Temadrøftelse vedr. Moderniseringsplanen
Resumé
Socialudvalget skal drøfte moderniseringsplanen, som er en langsigtet plan for modernisering af de bygninger, som rummer Socialforvaltningens tilbud. Modernisering handler om at skabe rammerne for tidssvarende og imødekommende tilbud, der på bedste måde understøtter det socialpædagogiske og sundhedsfaglige arbejde med borgerne. Forvaltningen lægger op til, at Socialudvalget drøfter moderniseringsplanen, bl.a. med udgangspunkt i nogle af de sager som forvaltningen foreslår at prioritere ved budgetforhandlingerne i indeværende valgperiode.
I sagen præsenteres i bilag 1 eksempler på tilbud, der trænger til modernisering. Socialforvaltningen vil ligeledes på mødet præsentere moderniseringsbehovene for nogle af de sager, der foreslås prioritereret ved budgetforhandlingerne.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget drøfter moderniseringsplanen for Socialforvaltningens tilbud.
Problemstilling
Socialforvaltningen råder over cirka 125 botilbud og 35 dagtilbud. Samlet er der cirka 3.200 døgnpladser og 770 dagtilbudspladser. Af det samlede antal botilbud er der 48 almene tilbud og cirka 1.240 pladser i alment byggeri. De resterende cirka 1.960 pladser er i kommunale eller selvejende tilbud og moderniseringsplanen er primært rettet på de kommunale eller selvejende tilbud, hvor Københavns Kommune ligeledes har ansvaret for bygningernes vedligehold.
Socialforvaltningens botilbud er borgerens hjem i kortere eller længere perioder af borgerens liv og skal fungere som en hjemlig ramme for borgerens dagligdag og rutiner. Socialforvaltningens indsatser til borgerne har fokus på at styrke borgerens egen mestring og mulighed for et selvstændigt, aktivt og værdigt liv. Det forudsætter moderne fysiske rammer, der understøtter de faglige tilgange og lever op til borgernes forventninger til, hvad et hjem eller en meningsfuld hverdag er. En række af kommunens bygninger er ikke tidssvarende og lever ikke i tilstrækkelig grad op til de forventninger og krav, man som borger vil have til sin boliger og dagtilbud, ligesom de ikke giver optimale rammer for det social- og sundhedsfaglige arbejde med borgerne. Der er fx tale om tilbud med nedslidt bygningsmasse, hvor flere borgere deles om bad og toilet og endnu flere deles om fælleskøkkener.
Det er forhold, som kan ses i de løbende tilsyn fra Socialtilsynet og Arbejdstilsynet og som i visse tilfælde har udløst påtaler eller påbud. Der er fortsat et behov for at imødegå og imødekomme påtaler og kritik fra Socialtilsynet og Arbejdstilsynet, inden der bliver udstedt påbud, der i værste fald kan betyde hel eller delvis lukning af tilbud.
Lovgivningen stiller ikke direkte krav til rammerne for botilbud på socialområdet. Dog er det i principafgørelsen fra Ankestyrelsen 97-17 (der har status af lovkrav) bl.a. blevet fremhævet, at længerevarende botilbud (jf. § 108 i Serviceloven) skal indrettes, så de understøtter målgruppens behov og formålet med indsatsen. De fysiske rammer skal tilgodese borgernes trivsel og tryghed samt ret til privatliv, og det fremhæves bl.a., at boligen skal forsynes med eget bad og toilet. Ankestyrelsens principafgørelse, samt Socialforvaltningens erfaringer fra de løbende tilsyn af vores tilbud fra hhv. Social- og Arbejdstilsynet, er således med til at give et pejlemærke for, hvad rammerne for Socialforvaltningens tilbud fremover skal leve op til. Forvaltningen ser en tendens til, at Socialtilsynet har øget deres fokus på rammerne for borgernes boliger og forstærket deres kritik af boligforholdene på de kommunale botilbud, eksempelvis påtaler vedrørende små utidssvarende boliger eller fælles bad/toiletforhold.
