Socialforvaltningens kvartalsprognose pr. april 2020
Resumé
Indstillingen indeholder Socialforvaltningens kvartalsprognose pr. april. Prognosen viser, at Socialområdet har en stram økonomi, der er blevet yderligere udfordret af Coronasituationen. Budgetoverholdelse afhænger af handleplaner, der bl.a. indebærer en meget stram visitation, tilførsel af need-to midler i overførselssagen, og at forvaltningen får dækket merudgifter, der følger af Coronasituationen.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes regnskabsprognose pr. april 2020.
- at Socialudvalget godkender, at der flyttes 6,6 mio. kr. fra bevillingen Borgere med sindslidelse til bevillingen Udsatte voksne.
Problemstilling
Socialforvaltningen skal aflevere regnskabsprognose til Økonomiforvaltningen. Regnskabsprognosen for Socialforvaltningen indgår i den samlede regnskabsprognose for Københavns Kommune, der behandles i Økonomiudvalget den 26. maj 2020. Socialforvaltningens forventede regnskab pr. april 2020 udviser samlet set et merforbrug på 50,2 mio. kr. på servicerammen.
Løsning
Det forventede merforbrug kan henføres til merudgifter, der er opstået som følge af Coronasituationen og need to-udgifter, der søges dækket i overførselssagen. Med forventning om, at need-to og Corona-udgifter dækkes, forventes balance.
Som følge af Coronasituationen afholder Socialforvaltningens en række ekstra merudgifter. Merudgifterne er på tidspunktet for udarbejdelsen af prognosen estimeret ud fra en forudsætning om, at nedlukningen ophører efter 10. maj 2020. Der forventes i praksis yderligere udgifter knyttet til Corona efter 10. maj, men dette er ikke medtaget i prognosen, da tallene er meget usikre, og da det lægges til grund, at omkostningerne vil blive dækket via bevillingstilførsel. Det bemærkes, at aktuelle estimeringer af Corona-omkostningerne frem til 10. maj 2020 også er usikre.
Socialforvaltningens har bl.a. ekstra Corona-udgifter til værnemidler, overtid, opnormeringer af personale, nyansættelser, vikardækning, lokaleudgifter, etablering og drift af omsorgspladser. Udover de estimerede udgifter er der risiko for yderligere udgifter til bl.a. stigning i behov for indsatser hos udsatte børn og unge samt øget pres på sagsbehandling pga. lavere produktivitet og øget antallet ansøgninger efter normalisering. Hertil kommer risiko for forsinkelse af investeringsforslag, hvilket også vil forsinke det forventede provenu fra forslagene. Der kan også være områder med mindreudgifter som følge af Corona-situationen.
Tabel 1: Forventet regnskab for 2020 pr. april i mio. kr.
|
På Børne- og unge området forventes et merforbrug på 7,8 mio. kr. Heraf kan 4,6 mio. kr. henføres til udgifter relateret til Coronasituationen og 3,2 mio. kr. henføres til need-to merudgifter på institutionen Nexus som følge af et strakspåbud fra Socialtilsynet om nedtagning af videoovervågning. Området er yderligere økonomisk presset af stigende udgifter til foranstaltninger som følge af flere børn, der modtager foranstaltninger, og højere enhedspriser. Udfordringerne på området har betydet, at der er udarbejdet betydelige handleplaner. Handleplanerne går dels på generel tilbageholdenhed ved visitation og fokus på at få afsluttet indsatser rettidigt via sagsgennemgang. Herudover er der et særligt fokus på dagbehandlingsområdet.
I lighed med 2019 forventes der et merforbrug i Hjemmeplejen, men størrelsen af merforbruget og de modgående handlemuligheder kvalificeres endeligt frem mod halvårsprognosen, hvorfor der for nuværende indmeldes balance. De økonomiske udfordringer er en konsekvens af de udfordringer, som udvalget tidligere er blevet informeret om og går særligt på høje vikarudgifter, sygepleje og lavere ansigt-til-ansigtstid. De iværksatte handleplaner er begyndt at vise en effekt, men ikke i en grad så det kan forhindre et merforbrug på området.
