Mødedato: 21.06.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Årsrapport 2012 fra Revas Aps om socialfagligt tilsyn i Socialforvaltningen

Se alle bilag

Socialforvaltningen orienteres i årsrapport 2012 om socialfagligt tilsyn på forvaltningens botilbud for handicappede voksne og børn, psykisk syge, udsatte voksne, børn og unge samt tilsyn på aktivitets- og samværstilbud og om forvaltningens opfølgning på anbefalingerne i årsrapporten.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. At Socialudvalget tager årsrapport 2012 fra Tilsynet (Revas Aps) om socialfagligt tilsyn i Socialforvaltningen til efterretning, jf. bilag 1
  2. At Socialudvalget tager Socialforvaltningens opfølgning på Tilsynets anbefalinger i årsrapporten til efterretning, jf. bilag 2.

Problemstilling

Det private tilsynsfirma Revas Aps har på forvaltningens vegne siden 2009 udført det socialfaglige tilsyn på Socialforvaltningens botilbud og siden 2012 også på forvaltningens aktivitets- og samværstilbud. Opfølgningen på tilsynets anbefalinger varetages fortsat af forvaltningen, da selve myndighedsopgaven ikke kan udliciteres til private.

Socialforvaltningen fremlægger nu årsrapport for 2012 fra Revas Aps samt forvaltningens opfølgning på anbefalingerne i årsrapporten til Socialudvalgets efterretning. 

Det bemærkes, at tilsyn med forvaltningens enkeltmandsprojekter ikke er omfattet af årsrapporten for 2012, men indgår i forvaltningens udredning af enkeltmandsprojekter, som behandles under et andet punkt på dagsordenen.

Løsning

Revas Aps har for tilsynsåret 2012 gennemført 224 tilsyn, heraf ca. 125 som anmeldte tilsyn og resten som uanmeldte tilsyn. Tilsynene fordeler sig med 54 tilsyn på handicapområdet, 34 tilsyn på psykiatriområdet, 50 tilsyn på udsatteområdet, 66 tilsyn på børne- og ungeområdet samt 20 tilsyn på aktivitets- og samværstilbud. Revas Aps har i forbindelse med tilsynene været i kontakt med omkring 1.400 borgere, kontaktpersoner for andre borgere og omkring 100 pårørende og 800 medarbejdere. Der henvises til vedlagte bilag 3 om Revas`s overordnede værdigrundlag for tilsynet.

1.     
Tilsynets generelle positive indtryk af tilbuddene

Om grundlæggende krav
At de lovgivningsmæssige krav og kommunens godkendte standarder, politikker og retningslinjer samt det etiske kodeks efterleves, og at der arbejdes målrettet med udmøntningen af værdigrundlag og forandringskompasset med henblik på at kunne dokumentere de forandringer, som indsatsen bringer. For de private tilbud er det kendetegnende, at de efterlever godkendelsesgrundlaget.

Om beboere, pårørende og samarbejde
At beboerne generelt hører til de beskrevne målgrupper i både dag- og døgntilbuddene, og at de modtager relevant hjælp med udgangspunkt i de behov, de har, og at der er fokus på, at de får det tilbud, de profiterer bedst af.

At beboerne giver udtryk for og indtryk af, at de er tilfredse, og at de inddrages og er selvbestemmende på en måde, der understøtter deres generelle trivsel og udvikling.

At der er megen bevågenhed på inddragelse af og information til de pårørende med respekt for den enkelte beboers selvbestemmelsesret.

At relevante interne og eksterne samarbejdspartnere og eksperter inddrages i stor udstrækning i en række tilfælde, hvilket er med til at kvalificere indsatsen yderligere, og at der generelt er etableret et velfungerende samarbejde mellem døgn- og dagtilbuddene med det formål at tilgodese og udvikle beboernes færdigheder.

Om medarbejdere og ledelse
At medarbejderne møder og behandler beboerne med respekt og udviser en god og medmenneskelig adfærd, som afspejler sig i udmøntningen af praksis.

At medarbejderne arbejder målrettet for at dygtiggøre sig og udviser stor fleksibilitet med hensyn til den enkelte og hele beboergruppens trivsel og udvikling.

