Mødedato: 20.05.2020, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, udvalgsværelse D

Socialudvalgets 2. behandling af budgetforslag 2021

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal 2. behandle investerings- og effektiviseringskatalogerne til budget 2021. Den 4. marts 2020 godkendte udvalget 17 investeringsforslag, som er tilstrækkelige til at dække Socialudvalgets omprioriteringsbidrag for 2021 og aflevere et budget i balance. Dette inkluderer også dækning af en intern økonomisk udfordring på 2 mio. kr., som skyldes, at forvaltningen ikke forventer at kunne opnå den effektivisering, der indgår i kommunens tværgående investeringsforslag om etablering af et fælles rengøringsfællesskab.

Udvalget skal desuden tage stilling til, om der er indsatser med bevillingsudløb, som skal finansieres inden for udvalgets egen ramme, og hvor finansieringen i givet fald skal findes. Derudover skal udvalget tage stilling til, om der skal etableres en pulje til uforudsete udgifter, og hvordan den i så fald skal finansieres.

Til sidst skal udvalget skal stilling til to at-punkter af mere teknisk karakter på baggrund af reglerne for kommunens interne budgetproces.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget godkender, at finansiering af Socialudvalgets budgetbidrag til omprioriteringsrummet på 81,6 mio. kr. håndteres som angivet i tabel 1,

2. at Socialudvalget godkender, at finansiering af manglende effektiviseringsprovenu for Socialforvaltningen på 2 mio. kr. i et tværgående investeringsforslag om etablering af rengøringsfællesskab i Københavns Kommune håndteres som angivet i tabel 1,

3. at Socialudvalget beslutter, om der er bevillingsudløb i 2021, som skal finansieres inden for udvalgets egen ramme, og om det i givet fald skal ske via overskydende provenu og forslag i bilag 1c. Udvalget skal tage stilling til, hvilke forslag i bilag 1c, der evt. skal indgå i finansieringen af bevillingsudløb i 2021.

4. at Socialudvalget beslutter, om der skal afsættes midler til en pulje til uforudsete udgifter, samt hvilke forslag i bilag 1c, der i givet fald skal anvendes til finansieringen af puljen

Hertil kommer at-punkter af teknisk karakter:

5. at Socialudvalget godkender de obligatoriske bilag til kommunens budget: udvalgsafsnit (bilag 3a), takstbilag (bilag 3b) og bevillingsoversigt (bilag 3c) til budgetforslag 2021,

6. at Socialudvalget bemyndiger Socialforvaltningen til at indarbejde tekniske korrektioner og konsekvensrettelser i budgetmaterialet som følge af udvalgets beslutninger med henblik på at fremsende et samlet budgetforslag til Økonomiforvaltningen.

Problemstilling

Socialudvalget skal senest den 28. maj 2020 aflevere et budgetforslag i balance. Det betyder, at Socialudvalgets budgetforslag for 2021 skal indeholde investerings- og/eller effektiviseringsforslag til dækning af Socialudvalgets omprioriteringsbidrag (Københavns Kommunes effektiviseringsstrategi) og interne økonomiske udgifter i 2021. Herudover kan udvalget vælge at finde finansiering til bevillinger, der udløber i 2020 og/eller afsætte midler til en pulje til uforudsete udgifter.

På udvalgsmødet d. 4. marts 2020 godkendte udvalget 17 investeringsforslag (bilag 1a) med et besparelsesprovenu på i alt 40,3 mio. kr. i 2021. Dette er tilstrækkeligt til at levere et budget i balance.

Der foreligger derudover yderligere investerings- og effektiviseringsforslag for i alt 36,8 mio. kr., jf. bilag 1c. Ændringer og tilføjelser i investerings- og effektiviseringsforslagene, som er foretaget siden Socialudvalgets udvalgsmøde d. 4. marts, er beskrevet i bilag 5. Forvaltningen gør særligt opmærksom på, at investeringsforslag BU01: Faglig omstilling kortere varighed på foranstaltninger ikke længere indgår i kataloget, da forvaltningen arbejder videre med det frem mod budget 2022 på baggrund af udvalgets bemærkninger på mødet d. 4. marts 2020.

