Mødedato: 19.04.2006, kl. 17:30

Lønniveau for sagsbehandlere i de lokale centre (Fællesindstilling BIF og SOF) (Bilag) (Udsat fra mødet 29. marts 2006)

Lønniveau for sagsbehandlere i de lokale centre (Fællesindstilling BIF og SOF) (Bilag) (Udsat fra mødet 29. marts 2006)

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 19. april 2006

 

 

5.      Lønniveau for sagsbehandlere i de lokale centre (Fællesindstilling BIF og SOF) (Bilag) (Udsat fra mødet 29. marts 2006)

 

SUD 142/2006  J.nr. 124/2006

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

 

at Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager Socialforvaltningens redegørelse til efterretning

 

at Socialudvalget drøfter en finansiel dækning, hvis det besluttes at give et lønløft til sagsbehandlerne i de lokale centre. Socialforvaltningen har fremsat ønskeforslag til budget 2007 om en rammeudvidelse på 6,2 mio. kr., som forvaltningen skønner det vil koste årligt for at gennemsnitslønnen for alle sagsbehandlere matcher omegnskommunernes. Forslaget fra Dansk Socialrådgiverforening til lønforbedring vil alene for socialrådgiverne medføre merudgifter på 6,7 mio. kr. HK Kommunal har ikke p.t. fremsat specifikke krav, men en lønforbedring tilsvarende socialrådgiverne vil skønsmæssigt udgøre 4 mio. kr. årligt.

 

at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter en finansiel dækning, hvis det besluttes at give et lønløft til sagsbehandlerne i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Vedrørende en eventuel rammeudvidelse af budgettet afventes behandlingen af budget 2007. Det skønnes, at koste 3 mio. kr. årligt, hvis sagsbehandlernes gennemsnitsløn skal matche omegnskommunerne. Forslaget fra Dansk Socialrådgiverforening til lønforbedring vil alene for socialrådgiverne medføre merudgifter på 3,3 mio. kr. HK Kommunal har ikke p.t. fremsat specifikke krav, men en lønforbedring tilsvarende socialrådgiverne vil skønsmæssigt udgøre 2 mio. kr. årligt.

 

at Socialforvaltningen, såfremt der vedtages en finansiel dækning, forhandler en aftale på plads med de faglige organisationer indenfor den økonomiske ramme og som bedst tilgodeser behovet for fastholdelse og rekruttering af sagsbehandlere. (SOF har aftale med BIF om at varetage de overordnede lønforhandlinger for begge forvaltninger).

og

at forhandlingerne påbegyndes i 2006 med henblik på en aftale med virkning fra den 1. januar 2007 

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 19. april 2006

Kontorchef Henrik Dencker deltog under punktets behandling.

 

Borgmester Mikkel Warming (Ø) oplyste, at der på baggrund af udvalgets ønske på mødet den 29. marts var der med dagsordenen udsendt notatet "Udgifter til rekruttering og oplæring af sagsbehandlere i de lokale centre."

 

Sagen blev udsat til et kommende Socialudvalgsmøde mhp. fremlæggelse af notater om fastholdelsesinitiativerne, om LEAN og Performance Management

 

 

 

 

RESUME

Dansk Socialrådgiverforening (DS) henvendte sig i august 2005 til daværende Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard med forslag om at hæve lønnen for samtlige ansatte socialrådgivere i de lokale centre (inkl. personale overgået til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen) fra gennemsnitligt 24.045 kr. til 26.075 kr. månedligt inkl. pension.

 

Baggrunden for forslaget er at forbedre mulighederne for at fastholde og rekruttere socialrådgiverne i lokalcentrene.

 

DS' opfattelse er, at signalværdien ved et generelt lønløft i ovennævnte størrelsesorden sammen med de andre initiativer Københavns Kommune har taget vil have en positiv effekt på arbejdsmiljøet i lokalcentrene.

 

Socialistisk Folkeparti fremsatte på FAU-møde d. 12. oktober 2005 forslag om at forvaltningen udarbejdede en række analyser af lønniveauet for sagsbehandlerne i de lokale centre i København og sammenlignede med de omkringliggende kommuner. Forslaget blev tiltrådt. Sagen blev igen behandlet på FAU-møde d. 7. december 2005, hvor følgende blev vedtaget:

 

Socialdemokraterne stillede følgende ændringsforslag:

"At det indarbejdes i budget 2007, at lønniveauet for medarbejderne på lokalcentrenes svarer til andre kommuners."

