Mødedato: 21.06.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Udredning af enkeltmandsprojekter i Socialforvaltningen

Se alle bilag
Socialudvalget forelægges forvaltningens udredning af enkeltmandsprojekter i Socialforvaltningen.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,
  1. at Socialudvalget tager forvaltningens udredning af enkeltmandsprojekter i Socialforvaltningen til efterretning (se bilag 1) og
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen arbejder videre med de 34 enkeltmandsprojekter i forlængelse af de i bilag 1 opstillede handlepunkter.

Problemstilling

Socialudvalget er løbende blevet orienteret om situationen omkring det private opholdssted Møllen, hvor Socialforvaltningen i en årrække har haft borgere boende i såkaldte enkeltmandsprojekter. Socialudvalget blev senest d. 3. april 2013 orienteret konkret om forløbet omkring bostedet Møllen.

På mødet d. 3. april drøftede Socialudvalget sagen. Det fremgik af forvaltningens mundtlige orientering, at man som opfølgning ville gøre følgende:

  1. Kortlægge og analysere alle enkeltmandsprojekter, herunder sikre det driftsorienterede tilsyn.
  2. Sørge for, at alle tilbud fremover fremgår af tilbudsportal.
  3. Formalisere standarder, retningslinjer og arbejdsgange på området.
  4. Sikre medarbejdernes kompetencer til at løfte opgaven med det personrettede tilsyn.

Udvalget besluttede i den anledning følgende:

Sagen blev drøftet med bemærkning om, at udvalget tager til efterretning, at forvaltningen dels har gennemgået alle enkeltmandsprojekter med henblik på godkendelse og dels har sikret at alle enkeltmandsprojekter har haft eksternt tilsyn inden medio maj og vender tilbage med en indstilling med en handleplan inden sommerferien.”

Social- og Integrationsministeriet har desuden ved mail af 21. maj bedt Socialforvaltningen om en status for kommunens opfølgning på sagen om enkeltmandsprojekterne, herunder hvilke initiativer kommunen har taget og hvad der gøres for at rette op på udfordringerne.

Løsning

Socialforvaltningen udarbejdede i begyndelsen af april en handleplan, der tog udgangspunkt i ovenstående beslutning. Socialforvaltningen har udarbejdet en udredning af enkeltmandsprojekterne, som er vedlagt sagen som bilag 1.

Socialforvaltningen fremsendte d. 14. juni en kopi af denne udredning til Social- og Integrationsministeriet - som svar på henvendelsen til Socialforvaltningen herom d. 21. maj.

Socialforvaltningen har på voksenhandicapområdet placeret 34 borgere i enkeltmandsprojekter (fraregnet de 2 beboere fra det tidligere Møllen, som er fortsat i deres familietilbud under individuelle kontrakter mellem familien og Socialforvaltningen). Socialforvaltningen er, som det fremgår af bilag 1, i forlængelse af gennemgangen blevet betrygget i, at beboerne i enkeltmandsprojekterne som udgangspunkt har det godt i deres tilbud. I det følgende gennemgås de overordnede konklusioner fra udredningen, som uddybes i bilag 1.

Der er dog et vigtigt fagligt opmærksomhedspunkt omkring beboere med misbrug i et tilbud, hvor der ikke er tilstrækkeligt fokus på udvikling og samarbejde. Socialforvaltningen har et særligt forløb med dette tilbud omkring de faglige problemstillinger og overvejer, om beboerne evt. skal fraflytte tilbuddet. Derudover er der en borger, der er vokset op i et familietilbud, hvor både borger og familie nu ønsker, at borgeren flytter til et egentligt botilbud. Socialforvaltningen arbejder på at finde et egnet tilbud i samarbejde med borger og familie. I forhold til familietilbuddene er forvaltningen generelt opmærksom på, at man ikke har givet den rette tilstrækkelige instruktion, vejledning og faglige sparring ift. opgaverne omkring borgerne.

Derudover er det forvaltningens konklusion, at det fremadrettede arbejde med enkeltmandsprojekterne primært skal bestå i at få ryddet op i de organisatoriske konstruktioner, så der er sikkerhed for, at alle tilbud er godkendt på Tilbudsportalen, at kontrakterne er i orden og at der føres et driftsorienteret tilsyn. Socialforvaltningen er i tæt dialog med alle tilbuddene om at få sikret disse forhold.

Socialforvaltningen arbejder på at registrere og godkende alle enkeltmandsprojekterne i Tilbudsportalen og forvaltningen forventer, at alle tilbud, etableret efter §107, er godkendt i Tilbudsportalen inden 21. juni. Der er ikke krav om godkendelse i Tilbudsportalen, når der er tale om støtte i egen bolig efter §85. Udfordringen er dog, at mange af disse tilbud ikke alene tilvejebringer støtte i egen bolig, men også selve boligen, hvorved det kommer til at minde om et botilbud efter §107. Socialforvaltningen har derfor valgt at se på de tilbudslignende steder også og man arbejder på at disse tilbud bliver godkendt i Tilbudsportalen.

