Mødedato: 20.06.2007, kl. 18:30

Lokaler til Sundhedsrummet

Lokaler til Sundhedsrummet

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 20. juni 2007

 

 

5.      Lokaler til Sundhedsrummet

 

SUD 275/2007  J.nr. 254/2007

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Socialudvalget skal tage stilling til, hvor man vil anbefale, at Sundhedsrummet placeres.

Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.  at Socialudvalget indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender placeringen af Sundhedsrummet i bygningerne 81 og 78 i Den Brune Kødby.

2.  at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler at de 5. mill.kr., som er afsat til deponering i budgettet for 2007, i stedet anvendes til istandsættelse af bygning 78 og 81 samt bygning 64 og 66 i forbindelse med etablering af Sundhedsrummet.

3.  at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at eventuelle merudgifter til istandsættelse udover de reserverede 5 mill.kr. finansieres af kommunekassen, idet Socialforvaltningen ikke kan anvise ledige midler til formålet.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2007

Kontorchef Birgitte Nystrup Lundgren, Socialoverlæge Peter Ege samt Direktør Karen Mosbech, Københavns Ejendomme, deltog under punktet.

 

Thor Grønlykke (A), Lars Rasmussen (A) og Jens Nielsen (A) stillede følgende ændringsforslag:

"3 at erstattes af følgende: at Socialudvalget træffer beslutning om en konkret placering af sundhedsrum, hvorpå Socialudvalget og Borgerrepræsentationen forelægges en konkret sag vedrørende de samlede økonomiske konsekvenser af placeringen."

 

Margrethe Wivel (B), Frank Hedegaard (F), Leslie Arentoft (V), Peter Schlüter (C), Finn Rudaizky (Løsgænger) og Wallait Khan (Løsgænger) stillede følgende ændringsforslag:

"Vi ønsker en videre undersøgelse, herunder økonomiske konsekvenser, af placering af sundhedsrum i henholdsvis bygning 61, 62 og Bernstorffsgade 15-17"

 

Udvalget ønskede afstemning om ændringsforslaget fra Margrethe Wivel (B), Frank Hedegaard (F), Leslie Arentoft (V), Peter Schlüter (C), Finn Rudaizky (Løsgænger) og Wallait Khan (Løsgænger), der blev tiltrådt med følgende stemmeafgivelse:

For stemte Margrethe Wivel (B), Frank Hedegaard (F), Leslie Arentoft (V), Peter Schlüter (C), Finn Rudaizky (Løsgænger) og Wallait Khan (Løsgænger)

Mod stemte Thor Grønlykke, Lars Rasmussen, Jens Nielsen (alle A), Rikke Lauritzen og Mikkel Warming (begge Ø).

 

Herved faldt forvaltningens indstilling samt ændringsforslaget fra Socialdemokraterne.

 

Thor Grønlykke, Lars Rasmussen, Jens Nielsen (alle A), Rikke Lauritzen og Mikkel Warming (begge Ø) ønskede følgende protokolleret:

"Socialdemokraterne og Enhedslisten mener, at der reelt ikke er andre muligheder end den foreslåede placering i Den Brune Kødby. Den besluttede undersøgelse udskyder derfor sundhedsrummet og risikerer at medføre, at projektet ikke kan gennemføres."

 

Peter Schlüter (C) ønskede følgende protokolleret:

"De konservative finder forvaltningens forarbejde foruroligende overfladisk, ikke mindst omfanget af lydhørhed overfor høringsparter, herunder DGI-byen, skoler, institutioner og naboer"

 

Thor Grønlykke (A) ønskede at benytte sig af sin standsningsret og ønskede sagen forelagt Borgerrepræsentationen.