Socialistisk Folkeparti stillede følgende forslag:

"at sagen, inklusiv Socialdemokraternes ændringsforslag, sendes i høring i Socialrådgiverforeningen og HK".

Sagsbehandlerne i lokalcentrene omfatter 457 socialrådgivere/socialformidlere og 233 kommunalt uddannede pr. august 2005. Socialrådgivere/socialformidlere fordeler sig mellem Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen med hhv. 303 og 154. De kommunalt uddannede fordeler sig i de nye forvaltninger med 133 i Socialforvaltningen, 77 i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og 33 i Børne- og Ungeforvaltningen.

 

Et generelt lønløft til socialrådgiverne vil efter al sandsynlighed medføre et lønpres fra de kommunalt uddannede. Hverken DS eller HK Kommunal ønsker, at finansieringen sker med de overenskomstmidler, der tilføres pr. 1. januar 2006 og 2007. Det drejer sig om 1,25 % af lønsummen hvert år eller i alt ca. 2,5 mio. kr. pr. år. Heraf 1,6 mio. kr. til Socialforvaltningen og 0,9 mio. kr. til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

 

Det vil derfor kræve en ekstrabevilling, hvis forslaget skal gennemføres. I budgetforslag 2007 har Socialforvaltningen medtaget en udvidelse på 6,2 mio. kr. på ønskelisten. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens budget 2007 er endnu ikke behandlet, men e n lønforbedring tilsvarende Socialforvaltningen vil kræve en rammeudvidelse på 3 mio. kr.

 

Forvaltningen har nu modtaget høringssvar fra DS og HK. DS mener, at det er svært for København at fastholde og tiltrække socialrådgiverne på grund af for lav løn. Efter DS' opfattelse medfører det, dels at der ansættes andre faggrupper, bl.a. akademikere, dels et øget arbejdspres på grund af stillingsledighed og konstant oplæring. 

 

HK Kommunal peger på en forbedring af arbejdsmiljøet, som en væsentlig faktor for rekruttering og fastholdelse. Desuden mener de, at personalet på lokalcentrene bør øges i antal med henvisning til de senere års besparelser og øgede lovkrav. Sidstnævnte har betydet, at medarbejderen har mindre tid til den enkelte sag og at mulighederne for kompetenceudvikling og efteruddannelse er reduceret.

 

Det skal hertil oplyses, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2005 fik 2,75 mio. kr. til efteruddannelse af sagsbehandlere i de lokale centre. Fra 2006 styrkes borgerservicen yderligere i de lokale centre ved at der bevilges hhv. 10 mio. kr. til Socialforvaltningen og 11 mio. kr. til

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til formålet. 

 

HK foreslår, at der ansættes flere elever med fokus på det sociale område. Endvidere ønsker de øget fokus på arbejdspladsens miljømæssige forhold med henblik på at fastholde de gode medarbejdere.

 

Lønniveauet for sagsbehandlerne i lokalcentrene i Københavns Kommune ligger på gennemsnitligt 24.153 kr. om måneden, hvilket er på niveau med de større byer Odense, Århus og Aalborg. I omegnskommunerne er den gennemsnitlige løn på 24.569 kr. Det er især socialrådgivernes lønniveau i København, som ligger lavere, mens de øvrige sagsbehandlere ligger på niveau med de omkringliggende kommuner.

 

Der er to hovedårsager til forskellene:

-         Aldersfordelingen

-         Lønpolitikken

Aldersfordelingen er efter forvaltningens opfattelse en væsentlig forklaring på lønforskellene. I de mellemstore kommuner er gennemsnitsalderen (medianen) 45-49 år, i de store kommuner 40-44 år, mens den i Københavns Kommune er 35-39 år.

 

Det er derfor forventeligt, at lønnen er højere i omegnskommunerne end i København, hvor socialrådgiverne er yngre. På trods af, at anciennitetsbestemt løn er afløst af mere individuel løn, har aldersfordelingen fortsat stor betydning for lønniveauet. Alle ansatte bevarede deres lønniveau ved overgangen til Ny løn og mange kommuner belønner fortsat erfarent personale med højere løn.

 

En anden væsentlig forklaring på lønforskellen er lønpolitikken. Mange kommuner har valgt at forhøje grundlønnen med mellem 4.-16.000 kr. årligt for at rekruttere og fastholde socialrådgiverne. Grundlønnen aftales normalt i overenskomsterne mellem arbejdsmarkedets parter – KL og personaleorganisationerne. Alligevel har flere kommuner valgt at forhøje grundlønnen lokalt. 


 

Til top