Modernisering af Sundbyvang
Modernisering af Sundbyvang
Socialudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 21. maj 2008
12. Modernisering af Sundbyvang
SUD 228/2008 J.nr. 228/2008
Socialforvaltningen anbefaler at moderniseringen af to botilbud på Sundbyvang stilles i bero, og at der i stedet gennemføres en samlet ombygning af Sundbyvang inden for almenboliglovens rammer. En tilsvarende model foreslås gennemført for Sundbygård.
INDSTILLING OG Beslutning
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler 1. At beslutningen om at modernisere botilbudene Solstriben og Tomatvej 5 på Sundbyvang sættes i bero. 2. At Socialforvaltningen i samarbejde med øvrige relevante forvaltninger udarbejder en samlet plan for anvendelsen af Sundbyvang og Sundbygård som forelægges Borgerrepræsentationen til godkendelse. |
Problemstilling
I indstillingen af 18. maj 2006 (BR 316/06) godkendte Borgerrepræsentationen en delvis modernisering af to botilbud for handicappede Solstriben beliggende Irlandsvej 41 og Tomatvej 5. Begge botilbud er del af et større kompleks på Sundbyvang. Socialforvaltningen har modtaget en rapport (bilag 1), som viser, at det ikke kan svare sig at modernisere disse botilbud. Socialforvaltningen anbefaler derfor, at moderniseringen sættes i bero og, at der i stedet udarbejdes en samlet plan for anvendelsen af Sundbyvang og Sundbygård, som forelægges Borgerrepræsentationen til godkendelse.
Løsning.
Baggrunden for
anbefaling af, at modernisering af Solstriben og Tomatvej 5 på Sundbyvang sættes
i bero
Baggrunden for det oprindelige ønske om en modernisering af de to botilbud er dels en rapport udarbejdet af ombudsmanden efter en inspektion på Solstriben samt kritik af Tomatvej 5 fra embedslægen. Under projekteringsforløbet med Solstriben og Tomatvej 5 har det vist sig, at flere af bygningerne på Sundbyvang indeholder skimmelsvamp, ligesom der er opstået en vandskade i Solstriben. Dette førte til, at det i december 2007 blev besluttet at lave en vurdering af den samlede bygningsmasse på Sundbyvang. Vurdering er udarbejdet af Arkitekttegnestuen Virumgård AS og Rådgivende Ingeniørfirma D&N A/S. Rapporten viser at det ud fra et økonomisk og byggeteknisk synspunkt ikke kan svare sig at modernisere store dele af Sundbyvang, og rapporten anbefaler at nedrive størstedelen af den eksisterende bygningsmasse og i stedet bygge nyt (bilag 1). På denne baggrund foreslås det at sætte projekterne for modernisering af Solstriben og Tomatvej 5 i bero.
Plan for fremtidig anvendelse af Sundbyvang
og Sundbygård
Socialforvaltningen anbefaler, at der udarbejdes en samlet plan for anvendelsen af Sundbyvang og at der udarbejdes en tilsvarende plan for Sundbygård, idet Sundbygård, som en af de store institutioner også er nedslidt og utidssvarende samt ligger fysisk isoleret i lokalområdet. En mulighed er at frasælge dele af jorden, som tilhører Sundbyvang og Sundbygård med det formål at bygge boliger efter almenboligloven, herunder ældreboliger til en del af de nuværende beboere samt familieboliger. Provenuet ved salg forudsættes anvendt til modernisering af eksisterende botilbud og til at bygge nye og mindre botilbud andre steder i København til de beboere på Sundbyvang og Sundbygård, som vil få behov for en erstatningsbolig.
Udover de finansieringsmæssige fordele er formålet med planen, at de nuværende beboere på Sundbyvang og Sundbygård vil kunne få boligforhold, der lever op til de vedtagne principper for modernisering af botilbud, f.eks. at boligen har eget bad og toilet.
Socialforvaltningen er pt. sammen med Økonomiforvaltningen ved at undersøge forudsætningerne for planen.
Økonomi
Det er vurderet, at den oprindelige forslag til modernisering af de to botilbud på Sundbyvang vil koste ca. 40 mill. kr. Samtidig vil en modernisering indebære en reduktion i antal pladser fra de nuværende i alt 35 boliger til 28 boliger.
Hvis det besluttes at sætte moderniseringen i bero vil udgifter til bygherrerådgiver og totalrådgiver beløbe sig til ca. 1,4 mill. kr. Udgiften kan afholdes indenfor moderniseringsplanens anlægsramme på bevillingsområdet Voksne med særlige behov (funktion 5.38.50.3).
Sundbyvang og Sundbygård
Når den endelige plan for den fremtidig anvendelse af Sundbyvang og Sundbygård er uarbejdet, vil Socialforvaltningen i samarbejde med de relevante forvaltninger fremlægge de økonomiske forudsætninger for projekternes gennemførelse.
Videre
proces
Hvis Borgerrepræsentationen godkender indstillingen vil Socialforvaltningen i samarbejde med relevante forvaltninger og den almennyttige sektor igangsætte arbejdet med at udarbejde en plan for anvendelsen af Sundbyvang og Sundbygård. Dette forudsætter at de økonomiske analyser viser at økonomien i projektet er rentabelt og at projektet opbakkes af de relevante forvaltninger.
Bilag
1. Resumé af rapport om den tekniske gennemgang af Sundbyvang
Anette
Laigaard /