Mødedato: 20.04.2016, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Orientering om resultatet af Socialforvaltningens undersøgelse af Sundbygård og Sundbygårdsvej

Se alle bilag

Orientering om resultatet af Socialforvaltningens undersøgelse af Sundbygård og Sundbygårdsvej.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager orienteringen om resultatet af forvaltningens undersøgelse af Sundbygård og Sundbygårdsvej til efterretning

Problemstilling

Socialtilsynet kom i december 2015 med en tilsynsrapport for Sundbygård (som nu hedder Sundbygård og Sundbygårdsvej), der indeholder tre vilkår for godkendelsen af tilbuddet:

  • Ny målgruppebeskrivelse med redegørelse for, at metoder og pædagogisk indsats egner sig til borgere med udadreagerende adfærd, misbrugsproblemer og behandlingsdom. Opdatering af beskrivelsen på Tilbudsportalen.
  • Opdeling af økonomien med delbudget for hhv. Sundbygård og Sundbygårdsvej. Desuden redegørelse for de borgerbetalinger, der fremgår af budgettet.
  • Udarbejdelse af ansøgning til Socialtilsynet om opdeling i to selvstændige botilbud.

Socialtilsynet peger derudover på en række udviklingspunkter for de to botilbud. Det drejer sig bl.a. om større fokus på overgreb imellem beboerne, inddragelse i fællesskaber og beskæftigelse for beboerne og prioritering af dokumentation. Arbejdstilsynet har efterfølgende været på tilsyn den 14. marts 2016 og givet et strakspåbud til Sundbygård og Sundbygårdsvej. Det indebærer, at medarbejderne ikke må arbejde alene, hvis der er risiko for vold. Arbejdstilsynet har godkendt de initiativer, der efterfølgende er sat i værk.

Sundbygård har flere gange tidligere fået en grøn smiley fra Arbejdstilsynet og derudover er Socialtilsynet også kommet med en positiv tilbagemelding efter et uanmeldt tilsyn i november 2014.

På baggrund af Socialtilsynets seneste kritikpunkter, har forvaltningen iværksat en bred undersøgelse af Sundbygård og Sundbygårdsvej. Undersøgelsen inddrager kendte data i form af f.eks. trivselsundersøgelser og sygefraværsstatistik. Derudover bygger undersøgelsen på en kulturanalyse med observationer og interviews med borgere, pårørende, medarbejdere og ledere.

Løsning

Forvaltningen har handlet på Socialtilsynets vilkår for godkendelsen og indsendt en redegørelse for de social- og sundhedsfaglige indsatser for beboere med udadreagerende adfærd, misbrugsproblemer og behandlingsdom. Forvaltningen har indsendt nye oplysninger til Tilbudsportalen ift. målgruppe og økonomi, og der er søgt om godkendelse af opdeling af Sundbygård i to selvstændige tilbud – ”Sundbygård” og ”Sundbygårdsvej”.

Begge botilbud er i gang med de udviklingsområder, som Socialtilsynet peger på. Forvaltningens undersøgelse har dog vist, at der er behov for yderligere tiltag ift. ensomhed, ledelse, sikkerhed og dokumentation, som uddybes i det følgende.

Ensomhed

Forvaltningens undersøgelse viser, at der er flere af beboerne på Sundbygård og Sundbygårdsvej, der er ensomme og som føler sig alene og isolerede. Der iværksættes et udviklingsprojekt på Sundbygård og Sundbygårdsvej for at minimere beboernes oplevelse af ensomhed. De konkrete initiativer afhænger af beboernes behov, men det kan f.eks. være fælles aktiviteter i afdelingerne, besøgsvenner i botilbuddene eller match mellem frivillige og beboere for at skabe socialt samvær uden for botilbuddet.

Forvaltningen vil entrere med en organisation, der arbejder med frivillige og har kendskab til målgruppen, om at etablere en frivillig indsats på de to botilbud. De frivillige skal især hjælpe beboerne med at opsøge aktiviteter i lokalsamfundets som f.eks. kultur- eller sundhedsaktiviteter. Forvaltningen afsætter 0,3 mio. kr. årligt, så organisationen kan ansætte en koordinator på halv tid, der kan stå for indsatsen.