Voksenområdet består af to målgrupper; Borgere med sindslidelse og Udsatte voksne. Det forventede merforbrug for Borgere med sindslidelse på 1,1 mio. kr. knytter sig til merudgifter som følge af Coronasituationen, mens merforbruget for Udsatte voksne på 19,8 mio. kr. kan henføres til 7,4 mio. kr. i merudgifter vedr. Coronasituationen og 2,8 mio. kr. i need-to udgifter vedr. nye herberger og krisecentre og 9,6 mio. kr. i need to udgifter vedr. stigende udgifter til alkoholbehandling.
Prognosen på voksenområdet forudsætter, at Socialudvalget godkender indstillingens 2. at-punkt, der omhandler bevillingsflyt på 6,6 mio. kr. fra Borgere med sindslidelse til Udsatte voksne. Baggrunden for bevillingsflyttet er, at ikke alle budgetterede pladser til borgere med sindslidelse købes fra årets start, og det er derfor ikke alle pladser, der vil have helårseffekt i 2020. Det giver mulighed for at flytte midler til udsatte voksne, der i år ikke vil kunne dække alle udgifter inden for rammen.
For Handicapområdet forventes et merforbrug på 7,9 mio. kr., der knytter sig til Coronasituationen. Hertil bemærkes, at området er udfordret af, at højere enhedspriser øger omkostningerne til købte døgnpladser, højere enhedspriser på BPA-ordningen, samt at bunkeafvikling af sager vedr. handicapbiler bidrager til merforbrug på hjælpemidler. Hertil er der en besparelse omkring andre kommuners betaling af dagtilbud, som ikke kan implementeres før i 2021. Udfordringerne på handicapområdet forventes håndteret ved handleplaner, der hovedsageligt går på en fortsættelse af den midlertidige reduktion af omkostningerne på myndighedsbørneområdet, reduktion i puljer til tilgang af nye borgere, tilbageholdenhed på egne tilbud samt mulighed for øget salg af egne pladser.
For området Tværgående opgaver og adm. forventes et merforbrug på 13,6 mio. kr., som kan henføres til merudgifter som følge af Coronasituationen. Det bemærkes, at det ikke har været muligt at realisere besparelsen på §18-midler, som blev vedtaget ved budgetforhandlingerne 2020, da midlerne for 2020 allerede blev bevilliget til ansøgere i 2019. Derfor dækkes besparelsen ved generel tilbageholdenhed på forvaltningens centrale enheder.
På området Efterspørgselsstyrede overførsler forventes et merforbrug på 13,1 mio. kr., som primært kan henføres til stigende aktivitet og enhedspriser til tabt arbejdsfortjeneste.
På området anlæg forventes et mindreforbrug på 0,7 mio. kr. Mindreforbruget skyldes to anlægsprojekter, der er afsluttes med et mindreforbrug.
For området Finansposter prognosticeres balance.
Bilag 1 indeholder uddybende forklaringer til ovenstående. Bilaget indeholder status efter iværksættelse af besparende handleplaner.
Økonomi
Økonomien er indeholdt i sagen.
Videre proces
Efter Socialudvalgets behandling af prognosen forelægges den Økonomiudvalget d. 26. maj, hvor den behandles som del af den samlede prognose for hele kommunen.
Nina Eg Hansen
/Anders Johannes Kristensen
Beslutning
Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling.
Der blev stillet et ændringsforslag til 1. at-punkt:
”at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes regnskabsprognose pr. april 2020, med den ændring, at der ikke sker en opstramning i visitationen på børneområdet, men at udfordringen på børneområdet i stedet løses ved at søge udgifterne dækket via puljen uforudsete udgifter.”
Ændringsforslaget blev enstemmigt vedtaget.
Den opdaterede indstilling blev således godkendt.