Mødedato: 20.01.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Overblik over den økonomiske situation i Socialforvaltningen

Se alle bilag

Jævnfør Københavns Kommunes effektiviseringsstrategi skal alle forvaltningerne tilsammen finde effektiviseringer for 312 mio. kr. til omprioritering i de årlige budgetforhandlinger. Herudover indebærer Finanslov 2016 blandt andet, at kommunerne pålægges et årligt såkaldt omprioriteringsbidrag på 1 pct. til Staten i 2017, 2018 og 2019. I det følgende orienteres om Socialforvaltningens vurdering af Socialudvalgets økonomiske situation i forbindelse med Socialudvalgets budgetdrøftelser til Budgetforslag 2017.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager Socialforvaltningens vurdering af Socialudvalgets økonomiske situation i forbindelse med Socialudvalgets Budgetforslag 2017 til efterretning.

Problemstilling

Omprioriteringsbidraget til Staten i Finanslov 2016 indebærer en reduktion på 1,1 pct. i de kommunale serviceudgifter i 2017, 2018 og 2019. Dermed skal de kommunale udgifter reduceres med samlet ca. 2,4 mia. kr. årligt på landsplan. For Københavns Kommunes vedkommende svarer omprioriteringsbidraget til 247 mio. kr. årligt.

Omprioriteringsbidraget ligger udover de årlige effektiviseringer på 312 mio. kr. (2017-pl), som forvaltningerne i Københavns Kommune hvert år tilvejebringer i henhold til effektiviseringsstrategien for at håndtere interne demografiske udfordringer og muliggøre nye initiativer i kommunen.

Økonomiforvaltningen har i notat af 25. november 2015 orienteret Økonomiudvalget om Finanslov 2016, og herunder omprioriteringsbidraget. Økonomiforvaltningen anfører, at såfremt der fortsat skal være mulighed for at omprioritere midler til dækning af merudgifter ved den demografiske udvikling samt til omprioritering til nye aktiviteter svarende til niveauet i de foregående år, vil der være et effektiviseringsbehov i størrelsesordnen 500-540 mio. kr.

Omprioriteringsbidraget må dermed forventes at medføre et forhøjet effektiviseringsbehov i Socialforvaltningen end tilfældet har været i de foregående år.

Løsning

Det konkrete effektiviseringsbehov i Københavns Kommune for 2017 fastlægges af Økonomiudvalget i Indkaldelsescirkulæret for Budget 2017, der behandles på udvalgets budgetseminar i januar 2016.

Med udgangspunkt i Økonomiforvaltningens udmelding og i de fordelingsnøgler for effektiviseringer, der hidtil har været gældende i Københavns kommune, vurderer Socialforvaltningen, at Socialudvalgets effektiviseringsudfordring til Budget 2017 vil udgøre i størrelsesordenen 110-115 mio. kr. mod et niveau på ca. 60-70 mio. kr. i de seneste års budgetforslag.

Et effektiviseringskrav i den størrelsesorden vil udgøre en betydelig udfordring for Socialforvaltningen. De seneste års budgetoverholdelse har forudsat en meget stram styring og visitationspraksis, og et serviceniveau, der er under pres som følgende af stigende efterspørgsel indenfor alle de store målgrupper. Finanslovens øvrige elementer i form af kontanthjælpsændringer mv. vil yderligere bidrage til at skærpe udfordringen.

Bilag 1 redegør mere detaljeret for forventningerne til de kommende års effektiviseringskrav, og mulige konsekvenser heraf.

Som et element i det besluttede omprioriteringsbidrag indgår, at de på landsplan tilvejebragte midler kan, helt eller delvist, blive tilbageført til kommunerne. Dette vil i henhold til Finanslovsaftalen ske med udgangspunkt i Regeringens højt prioriterede indsatser, herunder blandt andet sundhed, ældre og tryghed. Det vides derfor ikke på nuværende tidspunkt, i hvilket omfang de statslige midler ifm. de kommende finanslove vil kunne kompensere for nogle af de effektiviseringer og besparelser, der vil skulle gennemføres til håndtering af omprioriteringsbidraget.

Den konkrete tilbageførsel besluttes hvert efterår i forbindelse med finanslovsaftalerne, efter vedtagelsen af Københavns Kommunes budgetaftale i oktober. Der kan derfor opstå tilfælde, hvor et område både får midler i Kommunens budgetaftale og i en finanslovsaftale. Hvis et område både modtager øremærkede midler i budgetaftalen og i finanslovsaftalen, kan det være relevant at aftaleparterne træder sammen, og foretager en fornyet prioritering af eventuelt afsatte midler i Kommunens budgetaftale, for at sikre en hensigtsmæssig fordeling af kommunale midler. Således fremgår det også af Budgetaftale 2016, at parterne er enige om at træde sammen og foretage en fornyet prioritering af eventuelt afsatte midler i budgetaftalen for 2016. Socialforvaltningen forventer, at denne proces vil blive videreført i forhold til budget 2017.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Håndtering af effektiviseringskravet vil indgå i Socialudvalgets drøftelser om budget 2017 i foråret 2016.

 

Anette Laigaard

                                 / Anders Kirchhoff

 

 

Beslutning

Kontorchef Katrine Bagge Thorball deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top