Mødedato: 21.03.2011, kl. 17:00
Satspuljeprojekters finansiering og forankring
Se alle bilag
Til top
Satspuljeprojekters finansiering og forankring
14. Satspuljeprojekters finansiering og forankring (2010-146115)
Som opfølgning på Socialudvalgets beslutning om finansiering af satspuljeprojekter har Socialforvaltningen afholdt møde med Socialministeriet om kommunal forankring af statslige igangsatte satspuljeprojekter.
INDSTILLING OG Beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
at Socialudvalget tager orienteringen om resultatet af Socialforvaltningens møde med Socialministeriet om fremtidig finansiering af satspuljefinansiering til efterretning, og
at Socialudvalget tager til efterretning, at Socialudvalget fremover vil blive underrettet om den årlige oversigt fra Socialministeriet over, hvorledes satspuljen vil blive udmøntet.
Problemstilling
Som opfølgning på Socialudvalgets beslutning den 3. november 2010 rettede socialborgmesteren henvendelse til socialministeren vedrørende spørgsmålet om kommunal forankring af statslige igangsatte satspuljeprojekter og med forslag om en drøftelse heraf ved et møde.
Løsning
I sin henvendelse til socialministeren anførte socialborgmesteren på Socialudvalgets vegne bl.a., at Købehavns Kommune har set gode resultater af mange satspuljeprojekter, som også har været fornuftige at videreføre, og at det er Københavns Kommunes erfaring, at der i mange tilfælde er lavet gode aftaler om finansiering af satspuljeprojekter igangsat i et direkte samarbejde mellem staten og Københavns Kommune.
I andre tilfælde har processen vedrørende en række satspuljeprojekter været mindre hensigtsmæssig. Det drejer sig om de mange satspuljeprojekter, som Socialministeriet indgår med organisationer i København uden Københavns Kommunens mellemkomst, hvor de statslige bevillinger til denne type projekter ofte bliver givet for en begrænset årrække, hvorefter projekterne står uden finansiering, hvilket ofte får til følge, at Socialministeriet henviser projekterne til at søge fortsat finansiering i kommunen.
De statslige bevillinger gives i andre situationer under forudsætning af kommunal medfinansiering, hvilket ofte resulterer i, at de involverede projekter, der er blevet positivt imødekommet af Socialministeriet, får en forståelig forventning om, at tilvejebringelsen af fremtidig finansiering er en formssag.
I brevet til socialministeren blev der peget på, at det er en stor udfordring at finde medfinansiering til satspuljeprojekter i de stramme, kommunale budgetter, og at Københavns Kommune derfor ofte kommer til at stå som den part, der bremser et ellers godt, socialt projekt, og at det ville være hensigtsmæssigt, såfremt Socialministeriet i højere grad stillede krav til evaluering af projekterne for at skabe en synlighed om deres værdi og effekt, som kan indgå i kommunernes og ministeriets beslutningsgrundlag, når det skal vurderes, hvorvidt der skal prioriteres ressourcer til at videreføre et givent projekt.
I sit svar af 15. december 2010 erklærede socialministeren sig parat til en drøftelse heraf på embedsmandsniveau.
Resultatet af mødet mellem Socialforvaltningen og Socialministeriet
Socialministeriet gav på mødet udtryk for, at når satspuljepartierne aftaler at sætte fokus på et område og udvikle nye metoder og tilbud, indebærer det ikke en samtidig tilkendegivelse af, at indsatsen løftes ud af den kommunale forsyningspligt. De udviklede metoder og tilbud stilles efterfølgende til rådighed for kommunerne og/eller andre aktører, der ønsker at videreføre eller udvikle metoderne eller tilbuddet.
Ifølge Socialministeriet er der ingen pligt for kommunerne for at forankre et satspuljefinansieret projekt, men det er Socialministeriets opfattelse, at de udviklede metoder og tilbud bør ses i sammenhæng med kommunernes samlede indsats og ansvar på området.
Socialministeriet afviste Socialforvaltningens forslag om at blive inddraget i udvælgelsen af tilbud, der har betydning for Københavns Kommune forud for, at de tildeles tilskud.
Socialministeriet imødekom Socialforvaltningens ønske om at få en årlig oversigt over københavnske satspuljeprojekter så tidlig i processen som muligt.
Socialministeriet var positiv overfor Socialforvaltningens forslag om fremover at fokusere på evalueringen af projekterne. Socialministeriet vil i højere grad give kommunerne mulighed for at vurdere kvaliteten i de enkelte satspuljeprojekter, og skabe forudsætningerne for at implementere projekternes nyudviklede metoder i kommunernes eksisterende tilbud.
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser
Videre proces
Socialudvalget vil fremover blive orienteret, når Socialforvaltningen modtager den årlige oversigt fra Socialministeriet om hvorledes, satspuljen vil blive udmøntet.
Anette Laigaard /
Jens Elmelund
bilag
Socialudvalgets beslutning den 21.03.2011
Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt