Status på anbefalingerne i rapporten ”kriminelle udsatte unge, som har et misbrug og/eller en psykisk lidelse”
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,- at Socialudvalget tager handleplan som opfølgning på anbefalingerne i rapporten ”kriminelle udsatte unge, som har et misbrug og/eller en psykisk lidelse” til efterretning
Problemstilling
I de seneste år har der været et generelt fald i ungdomskriminaliteten i Danmark. Samtidig er der en lille andel unge, der begår stadig grovere og mere personfarlig kriminalitet. I København er der en relativ stor andel - 9,2 pct. - af unge, som har en social sag, der begår alvorlig kriminalitet. Det er Socialforvaltningens erfaring, at nogle af de unge ud over kriminalitet også ofte har problemer med misbrug af rusmidler og/eller en psykisk lidelse. På den baggrund vedtog Socialudvalget, at der skulle udarbejdes en kvalitativ undersøgelse af målgruppen udsatte unge, der begår kriminalitet og har et misbrug og/eller en psykisk lidelse. Analysen og dens anbefalinger blev forelagt Socialudvalget på mødet den 17. september 2014. Her blev Socialforvaltningen bedt om at vende tilbage med en status på anbefalingerne.På den baggrund har Socialforvaltningen valgt at udarbejde en handleplan for, hvordan forvaltningen vil imødegå de i analysen fremhævede udfordringer. Handleplanen indeholder både de tiltag, som allerede er sat i værk samt nye tiltag. Da handleplanen udelukkende omhandler udfordringerne i analysen, vil den ikke berøre øvrige udfordringer indenfor kriminalitetsområdet bl.a. indsatsen overfor den hårde kerne af unge. Disse øvrige udfordringer arbejde Socialforvaltningen løbende med.
Analysen peger på centrale udfordringer i arbejdet med kriminelle unge, som Socialforvaltningen gerne vil imødekomme, da vi har behov for at se bedre resultater med vores indsatser, end vi ser i dag. Socialforvaltningen vil øge de unges sociale mobilitet, så de frem for at forsørge sig gennem kriminalitet, lever et selvstændigt liv, hvor de er inkluderet i det almindelige samfundsliv med uddannelse og beskæftigelse. Dermed understøtter initiativerne i handleplanen de mål og visioner, som udtrykkes i Socialudvalgets pejlemærker:
- Flere københavnske skoleelever klarer sig bedre
- Færre københavnske unge begår kriminalitet
- Flere københavnere stopper eller reducerer deres misbrug
- Flere københavnere med særlige behov kommer i uddannelse og/eller beskæftigelse
Løsning
Anbefalingerne i rapporten ”kriminelle udsatte unge, som har et misbrug og/eller en psykisk lidelse” behandles i Socialforvaltningens handleplan indenfor tre overordnede temaer; 1) Den tidlige og forebyggende kriminalpræventive indsats, 2) Tilbage på sporet igen – når den unge har begået kriminalitet samt 3) Temaer, der går på tværs af det forebyggende og indgribende område.
En stor del af anbefalingerne til forbedringer rammer ind i den omstilling af ungeområdet, Tæt på Familien, som Socialudvalget har besluttet at igangsætte fra 2015. Med Tæt på Familien bliver en af hjørnestenene, at der skal arbejdes med at styrke båndet mellem den unge og familien samt styrke familiens evner til at være en ressource i den unges liv. En anden hjørnesten bliver, at der skal bygges bro for den unge ind i de almindelige samfundsarenaer som skole, (fritids)job og fritidsaktiviteter for derigennem at blive en del af positive fællesskaber. En tredje hjørnesten er, at den enkelte sagsbehandler skal have mere tid til arbejdet og dialogen med den unge og familien, og der skal ske hyppigere opfølgninger på, om de iværksatte indsatser har den ønskede effekt for den unge. Den fjerde hjørnesten er, at den behandlingsmæssige og socialpædagogiske indsatser på døgntilbuddene intensiveres og fokuseres, så den unge hurtigt kan sluses tilbage i familien igen eller til en mindre indgribende foranstaltning. Initiativerne i handleplanen skal således ses i sammenhæng med hele omstillingsprocessen.
