Mødedato: 20.05.2020, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, udvalgsværelse D

Retningslinjer for udendørs besøg som følge af corona-situationen

Se alle bilag

Socialudvalget skal drøfte retningslinjer for udendørs besøg på anbringelsessteder og botilbud, så besøg kan gennemføres hurtigst muligt, når der fra national side bliver mulighed for det. Baggrunden er, at alle Folketingets partier den 25. april 2020 indgik en aftale om en række initiativer, der skal hjælpe de sårbare og udsatte grupper bedst muligt igennem den nuværende situation med corona-virus. Der er dog endnu ikke fuldt op på aftalen med en ny bekendtgørelse fra Social- og Indenrigsministeriet.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1.  At Socialudvalget godkender vedlagte retningslinjer for besøg.
  2. At udvalget bemyndiger forvaltningen til at tilpasse retningslinjerne løbende, hvis der sker ændringer i bekendtgørelsen om midlertidigt forbud mod besøg eller kommer nye sundhedsfaglige anbefalinger som kræver det. Udvalget skal orienteres om ændringerne. 

Problemstilling

For at beskytte sårbare grupper mod smitte med Covid-19 trådte der den 5. april 2020 en bekendtgørelse i kraft om midlertidigt besøgsforbud på botilbud og anbringelsessteder. Plejefamilier var ikke omfattet af besøgsforbuddet, ligesom der i kritiske situationer kunne gøres undtagelser, fx uopsættelige besøg fra en nær pårørende til en kritisk syg eller døende person, forældre eller nære pårørendes besøg hos et barn eller ung under 18 år samt forældre eller andre nære pårørendes besøg til voksne, der som følge af en kognitiv funktionsnedsættelse har et helt særligt behov for besøg. Efter dialog med Social- og Indenrigsministeriet fortolker forvaltningen bekendtgørelsen således, at alle mindreårige er undtaget fra forbuddet mod besøg.

I forlængelse af Folketingets aftale fra den 25. april 2020 om initiativer for sårbare og udsatte grupper i forbindelse med Covid-19, har Social- og Indenrigsministeriet med ’Bekendtgørelse nr. 610 om midlertidigt forbud mod besøg på anbringelsessteder og botilbud m.v. på socialområdet i forbindelse med håndtering af Coronavirussygdom 2019 (COVID-19)’ lempet besøgsforbuddet. Der er ikke udarbejdet klare sundhedsfaglige retningslinjer for, hvordan disse besøg skal afholdes, men Sundhedsstyrelsen har i brev af 13. maj 2020 til Social- og Indenrigsministeriet nævnt blandt andet ’Retningslinjer om forebyggelse af smitte med COVID-19 ved besøg på plejecentre’ som relevante.

Med udgangspunkt i bekendtgørelsen, retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen samt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen rammebetingelser for udebesøg, har Socialforvaltningen udarbejdet vedlagte foreløbige retningslinjer for tilrettelæggelse af besøg på det sociale område (bilag 1). Socialforvaltningen sendte retningslinjerne ud til tilbuddene d. 14. maj mhp. hurtig implementering. Hvis Socialudvalget ønsker ændringer, vil retningslinjerne blive justeret og tilbuddenes praksis tilpasset.

Løsning

Retningslinjerne indebærer, at beboere på botilbud omfattet af besøgsforbuddet sammen med botilbuddet udpeger 1-2 faste besøgspersoner. Besøg skal som udgangspunkt afholdes udenfor, men det er også muligt at aftale, at besøg afholdes indendørs. Retningslinjerne gælder alene for besøg som følge af lempelsen. Retningslinjerne skal altså ikke anvendes, hvis der er tale om undtagelser fra besøgsforbuddet i kritiske situationer, eksempelvis ved besøg hos kritisk syge eller forældres besøg hos mindreårige, ligesom bekendtgørelsen ikke regulerer beboerens egne muligheder for at arrangere besøg uden for tilbuddets arealer.

Retningslinjernes indhold

Socialforvaltningens retningslinjer er udarbejdet for at hjælpe den enkelte tilbudsleder til at skabe de rammer, der gør det muligt at tillade så mange besøg som muligt for at tilgodese beboernes behov for socialt samvær med pårørende på en måde, der minimerer smitterisikoen bedst muligt. Retningslinjerne beskriver, at alle tilbud skal sikre, at beboerne bliver tilbudt hjælp til at udvælge og kontakte de relevante besøgspersoner, samt understøtte planlægningen af besøg. Der er som udgangspunkt tale om udebesøg. Efter et forsigtighedsprincip skal holdes 2 meters afstand, jf. Sundhedsmyndighedernes retningslinjer for afstand i særlige tilfælde. Besøgspersonerne skal modtage Sundhedsstyrelsens pjece om hygiejneregler og information om opmærksomhed på symptomer og sygdom. For at undgå besøg, der primært har kriminelle formål, kan tilbudslederen i særlige tilfælde afvise at udpege visse personer som besøgspersoner. Besøg indendørs kræver, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer overholdes, og at adgang til boligen sker forsvarligt. Socialforvaltningen anbefaler som følge af Sundhedsstyrelsens vejledning, at indendørs besøg alene bør overvejes, hvis der ikke er egnede udendørs faciliteter eller en konkret situation betyder, at udendørsbesøg er uhensigtsmæssige eller svære at gennemføre. Baggrunden for reglerne er behovet for at undgå smitterisiko, bl.a. som følge af for mange personer samlet.

