Overholdelse af forsyningsforpligtelsen på botilbud
Ankestyrelsen har understreget, at man ikke må sætte egne borgere på venteliste til egne botilbud. Socialforvaltningen har samtidig gennemført en analyse af ventetiden på botilbud for borgere med handicap og borgere med sindslidelser, der viser, at en række borgere venter for længe. Derved lever forvaltningen ikke op til sin forsyningsforpligtelse.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen iværksætter handleplan til nedbringelse af antal ventende indenfor den nuværende kapacitet (jf. bilag 1).
- at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen påbegynder en nedbringelse af ventetiden med det samme og vender tilbage med indstilling om optagelse af lån til nedbringelse af ventetiden på socialudvalgsmødet i august.
- at Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen indmelder den økonomiske udfordring forbundet med at nedbringe antal ventende til Økonomiudvalgets månedlige opfølgning på problemområder (risikolisten)
- at Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen frem mod budgetseminaret præciserer budgetnotat med opgørelse af udgifter til nedbringelse af antal ventende (jf. bilag 2).
Problemstilling
Socialudvalget har hidtil haft en politisk målsætning i form af et pejlemærke om, at maksimalt 100 borgere med handicap og 100 borgere med psykiske lidelser måtte vente på et botilbud. Socialforvaltningen har på den baggrund løbende orienteret Socialudvalget om antallet af ventende i forbindelse med afrapportering af pejlemærkerne. Antagelsen bag målsætningen var, at der derved blev sikret et passende flow ind og ud af ventelisten, så borgerne inden for en rimelig tid ville få anvist et botilbud samtidig med, at det blev sikret, at der ikke var ubesatte botilbudspladser. En analyse af ventetiderne på botilbud har dog vist, at der ikke er et tilstrækkeligt flow på botilbuddene, hvorfor en række borgere venter for lang tid på et botilbud.
Efter servicelovens § 4 er kommunalbestyrelsen forpligtet til at sørge for, at der er det nødvendige antal botilbudspladser efter servicelovens §§ 107 og 108 til rådighed for borgere, der opfylder betingelserne for at blive visiteret til sådanne tilbud. Statsforvaltningens Tilsyn har udtalt, at forsyningsforpligtelsen indebærer, at personer, der er bevilget botilbud efter serviceloven, alene kan vente i en kortere periode med henblik på at finde et egnet botilbud. Ankestyrelsen overvejer ligeledes pt. at rejse en tilsynssag ift. Esbjerg Kommune som følge af ventetid til botilbud. Endelig har Ankestyrelsen i forbindelse med en afgørelse fra februar 2017 over for Socialforvaltningen understreget, at en kommune ikke må sætte egne borgere på venteliste til egne tilbud. På baggrund af nævnte afgørelser og præciseringer må det konkluderes, at de nuværende ventetider ikke er i overensstemmelse med lovgivningen på området.
Med udgangspunkt i den gennemgang, forvaltningen har foretaget af de nuværende antal ventende, vurderer forvaltningen, at der kontinuerligt er behov for at arbejde med at nedbringe ventetiden. Som første fase heri har forvaltningen sat fokus på borgere, der har ventet mere end 6 mdr. på et botilbud.
Socialforvaltningen har for nuværende 98 borgere med handicap og 111 borgere med psykiske lidelser, der har et aktuelt behov og venter på at få anvist en botilbudsplads (nettoventende). Fratrækkes borgere, der har ventet mindre end 6 mdr. eller er anvist til et konkret botilbud under opførelse, kan antal nettoventende med et aktuelt behov for handling reduceres til 69 borgere med sindslidelser og 54 borgere med handicap.
Det er forvaltningens vurdering, at de aktuelle anvisningslister ift. denne gruppe borgere skal nedbringes for at sikre, at Københavns Kommune lever op til sin forsyningsforpligtelse. Samtidig skal der kontinuert arbejdes på at nedbringe ventetiden.
Løsning
Socialforvaltningen vurderer, at der er to overordnede greb til at nedbringe ventelisterne til botilbud efter §§ 107 og 108:
- Spor 1, der handler om at udnytte eksisterende kapacitet i egne botilbud bedre, herunder at visitere mere præcist og fleksibelt til botilbud.
- Spor 2, der handler om at udvide forvaltningens samlede kapacitet til at støtte det stigende antal borgere, der efterspørger et botilbud fra Socialforvaltningen.
I bilag 1 fremgår en række tiltag, som forvaltningen vil gennemføre inden for den eksisterende kapacitet med henblik på at nedbringe ventetiden for borgere, der har ventet mere end 6 mdr. Ift. borgere med sindslidelser forventes de anbefalede tiltag at kunne reducere antallet af ventende med 22 borgere, så antallet af ventende borgere (over 6 mdr.) reduceres fra 69 til 47 borgere. Ift. borgere med handicap forventes de anbefalede tiltag at kunne reducere antallet af ventende med 24 borgere, så antallet af ventende borgere (over 6 mdr.) reduceres fra 54 til 30 borgere.
