Mødedato: 20.08.2021, kl. 09:00
Mødested: Scandic Copenhagen, Vester Søgade, 1601 København V

Socialforvaltningens kvartalsprognose pr. august

Se alle bilag

Resumé

Sagen omhandler Socialforvaltningens kvartalsprognose pr. august, der udviser forventet balance på servicerammen, hvis alle COVID-19-relaterede udgifter dækkes. På målgruppeområderne Udsatte voksne og Borgere med handicap er prognosen i særlig grad præget af negative risici. Forvaltningens COVID-19-relaterede udgifter opgøres pt. til 94,5 mio. kr. på service og 2,4 mio. kr. på anlæg.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes regnskabsprognose pr. august.
  2. at Socialudvalget godkender flyt af midler mellem målgrupper,således at6,1mio. kr. på Tværgående opgaver og administration flyttes til borgere med handicap og 7,1 mio. kr. flyttes fra borgere med sindslidelse til udsatte voksne. 

Problemstilling

Socialforvaltningen skal aflevere regnskabsprognosen til Økonomiforvaltningen. Regnskabsprognosen for Socialforvaltningen indgår i den samlede regnskabsprognose for Københavns Kommune, der behandles i Økonomiudvalget den 25. august 2021.

Løsning

I lighed med 2020 udgør COVID-19 situationen en usikkerhed for prognosen. Prognosen er forvaltningens bedste bud på et regnskabsresultat med de aktuelt kendte oplysninger og risici.

Når de rapporterede netto-COVID-19-merudgifter er trukket ud, prognosticeres Socialforvaltningens forventede regnskab på servicerammen pr. august til balance. Balancen indebærer mulighed for mindreforbrug på de decentrale enheder. Dette skyldes midler afsat på målgruppeområderne til at dække en årlig pris- og lønregulering af forvaltningens budgetter. I år har udviklingen i pris- og lønniveauet ikke givet grundlag til regulering af budgetterne, hvorfor midlerne kan frigives med henblik på afdækning af tilbuddenes forventede merudgifter til vikarer i 2022 som følge af implementering af DOMUS. Dette vil betyde, at implementering af DOMUS ikke påvirker driften i samme grad som ellers.

Tabel 1: Socialforvaltningens regnskabsprognose pr. august 2021 (mio. kr.) 

Bevilling (mio. kr.)

Senest vedtagne budget

Forventet forbrug

Samlet afvigelse

Heraf COVID-19-udgifter

Afvigelse på alm. drift

 

Servicedrift i alt

6.110,0

6.197,9

-87,9

-94,4

6,4

 

Børnefamilier med særlige behov

1.450,9

1.464,50

-13,6

-20

6,4

 

Hjemmepleje

380,4

384,2

-3,8

-3,8

0

 

Borgere med sindslidelse

1.055,9

1.052,70

3,2

-3,9

7,1

 

Udsatte voksne

683,1

706,7

-23,6

-16,5

-7,1

 

Borgere med Handicap

2.249,0

2.287,4

-38,4

-32,3

-6,1

 

Tværgående opgaver og administration

290,7

302,4

-11,7

-17,9

6,1

 

Overførsler mv. i alt

41,1

40,8

0,3

-0,3

0,6

 

Anlæg i alt

65,4

62,4

2,9

-2,4

5,3

 

Finansposter

1,3

0,8

0,5

0

0,5

 

Note: Afrundinger kan betyde, at ikke alle summer stemmer på decimalen.

Nedenfor følger kort gennemgang af prognosen for hver målgruppe. Bemærk, at gennemgangen behandler afvigelserne efter forventet kompensation for COVID-19 merudgifter.

Børnefamilier med særlige behov forventes et mindreforbrug på 6,4 mio. kr. efter COVID-19-kompensation. Mindreforbruget er knyttet til den sikrede institution Sønderbro og skal i henhold til kommunens principper for overførsler overføres til næste regnskabsår med henblik på takstnedsættelse, da der er tale om objektiv finansiering mellem kommunerne. Det er dermed ikke midler, der kan anvendes til andre formål. Efter overførslen vedr. Sønderbro udviser børneområdet balance. Aktiviteten og antallet af underretninger er begyndt at stige igen efter et fald i 2020 knyttet til Coronanedlukningen. Forvaltningen vurderer, at der er en risiko for et efterslæb efter nedlukningen, der kan betyde en stigning i antallet af anbringelser. Det har ikke været tilfældet indtil videre, men anses fortsat for en risiko. Samtidig er der, ligesom i april, en risiko for et øget merforbrug på sikringsområdet, da aktiviteten har været høj i første halvår af 2021.

