Mødedato: 21.05.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Kvalitetsudvikling af opgaver med sundhedsfaglige aspekter

Se alle bilag

Socialudvalget skal tage informationerne om det sundhedsfaglige arbejde og årsrapporten for det interne sundhedsfaglige tilsyn for 2013 til efterretning.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

1. at Socialudvalget tager oplysningerne om arbejdet med det sundhedsfaglige område til efterretning, og

2. at Socialudvalget tager årsrapporten for det interne sundhedsfaglige tilsyn i 2013 til efterretning (jf. bilag 1)

Problemstilling

Socialforvaltningen har gennem de sidste mange år gjort en særlig indsats for at øge kvaliteten i opgaver med sundhedsfaglige aspekter. 

I 2002 indførtes, på baggrund af en udvalgsbeslutning, sundhedsfaglige tilsyn på relevante tilbud på trods af, at der ikke stilles lovgivningsmæssige krav herom. Tilsynet blev til og med 2011 varetaget af embedslægeinstitutionen.

Udvalget vedtog i december 2011, at det sundhedsfaglige tilsyn skulle varetages af forvaltningen fra 2012. 

Formålet med at føre sundhedsfagligt tilsyn internt har været at få større indblik i omfanget, og kvaliteten af de opgaver i forvaltningens tilbud, der har sundhedsfaglige aspekter. Et andet formål med at varetage tilsynet internt i Socialforvaltningen er at sikre bedre mulighed for videndeling på tværs af forvaltningens enheder.

Hjemtagelsen af det sundhedsfaglige tilsyn har ført til megen ny viden i forvaltningen om borgernes behov og kvaliteten af det udførte arbejde på området. Denne viden benyttes nu til at styrke kvaliteten af det sundhedsfaglige arbejde, samt sikre, at det udføres som en naturlig del af den samlede ydelse til vores borgere, og dermed understøtter det socialfaglige arbejde.

Endeligt arbejdes der på at sikre, at opgaverne varetages i overensstemmelse med de regler, Sundhedsstyrelsen fastsætter for udførslen af sundhedsfaglige opgaver. Denne del af arbejdet er en stor udfordring, idet Sundhedsstyrelsens regler er udarbejdet til sundhedssektoren og ikke til socialfaglige tilbud. Tilsynet har fokus på de formelle krav, da det er lovpligtigt at følge dem, og fordi risikoen for at der sker fejl mindskes, når de følges. Det er imidlertid vigtigt at pointere, at det ikke er sikkert at borgerens ydelser er af ringe kvalitet, blot fordi det formelle regelsæt for opgaven ikke er overholdt.  

Sundhedsstyrelsens regler er skrevet i et sprog, der kan være vanskeligt at forstå, og som kan virke fremmedgørende på borgere og medarbejdere i et socialfagligt tilbud. Som eksempel på regler fra Sundhedsstyrelsen, der er svære at overholde på det sociale område kan nævnes følgende:

De krav, der stilles til hygiejne i forbindelse med pleje og behandling, kan være svære at overholde, fordi vi ofte giver ydelsen i borgerens eget hjem. Såfremt vi var rigide i forhold til hygiejnereglerne her, kan det krænke borgerne og sætte den vigtige relation mellem medarbejder og borger på spil.

Kravene om dokumentation af alle observationer af relevans for borgerens helbred er desuden sæver at leve op til i vores kontekst. I sundhedsvæsnet er formålet med megen af kontakten mellem sundhedsperson og borger at lave disse observationer. I forvaltningens tilbud er medarbejderne ofte sammen med flere borgere på en gang i mange timer af gangen. Det er således svært at sikre, at alle observationer noteres. Til gengæld får man over tid et bedre helhedsindtryk af borgeren, som der arbejdes for at dokumentere på behøring vis.   

Det interne sundhedsfaglige tilsyn ser på, hvordan der i Socialforvaltningens borgerrettede tilbud arbejdes med fem vigtige arbejdsområder inden for det sundhedsfaglige:

1. Forebyggelse og Sundhedsfremme
2. Instrukser
3. Formkrav til sundhedsfaglige optegnelser (dokumentation)
4. Indhold til sundhedsfaglige optegnelser (observationer og handlinger)
5. Medicinhåndtering

Arbejdsområde 1 tager udgangspunkt i Københavns Kommunes sundhedspolitik samt en række politikker vedrørende sundhed for de forskellige målgrupper. De øvrige fire arbejdsområder tager udgangspunkt i vejledninger udviklet af de forskellige målgruppeområder på baggrund af de krav, Sundhedsstyrelsen stiller på arbejdsområderne.