Som bilag 2 er vedlagt et udkast til budgetnotat, der beskriver forvaltningens vurdering af behov for kapacitetsudvidelse for de 47 borgere med sindslidelse og 30 borgere med handicap. De foreløbige forslag til konkrete tiltag fremgår tillige af nedenstående tabel.
Tabel 1. Foreløbige forslag til nedbringelse af ventetiden
Tiltag |
Antal |
Borgere med sindslidelse |
|
Udvidelse af kapaciteten med enkelte pladser på en række botilbud (herunder Granvej) |
22 |
Planlægningsbevilling til nyt ungetilbud |
16 |
Køb af pladser |
9 |
I alt |
47 |
|
|
Borgere med handicap |
|
Udvidelse af kapacitet på Pallesvej og CSBB |
7 |
Tilbud til unge med autisme |
13 |
Køb af pladser til særligt støttekrævende borgere |
4 |
Øvrigt køb af pladser |
6 |
I alt |
30 |
Ovenstående tiltag er forvaltningens forslag til første trin til en nedbringelse af ventetiden til botilbud. Forvaltningen vil kontinuerligt arbejde med at sikre, at denne reduceres yderligere.
Det skal understreges, at ovenstående opgørelse ikke tager højde for den fremtidige demografiske udfordring på området, som forventes at skabe nye ventelisteproblematikker, hvis den ikke løbende adresseres, jf. den dialog Socialforvaltningen havde med Socialudvalget på budgetseminaret i februar 2017. Forvaltningen vil dog samtidig hermed fortsætte de igangværende omstillingsaktiviteter, der skal bidrage til en kvalitativ omlægning samt reduktion af ventetiderne til botilbud. Ift. borgere med sindslidelser omfatter dette implementeringen af fleksibel bostøtte, mens det på handicapområdet omfatter de igangværende nybyggerier af nye botilbud, samt omstilling til flere borgere i egen bolig. Samtidig vil der på tværs af de to områder blive gennemført en gennemgang af Socialforvaltningens tilbud, hvor moderniseringsbehov og kapacitetsbehov vil blive analyseret.
Samtidig med ovenstående tiltag vil forvaltningen kvalificere visitationsprocessen med følgende fokuspunkter:
- Sikre, at den er lovmedholdelig og der ikke sker visitation til en venteliste.
- Sikre, at den bidrager til en effektiv økonomisk styring af område.
- Sikre, at den bedst muligt understøtter borgernes behov.
Socialforvaltningen finder det nødvendigt at handle på problemstillingen med det samme, og anbefaler derfor, at forvaltningen påbegynder en nedbringelse af ventetiden i 2017 og vender tilbage med indstilling om optagelse af lån hertil på socialudvalgsmødet i august. I perioden frem til august kvalificeres finansieringsbehovet i 2017 yderligere. Som følge heraf anbefaler forvaltningen, at denne venteproblematik og behov for handlen allerede i 2017 indmeldes til Økonomiudvalgets månedlige opfølgning på problemområder (risikolisten).
Forvaltningen vil ligeledes udarbejde budgetforslag om finansiering af ventetidsnedbringelsen frem mod budgetforhandlingerne for 2018. Såfremt der ikke sker budgettilførsel til området, vil forvaltningen vende tilbage med forslag til servicereduktioner på forvaltningens ramme svarende til udgiftsbehovet til nedbringelse af ventetiden.
Økonomi
Forvaltningen har foretaget en foreløbig beregning af udgifterne forbundet med ovenstående forslag til nedbringelse af ventetiden (jf. tabel 1). Det er på nuværende tidspunkt forvaltningens vurdering, at tiltagene vil medføre følgende udgifter:
- Driftsudgifter i 2017 = ca. 10-12 mio. kr.
- Driftsudgifter 2018 og frem (helårsudgift) = ca. 30-40 mio.kr.
- Anlægsudgifter = ca. 10-15 mio. kr.
Videre proces
Efter Socialudvalget behandling vil Socialforvaltningen
- Iværksætte de i handleplanen beskrevne tiltag (jf. indstillingens 1. at-punkt og bilag 1).
- Påbegynder en nedbringelse af ventetiden og vende tilbage med indstilling om optagelse af lån til nedbringelse af ventetiden allerede i 2017 på socialudvalgsmødet i august (jf. indstillingens 2. at-punkt).
- Indmelde den økonomiske udfordring til Økonomiudvalgets månedlige opfølgning på problemområder (risikolisten) (jf. indstillingens 3. at-punkt).
- Frem mod budgetforhandlingerne kvalificerer vedlagte budgetnotat (jf. indstillingens 4. at-punkt). Såfremt der ikke sker budgettilførsel til området, vil forvaltningen vende tilbage med forslag til servicereduktioner på forvaltningens ramme svarende til udgiftsbehovet til nedbringelse af ventetiden.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.
Indstillingens 1., 3. og 4. at-punkt blev taget til efterretning og 2. at-punkt blev godkendt.