Nyt koncept for ungerådgivningerne i Københavns Kommune
Nyt koncept for ungerådgivningerne i Københavns Kommune
Socialudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 20. juni 2007
24. Nyt koncept for ungerådgivningerne i Københavns Kommune
SUD 261/2007 J.nr. 226/2007
INDSTILLING OG BESLUTNING
Der er udarbejdet et nyt koncept for ungerådgivningerne i Københavns
Kommune jf. bilag 1. Der skal træffes beslutning om konceptets implementering.
INDSTILLING OG Beslutning
Socialforvaltningen indstiller til socialudvalget, 1. at det ny koncept godkendes og implementeres gradvist fra maj- december 2007, som beskrevet i konceptets implementeringsplan. 2. at der udvikles et IT-registreringssystem, som beskrevet i konceptet, og at finansieringen heraf fastlægges endeligt, når en kravspecifikation for systemet er udarbejdet. 3. at der fastsættes en pulje på 50.000 kr. årligt til koordinatorfunktion, afholdelse af faglige møder og opfølgning på udviklingsplaner i ungerådgivningerne. Socialudvalgets
beslutning i mødet den 20. juni 2007 Sagen blev udsat. |
Problemstilling
Det ønskes fra Socialforvaltningens side, at der udvikles et ensartet koncept for ungerådgivningerne over hele byen. Som følge heraf er der gennemført et projekt med kortlægning af aktiviteter og organisering af ungerådgivningerne. Projektets slutprodukt er det nye koncept, der integrerer ungerådgivningernes formål, ydelser, mål og organisering. Konceptet er udarbejdet i samarbejde med Rambøll Management.
Løsning
Det nye koncept tager stilling til ungerådgivningernes:
· Målgruppe
· Ydelser
· Samarbejde lokalt
· Samarbejde med socialcentrene
· Samarbejde på tværs af ungerådgivningerne
· Ressourcer
· Dokumentation
I konceptet fastsættes den primære målgruppe til børn og unge mellem 12 og 18 år, som har problemer med skole, familie, venner, sex, misbrug, kriminalitet eller personlige problemer. Den primære ydelse i ungerådgivningen er anonym rådgivning af kortere eller længerevarende karakter.
Konceptet fastsætter en række skal-opgaver for ungerådgivning, herunder minimumskrav til åbningstid, et spredningskrav ift. køn, alder og etnicitet samt dokumentation af ungerådgivningens arbejde.
I dokumentationsdelen af konceptet fastlægges en række pejlemærker for ungerådgivningen, der knytter sig til skal-opgaverne i rådgivningen. Antallet af henvendelser, antallet af rådgivningsforløb og baggrunden for disse indgår i dokumentationen med henblik på faglig opfølgning.
Dokumentationen udarbejdes på to niveauer. I konceptet indgår en anbefaling fra Rambøll Management om, at der udvikles et IT-registreringssystem til registrering af henvendelserne i ungerådgivningen. Herudover udarbejder ungerådgivningerne årlige udviklingsplaner til planlægning og dokumentation af ungerådgivningernes aktiviteter.
I konceptet indgår, at der årligt afsættes en pulje til afvikling af faglige møder mellem ungerådgivningerne herunder opfølgning på udviklingsplanerne.
Konceptet indeholder endvidere en implementeringsplan og en formidlingsstrategi. Implementeringen foretages gradvist fra medio juni 2007 og løber til december 2007 således, at konceptet er fuldt implementeret pr. 1. januar 2008.
I implementeringsplanen indgår:
· Fremlæggelse af konceptet for socialcentrene
· &nbs p; Udvikling af et fælles IT-system registreringssystem
· Temadag om udviklingsplaner
· Undervisning i registreringssystem
Økonomi
Konceptet er udviklet ved ekstern konsulentbistand fra Rambøll Management. Der blev i 2006 afsat en budgetramme herfor svarende til 400.000 kr. Midlerne søges overført fra 2006-2007 på funktion 06.45.51 på budgetområde 7.
Der er ikke fastsat finansiering af et fælles IT-registreringssystem, som er udgifter, der vil ligge udover budgetrammen til udviklingen af konceptet. Som udgangspunkt bør et fælles IT-registreringssystem finansieres af de 6,0 mill. kr. (2007-pl), der årligt er afsat til ungerådgivning i Københavns Kommune, men den endelige beslutning om finansiering bør afvente en konkret behovsspecifikation og større kendskab til udviklingsomkostningernes størrelse. Arbejdet med kravspecifikationen indgår i konceptets implementeringsplan.
Der afsættes en pulje svarende til 50.000 kr. af de 6,0 mill. kr., der årligt udmeldes til ungerådgivning i Københavns Kommune til afholdelse af faglige møder eller konferencedage og aflønning af den koordinator for ungerådgivningerne, der har ansvaret for at planlægge de faglige møder. Midlerne udmeldes til det socialcenter, der har ansvaret for koordinatorfunktionen.
Videre proces
Efter Socialudvalgets godkendelse af konceptet følges implementeringsplanen som beskrevet i konceptet.
Bilag
Bilag 1: Københavns Kommunes Socialforvaltning, Koncept for ungerådgivning, Marts 2007
Anette
Laigaard / Sven Bjerre