Mødedato: 21.05.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Afrapportering af urolige byområder 2. halvår af 2013, samt årsafrapportering for 2013 fra SSP København.

Se alle bilag

Socialudvalget præsenteres hermed for en status, udarbejdet af SSP København, både over udviklingen i områder i København, der i løbet af hele 2013 har været præget af uroligheder, samt specifikt for hændelser i 2. halvår af 2013.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget 

  1. at afrapportering af urolige byområder og situationen i København som helhed for 2. halvår af 2013, samt årsafrapportering for hele 2013 tages til efterretning.

Problemstilling

SSP København er et samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns politi med det formål at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet. SSP- sekretariatet, som betjener SSP København, udarbejder to gange om året en status over urolige byområder, samt en årlig afrapportering.

Socialudvalget vedtog i december 2012, at afrapporteringerne skal forelægges Socialudvalget halvårligt, for at udvalget har mulighed for at følge udviklingen af uroligheder i København. Ligeledes blev det besluttet, at Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen  og Børne- og Ungdomsforvaltningen hver især sørger for at orientere deres politiske udvalg.  Denne indstilling indeholder både den halvårlige afrapportering for 2. halvår af 2013, samt årsafrapportering for hele 2013. Den halvårlige afrapportering udgør en beskrivelse af udviklingen i urolige områder i byen, mens årsafrapporteringen beskriver generelle tendenser i udviklingen.

Løsning

Urolige områder i København 2. halvår af 2013
Samlet set vurderer SSP- sekretariatet, at 2. halvår af 2013 i forhold til tidligere år, har været relativt roligt. 

I følgende bydele har der været episoder med uro forvoldt af unge under 18 år: indre Nørrebro, ydre Nørrebro, Valby, Sundby Nord og Sundby Nordvest. Der er typisk tale om hærværk, indbrud, trusler, ildspåsættelser, stenkast mod busser, samt interne konflikter. 

 På indre Nørrebro og i Brønshøj/Husum - Tingbjerg har grupper af unge over 18 år skabt uro ved hashsalg (primært indre Nørrebro), larm og chikane overfor beboere og erhvervsdrivende. I Tingbjerg blev der udøvet hærværk mod politibiler.

 Akutte beredskabsplaner
Ved særlige alvorlige hændelser udarbejdes der omgående en akut SSP beredskabsplan, som er koordineret af SSP-sekretariatet, og som indeholder en fælles handleplan mellem kommunens forvaltninger og Københavns politi for, hvordan den aktuelle situation skal gribes an. Der har i 2. halvår af 2013 været iværksat 3 akutte SSP beredskabsplaner:

 4. juli på ydre Nørrebro, hvor 20-30 unge i alderen 13-18 år skabte uro i Titanparken. Handleplanen indebar en ekstraordinær gadeplansindsats, brobygning til klubber og institutioner, skærpet polititilsyn, samt afholdelse af beboermøde.

 18. oktober Brønshøj/Husum - Tingbjerg, hvor der blev begået hærværk mod politibiler. Handleplanen indebar dialog med målgruppen, øget gadeplansindsats, ekstra opmærksomhed på de under 18-årige og ordinær politipatruljering i området.

 28. oktober Brønshøj/Husum - Tingbjerg, hvor 14 navngivne elever i 6-7. klasse signalerede et bandetilhørsforhold på deres Facebook-profiler. Handleplanen indebar hjemmebesøg hos samtlige familier, et fælles forældremøde og et dialogmøde med de unge.

 Urolige områder i København - Sammenfatning for 2013
Særligt for 2013 kan det fremhæves, at der i januar startede en konflikt mellem grupper af voksne mænd i København og omegn. Dette medførte de næste 4 måneder nogle ret voldsomme episoder med overfald, skud, knivstik og drab i bandemiljøet både i og udenfor København. Konflikten skabte en del uro og tiltrak sig også uheldig opmærksomhed fra unge under 18 år. Dog vurderer SSP- sekretariatet, at ungegrupper under 18 år fortsat ikke er aktive i bandekonflikten i København.

 Der har i kvarterne omkring Holmbladsgade, Guldbergsgade og Gartnergade været tilbagevendende uro, forårsaget af unge, der bor i områderne, dog stadig på et niveau, som må betegnes relativ lavt.

 I 2013 har det i 9 tilfælde været nødvendigt at aktivere beredskabsplaner, som er koordineret af SSP. 6 ud af de 9 tilfælde foregik i første halvår af 2013. Til sammenligning var der i 2012 behov for at iværksætte 5 akutte beredskabsplaner. Beredskabsplanerne har alle virket efter hensigten, og SSP- sekretariatet vurderer, at en hurtig, koordineret og dialogbaseret tilgang er afgørende for et positivt udfald af en urolig situation.

 I forhold til enkelte konkrete unge følger SSP det såkaldte enkeltsagskoncept. Her sikrer SSP, at kriminalitetstruede og kriminelle unge fra 12 til 18 år får koordineret deres sag mellem politiet og de forvaltninger, der skal bidrage til en samlet handleplan for den unge.  I 2013 var der i alt 905 unge, som fik koordineret deres sag via enkeltsagskonceptet. Til sammenligning var der i 2012 605 unge i enkeltsagskonceptet. Stigningen forklares ved, at målgruppen for enkeltsagskonceptet i 2013 er blevet udvidet til også at rumme de 16- 17½- årige, hvorfor stigningen er helt forventelig.

 Fra det 18. til det 25. år er det SSP+ enkeltsagskonceptet, der benyttes efter samme princip, som for unge under 18 år - dog alene i forhold unge voksne, der begår gentagen alvorlig og/eller personfarlig kriminalitet. Der er kontinuerligt godt 100 aktive SSP+ sager, som er fordelt over hele byen.  Der har ved udgangen af 2013 været i alt 264 unge over 18 år, der har fået deres sag koordineret i SSP+. Til sammenligning var dette tal i 2012 211 unge. Det blev i 2012 vurderet, at der på Nørrebro ville komme en stigning i antallet af SSP + sager. Dette har vist sig at holde stik. Hvor der i 2012 var 13 SSP+ sager på Nørrebro, har der i 2013 være 31 sager. Den markante stigning i antallet af SSP+ sager kan forklares ved den øgede opmærksomhed på uroskabende unge over 18 på indre Nørrebro, som SSP sammen med politiet har haft, i det samarbejdet, som kaldes pin point. Pin point dækker over en partnerskabsaftale for indre Nørrebro, som SSP, Sikker By og Københavns politi indgik i 2013 med henblik på at samarbejde om at identificere individuelle uroskabende og kriminalitetstruede unge. Socialforvaltningen bidrager primært til samarbejdet i form af hjemmebesøg sammen med politiet hos den unges familie.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil i efteråret 2014 modtage en status for første halvår af 2014.

Anette Laigaard

 

                                                              Ane K. Christensen

 

BILAG: Afrapportering 2. halvår 2013

Beslutning

Kontorchef Ane K. Christensen og sekretariatschef for SSP København Michael Melbye deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt. 

Bilag

Til top