Mødedato: 20.09.2023, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Afrapporteringer på Social- og Boligstyrelsens centrale udmeldinger om punktskrift- og tegnsprogsindsatser til børn og unge med synsnedsættelser og/eller varigt høretab

Se alle bilag

Resumé

Social- og Boligstyrelsen udsendte i september 2022 to såkaldte centrale udmeldinger vedrørende henholdsvis punktskriftindsatser til børn og unge med alvorlig synsnedsættelse og tegnsprogsindsatser til børn og unge med et varigt høretab. Centrale udmeldinger anvendes, hvor styrelsen vurderer, at der er behov for øget koordination eller planlægning på tværs af kommuner og regioner for at sikre og videreudvikle den mest specialiserede indsats. Hovedstadsregionens 29 kommuner har udarbejdet to fælles afrapporteringer på de centrale udmeldinger, som skal politisk behandles i kommunerne. Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender de to afrapporteringer.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender kommunerne i hovedstadsregionens to afrapporteringer på Social- og Boligstyrelsens centrale udmeldinger henholdsvis vedrørende punktskriftindsatser til børn og unge med alvorlig synsnedsættelse (bilag 1) og tegnsprogsindsatser til børn og unge med et varigt høretab (bilag 2).

Problemstilling

Social- og Boligstyrelsen er ansvarlig for at følge udviklingen i tilbud til målgrupperne på det mest specialiserede socialområde. Herunder særligt, hvis det vurderes, at der er risiko for en uhensigtsmæssig afspecialisering forstået sådan, at højt specialiserede tilbud eller viden risikerer at gå tabt, eller at de nødvendige indsatser og tilbud til målgrupper udvalgt af Social- og Boligstyrelsen ikke eksisterer.  

Social- og Boligstyrelsen har i den forbindelse kompetence til at udmelde målgrupper og særlige indsatser, hvor de vurderer, at der er behov for øget fokus på, om der er tilstrækkelige og de rigtige tilbud til en målgruppe. Det sker ved, at de udsender en såkaldt central udmelding målgrupper og/eller særlige indsatser, hvor det vurderes, at der er behov for øget koordination eller planlægning på tværs af kommuner og regioner for at sikre og videreudvikle den mest specialiserede indsats. Kommunerne afrapporterer på centrale udmeldinger via de fem kommunekontaktråd (KKR). KKR Hovedstaden består af de 29 kommuner i regionen.

I september 2022 udsendte styrelsen to centrale udmeldinger. Én på tegnsprogsindsatser til børn og unge med et varigt høretab og én på punktskriftindsatser til børn og unge med alvorlig synsnedsættelse. Som led heri er kommunerne, herunder KKR Hovedstaden, blevet bedt om at forholde sig til og rapportere, hvordan de ser på rammer og muligheder for den konkrete målgruppe.

Løsning

Kommunerne i KKR Hovedstaden har lavet to fælles afrapporteringer, hvor alle kommuner administrativt har kunnet bidrage og kommentere på de endelige afrapporteringer. Afrapporteringerne er vedlagt i bilag 1 og 2.

KKR Hovedstaden godkendte på møde den 23. juni 2022 afrapporteringerne. Jævnfør bekendtgørelsen om rammeaftaler skal afrapporteringerne også behandles i de 29 kommunalbestyrelser i hovedstadsregionen. Det forventes færdigbehandlet inden den 1. oktober 2023.

I afrapporteringerne angives de områder, hvor indsatserne koordineres i dag, samt enkelte forslag til potentielle nye indsatser. Det drejer sig om indsatser, som ikke økonomisk belaster kommunerne. Kommunerne understreger i afrapporteringerne, at målgrupperne er små, og flere kommuner har ikke været i kontakt med målgruppen i mange år. Det er derfor vurderingen, at det kræver en national indsats at sikre børnene/de unge i målgruppen en fyldestgørende udvikling. Styrelsen efterspørger i de centrale udmeldinger kommunernes kommentarer til den fremadrettede tilrettelæggelse af indsatserne ift. tegnsprogs- og punktskriftindsatser, og hertil angives i afrapporteringerne, at:

 Tegnsprogsindsatser

  • Det gode rammeaftalesamarbejde mellem kommunerne og Region Hovedstaden fortsættes i regi af KKR Hovedstaden, 
  • Der kan med fordel etableres en form for nationalt register over, hvor mange der er i målgruppen, og hvilke tilbud målgruppen benytter, 
  • Der kan etableres et netværk på tværs af kommunerne for at sikre videndeling på høreområdet, 
  • De specialiserede tilbud kan fortsat tilrettelægge indsatserne og tilpasse kapaciteten,
  • Der kan etableres et landsdækkende vidensmiljø på høretabsområdet

 Punktskriftindsatser

  • Det gode rammeaftalesamarbejde mellem kommunerne og Region Hovedstaden fortsættes i regi af KKR Hovedstaden,
  • Der kan etableres et netværk på tværs af kommunerne for at sikre vidensdeling på synsområdet, 
  • De specialiserede tilbud kan tilrettelægge indsatserne og tilpasse kapaciteten, så behov hos målgruppen efterkommes, 
  • Der kan etableres et netværk for børnene/de unge på tværs af kommunegrænser. Koordineringen af et sådan netværk kan fx ske hos Synscenter Refsnæs, 
  • Kommunerne skal benytte sig af de landsdækkende vidensmiljøer på synsområdet, der sikrer løbende opdatering af viden på området.

Socialforvaltningen har som nævnt haft afrapporteringerne på styrelsens to centrale udmeldinger i høring og havde i den forbindelse enkelte overordnede bemærkninger, som er afspejlet i de vedlagte afrapporteringer. Det blev bl.a. bemærket, at forslaget om at have et nationalt register over, hvor mange der er i målgrupperne, og hvilke tilbud der benyttes, synes fornuftigt, men ikke bør blive en bureaukratisk byrde, der kræver mange ressourcer at vedligeholde. Det blev derudover bemærket, at bæredygtigheden af et nationalt koordineret vidensmiljø ift. tegnsprogindsatser bør undersøges ift., hvorvidt efterspørgslen er reel. 

De øvrige fire kommunekontaktråd i hhv. Region Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland laver tilsvarende afrapporteringer.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Afrapporteringerne er sendt til Social- og Boligstyrelsen ultimo juni med forbehold for politisk behandling. Afrapporteringerne bliver politisk behandlet i hver af de 29 kommuner i Region Hovedstaden. Når KKR-sekretariatet har modtaget de politiske tilkendegivelser fra kommunerne, forventeligt inden den 1. oktober 2023, går Social- og Boligstyrelsens vurdering af afrapporteringerne i gang. På baggrund af afrapporteringerne skal styrelsen gå i dialog med kommunalbestyrelserne om, hvorvidt der er en tilstrækkelig koordinering om at anvende og dermed opretholde højt specialiserede henholdsvis tegnsprogsindsatser og punktskriftindsatser til målgrupperne.  Vurderer styrelsen, at kommunernes afrapporteringer ikke er tilstrækkelige, kan det føre til fornyet behandling af de centrale udmeldinger eller undtagelsesvist et kommunalt driftspålæg.

Mikkel Boje

                                         / Mette Boskov Vedsmand/ Eva Stokbro Jensen 


Beslutning

Indstillingen blev godkendt under godkendelse af dagsordenens punkt 1.
Til top