF vurderer, at have ca. 20-30 borgere over 65 år på socialpsykiatriske botilbud, som har psykiatriske problemstillinger kombineret med et omfattende behov for somatisk pleje og omsorg. SUF vurderer at have 12-14 borgere i somatiske plejeboliger med både omfattende psykiatriske problemstillinger og somatisk plejebehov.

Øget specialisering - etablering af et ældrepsykiatrisk tilbud
En løsning kunne være at etablere et specialiseret tilbud til denne gruppe af borgere, som ikke fylder meget i antal, men som fylder meget hos medarbejderne og de andre beboere, og som kan have gavn af et kombineret, specialiseret tilbud. Forvaltningerne samarbejder derfor om et forslag om etablering af et ældrepsykiatrisk plejeboligtilbud.

Det vurderes, at målgruppen vil støttes bedre og få højere livskvalitet i et tilbud med en særlig ældrepsykiatrisk profil, hvor der er viden og metoder tilstede fra flere fagligheder, som kan bidrage til at tage hånd om den kompleksitet af problematikker, der præger disse ældre. Hertil er det et delmål, at tilbuddet kan være med til at forebygge unødige somatiske og psykiatriske indlæggelser og genindlæggelser.

Målgruppens behov stiller krav om en plejebolig med en styrket tværfaglig profil, og en løsning kunne være at oprette et nyt tilbud, hvor denne profil tænkes ind og organiseres fra start. En specialiseret enhed, hvor viden og kompetencer kan deles og overføres til andre enheder, der i mindre grad oplever udfordringer med enkelte borgere i målgruppen. Udover sundhedsfagligt personale med blik for somatisk pleje og behandling, vil der være behov for kompetencer som ældrepsykiatri, socialpædagogik og neuropædagogik. Indretningen skal både kunne imødekomme borgerens somatiske behov, fx store badeværelser, loftslifte, handicapvenlige forhold, og kunne imødekomme borgerens psykiatriske behov, fx fokus på aktiviteter, tæt kontakt til personalet og imødekommende fællesarealer.

De øvrige målgrupper af ældre borgere med psykiatriske problematikker med behov for hjælp og støtte, der ikke er omfattet af denne målgruppe, vil fortsat rummes i kommunes eksisterende tilbud, ligesom SOF vil fortsætte den specialisering af tilbud, der er i gang. Forvaltningerne vil endvidere fortsætte samarbejdet omkring ældre borgere med psykiatriske problematikker med henblik på at sikre, at visitationsproces og -kriterier er tilrettelagt på en hensigtsmæssig måde.

Økonomi

Det vurderes på baggrund af erfaringer fra lignende plejeboligtilbud i andre kommuner samt andre specialiserede tilbud, at normeringen skal ligge højere end en almindelig plejeboligtakst/prisen for en plads i et socialpsykiatrisk botilbud.

Takstfastsættelsen er bl.a. betinget af, at det er en specialiseret profil med mange tværfaglige kompetencer, hvor også erfaring hos medarbejderne spiller en rolle. Der vil være andre krav til nattevagts- og aftenvagtsfunktionen (min. 2 nattevagter på arbejde ad gangen), da målgruppen adskiller sig fra ældre i almindelig plejebolig bl.a. ved at være mere aktiv om eftermiddagen/aftenen og mindre motiveret om morgenen/formiddagen. Målgruppen er kognitivt friskere end ældremålgruppen i SUF, og der skal være større fokus på aktiviteter med ansættelse af flere pædagoger og terapeuter sammen med det sundhedsfaglige personale. Erfaringen er, at det er ældre med større behov for tæt personalekontakt, og det stiller krav til øget personalenormering, så konflikter forebygges.

Forvaltningerne foreslår etablering af et specialiseret plejeboligtilbud med en samlet årstakst på ca. 800 t.kr. pr. plads til somatisk pleje samt en socialpsykiatrisk og pædagogisk indsats. Det vil være et mellemformstilbud, hvor den ene forvaltning er driftsherre på tilbuddet, men hvor SOF hhv. SUF råder over hver sine pladser. Til start kunne der oprettes 25 pladser i et ikke-moderniseret plejehjem under servicelovens bestemmelser, hvor huslejen beregnes ud fra borgernes indtægt. SUF forventer, at der frigøres boliger pga. demografi- og kapacitetstilpasningen for de kommende år. Fordelingen foreslås at være 15 pladser til SOF og 10 pladser til SUF. Visitation vil ske fra hver sin forvaltning. Hvis der ekstraordinært skulle være borgere med behov udover det, som tilbuddet kan tilbyde, forudsættes det, at de to forvaltninger afholder udgifter til de borgere, man har visiteret til tilbuddet.

Ved etablering af et specialiseret, ældrepsykiatrisk plejeboligtilbud er der behov for midler udover eksisterende finansiering i SUF og SOF. Dvs. allerede anvendt finansiering til borgerne modregnes udgifterne til de nye pladser. Vurderingen er, at det vil medføre samlede årlige meromkostninger til det nye ældrepsykiatriske tilbud på 11 mio. kr. Heraf er 4,6 mio. kr. kapacitets- og ejendomsudgifter årligt. Etablering af de fysiske rammer vil yderligere kræve et budgetbehov på ca. 2 mio.kr. i engangsudgift i anlæg jf. vedlagte budgetnotat.  

Videre proces

Hvis udvalgene tager indstillingen og budgetforslaget til efterretning, kan det indgå i den videre budgetproces med behandling på udvalgsmøder i august.

 

Nina Eg Hansen                    /                 Katja Kayser             

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top