Løsning
Borgerrepræsentationen vedtog med Budget 2017, at der til Budget 2018 skulle udarbejdes en moderniseringsplan for Socialforvaltningens bygninger. Det skete med inspiration fra moderniseringsplanerne for skoler og plejeboliger. Til Budget 2018 blev der derfor fremlagt en samlet sag med oplæg til en 10-årig moderniseringsplan for gennemgang af alle ejendomme, hvor Socialforvaltningen har til huse. Planen omhandlede alle typer af lejemål på socialområdet, herunder kommunens egne ejendomme, tredjemands lejemål samt selvejende institutioner mv.
Fra 2018 og frem er der givet plan- og anlægsbevillinger til modernisering af 12 konkrete tilbud, hvor sagerne aktuelt er igangværende eller afsluttet. Derudover er der givet fire planlægsbevillinger til modernisering af yderligere fire konkrete tilbud, som forvaltningen forventer at søge anlægsmidler til i forbindelse med kommende budget- eller overførselssager. I alt er der siden Budget 2018 indtil videre bevilget cirka 1,2 mia. kr. til de i alt 16 tilbud.
Moderniseringsplanen er generisk og opdateres løbende, så det er de relevante moderniseringsbehov, der løftes i forbindelse med de politiske forhandlinger. Socialforvaltningen har identificeret ca. 15-20 botilbud, som har de største moderniseringsbehov. I forbindelse med de kommende budgetforhandlinger vil Socialforvaltningen løbende lægge disse moderniseringsbehov op til en prioritering indenfor indeværende valgperiode. Med udgangen af 2025 vil der således forventeligt være givet plan- og anlægsbevillinger til modernisering af samlet ca. 30-35 tilbud, ud af Socialforvaltningens i alt ca. 125 botilbud, svarende til ca. 25 %.
Udvælgelsen af moderniseringsforslag, som har været lagt op til politisk prioritering, har primært taget udgangspunkt i den moderniseringsplan, der blev vedtaget med Budget 2018, hvor bølge 1 omfattede døgntilbud, bølge 2 dagtilbud mv. Moderniseringsplanen har indtil videre fokuseret på de døgndækkede tilbud, hvor borgerne opholder sig det meste af tiden. Socialforvaltningen oplever et fortsat behov for at prioritere modernisering af botilbud i den kommende periode, medmindre der er tungtvejende faglige årsager til, at prioriteringen i konkrete tilfælde bør være anderledes.
De viste eksempler i bilag 1 tager derfor også særligt sit udgangspunkt her. Bilaget viser eksempler på nogle af de tilbud, hvor der er/eller har været behov for modernisering, bl.a. ift. boligstørrelse, fællesarealer, adgang til bad og toilet og køkken.
Socialforvaltningens botilbud er borgerens hjem i kortere eller længere perioder af borgerens liv og skal fungere som en hjemlig ramme for borgerens dagligdag og rutiner. På voksenområdet bor borgerne gennemsnitligt ca. tre-fem år på et midlertidigt botilbud, mens opholdet på et længerevarende botilbud kan være livslangt. Botilbud skal være hjemlige og give borgeren en tryg base at udvikle en meningsfuld tilværelse i. Botilbuddenes indsatser tager udgangspunkt i rehabilitering og i at styrke borgernes mulighed for et selvstændigt liv. Det kan f.eks. være, at borgeren i et botilbud har mulighed for at træne færdigheder som at lave sin egen mad, tøjvask, rengøring og personlig hygiejne, der på sigt kan føre til, at borgeren kan bo i egen bolig.
I planlægningen af moderniseringsprojekter bliver det bl.a. undersøgt, om det er mest hensigtsmæssigt at modernisere de eksisterende rammer, nedrive eksisterende byggerier og bygge nyt eller etablere eksisterende kapacitet på en ny matrikel.
Økonomi
Der er ikke økonomiske konsekvenser forbundet med sagen.
Videre proces
Socialforvaltningen vil løbende opdatere Moderniseringsplanen frem mod de politiske forhandlinger om henholdsvis budget og overførselssager. Fokus i opdateringen vil primært være på sager, der skal prioriteres i forhandlingerne i indeværende valgperiode. På baggrund af de opdaterede moderniseringsbehov vil Socialforvaltningen præsentere budgetnotater, der kan indgå i de politiske forhandlinger.
Mikkel Boje
/ Anders Johannes Kristensen
Beslutning
Indstillingen blev drøftet.
Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling.