Håndtering af sociale klausuler i Socialforvaltningen
Resumé
Socialudvalget skal drøfte Socialforvaltningens kontrol med private leverandører, og hvilke muligheder Socialforvaltningen har for økonomisk tilsyn. Socialudvalget vedtog den 26. august 2020 et medlemsforslag stillet af Enhedslisten og SF om en række krav vedrørende private leverandører.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager Socialforvaltningens tiltag ift. kontrol med private leverandører og rammerne herfor til efterretning.
- at Socialudvalget godkender at medlemsforslaget af 26. august 2020, jf. bilag 1, hermed er håndteret.
Problemstilling
Socialforvaltningen anvender private leverandører til en lang række af ydelser, herunder private dagbehandlingstilbud. Den økonomiske kontrol kan udføres på forskellige måder, og Socialforvaltningen arbejder med dette i selve forhandlingssituationen med leverandørerne.
Socialudvalgt vedtog den 26. august 2020 et medlemsforslag fra Enhedslisten og SF vedrørende sociale klausuler, kommunalt dagbehandlingstilbud mv., som indeholdt 5 punkter, jf. bilag 1.
Løsning
Socialforvaltningen har håndteret 1. at-punkt i forslaget vedr. brev til Socialministeren, som blev afsendt d. 9. september 2020. Brevet er vedlagt som bilag 2.
Den generelle håndtering af samarbejdet og udfordringerne med de private aktører vurderer Socialforvaltningen primært kan håndteres indenfor rammerne af smartere indkøb. Så det er i håndteringen og forhandlingen af indkøbet at eventuelle udfordringer løses.
I forhold til medlemsforslagets 2. og 3. at-punkt organiserede forvaltningen sammen med Børne- og Ungdomsforvaltningen, at kommunens CSR-enhed på fællesmøde mellem Socialudvalget og Børne-og Ungdomsudvalget den 25. november 2020 redegjorde for kommunens muligheder set fra et CSR-perspektiv. Forvaltningen overholder kommunens vedtagne retningslinjer på CSR-området i sine kontrakter og den seneste rammeaftale på området. Det vil sige at rammeaftalen indeholder arbejdsklausul og CSR-bilag. Kontrollen af arbejdsklausulen ligger i CSR-enheden.
I forhold til inddragelse af Intern Revision bemærkes, at Intern Revision i sin rapport fra 8. juni 2020 anbefaler, at Socialforvaltningen foretager indkøbene på vilkår som sikrer, at kommunen køber ydelserne bedst og billigst, og at det i kontrakterne er tydeligt, hvilke ydelser der aftales, hvordan de enkelte delydelser er prissat og hvordan prisen reguleres. Socialforvaltningen arbejder netop med den del i de forhandlingsforløb, der gennemføres med de private leverandører. Socialforvaltningen har benyttet sig af forskellige kontaktretlige greb, for at sikre gennemsigtighed i priserne på ydelserne.
I forlængelse heraf kan anføres, at Socialudvalget i 2019 besluttede et investeringsforslag, hvor der blev oprettet en central indkøbsfunktion, der via en struktureret datatilgang skal gennemgå kontrakter med private leverandører for at opnå den bedste pris for den ønskede ydelse, enten via forhandling eller udbud. I 2020 har Socialforvaltningen derfor arbejdet målrettet med forhandling af priser og vilkår. Heri indgår, at forvaltningen beder om udlevering af dokumentation for udvalgte udgifter, der ligger til grund for den omkostning, som faktureres til forvaltningen.
Derudover har Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indgået en rammeaftale med 17 andre kommuner på dagbehandlingsområdet efter udbud af opgaven. Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder sammen om den økonomiske opfølgning på leverandører på dagbehandlingsområdet og har i fællesskab udarbejdet et koncept herfor.
Det bemærkes, at det af Intern Revisors ovennævnte rapport fremgår, at ”IR vurderer, at de anførte tiltag vil reducere de identificerede risici.” Der henvises her til den samlede handleplan, som forvaltningen har formuleret og iværksat som følge af kritikken fra Intern Revision.
I forhold til medlemsforslaget 4. at-punkt om et forslag til oprettelse af et kommunalt drevet dagsbehandlingstilbud udarbejdede forvaltningen sammen med Børne- og Ungdomsforvaltningen et budgetforslag herom forud for budgetforhandlingerne i efteråret for budget 2021. Københavns Kommune driver to dagbehandlingstilbud selv.
I forhold til medlemsforslagets 5. at-punkt om samarbejde med non-profit aktører bemærkes, at Socialforvaltningen i dag i vidt omfang samarbejder med non-profit aktører på dagbehandlingsområdet. 70-80 % af børnene i Københavns Kommune, som er omfattet af dagbehandlingsområdet, går på de private dagbehandlingstilbud, der er på den rammeaftale, der blev indgået efter endt udbud i 2020. Københavns Kommune er bundet af aftalen og de leverandører, der har vundet udbuddet. Af dem er tre ud af syv leverandører selvejende institutioner og derved non-profit-virksomheder. Dette regulerer dog ikke lønningerne for medarbejdere og ledere, men regulerer udelukkende om der kan tages overskud ud eller ej. Opfølgningen på dette ligger i det fælles koncept for økonomisk kontrol.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Forvaltningen fortsætter arbejdet med forhandlingsforløb og økonomisk kontrol af de private leverandører.
/ Lone Berner Wolff
Beslutning
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning, mens 2. at-punkt blev godkendt.
Det Konservative Folkeparti og løsgænger Kåre Traberg Smidt havde en protokolbemærkning, som Venstre tilsluttede sig:
Venstre, Konservative og løsgænger Kåre Traberg Smidt synes forslaget er for vidtgående, da det begrænser initiativet hos det private erhvervsliv og stiller mere omfattende krav til private leverandører end til kommunens egne. Vi har tillid til, at private virksomheder driver deres virksomhed i overensstemmelse med kommunens CSR politik. Venstre, Konservative og løsgænger Kåre Traberg Smidt mener, at et skærpet tilsyn vil være tilfredsstillende. Herudover bedes forvaltningen undersøge, om det er lovmedholdeligt, at forvaltningen udbeder sig adgang til virksomheders lønsedler for alle ansatte.
Kontorchef Lone Berner Wolff deltog under punktets behandling.