Udpegning af nyt frivilligråd for perioden 2021-2024
Resumé
Primo 2021 skal der udpeges organisationer, som skal repræsenteres i Frivilligrådet i perioden 2021-2024. Derudover skal der udpeges en formand. Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde (Frivilligrådet) i Københavns Kommune udpeges for fire år ad gangen, og den nuværende funktionsperiode udløber ved årsskiftet 2020.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at Frivilligrådet består af repræsentanter fra følgende organisationer: Fakti, Frivilligcentrene i København, Indvandrer Kvindecentret, Kirkens Korshær København, Kofoed Skole, Kringlebakken, Lavuk Entertainment, Muhabet, NABO Østerbro, Red Barnet Ungdom, Røde Kors Hovedstaden, Settlementet, Sind Ungdom København, Værestedet Linje 14, Weshelter
-
at Pernille Scheel (Røde Kors Hovedstaden) udpeges som formand for Frivilligrådet i perioden 2021 – 2024.
Problemstilling
Frivilligrådets opgave er at være et samlet talerør og en formel indgang til medindflydelse på de kommunale indsatser på socialområdet, som indebærer samarbejde med civilsamfund, NGO’er og frivillige foreninger. Herudover kan rådet bidrage til en kvalificering af kommunens arbejde med civilsamfundsinddragelse indenfor hele det sociale område. Rådet skal repræsentere viden og erfaring om frivilligt arbejde og samarbejde mellem civilsamfundsorganisationer og kommunale instanser i København fra et frivilligperspektiv såvel som et fagligt perspektiv.
Det er Borgerrepræsentationen, der efter indstilling fra Socialudvalget, udpeger Frivilligrådets medlemsorganisationer og formand. Rådet udpeger selv sin næstformand.
Frivilligrådet udpeges for fire år ad gangen og rådets første funktionsperiode løb fra 2017 - 2020. Dermed skal Borgerrepræsentationen i starten af 2021 udpege de organisationer, der skal repræsenteres i Frivilligrådet i perioden 2021-2024, samt en formand fra en af disse organisationer.
Løsning
Sammensætning af Frivilligrådet
Når Frivilligrådets medlemmer udpeges, skal det tilstræbes, at rådet repræsenterer erfaringer med det konkrete arbejde som frivillig såvel som faglig viden om samskabelse, civilsamfundsinddragelse, frivilligt arbejde, brugerinddragelse og samarbejde mellem forskellige aktører i København, jf. Frivilligrådets vedtægter § 4, stk. 3.
Socialforvaltningen lægger desuden vægt på, at medlemmerne tilsammen repræsenterer mangfoldigheden indenfor det frivillige sociale område, fx ved at de deltagende organisationer og foreninger tilsammen favner alle typer udsathed såvel som alle typer frivilligt arbejde, jf. Frivilligrådets vedtægter § 4, stk. 5. Socialforvaltningen lægger derudover vægt på, at medlemmerne repræsenterer mangfoldighed i forhold til etnicitet, køn, alder mv. og/eller gennem viden om betydningen af spredning i etnicitet, alder mv. indenfor det frivillige sociale arbejde, jf. Frivilligrådets vedtægter § 4, stk. 6.
Medlemmer
Socialudvalget skal tage stilling til hvilke organisationer, der fremadrettet skal repræsenteres i Frivilligrådet.
Game Streetmekka har som den eneste organisation udtrykt ønske om ikke at fortsætte i Frivilligrådet. Socialforvaltningen anbefaler at de øvrige medlemmer fortsætter i Frivilligrådet. Socialforvaltningen anbefaler dermed, at følgende organisationer genudpeges for Frivilligrådets kommende funktionsperiode:
Fakti |
NABO Østerbro |
Frivilligcentrene i København |
Red Barnet Ungdom |
Indvandrer Kvindecentret |
Røde Kors Hovedstaden |
Kirkens Korshær København |
Settlementet |
Kofoed Skole |
Sind Ungdom København |
Kringlebakken |
Værestedet Linje 14 |
Lavuk Entertainment |
Weshelter |
Muhabet |
|
En genudpegning af alle de eksisterende medlemsorganisationer vil styrke kontinuiteten i Frivilligrådets arbejde samt give mulighed for at bibeholde og styrke det eksisterende samarbejde i Frivilligrådet.
I det nuværende Frivilligråd deltager Fakti, Indvandrer Kvindecentret og Kringlebakken ved skiftevis at besidde én plads i Frivilligrådet, et år ad gangen. Disse tre organisationer har udtrykt ønske om hver at få en permanent plads i rådet, da det vil sikre kontinuitet i deres arbejde i rådet. Frivilligcentrene i København har ligeledes udtrykt ønske om at få en ekstra plads, så de fremover har to pladser, som besættes i årlig rotation mellem centrene. De øvrige organisationer i rådet bakker op om disse ønsker, som rådet vurderer vil skabe større kontinuitet i rådets arbejde.
Frivilligrådets ønske indebærer, at Frivilligrådet udvides til 16 organisationer. En sådan udvidelse forudsætter derfor en ændring af Frivilligrådets vedtægter, da § 4 i de gældende vedtægter fastlægger, at rådet skal bestå af 10 til 15 organisationer.
Formand
Den nuværende formand for Frivilligrådet Robert Olsen (Kofoed Skole) har bekendtgjort, at han ikke ønsker at fortsætte som formand i Frivilligrådet. Socialforvaltningen indstiller, at Pernille Scheel (Røde Kors Hovedstaden) udpeges som formand for Frivilligrådet i perioden 2021 – 2024.
I udpegningen af formanden har Socialforvaltningen lagt vægt på, at personen har et indgående kendskab til frivilligområdet samt de personlige og faglige kompetencer, der kræves for at kunne varetage rollen som formand. Desuden lægger forvaltningen vægt på, at det vil styrke rådets arbejde, at et siddende medlem overtager formandsposten i næste periode.
Pernille Scheel ønsker at indtræde som formand for Frivilligrådet, og er ved afstemning i det nuværende Frivilligråd blevet valgt som rådets foretrukne kandidat. Robert Olsen fortsætter som formand, indtil det nye Frivilligråd kan konstituere sig.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil den blive forelagt Borgerrepræsentationen den 4. marts 2021, hvorefter det nye Frivilligråd kan konstituere sig.
Mikkel Boje
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen.
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.