Mødedato: 21.06.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Puljeansøgning til koordinerende sikkerhedskonsulent

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende, at Etnisk Konsulentteam har søgt midler fra puljen ”Etablering af kommunalt forankrede koordinerende sikkerhedskonsulenter” til at etablere og afprøve en sikkerhedskonsulentfunktion til at understøtte indsatsen mod æresrelaterede konflikter i Københavns Kommune og Region Hovedstaden. Der er søgt med forbehold for politisk godkendelse. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. At Socialudvalget godkender Socialforvaltningens ansøgning til Udlændinge- og Integrationsministeriet, Styrelsen for International Rekruttering og Integration, om en koordinerende sikkerhedskonsulent i Københavns Kommune/Region Hovedstaden.

     

  2. At Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget hæves med i alt 2.017 t. kr. fra 2017 til 2020 på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, som angivet i tabel 1, jf. økonomiafsnittet, såfremt ansøgningen imødekommes.

Problemstilling

Udsatte borgere der flygter fra æresrelaterede konflikter risikerer i dag at stå meget alene i deres forsøg på at bryde med familie og netværk. Der er derfor behov for en sikkerhedskonsulent, som kan rådgive borgeren og kommuner og andre instanser og aktører omkring borgeren om sikkerheden i den konkrete sag.

Etnisk Konsulentteam rådgiver fagfolk i håndtering af æresrelaterede sager, og teamet har kun borgerkontakt i forbindelse med udfærdigelse af risikovurderinger. Der ses dog også et behov for at kunne give rådgivning direkte til borgere, samt understøtte borgeren i kontakten til krisecentre, kommunen, uddannelsesinstitutioner mv. Etnisk Konsulentteam var i 2016 inde over 210 personsager i Københavns Kommune. Antallet af sager har været stigende gennem de sidste år.

Puljen er et initiativ under Styrelsen for International Rekruttering og Integration med det formål at etablere kommunalt forankrede koordinerede sikkerhedskonsulenter i fem kommuner, én i hver region. Puljen er på 7,8 mio. kr., og der er ikke krav om medfinansiering. Sikkerhedskonsulenterne forankres i kommunerne, men skal kunne fungere på tværs af kommunerne, da borgerne af sikkerhedshensyn ofte flytter på tværs af kommunegrænser. 

Sigtet med puljen er, at der etableres sikkerhedskonsulenter til hjælp for borgere, der er udsat for æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol. Erfaringer viser, at det kan være svært for borgere, der er udsat for æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol at varetage deres egen sikkerhed.

Løsning

En sikkerhedskonsulent vil kunne understøtte Etnisk Konsulentteams arbejde ved at følge de udsatte borgere meget tættere og sikre, at risikoen for at blive opsøgt, chikaneret, truet med vold og repressalier mv. mindskes i forbindelse med brud med familie og netværk som følge af æresrelaterede konflikter.

Æresrelaterede konflikter kan defineres som: Konflikter i familien, relateret til familiens begreber om, hvad der påvirker slægtens og familiemedlemmernes ære, anseelse eller ry. Fælles for målgruppen er, at de i forbindelse med en æresrelateret konflikt af sikkerhedsmæssige årsager har været nødsaget til at bryde helt eller delvist med deres familie og/eller netværk.

Det overordnede forventede resultat ved at etablere en sikkerhedskonsulentfunktion i Københavns Kommune er, at færre borgere i æresrelaterede konflikter oplever, at deres sikkerhed kompromitteres i forbindelse med brud med familie og netværk. For at nå i mål med dette forventes følgende resultater:

  • Sikkerhedskonsulenten spreder kendskabet til sikkerhedskonsulentordningen blandt relevante fagfolk i Københavns kommune og i de øvrige kommuner i Region Hovedstaden samt etablerer samarbejde med krisecentre i Region Hovedstaden.

  • Sikkerhedskonsulenten samarbejder med relevante kommunale, statslige, regionale og andre aktører omkring borgeren, og skal således også indtænkes ift. alle de tilbud, der allerede arbejder med æresrelaterede konflikter.

  • Sikkerhedskonsulentens løbende risikovurderinger spredes til relevante samarbejdspartnere, så borgeren oplever, at alle omkring ham/hende ”snakker samme sprog”.

  • Sikkerhedskonsulenten skaber et forløb for de berørte borgere omkring deres sikkerhedssituation, hvor rådgivningen er meningsfuld og kontinuerlig, således at det bliver klart for borgeren, hvordan han /hun skal mindske risikoadfærd og dermed undgå sikkerhedsbrister.

  • For Københavns Kommune vil projektet medføre en indsigt i udbyttet af at hjælpe borgere i æresrelaterede sager på denne måde. Kan vi fx gøre dem bedre i stand til at passe på sig selv – måske uden helt så meget støtte fra systemet? Kan vi få borgere i alvorlige æresrelaterede konflikter til i højere grad selv at blive selvstændige aktører ved at hjælpe dem på denne måde? Hvordan vil det spille sammen med kommunens øvrige tilbud?

 

Projektet har tre hovedmålgrupper:

Projektets primære målgruppe er borgere under og over 18 år, som er udsat for æresrelaterede konflikter. De under 18-årige vil typisk være anbragt på en institution eller i en plejefamilie. De over 18-årige vil typisk opholde sig på krisecentre eller hos en kæreste eller ven. Fælles for målgruppen er, at de står uden et stabilt socialt/familiært netværk.

Projektets sekundære målgruppe vil være dels den medarbejder, der vil skulle uddannes til sikkerhedskonsulent, samt de relevante fagfolk og aktører, som inddrages i samarbejdet omkring etablering af en model for den koordinerende sikkerhedskonsulentordning.

Projektets tertiære målgruppe består af fagfolk og øvrige aktører omkring borgeren, der får en større bevidsthed om, hvad æresrelaterede konflikter er, og hvordan de håndteres. Det kan være sagsbehandlere, personale på krisecentre, opholdssteder, plejeforældre, arbejdsgivere, lærere mv.

Økonomi

Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget hæves med i alt 2.017 t. kr. på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, såfremt ansøgningen imødekommes. Projektperioden løber fra august 2017 til ultimo 2020. Når tilskuddet stopper, ophører projektet. Der er ingen egen- eller medfinansiering.

Tabel 1 – Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2017 pl)

Varig?
ja/nej

2017

2018

2019

2020

2

SUD

Børnefamilier med særlige behov

5.28.21

I

-357

-530

-530

-600

4 årig

2

SUD

Børnefamilier med særlige behov

5.28.21

U

357

530

530

600

4 årig

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn.

Såfremt ansøgningen imødekommes af Styrelsen for International Rekruttering og Integration vil de bevillingsmæssige konsekvenser i form af tilpasning af Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget håndteres i førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Det forventes, at tilsagn/afslag på ansøgningen modtages omkring d. 1. juli 2017. Projektet er planlagt til at starte d. 1. august 2017. 

 

Nina Eg Hansen                 

                                            / Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt under behandlingen af dagsordenens punkt 1.
Til top