Løsning

1. og 2. at-punkt: Socialudvalgets budgetbidrag til omprioriteringsrummet og interne udfordringer

Socialudvalgets omprioriteringsbidrag er på 81,6 mio. kr. En del af bidraget finansieres af beslutninger, som er truffet i tidligere år. Den resterende del finansieres af de 17 investeringsforslag, som udvalget vedtog d. 4. marts 2020.

Derudover mangler udvalget at finde finansiering til en intern økonomisk udfordring på 2 mio. kr., der skyldes en lavere end forudsat effektivisering fra kommunens tværgående investeringsforslag BC03: Etablering af rengøringsfællesskab i Københavns Kommune. Effektiviseringerne i investeringscasen er bl.a. baseret på, at Socialforvaltningen købte en væsentlig del af sin rengøring af andre end KEID i perioden 2013-2016. Aktuelt har forvaltningen dog en meget lille andel rengøringsopgaver uden for KEID og forventer heller ikke at have det fremover. Det indebærer, at Socialforvaltningens effektiviseringspotentiale årligt er overvurderet med 2 mio. kr. i investeringscasen (har tidligere været opgjort til 3 mio. kr. ifm. udvalgets 1. behandling af budget 2021).

Samlet set foreslår Socialforvaltningen, at provenuet fra de 17 allerede vedtagne investeringsforslag plus provenuet fra de allerede vedtagne forvaltningstværgående investeringsforslag plus en andel af provenuet fra tidligere års interne omprioriteringer, bruges til at finansiere ovenstående udeståender. Dette opsummeres i tabel 1. 

Tabel 1: Håndtering af omprioriteringskrav og interne udfordringer til budget 2021 (2021 p/l)

Til håndtering

Mio. kr.

Omprioriteringsbidrag:Måltal for forvaltningsspecifikke effektiviseringsforslag

-81,6*

Intern udfordring: Mindre effektiviseringsprovenu i investeringsforslaget BC03 - Etablering af rengøringsfællesskab i Københavns Kommune end forudsat (bilag 1b)

-2**

I alt ikke-håndteret finansieringsbehov

-83,6

Til finansiering

Mio. kr.

Stigende profiler fra tidligere års effektiviseringer

41,8

Stigende profiler fra tidligere års interne omprioriteringer (0,8 af 2,4 mio. kr.)

0,8

Forvaltningstværgående forslag udarbejdet af andre forvaltninger vedtaget d. 1. april 2020 (bilag 1d)

0,7

17 investeringsforslag vedtaget d. 4. marts 2020 (bilag 1a)

40,3

Finansiering i alt

83,6

I alt ikke-håndteret finansieringsbehov

0

*Det forvaltningsspecifikke måltal på -81,6 mio. kr. finansieres af stigende profiler fra tidligere års effektiviseringer og alle investeringsforslagene i bilag 1a, på nær UD04: Effektiv drift af sociale tilbud - nye lokaler PAS

**Den interne udfordring på -2 mio. kr. finansieres af UD04 (0,5 mio. kr.) fra bilag 1a sammen med de forvaltningstværgående forslag og en andel af stigende profiler fra tidligere års interne omprioriteringer. 

Forvaltningen vil frem imod budgetseminaret i august 2020 kvalificere interne økonomiske udfordringer, der kan få betydning for budget 2021, herunder udviklingen i underretninger på børne- og ungeområdet og stigende omkostninger til BPA-ordningen. Eventuelle udfordringer vil enten kunne søges løftet ved budget 2021 eller blive håndteret via interne handleplaner. Socialforvaltningen foreslår på den baggrund, at der ikke indregnes yderligere interne udfordringer ved indmelding af budget i balance.

3. at-punkt: Finansiering af udløb indenfor Socialudvalgets egen ramme

Udløb af bevillinger med genfinansieringsbehov fremgår af bilag 2a. Det bemærkes, at der her indgår bevillinger, som i sin tid blev finansieret som need to. Det drejer sig om udløbene Udgifter til ambulant alkoholbehandling på 13,1 mio. kr. og Håndtering af påbud på det socialpsykiatriske område og flytning af udadreagerende borgere med svære psykiske lidelser på 21,4 mio. kr. Socialforvaltningen vil løfte disse udløb, som need to til budgetforhandlingerne 2021. De resterende udløb udgør 55,7 mio. kr.

