Mødedato: 21.06.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på Handleplan for børnehandicapområdet. Juni 2013

Se alle bilag
Socialudvalget har, med Handleplan for Børnehandicapområdet, igangsat en række aktiviteter, som reaktion på kritik fra forældre på området. Socialudvalget forelægges nu status på aktiviteterne, som er planmæssigt i gang.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget

    1. at Socialudvalget tager status for Handleplanen for Børnehandicapområdet til efterretning.

Problemstilling

Forældre til børn med handicap i København er i foråret 2013 kommet med omfattende kritik af Handicapcentrets sagsbehandling. Borgerrepræsentationen vedtog på baggrund heraf d. 11.4.2013 et medlemsforslag til bedring af forholdene, ligesom Socialudvalget d. 22.4.2013 vedtog en Handleplan for Børnehandicapområdet indeholdende 2 delhandleplaner med i alt 15 aktiviteter.

 

Forældrenes kritik har også haft Social- og Integrationsministeriets opmærksomhed, og ministeriet har i mail af den 21. maj 2013 bedt Socialforvaltningen om et statusnotat over de initiativer, der er taget som reaktion på kritikken.

Socialforvaltningen skal gøre opmærksom på den relaterede og sideløbende sag, der også behandles på mødet den 21. juni 2013: ”Opfølgning på medlemsforslag fra Borgerrepræsentationen”.

Løsning

Aktiviteterne i Handleplanen berører dels servicen overfor de handicappede børn og deres forældre og dels medarbejdernes arbejdsmiljø. Aktiviteterne og deadlines er:  

Samarbejde med familierne
1. Etablering af Forældreråd (inden sommerferien)
2. Temadag (ultimo maj)
3. Koordinerende sagsbehandlere (koncept før sommerferien)
4. Etablering af Familiehus (forudsætter budgettilførsel)
5. Kompetenceudvikling (forløb igangsat inden sommerferien)
6. Dialogforløb med forældre (i uge 16)
7. Gennemgang af sager (igangsat maj 2013)
8. Inddragelse af Borgerrådgiveren (forår 2013)
9. Styrket kommunikation (analyse igangsat i maj)
10. Øget brug af borgertilfredshedsundersøgelser (koncept færdigt i august)
11. Henvendelse til Social- og integrationsministeriet (primo april 2013)

Arbejdsmiljø
1. Arbejdstilsynets rapport (dialog med tilsynet april 2013)
2. Forløb om bedre arbejdsmiljø (ikke fastsat deadline)
3. Ny organisering / arbejdsgange (ikke fastsat deadline)
4. Styrket ledelse på børneområdet (igangsættes før sommerferien)        

Fremdriften
Alle aktiviteter er påbegyndt, bortset fra Familiehuset, som forudsætter tilførsel af budget. Aktiviteterne holder godt og vel tidsplanen. Opmærksomhedspunkter er temadagen (2), der afholdes 18. juni og ikke ultimo maj, kompetenceudviklingsforløbene (5), der er under planlægning, men ikke nødvendigvis når at komme i gang inden sommerferien og gennemgang af sager (7), hvor dialogen med forældrene endnu ikke har ført til udvælgelse af sager. De let forsinkede aktiviteter er altså alle i proces.

I øvrigt indebærer fire af aktiviteterne (3, 4, 5 og 9) budgettilførsel. Der er derfor udarbejdet budgetforslag til Budget 2014, men en politisk indgået aftale d. 10.6.2013 har fremskyndet processen for koordinerende sagsbehandlere. De koordinerende sagsbehandlere er blevet prioriteret med en bevilling på 1,5 mio. kr. allerede i 2013 og med sikkerhed for bevilling på 4,0 mio. kr. i 2014 og frem.

I bilag 1 er der en systematisk gennemgang af alle handleplanens aktiviteter inklusiv deres status. Det er endnu for tidligt i processen at vurdere resultaterne af aktiviteterne, så forvaltningen vil i den nuværende fase overfor Socialudvalget alene fremhæve følgende forhold:

Forældreinddragelse

Da Socialudvalget vedtog Handleplanen var det blandt andet med en opfordring til, at forvaltningen overvejer øget brug af borgerundersøgelser. Forvaltningen forsøger at efterkomme intentionen ved at inddrage forældrenes vurderinger og erfaringer i flest mulige af aktiviteterne i Handleplanen.

