Mødedato: 20.01.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Første status for omlægning af misbrugsområdet

Se alle bilag

Socialudvalget forelægges første status for implementering af den nye organisering af misbrugsområdet. 

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager forvaltningens første status for omlægning af misbrugsområdet til efterretning.

Problemstilling

Socialudvalget godkendte på mødet den 10. juni 2015 den fremtidige organisering af misbrugsområdet herunder, at Socialforvaltningen skal give en halvårlig status for implementeringen af den fremtidige organisering.

Derudover blev følgende besluttet:

  • At Udsatterådet inddrages i udviklingen af målsætninger for Behandlingscentret og i etableringen af det nyfusionerede og det lavintensive tilbud

  • At brugerperspektivet i Behandlingscentret sikres gennem nedsættelse af et centerråd af brugere

  • At Behandlingscentret inviterer Brugerforeningen og Brugernes Akademi til at samskabe om udviklingen af aktiviteter for brugerne i behandlings- og substitutionssøjlen

  • At forvaltningen tager initiativ til at samskabe om udvikling af tilbud og aktiviteter med relevante frivillige organisationer

  • At Socialforvaltningen følger de udsatte borgere, der bliver berørt af den fremtidige organisering af misbrugsområdet.   

Løsning

I denne første status for implementeringen redegør forvaltningen for de fokuspunkter som udvalget bad forvaltningen om at følge op på.

Helt overordnet forløber implementeringen af den fremtidige organisering af misbrugsområdet planmæssigt. De fysiske placeringer for de kommende behandlingsenheder er på plads og udviklingen af de to nye specialtilbud for hhv. de bedst fungerende borgere i substitutionsbehandling og de mest udsatte borgere er igangsat. Med bred inddragelse af medarbejdere og ledere er der bl.a. udviklet koncepter for en styrket straksbehandling, ungebehandling og gruppebehandling i det kommende behandlingscenter. Der har været afholdt navnekonkurrence og med inddragelse af Udsatterådet er det besluttet, at centret fremadrettet skal hedde "Center for Rusmiddelbehandling København". De seks behandlingsenheder skal fremover hedde "Rusmiddelbehandling Hørsholmsgade" , "Rusmiddelbehandling Ørnevej" osv.  

Se i øvrigt bilag 1 for grafisk fremstilling af den nye organisering.

Borgeren i omlægningen
En enhed (Modtageenhed Nord) flyttede allerede i midten af oktober og her er flytningen forløbet godt. Borgerne indskrevet i enheden har givet udtryk for, at de var velinformerede om flytningen og det er medarbejdernes oplevelse, at borgerne også har været trygge i flytteprocessen. For borgerne har det været afgørende at få klarhed over, hvornår flytningen skulle ske, hvor de skulle henvende sig og til hvem. For at de mest udsatte borgere også skulle opleve tryghed under flytningen blev der gjort en særlig indsats såsom ekstra mundtlig kommunikation om flytningen og der blev lavet en følgeordning til det nye behandlingssted for de borgere med behov herfor. 

Alle borgere indskrevet i de nuværende behandlingsenheder er flyttet til de nye enheder. Indtrykket er, at borgerne har været trygge ved overflytningen til en ny behandlingsenhed. For de borgere, der er indskrevet i behandling og som endnu ikke er flyttet til en ny behandlingsenhed er der udarbejdet skriftlig information i form af plancher, som er hængt op på enhederne og pamfletter, som er blevet udleveret til borgerne. Den skriftlige information er blevet fulgt op af samtaler med borgerne, og ved at medarbejderne har stået til rådighed for spørgsmål. Derudover er der blevet  afholdt informationsmøder for de indskrevne borgere på nogle enheder.

Inddragelse og samarbejde med Udsatterådet, brugerforeninger og frivillige aktører
Forvaltningen har, i overensstemmelse med Socialudvalgets beslutning 10. juni 2015, inddraget Udsatterådet i implementeringsprocessen. I september 2015 blev der etableret en Dialoggruppe med repræsentanter fra Udsatterådet, der følger og inddrages i omlægningsprocessen, herunder sparring til informationsmateriale til brugerne. Gruppen mødes, efter ønske fra Udsatterådet, en gang i kvartalet. Medlemmer fra Udsatterådet er også inddraget i udviklingen af både det lavintensive behandlingstilbud og det specialiserede tilbud til de mest udsatte borgere.

Center for Rusmiddelbehandling København er i dialog med de to brugerforeninger og vil også invitere til samskabelse om udvikling af aktiviteter for brugerne i behandlings- og substitutionssøjlen.

Når det nye center primo 2016 er i drift, vil der blive nedsat et Centerråd bestående af brugere. Udsatterådet vil blive inddraget i etableringen.

