Mødedato: 21.03.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalget om Én indgang til frivilligheden i København

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende høring fra Kultur- og Fritidsudvalget vedrørende etableringen af et center for frivillighed, der samler frivillighedsområdet i én organisatorisk enhed.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 24. november 2011 at sende forslag om Én indgang for frivilligheden i København i høring i Økonomiudvalget og de stående udvalg.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets udspil er, at samle Københavns Kommunes frivillighedsarbejde under et center i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Derved adskilles det frivillige sociale arbejde fra det sociale område i Københavns Kommune.

Løsning

Kultur- og fritidsudvalgets foreslår, at alle der arbejder med frivillighed i København,

uanset karakteren af det frivillige arbejde; om det er i parker, kulturliv,

socialt arbejde eller folkeoplysende foreningsliv, samles i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

I høringsmaterialet nævnes, at der blandt fordelene ved en organisatorisk sammenlægning af frivilligområdet er nemmere adgang for borgerne, et højere serviceniveau, mere erfaringsudveksling, administrative fordele og øget koordinering

Frivillighedsnetværket

Socialforvaltningen er positiv overfor et øget fokus på frivilligområdet og støtter op om øget samarbejde imellem forvaltningerne; herunder den nylige etablering af frivillighedsnetværket. Frivillighedsnetværket har en repræsentant for hver forvaltning, og Kultur- og Fritidsforvaltningen er tovholder for netværket. Netværket mødes 4-6 gange årligt, og skal bl.a. udarbejde en årlig rapport til politisk behandling, arbejde for at gøre det nemmere at være frivillig og synliggøre af frivilligområdet.

 

Netværket bidrager med øget videndeling mellem forvaltningerne og udarbejdelser af fælles løsninger på det samlede frivillighedsområde. Socialforvaltningen foreslår, at netværket kan bruges til en central indgang til Københavns Kommune omkring frivillighed, uden at det kræver en organisatorisk sammenlægning. Løsninger som kan etableres gennem frivillighedsnetværket kan eksempelvis være:

·         Etablering af fælles frivillighedshjemmeside på kk.dk, så borgerne kun skal søge information et sted

·         Fælles rådgivningsmøder/sessioner

·         Fast procedure for henvisninger af borgere mellem forvaltninger

 

Forslagets betydning for Socialudvalget og Socialforvaltningen

Socialforvaltningen vil ikke anbefale en organisatorisk sammenlægning af frivillighedsområdet, der vil betyde, at udviklingen af det frivillige sociale område samt uddelingen af § 18-midlerne flyttes fra Socialforvaltningen til Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Den frivillige sociale indsats er et udtryk for de problemstillinger, der præger samfundet og samtiden. Den frivillige sociale indsats og dens målrettethed er således en indikator for, hvilke sociale problemstillinger der bør bærefokus på. Den frivillige sociale indsats afspejler med andre ord: 1) hvilke sociale problemstillinger der er synlige i samfundet og 2) i hvilken udstrækning samfundet forholder sig til disse problemstillinger.

 

Socialforvaltningens samarbejde med frivillige sociale organisationer har gennem de sidste mange år udgjort en væsentlig del af grundstammen i Københavns Kommunes tilbud på det sociale område. Udgangspunktet for den generelle sociale indsats bygger således en lang tradition, hvor Københavns Kommune bevidst har prioriteret, at Københavns Kommunes tilbud på det sociale området skulle bestå af såvel kommunale tilbud og af tilbud, der udspringer af det frivillige sociale arbejde.

 

Derfor er de frivillige sociale organisationer også solidt repræsenteret blandt de tilbud, der i dag udgør kerneindsatsen i Socialforvaltningens tilbud. 

 

De frivillige sociale organisationers centrale position i det sociale arbejde i Københavns Kommune er et udtryk for et bevidst valg om at inddrage de frivillige organisationer på social- og sundhedsområdet i den kommunale opgavevaretagelse for dermed tilføre det samlede sociale område den nødvendige dynamik.

 

De frivillige sociale organisationers indsats har betydet, at der er etableret et vigtigt supplement til de offentlige sociale tilbud hvis egenart netop skal findes i, at der er tale om mennesker der i kraft af deres frivillige indsats, personlighed og øvrige kvalifikationer kan tilføre det sociale arbejde et indhold, som de professionelle i de offentlige sociale tilbud ikke har mulighed for. Disse forhold er et særkende for det social- og sundhedsområdet.

 

Hvis forslaget om Én indgang til frivilligheden i København godkendes, vil det frivillige sociale arbejde, som fx støttes via puljemidler tildelt efter servicelovens § 18, bliver en del af et meget større frivillighedsområde. Forvaltningen vurderer, at det frivillige sociale område hermed vil være i fare for at miste sin egenart

 

Den frivillige indsats på social- og sundhedsområdet er i fare for at lide skade, hvis der sker en sammenlægning med andre frivillighedsområder. Hertil kommer, at en afbrydelse af Socialforvaltningens og af Sundhedsforvaltningens direkte samarbejde med de frivillige sociale organisationer vil svække den samlede sociale indsats over for københavnerne.

 

Socialforvaltningen anerkender, at der kan være en administrativ besparelse forbundet med at samle puljeadministrationen et sted. Ved en overførsel af puljemidlerne vil Socialudvalget miste kompetencen til at uddele § 18-midlerne, jf. styrelsesloven. Det vurderes af væsentlig betydning, at Socialudvalget har ansvaret for uddelingen af § 18-midlerne. Socialudvalget har i samarbejde med Socialforvaltningen de bedste forudsætninger for at vurdere, hvordan den frivilliges indsats bedst supplerer de kommunale tiltag.

 

Socialforvaltningen anbefaler, at der arbejdes videre med en model, hvor de administrative opgaver overdrages, men den socialfaglige vurdering beholdes i Socialforvaltningen.  

 

Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde er hørt om forslaget, og indsender selvstændigt høringssvar til Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Økonomi

Forslaget betyder, at frivilligområdet bliver samlet i én organisatorisk enhed, hvortil der skal tilføres ressourcer fra de implicerede forvaltninger. Socialforvaltningen modtager i dag 3 % af puljen til administration, hvilket er ca. 550.000 kr. i 2012. Såfremt en del af puljeadministrationen overføres til Kultur- og Fritidsforvaltningen, kan en tilsvarende del af midlerne overføres til Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Videre proces

De indkomne høringssvar vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget.

Kultur- og Fritidsudvalget oplyser, at Én indgang er et udspil og forslag til diskussion. Kultur- og Fritidsudvalget afholder meget gerne fællesmøder med de enkelte fagudvalg for at finde den bedst mulige model for København.

Anette Laigaard

                                                                  /Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Konstitueret kontorchef Eva Stokbro Jensen overværede punktets behandling

 

Indstillingen blev godkendt

Til top