Den tidlige og forebyggende kriminalpræventive indsats
Familieindsatsen
Socialforvaltningen skal i det sociale arbejde med unge, herunder kriminelle unge, have et større fokus på, hvilken rolle familien spiller i forhold til de unges problemer. De skal derfor være en del af løsningen. Derudover er der behov for, at Socialforvaltningen tilpasser sine indsatser, så de bedre rammer behovet hos familier med anden etnisk baggrund end dansk. Udover Tæt på Familien er initiativerne:
- Udbrede erfaringerne med forældrekurser målrettet forskellige etniske grupper
- Benytte familiebehandlingsprogrammet FFT første gang, en ung begår kriminalitet
- Som et forslag til omprioritering indenfor rammen i forbindelse med Budget 2016 vil Socialforvaltningen effektivisere og tilpasse indsatser overfor familier med en anden etnisk herkomst end dansk gennem systematisk vidensopsamling, kompetenceudvikling og sparring til sagsbehandlere, familiebehandlere og institutionspersonale
Skolegang
Skolegang er en af de væsentligste beskyttelsesfaktorer for udsatte børn og unge, og er ofte adgangsbilletten til et voksenliv uden sociale problemer. Udsatte børn og unges skolegang har derfor også været et stort fokusområde for Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen i de seneste år, hvor der er igangsat en række initiativer for at styrke udsatte børn og unges skolegang. Disse initiativer omfatter:
- Skolesocialrådgiverne. Fra 2015 skal Skolesocialrådgiverne i samarbejde med skolerne systematisk arbejde med elever med bekymrende skolefravær
- Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen har lavet et fælles sagsforløb for elever, der har behov for både en social og undervisningsmæssig indsats. Det skal sikre mere effektive arbejdsgange og bedre indsatser for eleven
Aktivering af de unge i fritiden
I København går en stor andel af børn og unge i et fritidstilbud under Børne- og Ungdomsforvaltningen. Men der findes også en andel af især unge, som ikke går i et fritidstilbud, og som i stedet bruger meget af deres tid på gaden. Børne- og Ungdomsudvalget er i øjeblikket i gang med at lægge linjerne for fremtidens fritidstilbud, der skal sikre en sammenhængende skoledag for børnene i forbindelse med Folkeskolerformen. Socialforvaltningen spiller også en rolle i forhold til at tilbyde de unge, der tiltrækkes af kriminelle miljøer på gaden, andre alternative og mere positive aktiviteter, der inkluderer dem i det almindelige samfund og giver dem en følelse af normalitet og et netværk blandt mere ressourcestærke jævnaldrende. Initiativerne er:
- Udbredelse af ordningen med Fritidsjob med Mentor til hele byen
- Skabe og understøtte netværk af frivillige ressourcepersoner i de unges nærmiljø, der kan lave aktiviteter med de unge samt skabe brobygning til det lokale foreningsliv
- Skabe forpligtende samarbejder mellem gadeplansmedarbejderne og civilsamfundsaktører som foreninger, virksomheder mm.
Tilbage på sporet igen – når den unge har begået kriminalitet
Øget inddragelse af den unge i sagsbehandlingen
Sagsarbejdet i sager med alvorlig kriminalitet er meget komplekst, idet de indeholder mange regler og aktører. Der er derfor brug for en specialiseret viden for at kunne håndtere denne målgruppe. Samtidig er det vigtigt at holde fast i, at den unge er en central medspiller, som skal være med til at finde de løsninger, der skal bringe ham eller hende ud af kriminaliteten igen. Udover Tæt på Familien vil Socialforvaltningen derfor som et forslag til en omprioritering indenfor rammen i forbindelse med Budget 2016 have specialiserede sagsbehandlere og en bedre faglig og juridisk understøttelse af sagsarbejdet med kriminelle unge.
