Handleplan for Københavns Kommunes indsats over for prostituerede
Handleplan for Københavns Kommunes indsats over for prostituerede
Socialudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 21. maj 2008
15. Handleplan for Københavns Kommunes indsats over for prostituerede
SUD 216/2008 J.nr. 180/2008
Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har udarbejdet en samlet handleplan for indsatsen over for prostituerede. Socialudvalget og Beskæftigelses og Integrationsudvalget skal tage stilling til handleplanen (bilag 1).
Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 1. at Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte handleplan til styrket kommunal indsats over for prostitution. |
Socialudvalgets beslutning i mødet den 21. maj
2008 Kontorchef
Birgitte Nystrup Lundgren overværede punktets behandling med henblik på
sagens oplysning. Lars Rasmussen (A) stillede ændringsforslag om, at Gadejuristen udgår ifm udlevering af VIP-kortet, jf. bilag 2. Det stillede ændringsforslag blev forkastet med følgende stemmeafgivelse: For stemte: Lars Rasmussen (A) Mod stemte: Wallait Khan (Løsgænger), Jens Nielsen, Thor Grønlykke (begge A), Mikkel Warming, Rikke Lauritzen (begge Ø), Margrethe Wivel (B), Finn Rudaizky (Løsgænger), Frank Hedegaard (F). Ingen undlod at stemme. Indstillingen blev herefter tiltrådt. |
Problemstilling
I forbindelse med Socialudvalgets, Borgerrepræsentationens og Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets behandling af redegørelsen om prostitution den 30. maj, 13. juni og 16. august 2007 (SUD 206/2007, BR 300/07 og BIU 143/2007) blev det besluttet, at Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skulle udarbejde en handlingsplan for en styrket kommunal indsats over for prostituerede, som ønsker at ophøre i prostitution. Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til den udarbejdede handlingsplan.
Løsning
Den vedlagte handleplan for en styrket kommunal indsats over for prostituerede, som ønsker hjælp til at stoppe i prostitution, indeholder overordnet følgende elementer:
1. Anonym indgang (VIP ordning)
Når en borger i dag henvender sig i modtagelsen på et
socialcenter, et rådgivningscenter eller et jobcenter, skal vedkommende opgive
sit CPR-nummer, hvis pågældende ønsker at modtage ydelser.
Alle har ret til at modtage anonym rådgivning. Fremover vil Københavns Kommune sikre, at prostituerede er bekendt med muligheden for at få anonym oplysning og rådgivning, herunder om lovgivning og om kommunale og ikke-kommunale tilbud målrettet prostituerede.
Den anonyme indgang for prostituerede tilbydes i såvel jobcentre, socialcentre og rådgivningscentre. Tilbudet skal indebære mulighed for én til tre timers rådgivende samtale med en sagsbehandler, der har en solid socialfaglig viden om prostitution – en såkaldt brobygger.
Konkret kan man forestille sig, at den prostituerede enten foreviser et særligt VIP-kort til personalet i modtagelsen, eller at vedkommende oplyser, at hun/han ønsker en anonym samtale (jf. bilag 2).
2.
Brobygger
Det skal sikres, at prostituerede, der ønsker hjælp til at komme ud af prostitution, får tildelt én fast kontaktperson – en såkaldt brobygger.
På alle kommunens socialcentre, rådgivningscentre og jobcentre udpeges to brobyggere, der får tildelt de sager, som vedrører prostitution. Brobyggeren skal koordinere de myndighedsorienterede op gaver i forhold til den prostituerede samt sørge for, at den prostitueredes ønsker og behov tilgodeses. Derudover har brobyggeren en række konkrete opgaver som bl.a. at
- sørge for, at den prostitueredes situation afklares på tre områder: Sundhedsmæssige og sociale forhold samt arbejdsrelaterede perspektiver.
- udarbejde og igangsætte en målrettet handleplan (SOF) og/eller uddannelses- eller jobplan (BIF), herunder også at udarbejde en såkaldt aktiv støttepakke i samråd med borgeren samt at koordinere en fælles indsats i de tilfælde, hvor begge forvaltninger yder støtte til borgeren.
- vurdere, om borgeren skal have en støttekontaktperson. Brobyggeren skal endvidere bidrage til, at borgeren bliver matchgruppekategoriseret i den rette kategori, hvilket som udgangspunkt typisk vil være matchgruppe 4 eller 5.
- udarbejde en kort slutrapport for hver borger, der forelægges de involverede partner, og som skal bidrage til vidensindsamling på området.
3. Kompetencecenter Prostitution – tilbud til prostituerede
Kompetencecenter Prostitution (KC Prostitution) er placeret under Servicestyrelsen, og står bl.a. for udmøntningen af regeringens handleplan på prostitutionsområdet, Et andet liv. KC Prostitution udbyder en række gratis tilbud til prostituerede, herunder hhv.
- Bisidderordning: KC Prostitution tilbyder prostituerede at være bisidder ved møder efter ønske og behov. Dette kan fx være møder med kommunen, skattecenteret, politiet eller hospitalet.
- Psykologordning: Som regel har prostituerede behov for et tilbud om psykologhjælp til at bearbejde psykiske skadevirkninger, der opstår som følge af prostitutionen. KC Prostitution tilbyder gratis psykologhjælp til prostituerede.
Brobyggeren skal sørge for, at den prostituerede bliver bekendt med KC Prostitutions tilbud, og skal formidle kontakt dertil, hvis dette ønskes. Brobyggeren skal endvidere sørge for, at eventuelle bisiddere inddrages i sagsforløbet, og inviteres til at deltage i møder mv. i det omfang, den prostituerede ønsker det.
Der er udarbejdet et bilag til handlingsplanen, som indeholder en vejledning til, hvordan sager om prostitution skal håndteres af Københavns Kommunes forvaltninger (bilag 2).
Økonomi
Gennemførelsen af handlingsplanen er omkostningsneutral, idet der primært er fokus på en sikre en bedre koordinering internt og mellem forvaltningerne, samt en sikring af at sagsbehandlerne er opmærksomme på at tilbyde prostituerede allerede eksisterende tilbud. For Socialforvaltningens vedkommende gælder det muligheden for at prostituerede får tildelt en Støtte Kontakt Person og for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens vedkommende at prostituerede kan visiteres til de såkaldte "aktive støttepakker", som er målrettet borgere med særlige behov.
Videre
proces
Hvis begge udvalg godkender handlingsplanen iværksættes implementeringen umiddelbart efterfølgende.
Bilag
1. Handleplan for prostitutionsområdet.
2. Vejledning til handleplan om prostitution
Anette Laigaard /Morten Binder