Mødedato: 21.06.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Evaluering af behandlingsinitiativer for stofafhængige i tilknytning til Stofindtagelsesrummet

Se alle bilag

Socialudvalget forelægges evaluering af den fremskudte misbrugsbehandling og andre behandlingsinitiativer i tilknytning til stofindtagelsesrummet.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget tager evalueringen af den fremskudte misbrugsbehandling og andre behandlingsinitiativer i tilknytning til stofindtagelsesrummet til efterretning (se bilag 1). 

Problemstilling

Socialudvalget drøftede på mødet d. 23.1.2013 medlemsforslag fra det Konservative Folkeparti om 24-timers behandlingsgaranti for behandling af stofmisbrug (bilag 2). Drøftelsen tog blandt andet afsæt i en gennemgang af aktiviteter, der alle gjorde behandlingen mere tilgængelig for stofmisbrugerne (bilag 3). Socialudvalget besluttede, at Socialforvaltningen skulle vende tilbage med en evaluering af aktiviteterne således, at Socialudvalget kan tage endelig stilling til medlemsforslaget på et tidspunkt, hvor det stadig er muligt at udarbejde forslag til forhandlingerne om budget 2014.

Løsning

Målene

Intentionerne i en 24-timers behandlingsgaranti bygger på idéen om et fleksibelt og imødekommende behandlingssystem, der indretter sig på borgernes behov og ikke omvendt. Borgeren skal hjælpes, når borgeren er motiveret for at ændre sin adfærd. Formålet med evalueringen er at undersøge, hvorvidt det lykkes med behandlingsinitiativerne.

Behandlingsinitiativerne

Med åbningen af stofindtagelsesrum har Socialforvaltningen fået mulighed for kontakt med borgere, der - trods omfattende sociale problemer - kan være svære at hjælpe pga. psykiatriske problemstillinger og omfattende stofmisbrug. For at udnytte denne kontakt, har Socialudvalget bevilliget midler til, at Rådgivningscenter København kan have to medarbejdere fremskudt i stofindtagelsesrummet og miljøet heromkring. De to medarbejdere er krumtappen i det fremskudte behandlingsarbejde. Dels er de opsøgende, motiverende og tilgængelige og dels følger de – og visiterer til – behandlingstilbuddene.

Den fremskudte behandling indebærer en række kerneydelser til de udsatte stofmisbrugere. Derudover administrerer de fremskudte behandlere to særlige behandlingstilbud med selvstændig finansiering: "Behandlingspraktikken" er et halvårligt forsøg, hvor brugerne kan komme umiddelbart afsted i 14 dages døgnbehandling. "Eksterne akutpladser”, som er længerevarende døgnophold i omsorgstilbud. Behandlingspraktikken er finansieret af uforbrugte midler i stofindtagelsesrummet i 2013. De eksterne akutpladser er et projekt, som finansieres af sats-puljemidler som et samarbejde mellem Kongens Ø, Landsforeningen af væresteder og Fredericia Kommune til udgangen af 2015.

Ydelserne

Den fremskudte behandling startede midt i februar. Til og med d. 15.5. har de to medarbejdere haft forløb med 55 unikke brugere. I tabellen fremgår de væsentligste ydelser herunder behandlingspraktikken og eksterne akutpladser. Nogle brugere har fået flere typer ydelser, så forløbene talt sammen giver ikke 55.

 

Ydelse

Antal forløb

Opsøgende motivationsarbejde med individuelle brugere

30

Henvisning, brobygning og følgeskab til anden behandling som psykiatri, hospital.

14

Motiverende samtaler med borgere der allerede er i behandling

21

Myndighedsarbejde som fx indstillinger til bolig, pensionssager

11

Udvirket betalingstilsagn for udenbys borgere gennem ansøgninger til / møder med andre kommuner

3

Visiteret til og kommet i behandlingspraktik

3

Visiteret til og kommet i eksterne akutpladser

2

Opstartet i substitutionsbehandling i ambulant behandling i Rådgivningscenter København 

6

Tabel 1. Ydelser i den fremskudte indsats til og med d. 15.5.2013


Konklusion

Den fremskudte behandling indfrier nok potentialet for at få målgruppen i behandling, men potentialet har vist sig at være begrænset på den korte bane. De fremskudte medarbejdere er nået langt med at komme i kontakt med målgruppen. De har tilsyneladende opnået målgruppens tillid, og medarbejderne har gode tilbud til brugerne om bl.a. let tilgængelig døgnbehandling. Antallet af brugere, der er kommet i behandling er foreløbig begrænset, men det er en krævende målgruppe, og den fremskudte behandling har kun været på gaden i 3 måneder, så potentialet er langt fra fuldt udfoldet (evalueringen er vedlagt som bilag 1).

