Mødedato: 20.09.2023, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Ansøgning til statslig pulje til ICM-støtte til unge i hjemløshed og unge i risiko for hjemløshed

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til Socialforvaltningens ansøgning om midler fra puljen ”ICM-støtte til unge i hjemløshed eller i risiko for hjemløshed”, som Social- og Boligstyrelsen har meldt ud i maj 2023. Socialforvaltningen har i august 2023 sammen med Børne- og Ungdomsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt Kofoeds Skole ansøgt puljen med forbehold for politisk godkendelse.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens ansøgning til ansøgningspuljen ”ICM-støtte til unge i hjemløshed og unge i risiko for hjemløshed” udmeldt af Social- og Boligstyrelsen (jf. bilag 1),
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget opjusteres med et forventet beløb på i alt 2,8 mio. kr. i perioden december 2023 til og med december 2025, jf. tabel 2 i økonomiafsnittet, hvis ansøgningen imødekommes af Social- og Boligstyrelsen.

Problemstilling

Social- og Boligstyrelsen udmeldte i maj 2023 en pulje til ”ICM-støtte til unge i hjemløshed eller i risiko for hjemløshed”. Puljen har til formål at udvikle en indsats med Housing First-bostøttemetoden Intensive Case Management (ICM) for unge mellem 17 og 25 år, herunder unge af grønlandsk herkomst, der lever i hjemløshed eller er i risiko for hjemløshed.

Socialforvaltningen søgte sammen med Børne- og Ungdomsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Kofoeds Skole den opslåede pulje med forbehold for Socialudvalgets godkendelse, forud for ansøgningsfristen d. 10. august 2023. Puljen er siden blevet genudmeldt, da der ikke var modtaget et tilstrækkeligt antal ansøgninger. Ny ansøgningsfrist er d. 28. september 2023. Forvaltningerne forventer pba. den nye frist svar på ansøgningen i oktober 2023.

Løsning

I perioden fra 2019-2022 skete der ifølge VIVE’s hjemløsetællinger på landsplan et fald i antallet af borgere i alderen 18-24 år, der lever i hjemløshed – fra 1.023 i 2019 til 744 i 2022, svarende til et fald på 27 pct. Et tilsvarende fald kunne imidlertid ikke registreres for Københavns Kommune, hvor antallet af unge i hjemløshed i perioden var stabilt (hhv. 152 unge i 2019 og 149 unge i 2022).

Socialforvaltningen ønsker på den baggrund, og som led i implementeringen af den nationale hjemløsereform, at styrke indsatsen over for unge i hjemløshed eller risiko herfor. Forvaltningen har derfor søgt om midler fra Social- og Boligstyrelsens pulje til ”ICM-støtte til unge i hjemløshed eller i risiko for hjemløshed” til opstart af projekt ”Opsporing og støtte til unge i hjemløshed”.

Med projektet ønsker Socialforvaltningen dels at udvide og videreudvikle forvaltningens eksisterende ICM-indsats til målgruppen, dels at styrke opsporingen af unge i hjemløshed eller risiko herfor – herunder med et særligt fokus på opsporing af udsatte unge af grønlandsk herkomst, i samarbejde med Kofoeds Skole. Den foreslåede indsats ligger i forlængelse af og skal ses som et supplement til de indsatser, der er afsat midler til i Budget 2024 ifm. bolig-hjemløseloven. Indsatsen kan ikke erstatte den del af de fremlagte behov, der ikke er fundet finansiering til ifm. budgetforhandlingerne.

ICM-indsats

Socialforvaltningen tilbyder i dag ICM-indsats til unge i hjemløshed eller risiko herfor, som har komplekse støttebehov, og som har brug for en intensiv social og praktisk støtte i en længerevarende periode i forbindelse med overgangen til egen bolig og efterfølgende fastholdelse af boligen. Målgruppen er unge, som kun i nogen grad er i stand til at benytte eksisterende sociale tilbud og behandlingsindsatser, og som har brug for støtte til at etablere og opretholde kontakten til disse indsatser. ICM-metoden er tidsubestemt og tilbydes, så længe de unge vurderes at have behov herfor – herunder med et særligt fokus på opsporing af udsatte unge af grønlandsk herkomst, i samarbejde med Kofoeds Skole.