Det afgøres i forbindelse med hvert tilsyn konkret, hvilke dele af tilsynsmodellen et tilbud skal leve op til. Afgørelsen træffes med udgangspunkt i de tilknyttede borgeres behov og formålet med kerneopgaverne i det enkelte tilbud. Der lægges vægt på, hvad tilbuddene tilbyder borgerne, eller sikrer, at de får tilbudt fra andre leverandører, samt om der er sundhedsfaglige ydelser, de burde tilbyde, som ikke tilbydes. På den baggrund fremstår det tydeligt, hvilke af Sundhedsstyrelsens regler de skal overholde. 

Det undersøges, om der arbejdes på en måde, der øger sikkerheden for borgerne, og om der arbejdes på en måde, som er i overensstemmelse med Sundhedsloven og de vejledninger Sundhedsstyrelsen har lavet på baggrund heraf. 

Løsning

Resultat af tilsynene
Tilsynet i 2013 viser, at der gennem de seneste år er sket en stor udvikling i forhold til kvaliteten og hensynet til borgernes sikkerhed i varetagelsen af opgaver med sundhedsfaglige aspekter på de tilbud, som har haft tilsyn flere gange. Der er nogle tilbud både på børne- og voksenområdet, der har behov for at arbejde fokuseret med kvalitetsforbedringer indenfor et eller flere af de fem arbejdsområder. Det gælder særligt på børneområdet og i Rådgivningscenter København, som er de to målgruppeområder, der modtog deres første sundhedsfaglige tilsyn i 2013.

Det er vurderingen, at alle de tilbud, der har haft sundhedsfagligt tilsyn i 2013, er gode til at arbejde med borgernes sundhedsfremme.

De fleste tilbud har de instrukser, de har behov for, nogle steder kan anvendelsen af dem forbedres. Udarbejdelse af generelle vejledninger på fagområderne har medført store fremskridt i forhold til kvaliteten af de enkelte tilbuds instrukser. 

I forhold til dokumentation generelt har mange tilbud efterhånden godt styr på både indhold og form, hvilket betyder, at dokumentationen er anvendelig i sikringen af nødvendig og sammenhængende behandling samt pleje af borgerne.

Med implementeringen af CSC Social og de vejledninger der er udarbejdet i forbindelse hermed, har Socialforvaltningens tilbud fået et dokumentationssystem, der understøtter de sundhedsfaglige opgaver og den lovpligtige dokumentation heraf. Det ses under tilsynene, at kvaliteten af sundhedsfaglige observationer og dokumentation stiger i takt med, at de forskellige moduler af CSC bliver implementeret. 

Arbejdet med medicinhåndtering udvikler sig godt, selv om der fortsat er nogle udfordringer i forhold til dokumentation og observationer på de målgruppeområder, hvor medicinmodulet i CSC Social endnu ikke er implementeret, eller hvor det blev implementeret kort før tilsynet blev gennemført.

Implementeringen af de moduler i CSC Social, der er relevante for det sundhedsfaglige arbejde forventes at være tilendebragt på voksenområdet inden udgangen af juni 2014. Børneområdet påbegynder implementeringen i juni 2014. 

I tilsynsrapporterne for de tilbud, der har fået tilsyne flere gange, indgår der point. Afhængigt af, hvor mange point et tilbud har fået er rapporten grøn, gul eller rød.

En grøn rapport betyder, at tilbuddet leverer en god kvalaitet - både når der ses på indholdet i ydelserne til borgerne og overholdelsen af de formelle krav fra Sundhedsstyrelsen.

En gul rapport betyder, at tilbuddet har udviklingspunkter i forhold til kvaliteten af indholdet i ydelserne til borgerne og/eller de formelle krav fra Sundhedsstyrelsen af en karakter, der ikke vurderes at være alvorlig, og som tilbuddet vurderes at kunne rette op på ved egen hjælp.

En rød rapport betyder, at tilbuddet har udviklingspunkter i forhold til kvaliteten af indholdet i ydelserne til borgerne og/eller de formelle krav fra Sundhedsstyrelsen af en alvorligere karakter. Her er der er der ofte tale om udviklingspunkter, som tilbuddene har behov for støtte til at gennemføre. Forvaltningen sørger for, at de får den nødvendige støtte. 