 

Margrethe Wivel (B) ønskede følgende protokolleret:

"Det forundrer Margrethe Wivel, at A og Ø ønsker at standse den undersøgelse, som et flertal i Socialudvalget ønsker at igangsætte til gavn for stofmisbrugere og beboere på Vesterbro"

 

Problemstilling

Socialudvalget besluttede den 28. marts (SUD 93/2007) at gå i dialog med borgere og interessenter på indre Vesterbro om to forslag til en placering af Sundhedsrummet, Abel Cathrines Gade 13 og bygningerne 81 og 78 i Den Brune Kødby. (se bilag 1 for en nærmere beskrivelse). I april måned har der derfor været dialog med beboere og andre interessenter om de to forslag. Socialforvaltningen har i forlængelse af dialogen med borgere og interessenter på indre Vesterbro i samarbejde med Københavns Ejendomme undersøgt de forslag, som er fremkommet undervejs. Disse undersøgelser har vist, at der af forskellige årsager ikke er muligt at anvende de forslåede steder til et sundhedsrum. Derfor er der valget mellem Abel Cathrines Gade 13 og Bygning 78 og 81 i Den Brune Kødby. Socialudvalget skal nu beslutte, hvilken placering man vil anbefale overfor Kultur- og Fritidsudvalget, der har kompetencen til at træffe beslutning om udlejning af kommunale lejemål.

 

Løsning

Begge forslag til en placering af Sundhedsrummet er i nærheden af beboelse og tilbud til børn og unge. Indvendingerne mod forslagene har især handlet om tryghed for beboerne i form af henkastede kanyler, larm, kriminalitet og handel med stoffer (se bilag 2-8). Forvaltningens bemærkninger til indvendingerne er vedlagt som bilag 11.

Socialforvaltningen anbefaler efter en samlet vurdering, at Socialudvalget anbefaler, at man placerer Sundhedsrummet i bygningerne 78 og 81 i Den Brune Kødby. Det primære argument for dette er, at det er et af de få områder på Indre Vesterbro, hvor der er relativt få beboelsesejendomme i umiddelbar nærhed. Der henvi ses desuden til, at Økonomiudvalget tidligere har peget på en placering i Den Brune Kødby (se bilag 11), ligesom nogle af de kommende brugere har peget på en placering i Den Brune Kødby som deres fortrukne placering (se bilag 2 og 3).  Socialforvaltningen har desuden indhentet et administrativt høringssvar fra KEjd om en placering i bygningerne 81 og 78 i Den Brune Kødby (bilag 12 eftersendes).

Det vurderes ikke, at Sundhedsrummet vil tiltrække flere stofafhængige til den åbne gadescene på Vesterbro. Det vil være en vigtig opgave for Sundhedsrummet at arbejde for en kultur blandt brugerne, der generer beboere og andre naboer så lidt som muligt. Socialforvaltningen vil i samarbejde med DUGNAD og naboerne indgå i et tæt samarbejde for at sikre dette. Derfor vil forvaltningen udarbejde et oplæg til, hvordan man kan imødekomme de bekymringer, som naboerne har udtrykt i forbindelse med høringsprocessen.

En placering af Sundhedsrummet i bygning 81 og 78 vurderes ikke umiddelbart at være fremtidssikret i forhold til et eventuelt kommende fixerum (bilag 1).

Placering af et sundhedsrum i bygning78 og 81 vil indebære en større rokade af lejere i Den Brune Kødby. De nærmere detaljer fremgår af bilag 1. Et skøn for de samlede omkostninger til rokaden vil være 5,5 mill. kr., hvor af 4 mill. går til istandsættelse af bygning 66 og 1,5 mill.kr. til istandsættelse af bygning 64. Hertil kommer istandsættelse af bygning 78. Der er i budgettet for Sundhedsrummet er afsat 3 mill.kr. til etablering og indretning.

Den tidligere omtalte dialog er foregået på Internettet (vedlagt som bilag 2 og 3), på et borgermøde og et følgegruppemøde (se bilag 4). Der er desuden indkommet andre indsigelser mod de to forslag (se bilag 5, 6, 7 & 8), ligesom der er indhentet et høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (se bilag 9 og 10). Socialforvaltningens bemærkninger til indsigelserne fremgår af bilag 11.

 

Andre placeringer af Sundhedsrummet

Socialforvaltningen har undersøgt andre mulige placeringer end Bygning 78 og 81 i Den Brune Kødby samt Abel Cathrine Gade 13. Det drejer sig om bygning 61, 64 og 66 i Den Brune Kødby.

