Mødedato: 19.06.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Midlertidig ændret anvendelse af almene ældreboliger på Lygten 4D-E

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til et forslag om, at boliger på Lygten 4D-E midlertidigt kan anvendes af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til indkvartering af ukrainske flygtninge. Socialforvaltningen har i dag 100 % anvisning til boligerne, men det har i en årrække været vanskeligt at anvise borgere til boligerne, da huslejen er for høj, og forvaltningen derfor betaler tomgangsleje. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget godkender, at de ledige boliger på Lygten 4E-D anvendes midlertidigt af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til indkvartering af ukrainske flygtninge.

Problemstilling

I 2019 blev det socialpsykiatrisk tilbud (almenboliglovens §105) beliggende på Lygten 4D-E nedlagt, som led i effektiviseringsstrategien 2020. Boligerne er opført som almene ældreboliger af AKB København og anvises 100% af Socialforvaltningen. Det har i en lang årrække, både før og efter nedlæggelsen af tilbuddet, været vanskeligt at anvise borgere tilknyttet Socialforvaltningen til boligerne på grund af huslejen, der i 2024 udgør 8.143 kr. pr. mdr. Den manglende anvisning forventes i 2024 at medføre et samlet tab på tomgangsleje og udgifter til serviceareal på 1,97 mio. kr.

Der har været afsøgt muligheder for alternativ anvendelse eller ommærkning af boligerne. Det har indtil nu ikke været muligt at finde en permanent løsning, der tilgodeså både AKB Københavns og Socialforvaltningens behov. På den baggrund har det været nødvendigt at søge en midlertidig løsning på udlejningsvanskelighederne, hvorfor Socialforvaltningen har kontaktet Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen med henblik på at afklare, om boligerne kunne anvendes til indkvartering af flygtninge.

Løsning

Socialforvaltningen foreslår, at de ledige boliger på Lygten 4E-D anvendes midlertidigt af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til indkvartering af ukrainske flygtninge.

Der blev i 2022 indgået en aftale mellem BL's 1. kreds og Københavns Kommune om anvendelse af tomme ældreboliger til indkvartering af flygtninge. Den aftale har været benyttet flere steder og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har gode erfaringer med det og er positive overfor, at boligerne på Lygten kan indgå som led i at opfylde indkvarteringsforpligtelsen overfor de flygtninge, der kommer til Danmark som følge af krigen i Ukraine.

Tilsynet for almene boliger under Teknik- og Miljøforvaltningen godkendte den 17. maj 2024, at boligerne kan lejes ud til andet formål end beboelse under henvisning til ekstraordinære udlejningsvanskeligheder i afdelingen, hvorved det nu er muligt for Københavns Kommune midlertidigt at leje de ledige boliger på en erhvervslejekontrakt og anvende dem til indkvartering af flygtninge.

Aftalegrundlag med AKB København

Der er udarbejdet et aftalegrundlag mellem Københavns Kommune og AKB København, som forventes at kunne træde i kraft umiddelbart efter sommerferien 2024. Aftalegrundlaget vedlægges i bilag 1.  

Aftalen fastlægger, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, fra aftalens indgåelse, har alle kontraktmæssige forpligtigelser i forhold til boligerne og garanterer og afholder alle udgifter i forbindelse med ordningen, herunder husleje, indskud, istandsættelse, forbrugsudgifter og andre pligtige ydelser i lejeforholdet, herunder fraflytningsudgifter til eventuelle opretninger ved udflytning.

Udlejningen mellem boligorganisationen og kommunen sker som en midlertidig erhvervslejekontrakt, og løber for en 3-årig periode frem til den 1. marts 2027. Dette forudsætter, at loven om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine (særloven) forlænges, eller at de ukrainske fordrevne på anden vis får forlænget deres opholdsgrundlag i Danmark. Særloven udløber som udgangspunkt den 17. marts 2025. Ordningen evalueres inden udløbsdatoen mellem Københavns Kommune og forhandlingsudvalget mhp. vurdering af, om den midlertidige udlejningsperiode kan forlænges.

For Socialforvaltningen betyder aftalen principielt en nedgang i kapacitet på 19 boliger, men qua udlejningsvanskelighederne er kapacitetsnedgangen teoretisk.

Politisk handlerum

Socialudvalget kan vælge at afvise sagen, og Socialforvaltningen vil arbejde videre på at finde en permanent løsning for udlejning af boligerne. Når en permanent løsning er tilvejebragt, vil Socialudvalget blive forelagt en ny sag om denne.

Økonomi

Den midlertidige løsning på udlejningsvanskelighederne på Lygten 4D-E vil betyde en årlig besparelse i Socialforvaltningen på ca. 1,97 mio. kr. (2024 priser).

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil aftaleudkastet blive forelagt organisationsbestyrelsen i AKB København ved en mailhøring ultimo juni 2024. Forventningen er, at aftalen kan træde i kraft umiddelbart efter sommerferien 2024.

Aftalen løber foreløbig til 2027, og der vil i den mellemliggende periode blive arbejdet videre på at etablere en permanent løsning for udlejning af boligerne på Lygten 4 D-E.

 

Mikkel Boje                      

                                            / Anders Johannes Kristensen

 

Beslutning

Sagen blev løftet til en A-sag under godkendelse af dagsordenen. Punktet blev behandlet umiddelbart efter punkt 2.

Indstillingen blev godkendt.

Kontorchef Eva Stokbro Jensen og kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling.

Til top