At der stort set overalt mødes engagerede ledere og medarbejdere med relevante forudsætninger for at løse deres opgaver og med fokus på at højne kvaliteten af indsatsen, og at medarbejderne overvejende giver udtryk for tilfredshed med deres arbejdsforhold.

At arbejdsopgaverne generelt er veltilrettelagte, hvilket blandt andet sikres gennem muligheder for daglig kommunikation og fastlagte mødestrukturer, og at hovedindtrykket er, at organiseringen og den daglige planlægning ændres i takt med ændringer i beboernes behov.

At organisationsændringer og flytning til nye rammer ikke har påvirket beboernes velfærd urimeligt. Det kan tilskrives robuste og omstillingsparate medarbejdere, der har navigeret rundt i processerne, mens de samtidig har sørget for, at beboerne har mærket mindst muligt til det og for nogles vedkommende endda har set muligheder i forandringerne.

Om magtanvendelser
At der overordnet set ikke forekommer unødig anvendelse af magt og generelt er opmærksomhed på forebyggelse og vidensdeling, og flere steder inddrages konsulenter i drøftelser af både generel og konkret karakter.

At medarbejderne gennemgående har et godt kendskab til gældende regler for magtanvendelse og indberetningspligten, og at pladsen i de nye rammer i de forskellige tilbud har haft en positiv effekt på antallet af konflikter og deraf følgende magtanvendelser.

Om dokumentation
At der foreligger relevant og brugbar skriftlig dokumentation, der afspejler indsatsen og er retningsgivende for denne, og at der generelt er god forståelse for den skriftlige dokumentations betydning for en kvalificeret indsats, ligesom kravet om dokumentation tages meget alvorligt af medarbejdere og ledelse.

2. Udfordringer som Tilsynet peger på i forhold til tilbuddene

Om beboernes behov, rekruttering af medarbejdere, de fysiske rammer og medicinhåndtering
At beboernes behov udvikler sig i retning af mere kompleksitet, og det derfor er væsentligt fortsat at have opmærksomhed på udviklingen i de behov, som de enkelte målgrupper har, og en særlig bevågenhed på, at imødekommelse af disse beboeres særlige behov ikke fører med sig, at de øvrige borgere ikke får den støtte, de er stillet i udsigt.

At udviklingen i målgruppernes behov, også i takt med at flere bliver ældre, giver Tilsynet anledning til at foreslå overvejelser om den fremtidige rekruttering af medarbejdere ligesom behovet for god og grundig introduktion stiger i takt med udviklingen af behovene hos borgerne. 

At de fysiske rammer generelt er vurderet som velegnede til formålet. På udsatteområdet er etableringen af bedre de fysiske rammer forsat et vigtigt arbejdspunkt.

At den del af medicinhåndteringen, der vedrører de pædagogiske aspekter og medarbejdernes kendskab til regler og retningslinjer, generelt varetages på betryggende og forsvarlig vis og i overensstemmelse med gældende retningslinjer for området. Der er en del steder givet flere anbefalinger og det er Tilsynets vurdering, at der er behov for at sikre, at forvaltningens retningslinjer for området er kendte og anvendte, hvor sådanne findes. Tilsynets anbefalinger drejer sig på nogle tilbud f.eks. om at placere medicinskabet et andet sted for at øge sikkerheden omkring opbevaring af medicinen, forslag til at lette arbejdet med medicinudleveringen og minimere risikoen for fejlmedicinering, manglende tydelig mærkning med navn og cpr.nr., og at borgernes medicin ikke holdes ordentligt adskilt. 

3.      Forvaltningens forslag til opfølgning på Tilsynet anbefalinger

Tilsynet har i forlængelse af det generelle indtryk af tilbuddene anført nogle anbefalinger for hvert af de fire målgruppeområder og for aktivitets- og samværstilbuddene. Der henvises til bilag 2, hvor forvaltningens opfølgning på de enkelte anbefalinger nærmere er uddybet. Nedenfor anføres forvaltningens opfølgning på nogle af de væsentligste anbefalinger:

Om opmærksomhed på beboernes forskellige behov
Forvaltningen har fortsat opmærksomhed på beboernes forskellige behov, herunder også de beboere, der har behov, der rækker udover det sædvanlige, således at alle beboere i tilbuddene får den støtte, som de har behov for, og trives. Der gælder også omkring at tilgodese beboernes individuelle behov for udendørsaktiviteter i størst mulig omfang. Udendørsaktiviteter, herunder at kunne færdes i det offentlige rum, indgår i indsatsen i forbindelse med et ophold på et botilbud i den udstrækning det er muligt inden for de givne rammer.