Tilbuddene har generelt udvist samarbejdsvilje og udtrykt ønske om at efterleve de krav, forvaltningen stiller. Dog er der en enkelt undtagelse, et tilbud som ikke ønsker at blive omfattet af en kommunal godkendelse. Socialforvaltningen arbejder fortsat på at motivere ledelsen til at indgå i et samarbejde omkring at blive omdefineret fra at levere støtte i egen bolig efter servicelovens §85 til at være et privat botilbud efter servicelovens §107 og blive godkendt på Tilbudsportalen af Københavns Kommune.

I nogle tilfælde kan der blive tale om, at borgere skal flytte og her er det vigtigt, at det sker inden for en realistisk tidsplan og i tæt samarbejde med borger/ pårørende og tilbuddene.  Borgerne kan ikke flyttes på kort sigt – dels fordi der skal findes et egnet tilbud, dels fordi borgerne ofte ønsker at blive i deres nuværende tilbud. I helt særlige tilfælde kan en borger tvangsmæssigt flyttes fra sit nuværende tilbud, når vedkommende modsætter sig flytning eller mangler evnen til at give et informeret samtykke til en flytning. Dette er dog en problematisk løsning ift. samarbejdet med borgeren og pårørende. Det kan blive vanskeligt at finde egnede tilbud, særligt til de borgere, som har de mest omfattende funktionsnedsættelser.

Socialforvaltningen har udover ovenstående handlinger ift. enkelte tilbud og borgere iværksat følgende generelle initiativer ift. arbejdet med enkeltmandsprojekterne:

  • Der afholdes temadage for enkeltmandsprojekterne om magtanvendelse og medicinhåndtering inden sommerferien.
  • Forvaltningen vil etablere et fagligt netværk omkring familietilbuddene, hvor der sikres de nødvendige vejledninger, instruktioner og sparring til de enkelte familier. Dette netværk iværksættes og understøttes af Socialforvaltningen umiddelbart efter sommerferien, i naturlig forlængelse af de planlagte løbende temadage om magtanvendelse og medicinhåndtering.
  • Der er igangsat en sundhedsfaglig screening af enkeltmandsprojekterne. Screeningen gennemføres på hvert enkelt tilbud mhp. at identificere de områder, hvor enkeltmandsprojekterne har behov for, at der igangsættes læringsforløb.
  • Socialforvaltningens standardkontrakt, der anvendes ved køb af private pladser til borgere med handicap, danner fremover grundlag for aftalerne med enkeltmandsprojekterne. Opfølgningen på tilbuddets arbejde med borgeren skal ske med udgangspunkt heri. Alle enkeltmandsprojekterne får fornyet deres kontrakt.
  • Socialforvaltningen har samlet en pakke med de relevante faglige standarder, som tilbuddene skal være bekendt med og efterleve. Pakken udleveres og gennemgås fremover i forbindelse med, at der udarbejdes en kontrakt for enkeltmandsprojektet.
  • Med det kommende Socialtilsyn vil rammerne for arbejdet med indberetning og godkendelse af magtanvendelser blive ændret. Derfor er Socialforvaltningen aktuelt ved at gennemgå de nuværende retningslinjer mhp. at de afspejler de forventede nye rammer og sikrer det rette fokus ift. enkeltmandsprojekterne. Gennemgangen skal derudover sikre, at der er klare rammer for, hvortil enkeltmandsprojekterne skal indberette magtanvendelser, hvem i Socialforvaltningen, der modtager indberetningerne, behandler dem og melder tilbage til botilbuddet og til borgeren.
  • Socialforvaltningen er i gang med at udvikle retningslinjer og arbejdsgange til brug for de medarbejdere, der varetager visitationen og det personrettede tilsyn.
  • Socialforvaltningen vil iværksætte kompetenceudviklingstiltag mhp. at understøtte arbejdet med de nye retningslinjer for det personrettede tilsyn.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser. Socialforvaltningen vender eventuelt tilbage med en ny sag, hvis der skal afsættes økonomiske ressourcer til kompetenceudvikling eller flytning af enkelte borgere.

Videre proces

Socialforvaltningen arbejder videre i forlængelse af de i sagen opstillede handlepunkter.

                                            Anette Laigaard/

                                                                            Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen, Rikke Ø Asmussen samt Aase Møller og Henning Jacobsen fra REVAS overværede punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt

Til top