Der er tre bevillingsudløb, som forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter særskilt:

  • Pædagoger og sygeplejersker på tre socialpsykiatriske botilbud på 3,8 mio. kr.
    • Bevillingsudløbet vedrører normeringen på socialpsykiatriske botilbud, hvor borgere med væsentlige somatiske udfordringer, borgere med særligt udadreagerende adfærd og borgere med væsentlige misbrugsproblematikker (dobbeltdiagnosticerede) udgør en stor del af målgruppen. Bevillingen dækker pædagoger og sygeplejersker, som i dag indgår som i normeringen på lige fod med de øvrige medarbejdere. En manglende finansiering af bevillingsudløbet vil derfor medføre færre medarbejdere på botilbuddene.
  • Bevilling til Københavns Kommunes hjemløseindsats på 5,2 mio. kr.
    • Bevillingen udgør halvdelen af kommunens gadeplansindsats og vedrører kommunens arbejde med §110 tilbud (herberg), skæve boliger og bostøtte til hjemløse borgere i overgangen til egen bolig. Bevillingen dækker hele den kommunale gadeplansindsats, der ikke er knyttet op på specifikke bevillinger som fx unge, sociolancen eller Christiania. I praksis er der yderligere ni medarbejdere i relationsindsatsen, der er låst til bestemte formål
  • Stigning i BPA-ordningen på 17 mio. kr. Heraf udgør 11,1 mio. kr. bevillingsudløb og 5,9 mio. kr. yderligere udgifter i 2021 og frem.  
    • Bevillingsudløbet vedrører en stigning i antallet af borgere, der modtager BPA-ordningen. Udviklingen medfører et pres på Socialforvaltningens udgifter og indsatstyper, som rækker ud over tildelingen af demografimidler. Udgifterne til det stigende antal borgere, der modtager BPA, vil komme uanset om bevillingen genfinansieres eller ej og vil således uden ny finansiering betyde, at forvaltningen vil være nødsaget til at spare på andre områder. Det bemærkes, at de 11,1 mio. kr. blev finansieret et-årigt ved budget 2020, og at udvalget derfor kan overveje at afvente refinansiering ved budget 2021. 

Socialforvaltningen foreslår, at det resterende provenu fra tidligere års interne omprioriteringer (1,6 mio. kr.) samt provenu fra mindreudgifter til de kommunale fællesordninger (2,2 mio. kr.) – i alt 3,8 mio. kr. – bruges til at finansiere videreførelsen af udløb. Hvis udvalget ønsker, at der derudover skal finansieres udløb inden for udvalgets ramme, foreslår forvaltningen, at det sker via forslag i bilag 1c. Bevillinger, der ikke finansieres inden for rammen, kan indgå til evt. prioritering til budgetforhandlingerne 2021.

For så vidt angår udløbet af det forhøjede vejledende rådighedsbeløb på 5,9 mio. kr., så skal det løftes i forbindelse med budgetforhandlingerne 2021, da der ikke er tale om servicemidler, men om midler under overførselsrammen.

4. at-punkt: Finansiering af pulje til uforudsete udfordringer

På udvalgsmødet d. 11. december 2019 besluttede Socialudvalget under punktet ’Opfølgning på drøftelsen om strukturelle udfordringer og økonomisk pres’, at det i forbindelse med budgetprocessen for 2021 skulle overvejes, om der skal findes midler til en pulje til uforudsete udgifter. Socialudvalget skal således beslutte, om der skal findes yderligere omprioriteringer via forslagene i bilag 1c, til finansiering af en sådan pulje, og i givet fald hvor stort beløbet skal være.

5. at-punkt: Udvalgsafsnit, takstbilag og bevillingsoversigt

Socialudvalget skal godkende nedenstående øvrige obligatoriske bilag med budgetbidraget 2021. Der er tale om bilag, som skal indgå i den såkaldte juni-indstilling for budget 2021, som forelægges Økonomiudvalget:

  • Udvalgsafsnit (bilag 3a): Udvalgsafsnittet beskriver kort udvalgets overordnede opgaver og tre største udfordringer i de kommende år.
  • Takstoversigt (bilag 3b): Takstoversigten viser udvalgets takster.
  • Bevillingsoversigt (bilag 3c): Bevillingsoversigten giver et overblik over udvalgets budget fordelt på bevillinger i perioden 2020-2024. Dertil er der i år indsat bevillingstabeller med overblik over udvalgets budget fordelt på hovedprodukter.