I 2016 vil Center for Rusmiddelbehandling København også etablere et samarbejdsforum med frivillige aktører på området, som centret kan inddrage i den videre udvikling af centrets aktiviteter og indsatser. Udsatterådet vil også blive inddraget i udviklingen af dette forum.

Udviklingen af de to specialiserede behandlingstilbud
Udviklingen af et lavintensivt tilbud for de mest velfungerende borgere i substitutionsbehandling er igangsat. Der har i efteråret 2015 været møder med de tre læger fra lægeklinikken Turesensgade, hvor det bl.a. er blevet drøftet, hvordan der frem mod juni 2017 sikres en god flytning for borgerne fra lægeklinikken til det nye tilbud. Det lavintensive behandlingstilbud forankres på Behandlings- og substitutionsenhed Vest på Vigerslevs Allé 1 og vil, efter ønske fra borgerne, få selvstændig indgang. 

Det specialiserede tilbud til de mest udsatte borgere vil være etableret ultimo juni 2016 og ligge på Forchhammersvej. Borgerne på ambulatoriet Forchhammersvej er glade for, at det nye tilbud skal ligge på Forchhammersvej. Hvorimod borgerne fra ambulatoriet i Classensgade er mere bekymrede for fremtiden. For borgerne i begge tilbud fylder spørgsmål som, hvilke lokaler skal tilbuddet ligge i? Hvor mange borgere vil være tilknyttet tilbuddet og hvilke indsatser vil der være? Alle medarbejdere og ledere fra både Ambulatoriet Classensgade og Forchhammersvej har været i en minipraktik hos hinanden i 2-3 dage. I januar vil der være en besøgsdag for borgerne indskrevet i ambulatoriet Classensgade på Forchhammersvej. Derudover vil borgerne i den kommende tid blive inddraget i arbejdet med udviklingen af det nye tilbud, bl.a. gennem interview og deltagelse i workshops. Der er ligeledes indledt et samarbejde med Classensgade omkring overdragelsen af medarbejdere herfra. 

Fysisk placering for de nye enheder
Der er udarbejdet en samlet flytteplan for de seks behandlingsenheder og den specialiserede myndigheds- og beskæftigelsesenhed, jf. bilag 2. Tre af behandlingsenhederne varetager behandlingen af hash, alkohol og/eller centralstimulerende stoffer og de øvrige tre enheder varetager behandling af opioider. Den specialiserede myndigheds- og beskæftigelsesenhed dækker myndighedsopgaven på tværs af de seks behandlingsenheder. Flytning af borgere indskrevet i behandling til de nye rusmiddelbehandlingsenheder sker i perioden fra den 12. til 14. januar 2016 på nær enheden Rusmiddelbehandling Prags Boulevard, der først flyttes fra Tycho Brahes Allé til marts/april 2016.

Medarbejdernes fremtidige indplacering og funktion
Der har været en ønskeproces blandt medarbejderne i forhold til kommende arbejdssted. Her kunne medarbejderne ønske fremadrettet arbejdsområde, enhed og arbejdsfunktion.  Ledelsen har ud fra en faglig vurdering for det samlede center, den enkelte enhed og medarbejdernes ønsker, fordelt medarbejderne på de nye enheder. Den 2. november 2015 fik medarbejderne en tilbagemelding fra ledelsen om deres kommende arbejdssted og godt 90 procent af medarbejderne har fået deres ønsker opfyldt inden for de tre valgmuligheder.

Generelt vurderes det, at medarbejderne i store træk har bakket op om omlægningen af området. Der vil i den kommende tid være fokus på medarbejdernes kompetencer og kompetenceudvikling samt understøttelse af fusionsprocessen i de nye enheder.

Fusionsprocessen blev indledt med to temadage i slutningen af 2015 for alle medarbejdere i Center for Rusmiddelbehandling København. Den ene temadag havde fokus på forandring samt information om rusmidler og afhængighed. Her mødte medarbejderne deres nye leder og kollegaer. På den anden temadag var fokus på inddragelse af familien i behandlingen, hvilket er et tværgående fokusområde i centret. Det var den norske psykolog og behandlingschef for Borgestadsklinikken Frid Hansen, der holdt oplæg. Kompetenceudviklingen af medarbejderne vil være målrettet ift. deres funktion. Det kan være kompetenceudvikling ift. gruppebehandling, forskellige rusmidlers virkning og familieorienteret arbejde.

 Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Anden status for implementering af den nye organisering af misbrugsområdet vil blive forelagt udvalget medio 2016. Her vil forvaltningen bl.a. redegøre for, hvordan flytningen af borgere til de nye enheder er forløbet, status på sammenlægningen af alkohol- og stofbehandlingen samt på udviklingen af de to specialiserede tilbud og de tværgående tilbud, herunder inddragelse af relevante interessenter.

 

Anette Laigaard

                                  / Eva Stokbro Jensen          

Beslutning

Konst. kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top