Optimering af kontaktpersonsordningen
Når en kontaktperson bliver knyttet til en ung, der er på vej ud i kriminalitet, skal der være et klart mål med indsatsen, kontaktpersonen skal arbejde med den unges holdning til kriminalitet og sikre, at den unge indgår i andre, mere positive sammenhænge end de kriminelle miljøer. Der er dog behov for opkvalificering af kontaktpersonindsatsen, som den ser ud i dag, og Socialforvaltningen har derfor igangsat en analyse af området.
Udvikling af indsatsen på døgninstitutionerne
Når en ung er anbragt, skal den behandlingsmæssige og socialpædagogiske indsats være med til at rykke den unge. Indsatserne skal have fokus på at udvikle den unges sociale- og tilværelseskompetencer samt inkludere den unge i de almindelige samfundsarenaer som skole, job og fritidsaktiviteter. Udover Tæt på Familien er de væsentligste initiativer:
- En videreudvikling af Idrætsprojektet til at omfatte flere unge samt andre aktiviteter end idræt
- Afdækning af mulighederne for et øget samarbejde mellem døgntilbud, de rådgivende og forebyggende tilbud og frivillige organisationer
- Opsamling af erfaringer med at inddrage andre faggrupper samt samarbejdet med Spydspidsen i forhold til at styrke fokus på job, uddannelse og skolegang i døgninstitutionernes indsats.
Tværgående temaer
Udvikling af misbrugsbehandlingen
Et forbrug af rusmidler hænger uløseligt sammen med andre problemstillinger og udfordringer, som den unge har. Derfor skal misbrugsindsatsen sammentænkes med den unges øvrige indsatser og iværksættes, hvor den unge og behovet er fx på det døgntilbud, hvor den unge er anbragt. De væsentligste initiativer er:
- Misbrugsindsatser på døgntilbud, hvor kriminalitetstruede og kriminelle unge er anbragt
- Styrkelse af samarbejdet mellem døgntilbuddene og U-Turn
Psykiske vanskeligheder
Indsatserne for unge med psykiske lidelser spænder over flere sektorer og fagligheder. For at give de unge den støtte og behandling, de har brug for, skal der skabes større sammenhæng på tværs mellem aktører og indsatser, særligt i forhold til Psykiatrien. De væsentligste initiativer er:
- Et tværsektorielt samarbejdsprojekt med Psykiatrien omkring børn og unge med psykiske lidelser
- En afdækning af, hvordan vi bedst behandler unge med misbrug, der samtidig har en psykisk lidelse
- Udbrede kendskabet til Center for Specialpædagogik og Psykiatris koordinatorenhed, der tilbyder sparring til sagsbehandlere og andre fagpersoner i sager med psykologiske eller psykiatriske problematikker.
Økonomi
De to initiativer "Effektivisering og tilpasning af indsatser overfor familier med en anden etnisk herkomst end dansk gennem systematisk vidensopsamling, kompetenceudvikling og sparring til sagsbehandlere, familiebehandlere og institutionspersonale" og "specialiserede sagsbehandlere og en bedre faglig og juridisk understøttelse af sagsarbejdet med kriminelle unge" vil indgå som forslag til Socialforvaltningens omprioriteringer indenfor rammen i forbindelse med Budget 2016. De øvrige initiativer afholdes indenfor Socialforvaltningens ramme.Videre proces
Såfremt Socialudvalget tager handleplanen til efterretning, vil Socialforvaltningen i løbet af 2015 opstarte de initiativer i handleplanen, som ikke allerede er i gang. Derudover vil Socialforvaltningen arbejde videre med det øvrige kriminalitetsområde./
Ane K. Christensen
Beslutning
Vicekontorchef Mie Rohde Laursen, projektkoordinator Claus Emanuelsen og forstander Henrik Rune Holst deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev taget til efterretning