Mødedato: 21.03.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

1. behandling af Socialudvalgets budgetforslag 2013

Se alle bilag

7. maj 2012 skal Socialudvalgets Budgetforslag 2013 fremsendes til Økonomiforvaltningen. Heri indgår et budget i balance, samt udvalgets bidrag til forvaltningsspecifikke effektiviseringer. Budgetforslaget godkendes endeligt ved 2. behandlingen på Socialudvalgsmødet d. 25. april 2012.


Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget

1.                  godkender, at varige budgetubalancer håndteres i forbindelse med aprilprognosen for 2012 efter princippet om, at bevillingsområdernes varige mindreforbrug i første omgang anvendes til håndtering af udfordringer indenfor bevillingsområdet (såsom myndighedstask-force på børnehandicapområdet), og dernæst bidrager til håndtering af udfordringer på forvaltningens øvrige områder (såsom færdigbehandlede patienter)

2.                  godkender, at midlertidige bevillinger for samlet 10,0 mio. kr. indarbejdes indenfor bevillingsområdet borgere med handicaps egen ramme, samt at 3 konkrete metodeudviklingsprojekter indarbejdes i driften på bevillingsområdet børnefamilier med særlige behov

3.                  drøfter sparekatalog på i alt 91,8 mio. kr. (bilag 1) til håndtering af bidrag til forvaltningsspecifikke effektiviseringer for i alt 31,8 mio. kr.

4.                  drøfter øvrige udfordringer, herunder bevillingsbortfald på samlet 41,5 mio. kr.

            5.           godkender, at der i forhold til budgetbidrag 2013 ikke er basis for at indarbejde effektiviseringer på baggrund af afskaffelse af decentrale indberetninger (jf. bilag 5).

Problemstilling

Socialudvalget skal i henhold til Økonomiudvalgets Indkaldelsescirkulære for 2013 aflevere et budgetforslag 7. maj 2012, der sikrer balance på Socialudvalgets samlede budgetramme i 2013, og som samtidig bidrager med finansieringsforslag for samlet 31,8 mio. kr. til omprioritering i budgetdrøftelserne i Borgerrepræsentationen.

 

Budgetudfordringen til håndtering i budgetdrøftelserne kan opdeles i 5 områder:

 

1. Interne, uomgængelige udfordringer - primært varige merforbrug i R2011/prognose 2012. Varig håndtering heraf vil indgå i Socialudvalgets aprilprognose for 2012

 

2. Uomgængelige bevillingsudløb på varigt 10,0 mio. kr. i 2013 vedrørende borgerstyret, personlig assistance, der skal håndteres indenfor bevillingsområdet borgere med handicaps egen ramme.

Bevillingsudløb vedrørende 3 konkrete projekter/metoder foreslås indarbejdet i driften på bevillingsområdet børnefamilier med særlige behov

 

3. Bidrag til forvaltningsspecifikke effektiviseringer på i alt 31,8 mio. kr., der anvendes til omprioritering af BR i budgetforhandlingerne

 

4. Øvrige bevillingsudløb på 41,5 mio. kr. varigt fra 2013 ved videreførelse (budget i 2012 44,5 mio. kr.)

 

5.  På ØU's budgetseminar den 23.-24. august 2011 blev der fremsat ønske om en oversigt over de krav, der stilles til institutioner mv. om indberetning af data, krav om faglige mål og andre afrapporteringer. Socialforvaltningens liste blev udarbejdet på baggrund af ugepakkerne til institutionscentrene i perioden april til november 2011. Listerne over indberetninger blev forelagt ØU den 7. februar 2012. ØU besluttede på mødet, at ”fagforvaltningerne selv effektiviserer eller indarbejder ophævelse af krav om indberetninger, der vedrører egen forvaltning, i forvaltningens budgetforslag - jf. bilag 2 – 8”

 

Udover de ovennævnte udfordringer (1-5) behandles en række tværgående effektiviseringsforslag på eksempelvis indkøbs- og IT-området i ØU og BR i perioden mellem aflevering af fagudvalgenes budgetforlag og budgetvedtagelsen. Disse forslag indgår ligeledes i det samlede råderum for budgetforhandlingerne. Socialforvaltningens andel heraf er pt. ikke udmeldt, men skønnes at være i størrelsesordenen 2-4 mio. kr.

