Mødedato: 20.01.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på specialisering af Emdrupgård

I forbindelse med godkendelsen af specialiseringen af Emdrupgård på Socialudvalgsmødet den 27.05.15, bad Socialudvalget om at få forelagt en status på omstillingen af Emdrupgård.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget tager status på omstillingen af Emdrupgård til efterretning.

Problemstilling

Socialudvalget godkendte den 27.05.15 en omstilling af Emdrupgård. Omstillingen betyder, at Emdrupgårds målgruppe er blevet ændret fra at være børn og unge med sociale og emotionelle vanskeligheder og udfordringer til børn og unge med komplekse psykiatriske problemstillinger. Samtidig er Emdrupgård fusioneret med Emdrup Kollegiet, der tidligere hørte under specialinstitutionen Tølløse, og som fysisk er placeret på samme matrikel som Emdrupgård.  Den 1. september 2015 overgik Emdrupgård fra Center for Dag- og Døgninstitutioner for Skolesøgende Børn til Center for Socialpædagogik og Psykiatri, da det er dette center, der har ekspertisen i forhold til børn og unge med komplekse psykiatriske problemstillinger. Socialforvaltningen fremlægger status på omstillingen for Socialudvalget.

Løsning

Omstillingsprocessen er tilrettelagt med fokus på, at:

  • behovene for både den gamle og nye målgruppe af børn og unge tilgodeses i overgangen.
  • børn, unge og forældre oplever tryghed trods forandringer.
  • ledelsen og medarbejderne har en klar retning for omstillingen.

Både den nye og gamle målgruppe af børn tilgodeses i overgangen

Specialinstitutionen Emdrupgård består af en døgnafdeling, et dagbehandlingstilbud og et kollegium. Børn, unge og forældre vil gradvist mærke  forandringerne i forbindelse med omstillingen af Emdrupgård.

Det er primært døgnafdelingen der har mærket omstillingen. Her var ganske få indskrevet, inden børn og unge fra den nye målgruppe flyttede ind. Børn og unge på Kollegiet og dagbehandlingstilbuddet har i første omgang primært oplevet at få nye "naboer". I det følgende gives en kort status på Emdrupgårds tre tilbud. 

Status for døgnafdelingen

Døgnafdelingen er normeret til otte pladser. Aktuelt er der indskrevet fem unge, hvoraf fire falder inden for den nye målgruppe af unge med komplekse psykiatriske problemstillinger. De vurderes at være velplaceret på institutionen. Den unge, der var indskrevet før omstillingen, udskrives i januar måned 2016. Der er i godt samarbejde med den unge og forældrene fundet et tilbud, der imødekommer den unges behov.  

Der visiteres løbende børn og unge fra den nye målgruppe til døgnafdelingen under hensyntagen til de nuværende unge, og i takt med at personalet klædes på til at løfte opgaven med den nye målgruppe, og personalenormeringen falder på plads. Udover den løbende efteruddannelse lærer personalet på døgnafdelingen om arbejdet med den nye målgruppe fra personalet på Emdrup Kollegiet, der i lang tid har arbejdet med målgruppen.  

Status for dagbehandlingstilbud

Dagbehandlingstilbuddet er normeret til 24 pladser. Der er aktuelt 21 børn og unge indskrevet på Emdrupgårds dagbehandlingstilbud.

Omstillingen berører på nuværende tidspunkt ikke de børn og unge, der benytter Emdrupgårds dagbehandlingstilbud. Børne/ungegruppen her er således uændret, og der arbejdes videre som før omstillingen. Eftersom dagbehandlingstilbuddet er en del af det samlede Emdrupgård er forældre og børn naturligvis blevet orienteret om omstillingen i lighed med Emdrupgårds øvrige børn, unge og forældre.

Der er overvejelser om at koble dagbehandlingstilbuddet tættere til Center for Socialpædagogik og Psykiatris øvrige dagbehandlingstilbud, med henblik på at få et mere robust samlet dagtilbud i centeret til børn og unge med komplekse psykiatriske problemstillinger. 

Status for Emdrup Kollegiet

Kollegiet er normeret til otte pladser. Aktuelt er der indskrevet ni unge, som bor i hver sin hybel. Alle unge har komplekse psykiatriske problemstillinger og falder således inden for det samlede Emdrupgårds nye målgruppe. Kollegiet yder som noget nyt desuden støtte til en hjemmeboede ung med komplekse psykiatriske problemstillinger, hvilket ligger i tråd med Tæt på Familiens principper om at lave indsatser i tæt samarbejde med den unges familie og netværk.

Emdrup Kollegiet hørte tidligere til specialinstitutionen Tølløse, der nu er lukket. Kollegiet ligger på samme matrikel som Emdrupgård og fungerer som udslusningsboliger for blandt andet døgnafdelingen på Emdrupgård, med stort fokus på uddannelse og beskæftigelse for de unge. Kollegiet arbejdede også før fusionen med Emdrupgård med målgruppen af unge, der har komplekse psykiatriske problemstillinger.

Nogle af de unge på Emdrup Kollegiet og døgnafdelingen har afsluttet 9. klasse, men er efterfølgende ikke lykkes med at fastholde et beskæftigelsestilbud eller gennemføre en uddannelse. Derfor er pilotprojektet 'In Between' igangsat, med det formål at fastholde de unge i meningsfulde værkstedsaktiviteter, så de forberedes til at kunne gennemføre en uddannelse eller fastholde et job. Projektet er opstartet i december 2015 med etablering af værksteder sammen med et par af de unge. Planen er, at de unge får mulighed for at deltage i værkstedsaktivitet og komme i praktik i lokalområdet. Der er pt. etableret aftale med én virksomhed, der har unge fra Emdrupgård i praktik.

Til at begynde med er In Between et tilbud til de unge på Emdrupgård, men ambitionen er, at det bliver et tilbud til alle unge under Center for Socialpædagogik og Psykiatri, hvis pilotprojektet viser sig at være en succes.

Børn, unge og forældre oplever tryghed trods forandringer

Institutionsledere og afdelingsledere sikrer, at de unge og deres forældre løbende orienteres om omstillingsprocessen. Der er blandt andet afholdt et forældremøde, hvor forældrene fik mulighed for at stille spørgsmål til hvilken betydning omstillingen ville få for deres børn. Der er efterfølgende ikke blevet udtrykt bekymring i forbindelse med, at unge fra den nye målgruppe er flyttet ind på Emdrupgårds døgnafdeling. Den årlige juletræsfest blev afholdt med stor deltagelse af familier med børn og unge på alle Emdrupgårds tre tilbud. 

I dialog med forældrene er det blevet besluttet at oprette et Forældreråd på Emdrupgård, hvilket kan være med til at sikre, at der er en fortsat og god kommunikation mellem forældre og institution.

Dialogen med Emdrupgårds børn og unge om omstillingen er foregået løbende som en del af den daglige snak eller fx i forbindelse med, at en ny beboer er flyttet ind på døgnafdelingen. Der har ikke været konflikter mellem den nye og gamle målgruppe. Børn og unge fra den gamle målgruppe har udtrykt, at de var glade for at få lidt flere bofæller på døgnafdelingen. 

Ledelsen og medarbejderne har en klar retning for omstillingen

Omstillingsprocessen har stort ledelsesmæssigt fokus, både hos institutionsledelsen og hos centerledelsen.

Der har været nedsat en fusionsgruppe, hvor ledelsen samt medarbejdere fra Emdrupgårds tre tilbud har været repræsenteret. Fusionsgruppen har i fællesskab formuleret et værdigrundlag og en ny vision for Emdrupgård. Derudover har fusionsgruppen besluttet de teoretiske og metodiske referencerammer for specialinstitutionen. Ved at inddrage medarbejdere fra alle tre tilbud har man sikret indflydelse og åbenhed i omstillingsprocessen, skabt rum for feedback og sørget for, at alle har været velinformeret om processen. Fusionsgruppens arbejde er afsluttet, og der følges op på målsætningerne for omstillingsprocessen i Emdrupgårds APV.  

Forvaltningen vurderer, at der blandt medarbejdere og ledelse generelt har været  en god stemning omkring oprettelsen af specialinstitutionen Emdrupgård. Enkelte medarbejdere har udtrykt nervøsitet over, hvordan arbejdet med den nye målgruppe vil være, men medarbejderne har været interesseret og indstillet på at lære nye faglige metoder og få nye kollegaer.

Ændringen af Emdrupgårds målgruppe har ikke givet anledning til udskiftning i personalegruppen. Omstillingen af Emdrupgård til en specialinstitution fordrer en øget normering, og der mangler aktuelt at blive ansat en pædagog og en sygeplejerske på døgnafdelingen. Herefter har specialinstitutionen den planlagte normering.  

Med overgangen til Center for Socialpædagogik og Psykiatri er anvendelsen af vidensbaserede metoder skærpet på Emdrupgård, og der er planlagt efteruddannelse af alle Emdrupgårds medarbejdere med start i begyndelsen af 2016. Første opkvalificeringsforløb kører frem til sommer, og et specialiseringsforløb startes i efteråret 2016.  

Udover den planlagte efteruddannelse har videnspersoner fra Faglig Enhed i Center for Socialpædagogik og Psykiatri forestået tre dagskurser for døgnpersonalet på Emdrupgård, hvor de er blevet introduceret til arbejdet med den nye målgruppe.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indskrivningen af børn og unge fra den nye målgruppe på døgnafdelingen fortsætter, og alle institutionens medarbejdere forventes at have gennemført efteruddannelsesforløbene primo 2017.

 

Anette Laigaard

                                 / Mie Rohde Laursen

 

Beslutning

Vicekontorchef Mie Rohde Laursen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top