B-sag. Godkendelse af ansøgning om fondsmidler fra Det Obelske Fond til mindfulnessforløb målrettet udsatte familier
Resumé
Socialudvalget skal tage stilling til Socialforvaltningens ansøgning hos Det Obelske Familiefond om midler til projektet ”Ro i kroppen”, da fonden stiller krav om kommunal medfinansiering i form af medarbejdertimer. Projektet skal afdække, om mindfulnessforløb for hele familien sammen med familiebehandling kan bidrage til, at en stress- og uroramt familie bedre kan omsætte støtte og vejledning for at styrke dynamikken i familien. Projektperioden løber fra juni 2021 til og med april 2023.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender ansøgning om 0,3 mio. kr. til projektet ”Ro i kroppen” fra Det Obelske Familiefond, og at der i den forbindelse afsættes kommunale midler til medfinansiering.
- at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget justeres med et forventet beløb på i alt 0,3 mio. kr. i perioden juni 2021 til april 2023, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet.
Problemstilling
Forskning dokumenterer, at børn, der følger et mindfulnessprogram, har bedre sociale kompetencer, hvilket afspejles i bedre indlæring, helbred og adfærdsudvikling end jævnaldrende. Socialforvaltningen ser på den baggrund potentiale i at videreudvikle mindfulnessforløb, så de målrettes udsatte familier i familiebehandling. Dette skal øge mulighederne for, at børnene – med støtte fra forældrene – kan fastholde gode vaner og redskaber fra mindfulness i hverdagen og deraf sikre et mere udbytterigt familiebehandlingsforløb.
Socialforvaltningen har med forbehold for politisk godkendelse derfor ansøgt Det Obelske Familiefond om midler til projektet ”Ro i kroppen”. Det Obelske Familiefond har d. 31. maj 2021 godkendt Socialforvaltningens ansøgning og har bevilget 0,3 mio. kr. til projektet. Det resterende beløb svarende til 0,4 mio. kr. skal Socialforvaltningen finansiere i form af medarbejdertimer. Fondens bevilling på 0,3 mio. kr. er således beregnet på baggrund af, at forvaltningen afholder lønudgifter til den faglige projektmedarbejder og projektlederen. Projektet er forankret i Familiehuset i Valby-Vesterbro-Kongens Enghave under Borgercenter Børn og Unge.
Løsning
Projektet ”Ro i kroppen” skal kvalificere og udvikle familiebehandlingen i Familiehuset Valby-Vesterbro-Kongens Enghave ved at skabe en helhedsorienteret indsats målrettet både barnet, den unge og forældrene for at fremme familiens mentale sundhed. Her skal allerede udbudte mindfulnessforløb til børn og unge videreudvikles, hvilket indbefatter mindfulnessforløb for forældre og et samlet forløb for hele familien. Målet er, at familierne via mindfulnessforløb får et højere udbytte af den familiebehandling, de modtager, og deraf øger deres generelle trivsel.
Målgruppen er familier med børn eller unge i alderen seks til 17 år, som har en urolig, let udadreagerende adfærd med bekymrende mentalt og fysisk stressniveau, og som allerede deltager i eller skal deltage i familiebehandling som en del af et tilbud i Socialforvaltningen. Et væsentligt kriterie for at blive tilbudt deltagelse i et forløb er, at barnet, den unge og forældrene er motiverede for at deltage i det samlede forløb, herunder delen vedrørende mindfulness.
Et forløb strækker sig over seks gange med en ugentlig session af en times varighed. Der kan være seks til otte deltagere pr. hold, hvor børnene og forældrene deltager i hver deres gruppe. Forløbet afrundes herefter med en samlet gruppe for hele familien, som strækker sig over fire gange. Hen over den samlede projektperiode svarer det til gennemførelse af fire gruppeforløb, hvor 24 til 32 børn og unge samt deres forældre deltager. Forvaltningen vil undervejs tilpasse forløbene, hvis der opstår behov for det.
Forvaltningen forventer, at mindfulnessforløb vil styrke familiernes dynamik og deraf støtte familierne i at få et større udbytte af familiebehandling, ligesom børnene og de unge også forventes at opleve større overskud til at indgå i positive fællesskaber i både skolen og i fritidslivet. Konkret forventes børnenes, de unges og forældrenes udbytte af et mindfulnessforløb at udmønte sig i, at de fx i højere grad kan regulere egne følelser og få ro i tanker og krop samt skærpet koncentration, der kan give et større udbytte af undervisning samt kan bidrage til at skabe en ny dynamik i familien på kort og lang sigt.
For at dokumentere projektets resultater har Socialforvaltningen indgået et samarbejde med konsulentvirksomheden L/G Insight, og efter endt projektperiode vil resultaterne blive fremlagt i en evalueringsrapport. Projektets samlede resultater vil også blive præsenteret for relevante fagpersoner i Socialforvaltningen, ligesom undervisningsmaterialet også vil være tilgængeligt, for at andre tilbud i forvaltningen kan anvende det. Viser projektet positive resultater, vil Socialforvaltningen undersøge mulighederne for, at mindfulnessforløb kan indgå i tilbudsviften for udsatte familier efter endt projektperiode.
Økonomi
Hvis Socialudvalget godkender projektet, opjusteres Socialforvaltningens udgifts- og indtægtsbudget med 0,3 mio. kr. i perioden 2021 til 2023, jf. tabel 1. Dette beløb er indeholdt fondsmoms på 17,5 % svarende til 0,05 mio. kr. Det betyder, at forvaltningens bevilling Børnefamilier med særlige behovs indtægts- og udgiftsbudget opjusteres med 0,3 mio. kr. De bevillingsmæssige konsekvenser indarbejdes i førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer. Herudover indebærer projektet kommunal medfinansiering ved, at Familiehuset Valby-Vesterbro-Kongens Enghave allokerer lønudgifter til hhv. den faglige projektmedarbejder og projektleder samt til gennemførslen af den eksterne evaluering svarende til 0,4 mio. kr. i perioden juni 2021 til april 2023.
Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser
1.000 kr. 2021 p/l |
2021 |
2022 |
2023 |
Bevilling fra Det Obelske Familiefond |
30 |
240 |
30 |
Fondsmoms |
-5 |
-42 |
-5 |
Kommunal medfinansiering |
276 |
92 |
55 |
Total |
301 |
290 |
80 |
Videre proces
Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil Socialforvaltningen gå videre med projektet ”Ro i kroppen”.
Mikkel Boje
/ Eva Stokbro Jensen