 

Udgangspunktet for de tværgående administrative forslag er, at de vil være knyttet til konkrete handlingsanvisninger/forslag til adfærdsændringer, således at de kan implementeres konkret uden at påvirke kernedriften i forvaltningen. Der kan dog også være forslag, der efter forvaltningens opfattelse ikke kan implementeres som forudsat, og som derfor vil påvirke forvaltningens enheder i form af grønthøsterlignende besparelser. Forslagene forelægges Økonomiudvalget i juni 2011, og Socialforvaltningen vil orientere Socialudvalget om de vurderede konsekvenser af de konkrete forslag inden sommerferien.

 

Løsning

AD 1. Vurderingerne af mer- og mindreforbrug fra 2011 og 2012 med effekt på 2013 vil fremgå af Socialudvalgets aprilprognose, der forelægges 9. maj 2012. Socialforvaltningen foreslår, at den tekniske håndtering af de varige budgetomplaceringer vil ske i forlængelse heraf.

 

Princippet for budgetomplaceringerne vil være, at varige mindreforbrug på de enkelte bevillingsområder i første omgang anvendes til at håndtere udfordringer internt på områderne. Det gælder eksempelvis håndtering af udgifter til etablering af en myndighedstaskforce på børnehandicapområdet, der blandt andet skal bidrage til at nedbringe sagsbehandlingstiden.

 

Mindreforbrug, der ligger udover bevillingsområdernes egne udfordringerne vil blive foreslået omprioriteret til at håndtere udfordringer på forvaltningens øvrige områder, eksempelvis udfordringer på området for udsatte borgere og borgere med sindslidelse, som der ikke vil være dækning for indenfor bevillingsområdet.

 

De forventede varige merforbrug fremgår af tabel 1 nedenfor:

 

Tabel 1: Varige udfordringer i 2013 (mio. kr. 2013-pl)

Udfordringer

Beløb

Konsekvenser af R2011 - merforbrug

 

    Varigt merforbrug færdigbehandlede patienter

 

-12,0

    Varigt merforbrug kvindekrisecentre

 

-6,0

    Varigt merforbrug istandsættelser

 

-5,0

    Varigt merforbrug IT-udfordringer

 

-4,0

Myndighedstaskforce

 

-11,1

I alt varige udfordringer til håndtering i Aprilprognosen

-38,1

 

AD 2. – Uomgængelige bevillingsbortfald og øvrige bevillingsbortfald, der kan håndteres indenfor rammen

Borgerrepræsentationen besluttede med Budgetaftale 2011, at fagudvalgene senest et år før udløb af en midlertidig driftsbevilling skal tage stilling til, om bevillingerne skal indarbejdes i udvalgets faste rammer.

Konkret udløber 27 bevillinger og projekter på Socialudvalgets budgetramme i 2012 med et samlet budget i 2012 på 57 mio. kr. og med et anslået varigt budgetbehov fra 2013 på 52,0 mio. kr.

Af disse foreslår Socialforvaltningen, at 4 konkrete bevillingsbortfald håndteres indenfor rammen fra 2013

De 4 aktiviteter er prioriteret ud fra at have enten uomgængelig karakter (BPA-bevillingsbortfald), at indsatsen ligger i forlængelse af igangsatte strategier, eller aktiviteten kan indarbejdes i den eksisterende indsats uden merudgifter:

 

  • Handicaphjælpere (BPA) – udgiftspres, bevillingsbortfald 10 mio. kr.

Midlerne blev tildelt som 4-årige i Budgetaftale 2009 med henvisning til, at de igangsatte handleplaner for styrket økonomistyring ville muliggøre, at bevillingsområdet selv ville kunne omprioritere/håndtere bortfaldet fra 2013 og frem.

Socialforvaltningen foreslår på den baggrund med henvisning til R2011, at bevillingsområdet borgere med handicap håndterer udfordringen ved en omplacering af varigt mindreforbrug på køb og salg af pladser til borgere med handicap i forbindelse med aprilprognosen.

Dette skal ses i sammenhæng med, at personer, der har tildelt hjælp efter BPA-ordningen i princippet som alternativ skulle anbringes på botilbud eller tildeles omfattende hjemmehjælp

  • Fattigdom hvert barn sin chance - de utrolige år, bevillingsbortfald 1,7 mio. kr., videreførelse kan håndteres indenfor rammen

Projektet har vist en positiv effekt. Metoden i projektet er én af hjørnestenene i strategien for arbejdet med udsatte børn og unge i Københavns kommune (tidlig indsats). Håndtering af videreførelse af de varige aktiviteter (uddannelse af gruppeledere og mentorer) kan håndteres i indenfor den eksisterende budgetramme på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov.

