Mødedato: 21.04.2021, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

SSP-sekretariatets afrapportering vedrørende urolige områder i København for 2. halvår af 2020 samt årsrapport for hele 2020

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres om SSP-sekretariatets afrapportering om urolige områder i København for 2. halvår af 2020 samt årsrapport for hele 2020. SSP-sekretariatet udarbejder to gange årligt en status over urolige byområder, samt en årlig afrapportering som sammenfatter de væsentligste tendenser og udviklinger. Nogle af de vigtigste tendenser fra 2020 var, at der stadig var aktive konflikter i bandemiljøet, og at de skærpede Covid-19 restriktioner medførte potentiel utryghedsskabende adfærd på gaden, som SSP-sekretariatet arbejdede med at forebygge ved at iværksætte en bydækkende beredskabsplan. Vedlagt sagen er desuden et overblik over Københavns Kommunes indsatser over for kriminalitetstruede og kriminelle unge, som blev bestilt på Socialudvalgets møde 11. november 2020 ifm. seneste afrapportering fra SSP-sekretariatet.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager SSP-sekretariatets afrapportering vedrørende urolige områder i København for 2. halvår af 2020 samt årsrapport for hele 2020 til efterretning (bilag 1).
  2. at Socialudvalget tager overblikket over Københavns Kommunes indsatser over for kriminalitetstruede og kriminelle unge til efterretning (bilag 2).

Problemstilling

SSP-København er et samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi. Formålet med samarbejdet er at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og at nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet.

SSP-afrapporteringen for 2. halvår 2020 og årsrapportering for hele 2020 er vedlagt som bilag 1. Et overblik over Københavns Kommunes indsatser over for kriminalitetstruede og kriminelle unge, som blev bestilt på Socialudvalgets møde d. 11. november 2020, er vedlagt som bilag 2.

Ved sagens drøftelse vil sekretariatschef Riad Tolba for SSP-sekretariatet være til stede, og udvalget vil have mulighed for at stille uddybende spørgsmål til afrapporteringen

Løsning

Først gennemgås afrapporteringen for 2. halvår 2020, og derefter gennemgås afrapporteringens tendenser for hele 2020.

Afrapportering for 2. halvår 2020

2. halvår af 2020 var generelt rolig. Beredskabsplanen fra 1. halvår 2020 blev genaktiveret ved udgangen af året pga. de skærpede Covid-19 restriktioner, herunder lukning af bl.a. skoler, samt frygt for udfordringer med fyrværkeri. SSP-sekretariatet vurderede, at situationen kunne resultere i uhensigtsmæssig og utryghedsskabende adfærd på gadeplan herunder evt. kriminelle handlinger, hvilket man ønskede at forebygge.

Der var i lighed med 1. halvår 2020 aktive konflikter i bandemiljøet i København og omegnskommuner.

Uro begået af unge under 18 år
På Nørrebro og Amager var der fokus på at forebygge, at unge bliver en del af bandemiljøet, da der var observeret unge i kontakt med bande-relaterede personer eller med interesse for bandemiljøet. På Østerbro færdedes en gruppe børn og unge i en periode på en legeplads i aftentimerne i weekenden, hvor de havde en uhensigtsmæssig adfærd. Det lokale SSP-netværk blev aktiveret.

Uro begået af unge i alderen 18-24 år
SSP København havde særlig bevågenhed på området omkring Den grønne trekant på Nørrebro, hvor der tidligere har været udfordringer med uroskabende unge over 18 år. I flere områder i København har der løbende været konflikter i bandemiljøet, hvilket har påvirket unge under 18 år ved, at de i perioder ikke har opholdt sig på gaden efter mørkets frembrud.  

SSP-beredskab
I 2. halvår 2020 var der fem lokale hændelser, som aktiverede det lokale SSP-netværk; et knivstikkeri på Amager, maskerede unge ved en ungdomsklub ligeledes på Amager, et skuddrab i Brønshøj, skud efter unge i Sydhavnen og en indsats i forbindelse med Black Friday.

Afrapportering for hele 2020

Det er SSP Københavns vurdering, at 2020 generelt var et roligt år i København. Covid-19 satte dog sit præg på byen som helhed og på ungdomslivet.

SSP København ser en stigende tendens til, at unge i alderen 13-16 år trues til at agere ”muldyr” for pengeoverførsler i bedragerisager. Et muldyr er en person, der vidende eller uvidende overfører illegalt erhvervede penge eller pakker mellem forskellige pengekonti eller personer. SSP København vil sammen med Københavns Politi sætte større fokus på denne problematik via oplysning til unge, forældre og fagpersoner.

Der er ligeledes en stigende tendens til, at unge filmer og deler episoder, hvor en person udsættes for vold, trusler og nedværdigende behandling af flere gerningsmænd. Fagpersonale er i forbindelse med sådanne filmdelinger blevet orienteret om, hvordan de går i dialog med de unge om deling af film.

Uro begået af unge under 18 år
I 1. halvår 2020 var der én episode med uro begået af unge under 18 år. I 2. halvår 2020 fortsatte fokusset på unge, som udviser en interesse for bandemiljøet.

Uro begået af unge i alderen 18-24 år
I 1. halvår 2020 var der seks episoder med uro begået af unge i alderen 18-24 år. Størstedelen havde relation til bandemiljøet, og uroen fortsatte i 2. halvår. Andre episoder omfattede uroskabende grupper i hhv. Sydhavnen på Sjælør Station og på Nørrebro omkring Sigynsgade/Krakas Plads.

SSP-beredskab
I 1. halvår 2020 blev der igangsat to bydækkende handleplaner ifm. Covid-19. Den ene havde primært til formål at forebygge konflikter i forbindelse med nedlukningen. Denne handleplan blev genaktiveret i slutningen af 2020. Den anden handleplan omfattede sommerferieaktiviteter, hvor Socialforvaltningen med regeringens sommerpakke blev tildelt 1,9 mio. kroner, som SSP-sekretariatet stod for at uddele.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil i slutningen af 2021 modtage status for 1. halvår af 2021.

 

Mikkel Boje

                                         / Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning. 

Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl, kontorchef Eva Stokbro Jensen og SSP-sekretariatschef Riad Tolba deltog under punktets behandling. 

Til top