Mødedato: 21.05.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Projekt om udvikling af et samlet behandlingsforløb for borgere med hepatitis C virus (leverbetændelse) mellem Københavns Kommune og Region Hovedstaden

Se alle bilag

Socialudvalget skal tage stilling til en fællesansøgning fra Københavns Kommune og Rigshospitalet om midler fra Region Hovedstadens Forskningsfond til Sundhedsforskning samt en kommunal medfinansiering.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,  

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens og Rigshospitalets fællesansøgning til Region Hovedstadens Forskningsfond på 2,653 mio. kr. til gennemførelse af et projekt om et samlet behandlingsforløb for borgere med hepatitis C virus, og
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen medfinansierer projektet med 2,034 mio. kr., hvor udgiften afholdes på forvaltningens udgiftsbudget med midler fra statens satspulje til kvalitetssikring af stofmisbrugsbrugsbehandling og hepatitis C virus.  

Problemstilling

Hepatitis C virus smitter primært via blodkontakt. Injektionsstofmisbrugere, som deler injektionsudstyr med andre, har derfor en høj risiko for at blive smittet med hepatitis C virus.

Der er et relativt beskedent antal borgere med stofmisbrug i Danmark, som er blevet testet for hepatitis C virus og blandt dem, som er testet positiv, er det igen et lavt antal, som får påbegyndt behandlingen. Manglende behandling medfører øget leverrelateret sygdom og død blandt borgere med stofmisbrug.

Det skønnes, at der i Københavns Kommune er omkring 7-8.000 tidligere eller nuværende stofmisbrugere med kronisk hepatitis C virus infektion.

Løsning

Rigshospitalet og Københavns Kommune har i samarbejde udarbejdet en ansøgning om midler til et treårigt projekt om udvikling af en sammenhængende behandling for borgere med stofmisbrug og hepatitis C virus. I dag varetager kommunen rådgivning og screening for hepatitis C virus hos borgere med stofmisbrug i de kommunale misbrugscentre mens den videre udredning og behandling varetages af hospitalerne. I projektet vil der blive udviklet og afprøvet en såkaldt shared care model, hvor  opsporing og behandling af hepatitis C virus samles på et sted, som bliver i misbrugscentrene.

Projektet placeres under Rigshospitalet og projektmidlerne tilfalder derfor regionen. Den kommunale medfinansiering på 2,034 mio. kr. afholdes inden for en permanent årlig satspuljebevilling på 1,5 mio. kr. til kvalitetssikring af stofmisbrugsbehandling og hepatitis C.

Det overordnede mål for projektet er at mindske overdødeligheden samt smittespredningen af hepatitis C virus blandt borgere med stofmisbrug. Det forventes, at 1.900-2.000 borgere vil få gavn af projektet.

Projektet løber over tre år og forventes at opstarte til august 2014.

Projektets faser

Projektet for udvikling af en samlet hepatitis C virus behandling (shared care) for borgere indskrevet i misbrugsbehandling i Københavns Kommune er tre årigt og opdelt i tre faser.

I første fase skal der udvikles en fælles database, der kan samle og samkøre relevant data fra kommune og region. Til shared care modellen indgår til start tre kommunale misbrugsbehandlingsenheder som ”træningscentre”– Specialinstitutionen på Forchhammersvej, en Behandlingsenhed og en Modtageenhed under Rådgivningscenter København – samt Infektionsmedicinsk klinik på Rigshospitalet. Alle borgere indskrevet i de tre træningscentre vil blive tilbudt test for hepatitis C virus samt videre udredning om nødvendigt på centrene.

I anden fase opstartes behandlingen af borgere med hepatitis C virus i de tre træningscentre. I shared care modellen har Infektionsmedicinsk afdeling (regionen) ansvaret for behandlingen, og personalet i de tre udvalgte misbrugsbehandlingsenheder har ansvaret for, at borgeren følger behandlingen. 

I tredje fase af projektet skal shared care modellen valideres. Opsporing og behandling af borgere med hepatitis C virus fortsætter i de tre træningscentre og samtidig implementeres shared care modellen i yderligere syv misbrugsbehandlingstilbud i Københavns Kommune. Det data, som indsamles i forbindelse med udrulning af projektet, vil blandt andet blive anvendt som grundlag for en række publikationer.
 
I projektperioden vil der være en opkvalificering af personalet i forvaltningens misbrugsbehandlingstilbud indenfor rådgivning og behandling af hepatitis C. Det tværssektorielle samarbejde vil ligeledes blive udviklet under projektet. Hvis projektet bliver en succes er det hensigten, at shared care modellen skal forankres og udbredes til flere misbrugsbehandlingstilbud. Det vides ikke på nuværende tidspunkt, hvordan regionen vil indgå i samarbejdet efter projektets afslutning. Udmeldingen fra Rigshospitalet er dog, at det vil være i alles interesse at videreføre modellen, forudsat at projektet bliver en succes.  

Økonomi

Projektet har et samlet budget på 4,7 mio. kr. Københavns Kommunes samlede medfinansiering af projektet er på 2,034 mio. kr. med en stigende medfinansieringsprofil over de tre år, se tabel 1. De resterende midler til projektet ansøges hos Regionen Hovedstadens Forskningsfond til Sundhedsforskning – med forbehold for godkendelse i Socialudvalget.

Tabel 1. Budget fordelt på projektperioden

År

Søges fra Regionen

Kommunal medfinansiering

Total

1

995.000

664.000

1.659.000

2

821.000

674.000

1.499.000

3

837.000

692.000

1.529.000

I alt

2.653.000

2.034.000

4.687.000

Københavns Kommune får permanent 1,5 mio. kr. årligt fra statens satspulje til kvalitetssikring af stofmisbrugsbehandling og hepatitis C. Udgiften til den kommunale medfinansiering afholdes af disse satspuljemidler. Idet de statslige midler endnu ikke er fuldt udmøntet vil Københavns Kommunes deltagelse i projektet ikke have konsekvenser for andre igangværende aktiviteter på området.

Videre proces

Efter Socialudvalgets behandling af indstillingen orienteres Region Hovedstaden herom.



                                                         Anette Laigaard/
                                                                                     Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.
Til top