  • Kommissoriet for Forældrerådet har været i høring hos de to forældregrupper / facebookgrupper (aktivitet 1)
  • Temadagen for forældrene er planlagt, så forældrene kan komme til orde (aktivitet 2)
  • Forældre er inviteret til møde for at kommentere koncepter for koordinerende sagsbehandlere (aktivitet 3)
  • Der har været dialogforløb (møder) med de kritiske forældregrupper (aktivitet 6)
  • Der er dialog med forældre om at udvælge sager til uvildig bedømmelse (aktivitet 7)
  • Borgerrådgiveren har indvilliget i at deltage i dialogen med forældrene på temadagen (aktivitet 8)
  • Forældrene har på fokusmøder givet konkrete bud på bedre formidling, og disse bud har været afsættet for den plan, handicapcentret har for udvikling af kommunikationen (aktivitet 9)
  • Handicapcentret planlægger at lade forældre være med til at definere spørgsmål til den kommende tilfredshedsundersøgelse (aktivitet 10)

Det er forvaltningens fortsatte strategi at lade dialogen med forældrene være en central dimension i udvikling af aktiviteterne. Forvaltningen vil herunder overveje, hvordan opfølgende telefoniske evalueringer af de konkrete rådgivningssituationer kunne være et brugbart værktøj.

Forældrenes reaktioner

Inddragelsen af forældrene skal sikre, at resultaterne af aktiviteterne bliver relevante og brugbare for forældre og børn. Det er forvaltningens opfattelse, at en stor del af de forældre finder inddragelsen yderst meningsfuld, og forvaltningen har fået input og ideer, der med sikkerhed kan forbedre kommunikationen og - på sigt - organiseringen af arbejdet. Resultaterne af inddragelsen vil inden for relativ kort tid begynde at vise sig i den skriftlige kommunikation fra Handicapcentret, i udformningen af den koordinerende og i kompetenceudviklingen af medarbejdernes mundtlige kommunikation.

I forhold til forældrenes oplevelse af sagsbehandlingen vil der imidlertid fortsat være komplikationer. Dels fordi det fortsat er et komplekst sagsområde, men også fordi der fortsat sker genopretning af sager, hvor afgørelserne kan medføre frustration hos forældrene. Det betyder, at nogle forældre fortsat vil opleve frustration og eventuelt vælge at komme til orde gennem andre kanaler end gennem inddragelsen. En af forældregrupperne ønsker fx at have fokus på løsning af de enkelte sager og ikke deltage i Handleplanens mere langsigtede kvalitetsudvikling. Forældregruppen har før været repræsenteret ved en advokat, som imidlertid har valgt at trække sig fra hvervet. 
 
Socialforvaltningen vil under alle omstændigheder fortsat søge at være i dialog med alle forældre og forældregrupper, så kritikken bliver motor for de forhold, der kan og skal ændres, og der sker en forventningsafstemning i forhold til de vilkår, der ikke umiddelbart kan forandres.

Status til Social- og Integrationsministeriet

Socialforvaltningen har skrevet en status til Social- og Integrationsministeriet (bilag 2). Det er en status, som sammenfatter denne status og indstillingen til Socialudvalget d. 22.4.2013 om Handleplanen for børnehandicapområdet.

Økonomi

Der er ikke nogle økonomiske konsekvenser af indstillingen.

Videre proces

Socialforvaltningen vil fortsætte arbejdet med Handleplan for børnehandicapområdet.

 

Bilag

  1. Status på Handleplan for børnehandicapområdet
  2. Statusnotat til Socialministeriet

 

                      Anette Laigaard

                                                                  /Anders Kirchhoff

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen og myndighedschef Vibeke Ries overværede punktets behandling

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om at udvalget ikke anser problemerne på Handicapcenter København for løst og pålægger FV at vende tilbage i august med en sag, hvis der er behov for yderligere tiltag, som udvalget skal tage stilling til.  

Til top