Grundlaget for tilsynene
Tilsynet blev gennemført på baggrund af tilsynsmodeller, som er udviklet af forvaltningen. Relevante medarbejdere og ledere fra tilbud, centre og centralforvaltning har været inddraget i udviklingsarbejdet. Der findes en tilsynsmodel til hvert målgruppeområde; handicap, udsatte, psykiatri, børn og rådgivningscentre. Tilsynsmodellerne støtter også tilbuddene i udførelsen af opgaver med sundhedsfaglige aspekter samtidig med, at de har fungeret som drejebøger for selve tilsynet. 

Der er i 2013 gennemført sundhedsfagligt tilsyn på 79 tilbud ud af de i alt 125 tilbud, som har opgaver med en sådan intensitet for borgerene, at der føres tilsyn. De 79 tilbud er valgt på baggrund af målgruppens sammensætning og de ydelser der tilbydes borgerene i tilbuddet. Alle tilbud har modtaget en tilsynsrapport, som benyttes i det videre udviklingsarbejde. De samlede resultater af tilsynet i 2013 fremgår af den vedlagte årsrapport (bilag 1). 

Screeningsbesøg
En række tilbud og pleje/aflastningsfamilier, der ikke tidligere har modtaget sundhedsfagligt tilsyn, har i 2013 modtaget et sundhedsfagligt screeningsbesøg.

Besøgene viste, at tilbud og familier havde brug for mere viden om de sundhedsfaglige aspekter i deres arbejde med borgerne. Besøgene skabte stor opmærksomhed på emnet, og der blev udvist stor interesse i at udvikle sig på dette felt. Forvaltningen har fulgt op på screeningsbesøgene med workshops og vejledning til tilbud og familier.

Fortsat udvikling
Det øgede fokus på kvaliteten af de sundhedsfaglige aspekter i tilbuddenes opgavevaretagelse har gennem de seneste år medført en række udviklingstiltag.

For at sikre relevante kompetencer til støtte af fortsat kvalitetsudvikling af opgaver med sundhedsfaglige aspekter, er der ansat sundhedsfaglige koordinatorer i alle centerfællesskaber på voksenområdet. Forvaltningen har desuden samlet de sundhedsfaglige kompetencer i en tværgående enhed.

På baggrund af resultaterne af tilsynet i 2013 og tilbagemeldinger fra tilbud og centre har direktionen besluttet, at det sundhedsfaglige tilsyn i 2014 skal gennemføres som læringsbesøg. Under læringsbesøgene vil der være et øget fokus på ledernes ansvar i forhold til at sikre opgave- og ansvarsfordeling og relevante kompetencer i forhold til udførslen af opgaver med sundhedsfaglige aspekter.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Med afsæt i anbefalinger fra Meningssamlingen, en direktionsbeslutning og erfaringer fra det sygeplejefaglige tilsyn har en arbejdsgruppe udviklet det sygeplejefaglige læringsbesøg, som i 2014 skal træde i stedet for det sundhedsfaglige tilsyn.

Læringsbesøgene og de workshops, der udbydes som opfølgning på besøgene, har til formål at støtte tilbuddene i deres eget udviklingsarbejde via faglig sparring, feedback på praksis og videndeling på tværs af tilbud, centre og målgruppeområder.

Der er udarbejdet refleksionsredskaber for 6 overordnede sundhedsfaglige arbejdsområder og en guide, der giver information om, hvordan læringsbesøget vil blive gennemført.

Forvaltningen gennemfører sundhedsfagligt læringsbesøg på ca. 65 tilbud i 2014. Tilbuddene er udvalgt, fordi de kun har haft sundhedsfagligt tilsyn én gang, fordi de har fået en rød eller gul rapport i 2013 eller fordi der behov for et skærpet fokus på opgaver med sundhedsfaglige aspekter på enkelte dagtilbud, hvor forvaltningen ikke tidligere har gennemført sundhedsfagligt tilsyn


Det sundhedsfaglige udviklingsarbejde fortsætter i 2015 og frem. Arbejdet vil for tilbud på voksenområdet blive fuldt integreret i akkreditering.

Udvalget vil i foråret 2015 få forelagt en indstilling med udbyttet af de sundhedsfaglige læringsbesøg og et forslag til, hvordan udviklingsarbejdet kan fortsættes på børneområdet.

Anette Laigaard            / 

                                                    Dorte Bukdahl

Beslutning

Kontorchef Dorte Bukdahl og vicekontorchef Ann-Sofie Bech von Hielmcrone og sygeplejerske Charlotte K. Kierkegaard deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.
Til top