6. at-punkt: Tilpasning af budgetmaterialet

Socialforvaltningen vil efter Socialudvalgets 2. behandling af budgetforslag 2021 indarbejde tekniske korrektioner og konsekvensrettelser i budgetmaterialet som følge af udvalgets beslutninger med henblik på at fremsende et samlet budgetforslag til Økonomiforvaltningen senest den 28. maj 2020.

Øvrigt materiale til orientering

Udover notat om bevillinger, som udløber i 2020 med genfinansieringsbehov,  udløber der fire bevillinger, hvor der ikke er genfinansieringsbehov (bilag 2b). Dette skyldes bl.a., at tilskuddet automatisk stopper, når projektet ophører, eller at tilbuddene har modtaget tilskud andetsteds fra. Et enkelt udløb er under afklaring i Økonomiforvaltningen i forhold til, om der er et genfinansieringsbehov eller ej.

I forbindelse med arbejdet frem mod Socialudvalgets budgetforslag 2021 har Socialforvaltningen taget kontakt til tilbud og initiativer med udløb for at indhente beskrivelser af konsekvenserne af udløbene. Konsekvensbeskrivelserne fremgår af bilag 2c.

Bilag 4 indeholder spørgsmål og bestillinger fra Socialudvalgets budgetseminar og 1. behandling af Budgetforslag 2021, samt svarene eller status herpå.

Bilag 6 præsenterer et opfølgningsskema for afrapportering på igangværende investerings- og innovationsforslag. Det blev besluttet i aftalen om budget 2020, at der årligt skal følges op på alle investerings- og innovationsforslag i relevante fagudvalg. Bilaget er til orientering.

Økonomi

Se ovenfor.

Videre proces

Socialforvaltningen sender det samlede budgetbidrag til Økonomiforvaltningen d. 28. maj 2020. Økonomiudvalget behandler udvalgenes budgetbidrag d. 9. juni 2020. De politiske forhandlinger om budget 2021 forventes at foregå i perioden fra d. 27. august til d. 14. september 2020. Budgettet vedtages endeligt af Borgerrepræsentationen d. 1. oktober 2020.

 

Nina Eg Hansen          

                                            /Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Indstillingen blev behandlet efter punkt 3.

Laura Rosenvinge (A) forlod lokalet under sagens behandling pga. inhabilitet.

Radikale Venstre stillede et ændringsforslag om et nyt at-punkt:

”Socialudvalget godkender effektiviseringsforslagene SU20B og SU23, under forudsætning af, at forslagene vedtages i Sundheds- og Omsorgsudvalget.”

Der var afstemning om ændringsforslaget:

Stemmer for: 5 (A, B, F)

Stemmer imod: 5 (C, V, Ø og Å)

Ændringsforslaget blev dermed forkastet.

 

1. og 2. at-punkt blev godkendt.

3. at-punkt blev udsat til behandling på mødet den 3. juni 2020 med den bemærkninger, at bilag 1C udgår.

Et samlet socialudvalg afgav følgende protokolbemærkning til 3. at-punkt:

”Socialudvalget vil frem mod forhandlingerne om budget 2021 se på nogle af de små bevillinger, der udløber, ift. om de kan finansieres indenfor forvaltningens ramme. Finansieringen vil tage udgangspunkt i det nuværende restbeløb, og der vil ikke ske yderligere effektiviseringer.” 

4. at-punkt blev forkastet.

5. og 6. at-punkter blev godkendt.  

 

Et samlet socialudvalg afgav følgende protokolbemærkning til indstillingen:

”Socialområdet er underfinansieret, og hvis det nuværende serviceniveau skal fastholdes, er det vigtigt, at området tilføres flere midler gennem en investeringsplan.”

 

SF afgav følgende protokolbemærkning til indstillingen:

“SF er ærgerlige over, at forvaltningen ikke er kommet med flere bud på besparelser på kolde hænder - særligt set i lyset af, at et flertal af udvalgsmedlemmerne i SUD i efteråret 2019 bad om yderligere besparelser på centraladministrationen. Socialområdet er særligt presset og derfor foretrækker SF, at besparelserne ligger så langt som muligt fra hjælpen til vores udsatte borgere.”

Til top