Mødedato: 21.06.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Projektansøgning til Socialstyrelsen: Understøttelse af omlægning til en tidlig og forebyggende indsats på området udsatte børn og unge

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende ansøgning til Socialstyrelsen om midler til igangsættelse af projektet Familieindsats med ventil. Ansøgningen er sendt til Socialstyrelsen med forbehold for politisk godkendelse.  Socialstyrelsen har imødekommet ansøgningen den 28. maj 2017.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. At Socialudvalget godkender, at Borgercenter Børn og Unge har ansøgt Socialstyrelsen om 1,88 mio. kr. jf. bilag 1 med forbehold for politisk godkendelse.

  2. At Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen modtager midlerne, og at indtægts- og udgiftsbudgettet hæves med 1,88 mio. kr. (2017 p/l) som beskrevet i økonomiafsnittet.

  3. At Socialudvalget godkender, at projektet har kommunal medfinansiering på 1,98 mio. kr., som finansieres af de involverede institutioners egen ramme.    

Problemstilling

Puljen er en del af satspuljeaftalen for 2016, og den har til formål at bidrage til en helhedsorienteret omlægning af området for udsatte børn og unge på tværs af sagsbehandling, den kommunale tilbudsvifte og koblingen til almenområdet.  Målet er at udvikle den kommunale indsats, således at udsatte børn og unge modtager forebyggende hjælp, inden problemerne vokser sig større. Puljens samlede beløb er 9,0 mio. kr. Der er krav om, at ansøgende kommune medfinancierer 50 pct. af de samlede projektudgifter, der er forbundet med omlægningsindsatsen.

Borgercenter Børn og Unge har søgt om midler fra puljen til udvikling og etablering af en forebyggende indsats, der bygger videre på erfaringerne fra omstillingen Tæt på Familien. 

Puljeansøgningen er i tråd med den igangværende omstilling Tæt på Familien, som skal understøtte, at forvaltningen kan sætte hurtigt og fleksibelt ind overfor udsatte børn, unge og deres familier. Det skal konkret ske med en indsats i hjemmet kombineret med en målrettet støtte til barnet/den unge i forhold til at fastholde barnets/den unges tilknytning til skole, familie, netværk og fritidsliv. Indsatsen omfatter også en ventil for familien i form af et åbent tilbud til barnet/den unge om aflastning på en af kommunens døgninstitutioner.

Løsning

Projektet skal overordnet understøtte forvaltningens arbejde med at udvikle fleksible kombinationsindsatser på døgninstitutioner. Borgercenter Børn og Unge opretter i projektperioden (juni 2017 til og med 2019) 12 aflastningspladser fordelt med fire pladser på tre døgninstitutioner. En plads svarer til, at tre børn eller unge kan tilbydes en aflastningsplads på årsbasis. Forvaltningen kan på den måde udvikle og afprøve tilbuddet fleksible kombinationsindsatser og få viden om, hvorvidt denne indsats giver udsatte børn og unge en tættere tilknytning til almensamfundet.

Aflastningspladserne kan benyttes, når et barn eller en ung har behov for hjemgivelse med glidende overgang, eller når et barn eller en ung, som er hjemgivet, har behov for et ophold i et genkendeligt miljø, hvor personalet både kender problemstillingerne for barnet/den unge og familien. En aflastningsplads kan ligeledes anvendes, hvis en anbringelse er nært forestående, og der er behov for en kortvarig anbringelse, mens familien støttes i at få løst deres problemer.

Det er forventningen, at 60-70 børn i alt tilbydes en aflastningsplads kombineret med familiebehandling i hjemmet i den samlede projektperiode. Forløbene er tilrettelagt dynamisk. Det vil sige, at børnene og de unge kan få en plads ved behov, og deres forløb vil være af forskellig varighed afhængig af problemernes omfang.

Målgruppe og forventet effekt

 Målgruppen for projektet er 6-17-årige børn og unge, der er anbringelsestruede, herunder børn og unge, som tidligere har været anbragt samt børn, som har behov for hjemgivelse med glidende overgang. Der er tale om børn og unge, som lever i konfliktfyldte familier, hvor konfliktniveauet periodisk eskalerer, men hvor det vurderes, at en kombineret aflastnings- og familieindsats kan betyde, at problemerne ikke bliver af et omfang, hvor en anbringelse er aktuel.

Det er forvaltningens vurdering, at effekten for børnene og de unge kan ses på følgende parametre:

  • At barnet/den unge kommer i god trivsel og udvikling

  • At relationen mellem barn/ung og familien styrkes

  • At barnet/den unge integreres og/eller fastholdes i prosociale miljøer, herunder i skole og fritidsaktiviteter

  • At barnet/den unge modtager mindre indgribende støtte tidligere i deres forløb.

På sigt er målet med projektet Familieindsats med ventil, at udbrede den fleksible anbringelsesform til andre målgrupper af børn og unge, herunder kriminalitetstruede unge, børn og unge med psykiske udfordringer og børn og unge med udsathed af mindre specifik karakter.

Økonomi

Socialstyrelsen har givet forvaltningen tilsagn om tilskud til de udviklingsaktiviteter, som er en forudsætning for, at tilbuddet udvikles, afprøves og forankres som en del af den samlede drift i forvaltningen. Projektperioden er fra juni 2017 til og med 2019. Det samlede budget for projektet er 3,87 mio. kr. Heraf har Socialstyrelsen givet tilsagn om midler i satspuljen for 1,88 mio. kr., mens den kommunale medfinansiering udgør 1,98 mio. kr. Den kommunale medfinansiering finansieres af de involverede institutioners egen ramme.

Tabel 1. De bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2017 pl-niveau)

Varig?
ja/nej

2017

2018

2019

2020

2

SUD

1606 – Børnefamilier med særlige behov

5.28.23.1

I

-529

-737

-618

 

3-årigt

2

SUD

1606 – Børnefamilier med særlige behov

5.28.23.1

U

529

737

618

 

3-årigt

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

*Øget indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens øget udgifter er indikeret med positivt fortegn.

Idet Socialstyrelsen har imødekommet ansøgningen, bliver de bevillingsmæssige konsekvenser i form af tilpasning af Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget indarbejdet i førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Projektperioden løber til og med 2019. Efter endt projektperiode vil forvaltningen bruge erfaringerne fra projektet, og såfremt aflastningspladserne på de tre døgninstitutioner viser sig at være et positivt tiltag for børnene, de unge og deres familier, vil pladserne blive forankret som almindelig drift. På langt sigt er det forvaltningens forventning, at flere udsatte børn og unge fastholdes i almensamfundet, og at de har en god relation til deres familier.

Videre proces

Ansøgningen er sendt til Socialstyrelsen med forbehold for Socialudvalgets godkendelse. Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen igangsætte projektet.

Nina Eg Hansen                            

                                                      / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt under behandlingen af dagsordenens punkt 1.
Til top