Vurdering af forvaltningens retningslinjer i forhold til Social- og Omsorgsforvaltningen

Socialforvaltningens retningslinjer har færre begrænsninger end rammebetingelserne fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Det skal bl.a. ses i sammenhæng med, at det ifølge bekendtgørelsen fra Social- og Indenrigsministeriet er muligt for tilbudslederen at træffe beslutning om, at der kan gennemføres besøg indendørs i beboerens egen bolig. Denne mulighed fremgår ikke af den bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen hører under. Socialforvaltningens retningslinjer for besøg indendørs er derfor baseret på Sundhedsstyrelsens ’Retningslinjer om forebyggelse af smitte med COVID-19 ved besøg på plejecentre’ fra den 12. maj 2020, der beskriver, hvordan besøg indendørs kan tilrettelægges i særligt kritiske situationer.  Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i deres rammebetingelser af 28. april beskrevet, at der ikke må være fysisk kontakt mellem beboer og besøgende. Sundhedsstyrelsen har den 12. maj 2020 offentliggjort ’Retningslinjer om forebyggelse af smitte med COVID-19 ved besøg på plejecentre’, der giver vejledning om håndtering af fysisk kontakt i situationer, hvor beboeren har svært ved at forstå anbefalingerne om afstand. Da Socialforvaltningen har målgrupper, der kan have svært ved at forstå og overholde anbefalingerne, indgår dette punkt i Socialforvaltningens retningslinjer. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens rammebetingelser fastsætter en tidsgrænse for besøg på en halv time, hvor Socialforvaltningens retningslinjer er op til en lokal beslutning. Endelig henvises der Socialforvaltningens retningslinjer til seneste udgave af retningslinjer for test fra Sundhedsstyrelsen.

Sammenholdning af forvaltningens retningslinjen i forhold til KL’s anbefalinger

Socialforvaltningens retningslinjer indeholder desuden færre begrænsninger end det, KL lægger op til i direktørmail fra den 14. maj 2020. KL skriver eksempelvis, at der skal udpeges besøgspersoner, når beboeren eller de pårørende beder om det. I Socialforvaltningens retningslinjer skal tilbuddene aktivt tilbyde borgeren hjælp til at udvælge besøgspersoner og understøtte, at der sker besøg. Derudover skriver KL, at der alene kan ske besøg indenfor, hvis beboeren har egen indgang fra udearealer. Af bekendtgørelsen fremgår det, at der er mulighed for besøg indendørs i visse tilfælde, hvor der blandt andet skal tages hensyn til, om der er egen indgang, eller det vil kræve adgang til indendørs fællesarealer. Det er vurderingen, at der i Socialforvaltningens samlede tilbudsvifte kan være tilbud, hvor den fysiske indretning betyder, at det i konkrete situationer er svært eller uhensigtsmæssigt at gennemføre udebesøg, og hvor besøg indendørs kan gennemføres forsvarligt. I Socialforvaltningens retningslinjer er der derfor anvendt Sundhedsstyrelsen ’Retningslinjer om forebyggelse af smitte med COVID-19 ved besøg på plejecentre’, der beskriver en mulighed for besøg indenfor også i situationer, hvor der ikke er egen indgang udefra. Det bemærkes, at Sundhedsstyrelsen nævner, at indendørs besøg på plejecentre kun er aktuelle i kritiske situationer. SOF tolker således muligheden for indendørs besøg udvidende, da bekendtgørelse på socialområdet åbner for besøg indendørs i andet end kritiske situationer.

Økonomi

De økonomiske konsekvenser ved tilrettelæggelse af tilbuddet om besøg opgøres som Covid-19 relaterede udgifter.

Videre proces

Socialforvaltningen fortsætter implementeringen af bekendtgørelse og retningslinjer. Såfremt udvalgsdrøftelsen medfører ændringer i retningslinjer vil disse blive justeret og praksis tilpasset. Såfremt der kommer fornyet sundhedsfaglig vejledning, eller ministeriet præciserer forståelsen af bekendtgørelsen, vil retningslinjerne løbende blive justeret. Udvalget vil blive orienteret herom.

 

Nina Eg Hansen

                                    / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen og vicedirektørerne Mette Boskov Vedsmand og Anders Møller Jakobsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Socialudvalget afgav en samlet protokolbemærkning:

”Socialudvalget ser gerne, at det lokale tilbud arbejder med en yderst lempelig fortolkning af tidsbegrænsning og andre besøgsrestriktioner, fordi udvalget vægter borgernes sociale behov højt, selv i en pandemi. Det skal dog ske under forudsætning af og hensyntagen til medarbejdernes sikkerhed og arbejdsvilkår.”

Til top