  • Behandling og livsfærdigheder på kognitivt grundlag, bevillingsbortfald 0,5 mio. kr., varigt budgetbehov kan håndteres indenfor rammen, idet aktiviteterne (primært oplæring af medarbejdere i nye metoder) kan implementeres i den almindelige drift
  • Kompetencer for pædagogisk observation for de 12-14 årige i sikret regi, bevillingsbortfald 0,3 mio. kr., varigt budgetbehov kan håndteres indenfor rammen, idet aktiviteterne (primært oplæring af medarbejdere i nye metoder) kan implementeres i den almindelige drift

 

AD 3. – Forvaltningsspecifikke effektiviseringer

Socialforvaltningens målgruppeområder har udarbejdet konkrete spareforslag for i alt 91,8 mio. kr., ud fra hvilke, der kan prioriteres forslag til det samlede bidrag på 31,8 mio. kr. og til håndtering af øvrige udfordringer.

 

Spareforslagene fremgår af bilag 1. Siden budgetseminaret er der udarbejdet yderligere forslag for i alt 48,6 mio. kr. Oversigt herover fremgår af s. 1 i sparekataloget (bilag 1).

 

På budgetseminaret 1. og 2. marts blev der endvidere stillet en række spørgsmål til forslagene. Forvaltningens svar herpå fremgår af bilag 2. Desuden fremgår en oversigt over midlertidige bevillinger/projektaktiviteter af bilag 3.

 

Endelig er der udarbejdet 1 nye budgetnotat/ønskeforslag i forlængelse af budgetseminaret, og et af de eksisterende forslag er udbygget, jf. bilag 5 og 6.

 

AD 4. – Øvrige bevillingsudløb

23 bevillinger og projekter (udover de allerede i punkt 2 beskrevne) på Socialudvalgets område med i 2012, se tabel 2 nedenfor. De konkrete aktiviteter, herunder Socialforvaltningens vurdering af konsekvenserne ved udløb og vurdering af budgetbehov i 2012 ved videreførelse er nærmere beskrevet i bilag 4.

Socialforvaltningen foreslår jf. AD2 ovenfor, at 4 konkrete bevillinger indarbejdes indenfor Socialudvalgets ramme. Herefter udestår et budgetbehov i 2013 som følge af bevillingsudløb på samlet 41,5 mio. kr., jf. tabel 2.

 

Socialforvaltningen foreslår som udgangspunkt, at disse aktiviteter ophører med udgangen af 2012, såfremt der ikke findes finansiering i budgetforhandlingerne. Alternativt kan midler til videreførelse af konkrete aktiviteter håndteres ved anvisning af finansiering fra spareforslag fra bruttokataloget (bilag 1) eller ved nye finansieringsforslag.

 

Tabel 2 – Bevillingsudløb, der ikke er håndteret i punkt 2

Øvrige bevillingsudløb

18+ center på Nørrebro (udsatte børn og unge) – Budgetaftale 2009

2,2

2,2

Udsatte Team Christiania – Budgetaftale 2012

1,6

1,6

Handicaprådet, drift og sekretariatsbetjening – Budgetaftale 2009

0,9

0,9

Projekt Anonym Stofmisbrugsbehandling (PAS) – Satspuljemidler

3,5

3,5

Sundhedsteam, Kontaktstedet, Mændenes hjem og Stærens injektionsprojekt – Budgetaftale 2009

6,3

6,3

Café Klare – Satspuljeprojekt

2,4

2,4

Projekt VIVIL

1,1

1,3

Rådmandsgade 60 – Satspuljemidler

1,2

1,2

Aflastningspladser til færdigbehandlede – Satspuljemidler

1,2

1,2

Fremtidsfabrikken

1,0

1,0

Fattigdom hvert barn sin chance – medicin og tandlægehjælp – Budgetaftale 2009

1,1

1,1

Fattigdom hvert barn sin chance – delprojekt 2. Styrket samarbejde på tværs – Budgetaftale 2009

1,4

0

Gadeplansindsats vedr. Udenbys borgere - Satspuljemidler

1,0

1,0

Samtalegrupper/Netværksgrupper – Satspuljemidler?

