Mødedato: 21.05.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Opfølgning på medlemsforslag stillet af det Radikale Venstre, det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre vedrørende indsatsen for mennesker med spiseforstyrrelser

Se alle bilag
Den 12. marts 2014 drøftede Socialudvalget et medlemsforslag fra det Radikale Venstre, det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre om indsatsen for spiseforstyrrede og bad Socialforvaltningen vende tilbage med en vurdering af udviklingsbehov.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  • At Socialudvalget drøfter, om der er behov for at bede forvaltningen om, at der på nuværende tidspunkt udarbejdes budgetforslag om et eller flere af følgende forslag til styrket indsats
    1. Kompetenceudvikling af forposter
    2. Øget finansiering af aktiviteter i Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade
    3. Flere specialiserede hjemmevejledere til borgere med spiseforstyrrelse.
    4. Styrket pårørendeindsats
    5. Kompetence- og brobygningsfunktion vedrørende spiseforstyrrelse.

Problemstilling

Socialudvalget har bedt Socialforvaltningen vende tilbage med en vurdering af, i hvilket omfang de nedenfor listede elementer er dækket af den eksisterende indsats og komme med konkrete forslag til håndtering af eventuelle udeståender.

a)      et kommunalt tilbud, hvor kommunen forebygger og opsporer spiseforstyrrelse og selvskade primært blandt unge.

b)      et kommunalt tilbud til mennesker med spiseforstyrrelse og selvskadende adfærd, der har behov for hjælp fx sideløbende med eller efter endt behandling i et af regionens tilbud.

c)      et kommunalt tilbud til pårørende til mennesker med spiseforstyrrelse og selvskadende adfærd

d)      væresteder til mennesker med spiseforstyrrelse og selvskadende adfærd, hvor denne målgruppe kan henvende sig anonymt og få uforpligtende råd og vejledning
e)      en informationskampagne, der sætter fokus på mental sundhed, spiseforstyrrelser og selvskade, herunder på antallet i København og på landsplan  

Herudover har udvalget bedt forvaltningen undersøge, 
            f)       om der kan etableres en selvstændig enhed, der har ansvaret for hjælp til unge med spiseforstyrrelse eller selvskadende adfærd.

Løsning

Til mødet den 12. marts 2014 havde Socialudvalget udarbejdet et notat med beskrivelse af de eksisterende indsatser. Dette notat er udbygget og danner baggrund for forvaltningens vurdering i nærværende sag og er vedlagt som bilag 1. 

Socialforvaltningens samlede vurdering er, at kommunen opfylder sin forsyningsforpligtelse i forhold til borgere med spiseforstyrrelse, idet Socialforvaltningen har relevante tilbud til børn der har behov for særlig støtte (Servicelovens formålsparagraf på børneområdet) eller voksne med nedsat funktionsevne (Servicelovens formålsparagraf på voksenområdet). 
 

Herudover har kommunen screenings- og forebyggelsestilbud, der er forankret i Sundheds- og Omsorgforvaltningen, og som modsvarer ansvaret for forebyggelse af at sygdom opstår samt forebyggelse af, at en sygdom udvikler sig yderligere (Sundhedslovens § 119).  

Der er ikke noget lovgivningsmæssigt krav om, at hverken den forebyggende eller støttende indsats skal være specialiseret i spiseforstyrrelse.

Selvom forsyningsforpligtelse er opfyldt vurderer forvaltningen, at der er potentiale for at udvikle indsatsen for borgere med spiseforstyrrelse ved at hæve serviceniveauet. En sådan udvikling vil være i tråd med Socialudvalgets fokus på forebyggelse, rehabilitering og netværk samt samskabelse. De konkrete forslag, som er beskrevet nedenfor, vil kræve tilførsel eller omprioritering af midler.

Ad. a. Forebyggelse og opsporing
Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning opgraderer i 2014 den forebyggende indsats i form af et nyt sundhedstjek for unge, som har en uhensigtsmæssig adfærd vedrørende kost og motion og/eller har bekymrende vægtproblemer.

Desuden opspores en del af målgruppen via det almindelige forebyggende arbejde for udsatte børn og unge.

Det kan overvejes at eksisterende forposter (som eksempelvis skolesocialrådgivere eller ungerådgivere, som i forvejen har til opgave at opspore børn og unge i mistrivsel) får målrettet kompetenceudvikling, der gør dem bedre i stand til at kunne spotte børn og unge med en mulig spiseforstyrrelse eller som gør skade på sig selv. Herved forventes at flere børn og unge vil få relevant behandling og støtte tidligt i deres sygdomsforløb.