I Hjemmeplejen forventes balance efter COVID-19-kompensation. I forbindelse med aprilprognosen blev området tilført et budget på 20,6 mio. kr. for at imødegå udfordringer med høje udgifter til sygeplejen og øgede udgifter til den ledelses- og driftsmæssige stabilisering og den interne kvalitetsorganisation. Forvaltningen arbejder på at anvise veje til at skabe varig balance på området, så økonomien i Hjemmeplejen kan blive selvbærende fra 2022.

For borgere med sindslidelse prognosticeres et mindreforbrug 7,1 mio. kr. efter COVID-19-kompensation. Mindreforbruget skyldes især et mindreforbrug 5,1 mio. kr. vedr. færdigmeldte patienter, da afregningerne med regionen falder forskudt i forhold til aktiviteten. En del af afregningerne for 2021 forventes derfor først i 2022.

For Udsatte voksne prognosticeres merforbrug på 7,1 mio. kr. efter COVID-19-kompensation. Merforbruget er sammensat af et merforbrug på køb af krisecenterpladser og stigende udgifter til ambulant alkoholbehandling udover de midler, der blev tildelt i overførselssagen. Merforbruget modsvares delvist af en merindtægt på salg af herbergspladser, som skyldes positive takstreguleringer på egne tilbud, hvilket har afstedkommet højere statsrefusion og salgsindtægter. Denne merindtægt er ikke varig, da taksterne vil blive tilpasset til næste år. Derfor vil udfordringen stige i 2022. 

For Handicapområdet forventes et merforbrug på 6,1 mio. kr. efter COVID-19-kompensation. Merforbruget er sammensat af en række tendenser, som især skyldes et aktuelt højt niveau af igangværende ombygninger og omstillinger af egne tilbud på området, hvilket betyder, at en del af kommunens egen pladskapacitet ikke kan udnyttes. Dette øger behovet for at købe pladser og mindsker muligheden for at sælge pladser. Ombygninger og omstillingen af egne tilbud skal på længere sigt resultere i, at kommunens egne pladser er tilpasset borgernes behov, så flere borgere kan benytte kommunens egne tilbud. Samtidig er området økonomisk udfordret af stigende enhedspriser på døgntilbud som følge af flere borgere med større støttebehov og en høj tilgang af borgere i årets første måneder. Merforbruget modsvares delvist af et mindreforbrug vedr. driftsmidler på de pladser, der grundet kapacitetsomstillingen ikke er i brug og et mindreforbrug vedr. vedligeholdelsestræning.

For området Tværgående opgaver og administration indregnes et mindreforbrug på 6,1 mio. kr. Mindreforbruget skyldes bl.a. midler afsat til at modstå en ventet pris- og lønregulering af forvaltningens budgetter. I år har udviklingen i pris- og lønniveauet ikke givet grundlag til regulering af budgetterne, hvorfor midlerne kan frigives.

På området Efterspørgselsstyrede overførsler forventes tilnærmelsesvist balance med et mindreforbrug på 0,6 mio. kr.

På området anlæg forventes et mindreforbrug på 5,3 mio. kr. efter COVID-19 kompensation. Mindreforbrugene skyldes, at to anlægsprojekter er afsluttet med mindreforbrug.

For området Finansposter forventes et mindreforbrug på 0,5 mio. kr., som skal betales tilbage til Kommunekassen ved årets udgang. 

Økonomi

Økonomien er indeholdt i sagen.

Videre proces

Efter Socialudvalgets behandling af prognosen forelægges den Økonomiudvalget d. 25. august 2021, hvor den behandles som en del af den samlede prognose for hele kommunen.

Mikkel Boje

                                         / Anders Johannes Kristensen

 


Beslutning

Indstillingen blev godkendt. 

Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling.

Til top