1,0

1,0

Psykisk syge gadesovere – Satspuljemidler

0,8

0,8

Sundhedshuset Christiania – Budgetaftale 2009

0,7

0,7

Forbehandling af misbrug for de unge anbragte på sikrede institutioner

0,6

0,4

Styrkelse af det opsøgende arbejde blandt udsatte børn og unge i 3 bydele – Den boligsociale ramme

3,3

3,0

Gruppebehandling for ”Vilde piger” med blandet etnisk baggrund – Satspuljemidler

0,4

0,4

§18 Øget støtte til frivilligt socialt arbejde – Budgetaftale 2009

6,5

6,5

Kilden – Budgetaftale 2009

2,2

2,2

Projekt Lysning - Satspuljemidler

1,3

0

Forhøjelse af vejledende rådighedsbeløb

2,8

2,8

Bevillingsudløb i alt

44,5

41,5

 

AD 5.  – Afskaffelse af indberetninger

Nedenstående tabel 3 viser, hvilke indberetninger og lignende på Socialforvaltningens område, der fremgik af ØUs indstilling fra 7. februar, samt hvad Socialforvaltningen foreslår til videre foranstaltning på disse områder.

 

Det er samlet Socialforvaltningens vurdering, at der ikke er basis for at indarbejde effektiviseringer på baggrund af afskaffelse af decentrale indberetninger i forbindelse med budgetforslag 2013.

 

På baggrund af det videre arbejde med nedenstående tiltag, vil Socialforvaltningen vende tilbage i forbindelse med budgetdrøftelserne for 2014 med opfølgning på mulige effektiviseringspotentialer ved forenklinger ift. indberetninger.

 

 

Tabel 3 – indberetninger fra institutionscenterområdet

Krav om indberetning, som ØU ønsker SUD tager stilling til

Socialforvaltningen indstiller følgende handling

Indberetning om Kompetenceudvikling

At SOF implementerer en bedre tekniske løsning, så snart den foreligger. KS udvikler løsning.

Indberetninger som følge af Miljøpolitik. Politisk beslutning i BR i 2005

At forvaltningen afventer TMU.

Registreringer i Forandringskompasset.

Socialforvaltningen indstiller, at forandringskompasset ikke afskaffes.

Rapportering til SUD vedrørende akkreditering. Indføres fra 2013.

At Socialforvaltningen automatiserede rapporter på eksisterende registreringer. Autogenereres i LIS rapport

Indberetninger vedrørende Akkreditering. Akkreditering erstatter flere tilsyn samt en række yderligere indberetninger.

Socialforvaltningen indstiller ikke, at Akkreditering afskaffes. Socialforvaltningens model for Akkreditering samler og erstatter tidligere tilsyn, kontrol og indberetninger. Socialforvaltningen skal implementere Akkreditering på alle relevante områder.

Indberetning fra institutioner/centre, som har fået kritik af tilsynet (Embedslægen, Socialt tilsyn, Økonomitilsyn, Revision mv.)

Proceduren ændres ifm implementering af Akkreditering.

Indberetning af lokale politiker (eks. Som led i opfølgning på rygepolitik og implementeringen af SUD´s sundhedspolitik).

Proceduren ændres ifm. implementering af Akkreditering.

Indberetning af status på diverse udviklingsprojekter og implementeringsprocesser

At Socialforvaltningen udvikler en bedre teknisk løsning, som forenkler muligheden for statusopdateringer i projekter.

 

Se i øvrigt bilag 7.

Økonomi

De varige budgetomflytninger som konsekvens af uomgængelige udfordringer jf. 1. ovenfor indarbejdes i forbindelse med aprilprognosen for 2013 og tekniske ændringsforslag til budget 2013.

Videre proces

Drøftelse af sparekatalog og budgetudfordringer fortsættes på budgetseminaret 13. april. Socialudvalget 2. behandler budgetforslag 2013 25. april. Socialforvaltningen fremsender det samlede budgetbidrag til Økonomiforvaltningen 7. maj 2012. Håndtering af varige merforbrug som følge af Regnskab 2011 vil desuden indgå i Socialudvalgets aprilprognose for 2012, der behandles 9. maj 2012.

Anette Laigaard 

                                    Katrine Bagge Thorball

Beslutning

Kontorchef Katrine Bagge Thorball, Eva Stokbro Jensen samt Ane K Christensen overværede punktets behandling

 

Indstillingen blev godkendt

Til top