Udover at få borgerne i egentlig behandling, opnår de fremskudte behandlere at understøtte brugerne på flere måder:

  • At styrke behandlingsalliancen med dem, som allerede er i ambulant behandling
  • At hjælpe brugere til andre former for behandling
  • At hjælpe brugernes hjemkommuner til at tage ansvar.

Hvad angår det sidstnævnte – hjemkommunernes ansvar – bør det fortsat være et opmærksomhedspunkt, hvordan ikke-københavnere, der bruger stofindtagelsesrummet, kan hjælpes videre.

Det bør også være et opmærksomhedspunkt, at behandlingspraktikken kun er midlertidigt finansieret. Praktikken er et vigtigt element i den fremskudte behandling. De fremskudte behandlere har med behandlingspraktikken et konkret tilbud, der giver legitimitet i miljøet. Brugerne giver meget positive tilbagemeldinger på mulighederne for reelt at komme hurtigt i behandling. Behandlingspraktikken virker dermed som et vigtigt medie for dialogen med brugerne, så selvom der kun har været tre forløb, vurderer medarbejdere, stofindtagelsesrum og forvaltning, at det er et vigtigt tilbud og arbejdsredskab.

Endelig er der et længere rækkende resultat af den fremskudte indsats. Indsatsen tilfører mening til det at have et stofindtagelsesrum. Stofindtagelsesrum har primært fokus på skadesreduktion, men når man samtidig hele tiden afsøger motivationen for behandling hos brugerne, holder man mulighederne åbne for udvikling.

Perspektivering i forhold til 24-timers behandlingsgaranti

Den fremskudte behandling tilbyder nærhed, fleksibilitet og hurtig visitation og minder på den måde om en 24-timers behandlingsgaranti for de udsatte stofmisbrugere på Indre Vesterbro. Det overskuelige antal af stofmisbrugere, der foreløbigt har søgt behandling, indikerer begrænsninger, som imidlertid også vil gælde for en mere generel 24-timers behandlingsgaranti. Forvaltningen skønner derfor - ud fra evalueringen og de forudgående notater til Socialudvalget - at de bedste resultater for de udsatte stofmisbrugere og den mest effektive udnyttelse af behandlingsressourcerne sker gennem fastholdelse og udbygning af den fremskudte behandling og ikke ved en generel 24-timers behandlingsgaranti.

Erfaringerne fra den fremskudte behandling gælder i forhold til de udsatte stofmisbrugere på Indre Vesterbro. Erfaringen siger ikke direkte noget om, hvilken betydning en 24-timers behandlingsgaranti kunne have for andre borgere med et stofmisbrug. Man må dog forvente, at knap så kaotiske borgere har større mulighed for at leve op til fremmødekravene i den almindelige behandling.

Stabiliseringspladser

I forbindelse med hjemløsestrategien har det været på tale at oprette døgnpladser til stabilisering af misbrugere. Stabilisering gennem akut sundhedsfaglig og medicinsk behandling, muligheder for søvn, kost og omsorg. Stabiliseringspladserne skulle ikke udgøre en egentlig misbrugsbehandling. Ideen i stabilseringspladserne ligger tæt op ad intentionerne i forslaget om 24 timers behandlingsgaranti for døgnbehandling, og kunne være en meningsfuld udvidelse af den fremskudte behandling.

Økonomi

Der er afsat 0,5 mio. kr. til behandlingspraktik. Finansieringen er uforbrugte midler i stofindtagelsesrummet i 2013. Der er altså alene finansiering af behandlingspraktikken i 2013.

Hvis der også skal være tilbud om behandlingspraktik - på samme niveau - efter 2013, skal der afsættes 1 mio. kr. i 2014 og frem.

Drift af eventuelle stabiliseringspladser forventes at koste 8,4 mio. årligt for 10 pladser. Da det tænkes som tilbud efter Servicelovens §110  er der 50 % statsrefusion, svarende til en nettoudgift på 4,2 mio. kr. årligt. Hertil kommer etableringsudgifter afhængig af lejemålets stand og indretning.

Videre proces



 

            Anette Laigaard /

                                                        Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt

Til top