Det kan desuden overvejes, at kommunen finansierer en større del af aktiviteterne i Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade (LMS), hvilket blandt andet omfatter en åben anonym rådgivning. Herved forventes, at LMS’ aktiviteter, der tidligere har været finansieret af puljemidler, kan opretholdes på det eksisterende niveau.

Ad. b. Støttetilbud
På Socialforvaltningens børneområde findes en kommunal døgninstitution og et ambulant tilbud, der bl.a. kan rumme unge med spiseforstyrrelser og deres familier. På voksenområdet har Socialforvaltningen et specialiseret botilbud med 11 pladser i Griffenfeldtsgade på Nørrebro samt en specialiseret hjemmevejleder, der går på tværs af byen.

Det kan overvejes at afsætte midler til flere hjemmevejledere, der er specialiseret i spiseforstyrrelse. De specialiserede hjemmevejledere vil både kunne yde individuel støtte samt eventuel gruppebaseret støtte fx i form af spisegrupper i et aktivitets- og samværstilbud, hvor lokalerne står ledige i aftentimerne. Herved forventes at flere af de borgere, der er færdigbehandlede, vil kunne udskrives hurtigere, hvilket både vil være til gavn for den enkelte, som kan komme i gang med et hverdagsliv, og vil mindske udgifterne til færdigbehandlede.

Ad. c. Tilbud til pårørende
Socialforvaltningen har et tilbud til pårørende under Center for Socialpædagogik og Psykiatri. Der er ikke noget tilbud til pårørende til unge over 18 år, men et sådant findes i København i regi af Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS).

Socialforvaltningen vurderer, at der kan være et interessant udviklingspotentiale i at styrke indsatsen for og med pårørende fx i form af afprøvning af Åben Dialog, som er en metode til at inddrage hele personens personlige og professionelle netværk i at kortlægge situationen og efterfølgende aftale en fælles indsats. Forskning omkring inddragelse af pårørende og netværk har vist rigtig god effekt i forhold til at forebygge tilbagefald, hvilket vil betyde at støttebehovet mindskes på sigt.

Ad. d. Værested
Socialforvaltningen har ikke et værested specifikt til denne målgruppe, men målgruppen kan anvende de almindelige aktivitets- og samværstilbud til borgere med sindslidelse. Derudover har LMS et aktivitetshus, der svarer til et værested. Aktivitetshuset er beliggende centralt i København og er specifikt målrettet denne målgruppe.

Forslaget om at finansiere en stører del af LMS’ aktiviteter kan også omfatte deres aktivitetshus. Også her vil effekten være, at aktiviteter, der tidligere har været finansieret af puljemidler, kan opretholdes på det eksisterende niveau

Ad. e. Informationskampagne
Der kører i øjeblikket en stor landsdækkende kampagne kaldet En Af Os med det formål at afstigmatisere psykisk sygdom og herigennem også gøre det lettere at søge hjælp.

Det nye sundhedstjek (beskrevet ovenfor under afsnittet om forebyggelse) tænkes i øvrigt lanceret omkring 1. august, i forbindelse med afholdelse af Københavns Modeuge for derigennem at kunne generere presseomtale og –debat om spiseforstyrrelse.

Forvaltningen vurderer således ikke, der er behov for at iværksætte yderligere informationskampagner.

Ad. f. Selvstændig enhed
Som det fremgår af ovenstående, vurderer forvaltningen, at de foreslåede tilbud i vid udstrækning allerede findes. Tilbuddene og den dertil knyttede viden findes dog i forskellige regi, og det kan overvejes at etablere en form for kompetence- og brobygningsfunktion, der kan knytte de eksisterende indsatser – i og udenfor kommunen - bedre sammen.

Økonomi

Nærværende indstilling har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget beslutter, at der skal arbejdes videre med et eller flere af ovenstående forslag til styrket indsats, vil forvaltningen udarbejde konkrete ønskeforslag herom.

 

 

Anette Laigaard                

                                            /                     Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at Socialudvalget bestilte opfølgende notater, som udvalget ønsker drøftet på et af Socialudvalgets kommende møder sammen med en afdækning af kommunes tilbud til borgere med spiseforstyrrelser.
Til top