Om medarbejdernes kompetencer
Forvaltningen har fortsat opmærksomhed på, at medarbejdernes kompetencer modsvarer målgruppens aktuelle behov. Det er forvaltningens vurdering, at der i centrene/tilbuddene er stort fokus på løbende at opdatere medarbejdernes kompetencer i forhold til behovene. Der er f.eks. udarbejdet nye retningslinjer for organisering og tilrettelæggelse af introduktion af nye medarbejdere med borgerkontakt, og på det sundhedsfaglige område arbejdes der løbende på at tilpasse tilbud om uddannelse i forhold til udfordringerne med f.eks. korrekt medicinhåndtering, dokumentation mv, ligesom der er en løbende proces med fokus på sammensætning af personalegruppen, så den matcher målgruppens behov.  

Om organisationsændringer
Forvaltningen fortsætter den ledelsesmæssige indsats for at fastholde medarbejdernes positive indstilling som udgangspunkt for en fortsat udvikling af det pædagogiske, behandlingsmæssige og omsorgsmæssige arbejde. Forvaltningen er enig med Tilsynet i, at der i forbindelse med organisationsændringer, herunder ændringer som følge af flytning, er behov for stor ledelsesmæssig bevågenhed, også i perioden efter ændringen er gennemført. Forvaltningen vil fremover skærpe opmærksomheden på dette punkt omkring flytninger.

Om kendskab til reglerne om magtanvendelser og medicinhåndtering
Forvaltningen har fortsat løbende fokus på magtanvendelses- og medicinhåndteringsområdet og medarbejdernes kendskab til regler og retningslinjer samt læring af opfølgningen. Forvaltningen er enig med Tilsynet i, at det er relevant at have fokus på magtbegrebet i forhold til den pædagogiske relation, etikken og tonen overfor beboeren, samt de anvendte metoder, tilgange og virkemidler, herunder f.eks. konflikthåndtering m.v.. Forvaltningen har således siden medio 2012 udviklet fælles medicinhåndteringskurser for ”medicinansvarlige medarbejdere” på tværs i Socialforvaltningen, ligesom der i samarbejde med Socialstyrelsen i foråret 2013 er holdt en temadag vedrørende magtanvendelser.

Om organisering af arbejdsopgaver
Forvaltningen er meget opmærksom på, at centrene har brug for ro og tid til at få implementeret det nye IT-system, CSC Social, og det nye pædagogiske redskab, Forandringskompasset. Der er løbende dialog med centrene om udviklingen og stemningen i forhold til redskaberne - og arbejdspresset generelt.

Om tværgående tiltag på tilbuddene
Forvaltningen har opmærksomhed på vigtigheden i at styrke og udbygge det faglige samarbejde såvel internt i - som på tværs af  - centrene. På børneområdet sker det blandt andet ved opfølgning på centrenes resultatsaftaler, styrkelse af visitationsprocesser, udvikling af forældresamarbejdet, håndtering af misbrugsproblematikker og et indledende initiativ omkring etablering af et virtuelt læringsnetværk på tværs af dagtilbud og interne skoler.    

Om de fysiske rammer
Forvaltningen har stort fokus på at tilvejebringe midler til at forbedre de fysiske rammer på udsatte-området. Der er dels gennemført en række fysiske forbedringer i forbindelse med Hjemløsestrategien og dels fundet midler til renovering og klimaforbedringer via Københavns Ejendomme.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen arbejder videre i 2013 med årsrapportens bemærkninger samt forvaltningens opfølgning på årsrapportens anbefalinger.

Anette Laigaard

                                    /    

                                                                  Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen samt Aase Møller og Henning Jacobsen fra REVAS overværede punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top