I arbejdet med ICM-metoden ønsker Socialforvaltningen med projektet at udvikle og afprøve en tilgang til ICM, hvor der fortsat arbejdes tidsubestemt, men faseopdelt. Dette er inspireret af CTI (Critical Time Intervention), en anden Housing First-bostøttemetode. Formålet med en faseopdelt tilgang er at skabe større udvikling i de unges ICM-forløb, så de mere effektivt hjælpes til at opnå egne mål for et selvstændigt liv.

Styrket opsporing

For at styrke opsporingen af unge, der lever i hjemløshed eller risiko herfor, vil Socialforvaltningen med projektet styrke den tværgående opsporende og brobyggende indsats ift. målgruppen i et samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Via kompetenceudvikling af frontmedarbejdere og tættere koordination omkring målgruppen er det forventningen, at flere unge i målgruppen vil kunne opspores og hjælpes videre til relevante indsatser inden for de tre forvaltningers områder.

I puljen er der desuden et særligt fokus på unge af grønlandsk herkomst, som lever i hjemløshed eller risiko herfor. De tre forvaltninger søger derfor puljen i et samarbejde med Kofoeds Skole, som har stor erfaring med indsatser målrettet udsatte borgere af grønlandsk herkomst. I projektet vil medarbejdere fra Kofoeds Skole iværksætte en særlig opsporing af udsatte unge under 25 år af grønlandsk herkomst mhp. brobygning til relevante kommunale tilbud. Det er forventningen, at flere udsatte unge af grønlandsk herkomst med projektet vil opleve at blive bedre hjulpet hen mod et selvstændigt liv.

Kofoeds Skoles mangeårige arbejde med udsatte grønlændere i Danmark har givet medarbejderne en stor forståelse for og viden om de særlige forhold, der kan gøre sig gældende ift. målgruppens kulturelle og sociale særpræg, ligesom der konkret er medarbejdere, der taler grønlandsk. Det er forventningen, at en del af disse kompetencer og viden vil kunne udbredes til relevante kommunale medarbejdere som led i projektet.

Hvis ansøgningen imødekommes, forventes projektet at løbe fra ca. d. 1. december 2023 og indtil udgangen af 2025. Hvis de deltagende organisationer efter projektperioden er enige om at forsætte den afprøvede indsats, vil det blive undersøgt, om et fortsat samarbejde kan finansieres inden for rammen, og hvordan projektets metoder og erfaringer evt. kan udbredes.

Økonomi

Københavns Kommune og Kofoeds Skole søger om i alt 4,1 mio. kr. for hele projektperioden 2023-2025. Der er i ansøgningspuljen samlet afsat 16,4 mio. kr. til fordeling på 4-6 ansøgende kommuner. Der er ikke krav om kommunal medfinansiering. I skemaet nedenfor fremgår fordelingen af midler på projektår og organisationer.

Tabel 1. Fordeling af ansøgte projektmidler (kr.)

 

2023

2024

2025

I alt

Socialforvaltningen

79.591

1.655.110

1.055.110

2.789.811

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

27.078

324.964

324.964

677.005

Kofoeds Skole

23.747

284.993

284.993

593.732

Børne- og Ungdomsforvaltningen

Del i de søgte midler til kompetenceudvikling

Socialforvaltningen søger om midler til projektledelse, ansættelse af en ICM-bostøttemedarbejder og kompetenceudvikling af projektgruppen.

Hvis Social- og Boligstyrelsen imødekommer ansøgningen, og Socialudvalget godkender projektet, vil Socialforvaltningens udgifts- og indtægtsbudget blive opjusteret med i alt 2,8 mio. kr. i perioden 2023-2025, jf. tabel 2. De bevillingsmæssige konsekvenser indarbejdes i førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Tabel 2. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

Indtægt (I) /

Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.

(pl-2024)

Varig?

2023

2024

2025

2

SUD

3210 – Udsatte voksne

I

-80

-1.655

-1.055

Nej

2

SUD

3210 – Udsatte voksne

U

80

1.655

1.055

Nej

2

BIU

 

I

-27

-325

-325

Nej

2

BIU

 

U

27

325

325

Nej

I alt

-

-

-

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, og projektet får tildelt midler fra Social- og Boligstyrelsen, vil Socialforvaltningen gå videre med projektet i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Kofoeds Skole.

Hvis indstillingen ikke godkendes, vil forvaltningen meddele Social- og Boligstyrelsen, at ansøgningen trækkes.

 

Mikkel Boje

                                          / Anders Møller Jakobsen/ Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt under godkendelse af dagsordenens punkt 1.
Til top