Ledelse

Center Amagers ledelse og administration flytter væk fra Sundbygård til Hans Bogbinders Alle eller til anden placering på Amager sammen med Region Hovedstadens distriktspsykiatri på Amager. Formålet er at styrke den fælles koordinerende indsats for de borgere, der har behov for en socialpsykiatrisk indsats og psykiatrisk behandling.

Flytningen er desuden med til at tydeliggøre ansvars- og opgavefordelingen mellem centerledelsen og ledelsen på de to botilbud. De lokale botilbudsledere får dermed mere rum til at sætte fokus på faglig ledelse og udvikling og kan sikre en god balance mellem den pædagogiske indsats og dokumentation af indsatsen. Derudover skifter botilbuddetSundbygård” navn til ”Røde Mellemvej” og får således et navn, der tydeligt adskiller sig navnet på botilbuddetSundbygårdsvej”. Det kan også hjælpe med at tydeliggøre, at der er tale om to selvstændige botilbud.

Sikkerhed

Socialtilsynet har skrevet, at man ikke er sikker på, om metoderne og den pædagogiske indsats på Sundbygård og Sundbygårdsvej er egnet til borgere med behandlingsdom, udadreagerende adfærd og misbrugsproblemer. Center Amager har derfor afleveret en handleplan til Socialtilsynet, som beskriver, hvordan der arbejdes med disse målgrupper.

Forvaltningen er i gang med en analyse af sikkerheden på tværs af de socialpsykiatriske botilbud, herunder Sundbygård og Sundbygårdsvej. Analysen ser på de nuværende sikkerhedsprocedurer og udfordringerne med beboere, der udgør en særlig risiko. I den forbindelse vil forvaltningen udvikle det nuværende arbejde med risikovurdering af borgerne, så der, udover Brøset Violence Checklist, også inddrages andre metoder og vurderingsredskaber. Desuden vil forvaltningen udbygge samarbejdet med psykiatrien og Kriminalforsorgen om de beboere, hvor der er særlige udfordringer.

Sundbygård og Sundbygårdsvej vil der derudover være fokus på bl.a. kompetencer i konflikthåndtering, recovery-tilgangen og hvordan forskellige faglige metoder kan bruges til at understøtte beboernes behov.  

Dokumentation

Medarbejdere og ledere på Sundbygård og Sundbygårdsvej er enige om, at dokumentation er vigtigt for det faglige arbejde, men at den fylder for meget og skal nedbringes. Det gælder særligt kvalitetssikring og revurdering af de pædagogiske sundhedsplaner hver fjerde måned, hvor ledelsen gennemgår medarbejdernes dokumentation og vurderer den på en skala fra et til ti.

Sundbygård og Sundbygårdsvej skal evaluere de nuværende procedurer for kvalitetssikring og finde en metode, der opleves mere udviklende og anerkendende for medarbejderne og mindre tidskrævende for lederne. Feedback med tal i forbindelse med kvalitetssikringen afskaffes med det samme. Socialforvaltningen har også iværksat en undersøgelse af forvaltningens samlede dokumentationsarbejde, og vil implementere resultaterne på Sundbygård og Sundbygårdsvej.

Den mindre dokumentation skal give plads til, at ledelsen på de to botilbud kan fokusere på kulturen. Det gælder særligt den ene afdeling på Sundbygård, som har brug for et generelt løft på flere områder. Forvaltningen iværksætter derfor et udviklingsprojekt, som skal styrke samarbejdet og dialogen med beboerne, skabe mere hyggelige rammer og fællesskaber og forbedre medarbejdertilfredsheden.

Økonomi

Der afsættes 0,3 mio. kr. til en frivillig indsats på Sundbygård og Sundbygårdsvej, som skal modvirke ensomhed. De 0,3 mio. kr. finansieres inden for Socialudvalgets egen ramme på bevillingsområde borgere med sindslidelser.

Videre proces

Socialforvaltningen arbejder videre med de beskrevne initiativer.

 

Nina Eg Hansen

/Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Vicekontorchef Eva Stokbro Jensen og kontorchef Jan Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top