Bygning 61 (Halmtorvet 15) har været forslået i forbindelse med høringsprocessen. Da lejer ikke umiddelbart er interesseret i at fraflytte lejemålet og omkostningerne ved etablering vil være relativt høje kan denne bygning ikke anvendes som sundhedsrum.

Bygning 64 er i dag udlejet til Kultur- og Fritidsforvaltningen, Vesterbro Kulturhus og Bygning 66 er tiltænkt aktiviteter under Kultur- og Fritidsforvaltningen. Derfor kan de ikke anvendes som Sundhedsrum. Disse bygninger kan kun indgå som en del af rokaden under forudsætning af at Sundhedsrummet placeres i bygning 78 og 81.

Der henvises til bilag 1 for yderligere oplysninger om de mulige placeringer.

 

Økonomi

Der vil være afledte udgifter forbundet med at placere Sundhedsrummet i bygning 78 og 81 i Den Brune Kødby. De endelige udgifter kan dog ikke fastslås før Københavns Ejendomme har forhandlet med de nuværende lejere (se bilag 1). Dette kan først ske når Socialudvalget har besluttet, hvilken placering man ønsker. Men et foreløbigt skøn fra Københavns Ejendomme er, at de samlede omkostninger til en rokade er ca. 5,5 mill.kr. Hertil kommer udgifter til istandsættelse af bygning 78 og 81, således at sundhedsrummet kan etableres.

I budget 2007 er der afsat 5 mill.kr. til deponering i forbindelse med et sundhedsrum inden for Socialudvalgets bevillingsramme. Borgerrepræsentationen skal beslutte om disse midler i stedet kan anvendes til at finansiere istandsættelse af Sundhedsrummet i bygning 78 og 81, primært i form af istandsættelse af de relevante bygninger. Især bygning 78 kræver istandsættelse. De resterende midler kan anvendes til istandsættelse af bygning 64 og 66. 

Hvis den skitserede løsning indebærer, at de samlede etableringsudgifter andrager mere end de reserverede 5 mill. kr. indstilles det, at merudgifterne finansieres af kommunekassen. Der henvises herved til aprilprognosen 2007, hvoraf fremgår, at socialforvaltningen i 2007 forventer et merforbrug på den samlede ramme, hvorfor der ikke kan anvises ledige midler til etablering af sundhedsrum.

 

Når beslutningen om placering af sundhedsrummet er truffet vil Socialforvaltningen og Københavns Ejendomme i fællesskab udarbejde et overslag over de samlede omkostninger til istandsættelse af bygning 78 og 81 samt istandsættelse og flytteomkostninger til bygning 64 og 66. Dette overslag vil blive fremlagt for borgerrepræsentationen.

 

Videre proces

Hvis Socialudvalget tiltræder indstillingen sendes sagen til beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget og efterfølgende i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Bilag

1.      Beskrivelse af undersøgte lejemål til sundhedsrum

2.      Indlæg på webdialog på kommunens hjemmeside

3.      Indlæg på Dugnad Center Vesterbros hjemmeside

4.      Referat af borgermøde d. 24. april om placering af Sundhedsrummet

5.      Indsigelse fra Ejendomsadministrationen Bolux

6.& nbsp;     Indsigelse fra Forældrebestyrelsen i Vuggestuen Abel

7.      Indsigelse fra Andelsboligforeningen Lille Colbjørnsensgade 1-3

8.      Indsigelse fra Andelsboligforeningen Lille Colbjørnsensgade 5-9

9.      Høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

10.  Udtalelse fra ASU – Ydelsesservice København

11.  Forvaltningens bemærkninger til indlæg fra beboere og andre interessenter

12.  Høringssvar fra Økonomiudvalget vedr. "Undtagelse fra tidligere beslutning om, at Den Hvide Kødby bliver hjemsted for kreative erhverv med henblik på placering af Sundhedsrum".

13.  Høringssvar fra Københavns Ejendomme om placering af Sundhedsrummet

 

 

                      Anette Laigaard                 /                     Jens Elmelund


 

Til top